Téma: A vadászat

10/10
dreamer1 2013 aug. 10. - 21:20:10 10/10
(36/216)
Elképesztõ!Most néztem meg a filmet és nagyon a hatása alatt vagyok még.A skandinávok zárt világa annyira kijön a kevés beszéd de érezhetõ viselkedés és hogy mit gondolnak....De inkább küldjék el az embert a francba vagy vágjanak hozzá valamit mint ez a csendes megvetés és kiközösítés.Tetszett amikor visszament a szupermarketbe lefejelni a hentest.Jó hogy nem lett kihegyezve a magányos hõs/áldozat és a többiek viszonyára.Mennyire buták és befolyásolhatóak az emberek...És kell az is hogy valaki ne fogadja el hogy a többség hazugsága igaz és meghunyászkodik (lásd mise)bravúros volt.Én kinyírtam volna a fél várost azt hiszem...legalábbis ezt éreztem mikor néztem hogy bánnak vele.Egy érdekes talán nem is hatásvadász ötlet lett volna amikor a fia miután megkapta a puskát megkérdezte volna csak úgy viccesen a vendégekre szegezve a fegyvert hogy ki ölte meg a kutyánkat?Én megtettem volna azt hiszem a hatás kedvéért biztosan.Ez a sok álszent ölelés és "megbocsátó" tekintet...Rég láttam ennyire felkavaró filmet.A kislány viselkedése azért nekem kissé ellentmondásos volt.Mint aki jól betanult valamit.
danab1 2013 júl. 30. - 16:19:30
(35/216)
Egyszerûen lenyûgözõ az egész! Azóta is a hatása alatt vagyok. Remek, remek, remek....
9/10
goldblum 2013 júl. 01. - 08:45:15 9/10
(34/216)
Remek film. Aki nem rajong a gyerekekért, annak végképp dermesztõ és igazolja saját félelmeit. A felnõttekrõl nem is beszélve.
9/10
NADALFAN 2013 máj. 30. - 13:05:20 9/10 Előzmény zimzum1111
(33/216)
SPOILERS-- azért egy ilyen vád ellen illett volna védekeznie ,de pont ez az a vád amit nehéz kezelni.de én inkább a szülõk illetve a vezetõ nõ felelõsségét helyezném elõtérbe. mert ha alaposabban kérdezték volna a kicsit , kiderült volna hamar az igazság. mert aki figyelmesen nézte a filmet ,mire is asszociált a gyerek?otthon az idõsebb fiuk mutatták neki részegen pornó képen felálló péniszt-és ezáltal beindult a fantáziája. de film ettõl volt ilyen jó hogy láthattuk mennyt ér valakinek a befeketítése,hamar megkapta skarlát betût. ha elindul egy ilyen lavina sajna megállíthatatlan. viszont az tetszett ahogy a fia kiállt érte. de a vége is nagyon érdekes mert nyitva marad -hogy az elsõ eltévesztett lövés után jött e egy másik. ---VÉGE
zimzum1111 2013 máj. 23. - 01:09:05 Előzmény Mathos75
(32/216)
Egyetértek veled... (***SPOILER***)

"...Lucas bárhová megy, elsõ szám elsõ személyben érezzük a hátunkban mindenki megvetõ pillantását, ami még fájóbb az ártatlansága miatt! Érdekes módon a vádak ellen, szinte nem is védekezik! Ezt nem is értettem, egészen pláne az óvodavezetõ elsõ vádjánál, ahol még simán tisztázhatta volna magát..."

igen. miért nem védte meg magát? ezen gondolkoztam én is. hiszen ezzel megoldhatta volna.
szóval ugyan ezekkel a kérdésekkel néztem értetlenül...

és talán azért mert:

az igaznak nem kell bizonygatnia az igazát. a hamis vád ellen menni? az védekezzen, aki igaz? aki nem csinált semmit?

az igazak eleve csak azzal tudnak reagálni, hogy nem tudják fölfogni a vádat.
a vád itt a filmben olyan állítás, ami Lucas számára lehetetlen.
ha jogilag nézzük a szó értelmét: a vádat már a törvény keletkezteti.
a jó automatizmusa nem szül törvényt. a jó nem a törvény miatt jó, hanem eleve.
a jónak nincs szüksége korlátokra - mert szabad és jó, illetve helyes. normális.

a törvényre nem a jónak van szüksége, hanem a rossznak. a korlátokat, törvényt a rossz számára kell alkotni. azok számára, akik a jó alól kivonulnak és törvény alá vonják magukat.
tehát a jó ezért nem értheti a vádat.
hiszen a vád, számára nem létezõ fogalom, védekezni a nemlétezõ ellen, ami nincs... hát... nehéz...

