7/10
durumdara aug. 01. 13:02:50 7/10
(18/18)
Nagyon kettősnek érzem a filmet.
Egyrészt a CGI még nem annyira fejlett, mint kéne, túl élesek a kontúrok, túl erősek a színek, és emiatt a Midway, valamint számítógépes játékok ugranak be... és hogy már a vásznon is ezt nézni kicsit sok nekem... Értem én, hogy muszáj, stb., de emiatt inkább plusz pont a Das Boot-nak.

A kalózos sztori után ismét kapitányként - ez fura volt.

A film olyan, mintha a "no kire emlékezzünk meg és kinek a nevében reklámozzuk ismét az amerikai hadsereget meg a nemzeti öntudatot?" mottóval született volna.

Az rendben van, hogy be kell mutatni a fiataloknak, mekkora küzdelem volt a tengeren, erre tényleg részletes könyvek születettek anno.
Akár a "Zendülés a Caine hadihajón", akár a "H.M.S.Ulysses - Őfelsége hadihajója" - érdemes elolvasni őket. Ellenoldalon a Das Boot.

A film felvillant valamint - gondolom direkt vér nélkül (minimális volt benne), de azt a háttért kicsit kevésnek érzem, mert az állandó akciók elviszik a fókuszt.

Ettől függetlenül még lekötne, és mondanám, hogy végre, megint valami új film...

De ott a klisé mögötte, ami lerontja: a keresztény idealizmus, a büszkeség, a nemzeti öntudat, a nagy amerikai hazafiság rekláma, és az elmaradhatatlan hwi jelenetsorok...


Lásd a végén az ünneplést.
Spielberg óta bevett szokás, hogy a kamera egy személyen, sok ember ránéz és ünnepli, vagy legalábbis figyeli (Ryan közlegény, Schindler listája). Ettől már herótom van.Emiatt kicsit arctalanabbnak, embertelenebbnek és fakóbbnak érzem, mint vártam az előreklámok alapján. Pedig vártam, türelmesen és érdeklődve.

Ha nem Tom Hanks lett volna a főszereplő, nem nagyon hiszem, hogy el tudták volna adni.
6/10
rajdi jún. 20. 22:42:31 6/10
(17/18)
Egy minőségi kliséhalmaz, amiben mindenki azt lát amit akar. Persze Tom Hanks a garancia a mélyenszántó mondanivalóra ugye. A zene rendben volt, adta a hangulatot, a CGI meg szo-szo. Az ellenség ábrázolás meg tipikus hollywoodi standart, mert ugye a náci tengeralattjáró flottát tizenéves kamasz középiskolások működtetik. Mindegy én kb @Brew véleményét osztom, egy ponttal gyengébben.
5/10
Morten febr. 15. 12:19:46 5/10
(16/18)
Ez valami borzalmas gyenge volt! Konkrétan nincs történet. Lövöldöznek ész nélkül...mindent 3 x ismételnek...Azt se tudod mikor mi történik...Kaotikus az egész...Ezt még Tom-sem menti meg. Ebben a kategóriában sokkal több sokkal jobb film készült már....Nagyon idegesített. Nem ajánlom megnézésre.
Visegrád jan. 04. 11:49:29
(14/18)
Már megint a magyar cím... Miért "csatahajó"? A Greyhound egy romboló. De elég lett volna annyi, hogy "A Greyhound". Nem hiszem, hogy több embert vinne be a moziba a csatahajó szó a címben, mint ahányan szóvá teszik azt.

