Téma: A feladat

offtopic
feketevipera 2010 máj. 15. - 22:20:02
(8/28)
Huhhh, hát ezt én sem tudom, sajnos sehol nincs feltüntetve. Esetleg kérdezd meg az MTV-nél, hátha õk tudnak segíteni. Írj nekik egy e-mailt, max. nem válaszolnak.
feketevipera 2010 máj. 10. - 21:18:21
(7/28)
Valamikor láttam belõle részleteket, amikor még volt Filmmúzeumunk, és pár éve ott adták. Most legalább megnézhetem az egész sorozatot.
A magyar sci-fi ritka, mint a fehér holló, a jó magyar sci-fi pedig még ritkább (legalábbis filmben). Nos, A feladat ez utóbbiak közé tartozik, legalábbis az alapján, amit eddig láttam belõle. Elgondolkodtató kérdések merülnek fel a filmben: Mit tehetünk meg a feladat teljesítése érdekében? Van-e jogunk ezért embert "teremteni", átalakítani másvalakinek a lényét, átvinni az õ agyába a mi gondolatvilágunkat, félelmeinket, érzéseinket (még ha ez csak elképzelt dolog is)? Tudunk-e a feladat teljesítése közben emberek maradni, vagy lealjasulunk, egészen a gyilkosságig? Amúgy lehet, hogy az én bûnöm, de az elsõ részben szereplõ színészek közül csak Rajhona Ádámot ismerem. Talán több magyar filmet kellene néznem.
10/10
agregator 2010 febr. 06. - 21:35:16 10/10
(6/28)
Az ötlet zseniális, nagyszerû. Kár, hogy a filmrõl keveset írnak itt a port-on, még a szereplõket sem listázzák rendesen.
Nagyon jópofa az egész, mondjuk kicsit vontatottan indul. A látvány, díszlet az akkori lehetõségeket kihasználja, és a színészi játék izgalmasan tartja a történetet.
Furcsa, hogy nem is hallottam eddig errõl a filmrõl.
Heathcliff 2009 aug. 20. - 15:02:42 Előzmény Heathcliff
(5/28)
"Éppen tízezer éve várok rád,
Lobogó ködökbe burkolózom
Engem õriz a lábnyom a Holdon,
Kegyetlenül szép lesz az új világ.

Nézd,
Ez engem szíven talál,
De Te miért ne élnéd túl?
Okolni bárkit kár,
Bátrabb és szebb lesz az új,
Jelez egy új világ,
Engem miért ne
Léphetnél át?"

http://www.youtube.com/watch?v=_d-h9_FMwfk
Heathcliff 2009 aug. 20. - 13:14:08
(4/28)
Gyerekkoromban annyira tetszett a regény, hogy kétszer olvastam el. Nagyon sajnálom, hogy a kedvenc részem kimaradt a megfilmesítésbõl - annak a szerencsétlen, sánta majomféle életének bemutatása, aki szinte kiközösítve él a törzstõl, és ezért is téved pont õ az ûrhajó tiltott övezetébe. (Talán azért is õ, mert kisebb és könnyebb a többieknél). A regényben, úgy emlékszem, õ volt a legfõbb szereplõ, nagyon megható volt az alakja; mert ugyebár õ lett a fejlettebb "verziók" elsõ áldozata is.
A filmben viszont az eredeti mérnök, (Rajhona) volt a lényeges.


Döbbenetes az a közöny, amivel túlléptek egymáson a feladatért.
Lyanos 2008 jún. 08. - 19:06:39 Előzmény Vinogradov
(3/28)
Szerintem is zseniális.
Igaz, hogy a messzi jövõbe és távoli bolygókra helyezi a cselekményt, de ha belegondolunk, mindnyájan feladatot teljesítünk. Feladatot, amik mások szabtak ki, nem mi magunk. Feladatot, aminek a fontosságát nem biztos, hogy átlátjuk. Feladatot, ami eltörli a múltunkat és alapjában változtatja meg az életünket. Feladatot, ami...
Vinogradov 2007 dec. 28. - 10:57:17
(2/28)
Én ugyan - fiatal korom okán - idén láttam elõször a második magyar televíziós scifi-sorozatot (az elsõ ugye az elborzasztó Pirx volt (persze csak ha a mikrobit nem tekintjük annak - hi-hi)), és azt kell mondjam, hogy zseniális.

Zsoldos Péter amúgy is az egyik legnagyobb magyar scifi-író, fantasztikus mûveket vitt véghez, szabályosan Lemi és Sztrugackiji teljesítményeket is, s az egyik legkiemelkedõbb közülük éppen a Feladat.

Sokaknak nem tetszett, hogy sorozatunk egy rendkívül szöveghû adaptációja a regénynek, de szerintem ez nem baj: a könyv megkerülhetetlen filozófiai problémákat és alapvetõ kérdéseket vet fel, melyek idõt és teret, valamint szöveghû adaptációt igényelnek.

Azt hiszem, klasszikus mivolta okán a sorozat már kívül esik az esztétikai kategóriákon, azért nem tagadhatjuk le, hogy rendkívül megmosolyogtatóak a "technikai megoldások", a rettenetes frizurákról meg sminkekrõl, és a néhol igencsak gagyinak mondható díszletekrõl már nem is beszélve (persze a Pirxhez képest ez minden idõk legjobb scifi jelmez- és berendezés-tervezése).

De hát ezek mind elenyésznek a sorozat zsenialitásához képest, amely megkérdõjelezhetetlen.

Igazi klasszikus, ma 20.00-tól a Filmmúzeumon, valamint holnap és holnapután, ugyanebben a mûsorsávban.
Tudom, nagy áldozat ez ilyenkor, pláne fõmûsoridõben, de azt hiszem, nagyon nagy mértékben megéri.

Ja, és Rajhona Ádám rulez!!!
Lyanos 2007 ápr. 10. - 20:23:10
(1/28)
Most, hogy sok évtized után újra láttam, kifejezetten tetszett és elgondolkoztatott.