álljon itt kedvencem a matematikus Perelman ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Grigorij_Jakovlevics_Perelman ).
bebizonyított egy matematikai sejtést. akartak adni neki 1 millió dollárt. egy panelban lakik a mamájával.
nem értette. nem értette meg miért akarnak neki pénzt adni. miért? azért mert - leegyszerûsítve! - bebizonyította, hogy 1+1=2. tehát, hogy amit mond igaz? az igazért jár pénz? az igaz természete nem a pénz. annak a természete a jó és a helyes. a jó és a helyes az egy elv. láthatatlan és nem kifejezhetõ, és nincsen nagyságrendje.
pénzt nem ér. nem tud érni...
"nem jár nekem az összeg - mondta Perelman - kérem, ha Önök a barátaim békén-hagynak..." persze megpróbálták rávenni, hogy vegye át a díjat - tudomásom szerint Õ nem vette át.

Lucasnak miért kellene megvédenie magát? mégis mitõl? és kitõl? ez az ártatlanság vélelme.
ne ítélj! fontos alapelv.
van még ám egy Igaz Ember, aki szintén nem értette miért büntetik, miközben vakokat és leprásokat gyógyított.
nem védekezett, mert nem volt mi ellen védekeznie ártatlanságában... Lucas ennek a gyógyítónak a születésnapján próbálta meg álságosságukból felrázni azt a "közösséget", amely a "jó nevében" a padsorokban éppen gyûlölködött...
pont ott, ahol a többségi "jók" éppen ítélet alatt tartották az egyszem ártatlant...
zimzum1111 2013 máj. 22. - 01:00:08
(31/216)
boszorkányüldözés…

mindenkivel elõfordult, hiszen minden pletyka, rosszul felfogott és feldolgozott probléma egy másik személyre dehonesztáló ítéletet vonhat.
csak-hogy ez itt más. ennek a történetnek a cselekménye, maga a tett az, ami nagyon durva és elfogadhatatlan. ha elkövették! de ha nem… az talán a legrosszabb stigma a világon. azt mondják, inkább szaladgáljon 10 gyilkos - vagy pedofil - az utcákon, mint egy üljön ártatlanul. igaz.
miért? a vadászat miatt… mindannyiunk környezetében ott élnek a Grethe-k azaz a stupidok, akik korlátoltságukkal képesek egy másik emberi lény élete árán is fontosnak és hatalmasnak tûnni. ezen együgyûeket készséggel szolgálják ki az ördögbarmai, a gondolati tohonyák, akik inkább ütnek, mint csak egy picit is gondolkoznának.

mi a bizalom? az varázsige. minden mûködik tõle. minden!

a mai világunkban nagyon nehéz megszerezni, mivel majd minden elvon az emberi kapcsolatoktól. legfõképpen az idõvel való állandó harc a mai ember sajátja. de mondhatnám a pénzt és a hatalmat, ami bizonyosoknál azonnal a sorrendben elõrelép és fölülír majd mindent, ami szent...

***SPOILER***

a film egésze remekmû. de a fiatalok jellemrajza mestermû. a szülõség és a a generációs viszonyok szépen követhetõ rétegeket alkotnak.
Lucas fia a bizalom és az igazság megtestesülése. õ hisz. õ az, aki fiatalsága miatt, képes harcolni. képes nekimenni az igazságért bárminek és bárkinek. sõt mivel Õ áll a kamaszkor küszöbén – amikor mi is rájövünk a világ csalárdságára – képes felrázni a hazugságába belekényelmesedõ Klárát egy jól irányzott köpettel. felnõttõl egy köpés – számomra és bármilyen helyzetben – elfogadhatatlan, a film-beli jelenetben viszont az igaz-kamasz és a hazug-kisgyerek között különös jelentéstartalommal telik meg. forduló pont. az elõítéletes és bizalmatlan felnõttek világának morálja eltörpül ebben az igazságosztó jelenetben. csak kívánom, hogy legyen a környezetünkben ilyen igaz ember, aki képes majd kiállni mellettünk, ha hasonló helyzetbe kerülnénk…

Klara bátyja a negatív kamasz, aki 5 éves húgának egy tablet-ten pornográfiát mutat, Lucas fiának ellenpólusa. az a típusú kamasz, aki azt hiszi mindent szabad neki: még gyûlölni is. a film végén megvetõ pillantása elárulja, hogy Õ bizony kamaszos ellenkezésbõl talán, de az ostobaságot választja a feloldozás és Lucas rehabilitálása helyett. ott maradt a másik oldalon. nem hisz és bizalmatlan és – legyen akármennyi bizonyíték is - Õ ezért gyûlöl… belõle lesznek idõvel a Grethék és a mamlasz tahók – a Macákok -, akiket csak az üthetnék érdekel, a miértek már nem. õk azok, akik azonnal és biztosan hoznak "döntést" és képesek akár a legsúlyosabb ítéletet – ön bíráskodva persze – meghozni, és vélt igazuk teljes birtokában tönkretenni – ha örökre nem is – de hosszú idõkre igaz lelkeket.