Akit megfogott a történet, annak két könyvet ajánlok. Az egyik Nicholas Monsarrat írása, a Kegyetlen tenger, a másik Luthar Günther Buchheim könyve, A hajó. Ezzel a két kitűnő művel mindkét fél nézőpontjával és életével, az egész embertelen atlanti hadszíntérrel meg lehet ismerkedni.
9/10
száz 2020 dec. 26. - 02:32:30 9/10
(13/18)
Nagyon tetszett. Bemutatja hogy milyenek lehettek egy konvoj kísérőhajójának mindennapjai a 2. vil.háborúban. Alapvetően izgalmas, eseménydús...ilyen egy jó film.
10/10
Towner 2020 szept. 17. - 14:55:05 10/10
(12/18)
Szakmaiság!
Végre. egy film amiből megérthető hogy a miféle macska-egér harc zajlott az óceánon a Farkafalkával:)) viccet félretéve egy szuper világháborús film pátosz nélkül, tisztán hogy is játszották ezt akkor. Látjuk hogy érteni kellet hozzá (technika, szakkifejezések, taktika stb)
Nyilván számítógépes a megvalósítás hiszen ezt máshogy nem lehet (ez nem Aszfalt királyai /ami nagyon jó film/ ahol kellet rekonstruálni néhány öreg autót ..itt csatahajók harcolnak U-bottokkal, ezt máshogy nem lehet megvalósítani (ojajfolt hegyek..megjegyzem a 2 világháborúban szét szennyezték az óceánokat..). Nem kell foglalkozni vele (a viharos tengert megjelenitése még mindíg nem sikerűl tökéletesen számítógéppel) csak hátra kell dőlni és akkor élvezni tudja az ember, mert az első 2-3 perc után meglódul a film, és pörög a végéig. Tom Hanks kiváló újra (volt néhány gyenge produkciója sajnos a közelmúltban) ráadásul a forgatókönyvet is ő írta. Well done Mr Hanks!
budy01 2020 szept. 08. - 22:10:59
(11/18)
nem igazán valószínű, hogy akár egy német uboot kapitány is olyan hülye lett volna, hogy a felszínen olyan közel megy el egy romboló mellett szemből, hogy az rálőni sem tud, mert túl közel van.
ugyanígy nem volt olyan sem, hogy egy uboot az első ágyúval lőtte volna a rombolót úgy, hogy mellette a másik oldalon ott van még egy romboló.
akkora mese, mint ide lacháza!
1/10
bundi8 2020 aug. 16. - 20:18:02 1/10
(10/18)
Borzalmasan gyenge, nem ajánlom!
7/10
Brew 2020 aug. 08. - 20:47:29 7/10
(9/18)
Újabb modernkori hőseposz hálivúdból. Feddhetetlen amerikai kapitány, gonosz arctalan nácik. A gonosz nácik ijesztő dolgokat festenek az u-boot oldalára, mert nagyon gonoszok. De hiába telefonálnak át az amerikaiaknak, hogy megrettenjenek, Tom Hanks egy mamuszban (SPOILER!!) elintézi (SPOILER VÉGE!!) őket.
Oké, eltekintve az elején és a végén látható értelmetlen sziruptól, egy meglehetősen élvezetes háborús filmmel van dolgunk. Realisztikusnak tűnő, jól koreografált harci jelenetek, hihető karakterek, remek képi világ, Tom Hanks. Aki túl tudja tenni magát a szokásos amcsi pátoszosságon, az élvezni fogja. US Navy toborzófilm a jobbik fajtából.
10/10
capt.nemo 2020 júl. 27. - 22:29:02 10/10 Előzmény vandorbab
(8/18)
legalább 3 nagyságrenddel nézetőbb, mint mondjuk Midway vagy a PearHarbor égiháború és társai.. miért??
egyrészt sokszor jól sikerült érzékeltetni ezt a fajta bizarr tengeri harcmodort, a fagyos atlanti óceán vadászmezőin. elképesztő kísérteties amikor bárhol lesben állhatnak az u boatok falkái, miközben egy zsíros nyájat kísérsz..

másrészt nincs teli jóképű nagypofájú jenki kavbojokkal, akik kvázi egymaguk nyerik meg a háborút amint nagykaliberű lőfegyverekkel lődöznek órdítva, hanem egy összehangolt csapatmunka eredménye a helytállás.

harmadszor a viszonylag tárgyilagos ábrázolása a történéseknek mindenféle felhígítása vagy fogyaszthatóbbá tétele nélkül. vélhetőleg ez számodra a "laposság"..

