kisGabi 2007 okt. 03. - 13:31:55
(6/26)
"Igazából sosem fogjuk megtudni, h a régebbi korokban valóban annyira patetikusak voltak, vagy csak az ábrázolásmód volt ilyen.."

Szerintem is-is. Lásd pl. a régi magyar és nem magyar filmeket, annyira megmosolyogtatók, de a közízlés ezt kívánta meg (más kérdés, hogy színpadon sokkal természetesebben játszottak, egészen mást mutattak magukból a színészek). De elég csak 40 évet visszamenni idõben, mondjuk Latinovits játékát nézni, ma már nagyon másképp mûködik minden a színpadon is, nemhogy filmen. Bár õ talán nem a legjobb példa, mert egyébként is modorosnak tartották, már a maga korában is. Mi már nagyon nem vagyunk hozzászokva ehhez az elõadásmódhoz. A régebbi filmeket én is egyfajta "szemüvegen" keresztül nézem, próbálok elvonatkoztatni és a színész játékát alaposan figyelve felfedezni a valódi alakítást. Sokszor sikerül is elkapnom és örülök, ha kivillan a sablonos játék mögül a tehetség.
Kirk Douglas alakításának külön örültem, mert vagy hõsszerepben vagy hétköznapi figurákat alakítva láttam eddig, meg is lepõdtem. Nem véletlenül lett az, aki.
A másik véglet az erõltetett lazaság, túlpörgetett tempó, egyfajta személyiségnélküliség a mai filmekben. Valahol a kétféle játék között kellene megtalálni az arany középutat. Talán egyszer eljutunk oda..
Tudom, hogy más iskolák vannak manapság, de olykor nem ártana visszanyúlni a jól bevált gyökerekhez, attól nem lesz unalmasabb egy színészi játék, viszont stabil vázat adhatnának a régi nagyok, akikre lehetne kreatívan építkezni.
Dorkateo 2007 okt. 03. - 10:49:47 Előzmény kisGabi
(5/26)
Rendben, h a betegségét félreértették, de nekem ezzel a régies ábrázolásmóddal van bajom, és ez esztétikai minõség, nem orvosi.
Sajnos nehezen birkózom meg a régebbi filmekkel, mert nagyon távol áll tõlem az efajta drámaiság. Pár napja volt Ingrid Bergmannal a Gázláng, vmelyik adón. Õt a maga korában nagyon természetesnek tartották, aki megújította a színészi játékot, a pátoszos drámaitól a hétköznapi felé közelítette azt. És nekem mégis szörnyen kimódoltnak tûnik.
Igazából sosem fogjuk megtudni, h a régebbi korokban valóban annyira patetikusak voltak, vagy csak az ábrázolásmód volt ilyen. Bár olvastam olyat, h ma olyan gyorsan beszélünk, amit egy 100 éve élt ember nem tudna követni. Igaz én sem tudom végignézni ifjaink videoklipjeit, nekem túl gyorsak a vágások, folyton úgy érzem, lemaradok valamirõl.
kisGabi 2007 okt. 02. - 12:48:04
(4/26)
Tanulmányaim fényében nekem már nem tûnik annak. A betegsége valóban õrjítõ fájdalommal jár, csak akkor még ismeretlen volt. Ezért "könyvelték el" õrültnek. (Szûrésen alapuló diagnózis nélkül ma is szinte automatikusan pszichiátriai betegekként foglalkoznak velük, pedig korántsem azok).
Dorkateo 2007 okt. 01. - 09:34:58
(3/26)
Igazi festõi film. Az ötvenes években még tudtak pingálni cellulózra is. Drámai képek, szinte oroszos hangulat (Patyomkin).
Amúgy én nem ilyennek képzelem van Gogh-ot, ez számomra túlságosan patetikus.
StJust 2007 szept. 30. - 23:37:49
(2/26)
Bakker,miért a kettesen volt!!!!!!
Óvastam és naggyon de naggyon tetszett,Van Gogh az egyik kedvencem!!
kisGabi 2007 szept. 30. - 22:00:58
(1/26)
Szép film volt. Sajnos, nem tudtam felvenni :(