Isten óvjon minket ezektõl az ördögfattyaktól. sajnos baromi sokan vannak…
9/10
Sadenal 2013 ápr. 28. - 22:57:49 9/10
(30/216)
Mads Mikkelsen egyre erõsebb alakításokat nyújt. Azt hiszem lesz majd egy hét amikor csak az õ filmjeire fektetem majd a hangsúlyt, mert nagyon jó színész. A templomos/boltos jelenet zseniális, de inkább a templomos.

SPOILER

És az az érdekes, hogy mikor a végén mutatják az arcokat, akkor is lehet látni, hogy még mindig meg van bélyegezve Mikkelsen, 1 év ide vagy oda. Azért a lövésért meg a jó kur*a anyjukat! :O



9/10
jekuccenn 2013 ápr. 28. - 14:22:10
(29/216)
Nagyon tetszett a film, zseniális.

10/10-es.
wintermoots 2013 ápr. 27. - 13:47:37
(28/216)
érdekes és fontos téma, kiváló színész-sajnálatos, hogy a rendezõ nem tud továbblépni a leegyszerûsített, mizantróp, "jaj a gonosz falusiak mind a ártatlan ellen fordulnak", régrõl ismert megközelítésen. (utóbbi idõkbõl pár coen és trier film dettó ugyanerrõl szól)
ez a téma és színész egy sokkal jobb forgatókönyvet érdemelt volna.
10/10
surviver 2013 ápr. 16. - 13:28:18 10/10 Előzmény stunder
(27/216)
Kiváló film.
A skandináv filmek, sorozatok, regények, novellák azok, amik mindig különleges atmoszférájukkal, tematikájukkal lebilincselõen izgalmasak !
spidermeeen001 2013 ápr. 15. - 15:13:14 Előzmény frenkdrebin
(26/216)
Ne viccelj már :D
A magyarok világklasszis filmet? Kivel? Szabó Gyõzõvel, Mucsi Zolival, Gálvölgyivel, esetleg Mágelnheim doktorral?
2 nagy problematika van. A színészeink színházi színészek. Ebbõl adódóan a filmeken nem tudnak megfelelõen viselkedni, játszani. Ergo nincsenek filmszínészeink.
A másik, hogy nincs háttér. Semmilyen. Az európai kultúrától olyan messze vagyunk, hogy azt el se hiszed. Nézd csak meg a hídembert, a honfoglalást és hasonló csemegéket amik lényeges pontok a történelmünkben. Szégyen. Ez pedig kultúrális különbség.
Nézd csak meg azok filmipari termékeit ahol régóta királyság van és mindig kiemelten kezelték a gondolkodókat, nézd meg a szocialista blokkot ahol az emberi szellem teljes elnyomás alatt volt. Ezalatt a magyar. 1400-as évek óta elnyomás alatt voltunk. Hogyan fejlõdhetett volna bármi, más európai néphez képest. Semmi mást nem tudunk értékként megjeleníteni, mint a saját kis önzõségeinket. Nem tudunk olyan értéket filmre vinni ami megállná a helyét európában. Nekem is vannak kedvenc filmjeim, de csak magyar belterjes igazságokról szól ami a világban, nem definiálható értékes motívunként. Ez pedig nagyon súlyos teher.
Szóval egyenlõre csak értékeljük a szabad filmeket európából, mindenféle magyarosított párhuzam nélkül.
offtopic
tesz-vesz 2013 ápr. 15. - 10:42:53 Előzmény frenkdrebin
(25/216)
itthon a filmipar (és a kultúra) kontraszelektált korrupt félhülyékkel van tele, ez a kommunizmus öröksége, a rokonok, barátok kapják a nagy támogatásokat, azok meg gyártják a vespát, a szuperboyzot, a e a fejjelt, ennyi telik tõlük, amíg élt még kádár, volt kontroll felettük, utána már teljesen szabadosak lettek, rombolják a közízlést is, igénytelenek, primitívek, van azért persze üdítõ kivétel: nézd meg A vád címû filmet (ha keresed meg is találod), ami kb. 1996-os
offtopic
tesz-vesz 2013 ápr. 15. - 10:38:04 Előzmény mitsubishicolt
(24/216)
jaja, az egyik növekszik az idõvel, a másik meg nem, mert az megállt a fejlõdésben.
amúgy a sziluettjébõl gondolom. egy gyerek árnya az a Napban
stunder 2013 ápr. 14. - 22:11:39
(23/216)
Hát nem volt semmi ez a film!
Bár az zavart, hogy elég gyorsan ráfogták a pasira a dolgot, és azonnal beizzították a szülõket, holott van olyan,hogy gyermekrajz, bábozás...stb., ahol meg lehet erõsíteni, illetve dönteni egy ilyen súlyos vádat. Itt meg röpke beszélgetés a pszichológussal (ha egyáltalán az volt), aztán mindjárt szülõi értekezlet...
k11zoltan 2013 ápr. 12. - 17:54:42 Előzmény Kumpirka
(22/216)
Ahhoz képest a fõhõs fiát jól elkalapálta az a dagadt.