és külön dicsértet, hogy mertek egy hívő keresztény kapitányt ábrázolni, egy olyan korban ahol hollywoodban lassan már csak akkor érvényesülhetsz, ha beleírsz a forgatókönyvbe egy-két homárt vagy egyéb retardáltat.

ja és mégis mi a fenét kellene hallanunk egy hadihajó hídján, mint irány, távolság és sebesség adatokat???
jobb szerettél volna pikírt szóvirágokat, meg disznó vicceket hallani?? vagy mit? ha ez neked ez túl száraz, maradj mondjuk a trópusi vihar színvonalon..
10/10
KulifaiGy 2020 júl. 27. - 01:03:21 10/10
(7/18)
Én szeretem a csatahajós, és a tengeralattjárós filmeket. Emelett a valódi történelmi eseményeket feldolgozó, bemutató filmeket is. Nekem nagyon tetszett a film. Egyszerűen mutatja be, hogy a munkás végzi a dolgát.
10/10
KulifaiGy 2020 júl. 27. - 00:58:00 10/10 Előzmény vandorbab
(6/18)
Meg a haditengerészet filmjeit... ott általában ezt hallani, ha nincs pihenő...
5/10
vandorbab 2020 júl. 11. - 21:07:04 5/10
(5/18)
A film vélhetően egy tisztelgés akart lenni egy kapitány hőstette előtt, de csak egy unalmas mozi lett egy lapos forgatókönyvből. Nem értékelhető a hőstett nagysága, mert a nagy önpátoszban csak annyi derül ki, hogy a kapitány szigorúan fogyókúrázik a szobapapucsában és időnként élesen kanyarog az óceánban.
Közben a szőr kihullott a hátamról, amikor a hősök ilyeneket mondanak a szájukkal:
"- Harminchat csomóval előre!
- Harminchat csomóval előre. Igenis, uram!
- Alapfordulat jobbra, 079 fokra!
- Jobb alapfordulat 079 fokra. Igenis!
- Tartsák a szonárt a konvoj jobbján!
- Szonárt jobbra, igenis!
- Éles jobb, 087 fokra!
- Éles jobb, 087 fok. Igenis!"
A film végén pedig Poszeidón és a Titanic utasai is megtapsolják hősünket!
Lassan kerülni kezdem az öreg Tom Hanks filmjeit!
5/10
Koztom 2020 júl. 11. - 14:48:03 5/10
(4/18)
Olyan volt az egész, mintha egy pc játékot néztem volna volna. A láthatatlan ellenség, pedig megérdemelt volna pár percet, mi is zajlott bennük, pl mielőtt felkínálták magukat a megsemmisítése. Kihagyott ziccer Tom Hanks ide vagy oda.
robertsuzuki 2020 júl. 11. - 12:40:51
(3/18)
adeept hozzászösszenésében a "....dühítően hangulatkeltő, a faxom és a (had)színtérre" kifejezések tetszettek a leginkább.
F3rro 2020 jún. 05. - 15:14:23
(2/18)
Buta, tanulatlan ember vagy adeept.
adeept 2020 márc. 21. - 12:11:59
(1/18)
"A 2. világháború idején német tengeralattjárók tizedelték az utasszállítókat" - na ez dühítően hangulatkeltő, hatásdvadász és hazug. Mi haszna van egy tengeralattjárónak, ha utasszállítót süllyeszt el? Csapatszállítót, az igen, teherhajót hadianyaggal a fedélzetén az igen! Amúgy ki a faxom akart volna a háború poklában civilként áthajókázni az Atlanti-óceánon? Ja! az Euórpai (had)színtérre- bocs ezt elfelejtettem...