A film amúgy nem rossz.
9/10
Camille86 2013 ápr. 06. - 23:38:48 9/10
(21/216)
Ez aztán a nézni való mozi! Végre valami igazán jó film, nem hiába dán. Mads Mikkelsen megdöbbentõen hiteles alakítása ellensúlyozza a film esetleges hibáit.
9/10
Camille86 2013 ápr. 06. - 23:34:16 9/10
(20/216)
Remélem a pattogatott kukorica (esetleges) hiánya nem okozott túl nagy problémát. A közönséget legalább megkímélte a csörgéstõl, recsegéstõl, ha már engem a véleményétõl nem.
filmkritikusné 2013 ápr. 06. - 15:19:40
(19/216)
Ma megyek megnézni a filmet. A férjem elvisz, pedig igazából én egy amerikai filmvígjátékot szerettem volna megnézni. Mindenesetre megdöbbentett, hogy plázában nem is játtszák a filmet csak mûvészmozikban, ahol az sem biztos hogy lehet pattogatott kukoricát kapni. mindenképpen jelentkezem majd a meglátásaimmla a filmmel kapcsolatban.
frenkdrebin 2013 ápr. 06. - 00:16:34
(18/216)
Nem értem ilyen témáról magyarok miért nem csinálnak filmet....
Pedig a dán semmivel nem különb nép mint a magyar.. ugyanolyan depresszív,és isznak mint a kefekötõ...
Nem rosszabb színészeink vannak nekünk sem pl. trill zsolt akinek a játéka és arca is hasonlít mads mikkelsenhez, és ugyanolyan zseniális színésznek tartom..
De nem, nálunk a kék még mindig nem kék, hanem lila, és még mindig nem lehet nevén nevezni a gyereket.. ki kénne már már nõnünk abból a birka néptömegbõl amibe belekényszerítenek 'magas' pozícióba levõ emberek akik eldöntik itt hogy mirõl is szóljon egy magyar film...nem kell nekünk andrew vajda, akitõl mást nem várhatunk, mint szenny tucat semmirõl nem szóló vígjátékokat...
a mi történelmünk nem rosszabb mint a dán, miért nem lehet nálunk is egy olyan filmet csinálni mint az 'egy veszedelmes viszony' ahol szintén zseniálisan játszik mikkelsenhez...ez nem pénz kérdés, hanem az hogy még mindig olyan emberek döntenek arról, hogy mibõl lehet filmet csinálni és mirõl nem, akiket nem érdekel a magyar nemzet..

hány és hány ember életét teszik tönkre olyan valótlan pletykák és rágalmak, amirõl ez a film is szól...valós történet, életszerû helyzetekkel...ilyen magyar filmeket várok itthoni "nagyjainktól" is...
10/10
Kumpirka 2013 ápr. 05. - 20:28:57 10/10
(17/216)
Azért mondják, hogy a gyerek nem hazudik, mert a skandináv kultúrában a gyerek szent. Börtön fenyegeti azt a szülõt, aki kezet emel a gyerekre, külön hatóság foglalkozik ezzel, és a gyerek akár maga is tehet bejelentést. Hozzá teszem, felvilágosultságuk miatt nem is verik a gyerekeket. Nagybátyám 50 évet élt Norvégiában, amikor elõször voltam nála, 1987-ben, akkor mesélte ezt a dolgot. Gyerekként jót nevettünk ezen, milyen lenne ugyanez Magyarországon.