offtopic
fourdogs jan. 24. 00:24:09 Előzmény Nótárius
(10/10)
Ezen a téren (már az ebek viselkedését illetően) a magyar etológusok élen járnak Csányi óta, őt követte Topál, és most már felnőtt egy újabb nem kevésbé sikeres nemzedék.
Az a több mint félszáz kutyaév, amit magam mögött tudok (ebek száma × az együtt töltött évek - és ebben nincsenek benne az ideiglenesen befogadott négylábúak) sok mindenre megtanított, leginkább arra, hogy megpróbáljak a kutyák fejével gondolkodni. A kutyák szőrös gyerekek (majd' 15 éve hívom így), akik megtanulják a csibészséget az embertől - már amelyik van olyan intelligens. Volt olyan ebünk, aki évekig figyelt minket, talán azt gondolta, hogy előbb-utóbb hasonlatossá fog válni hozzánk (nem tudta, hogy nálunk ebnek lenni a legjobb), ő képes volt bosszantani a másik ebet (többnyire 3-5 a sztenderd létszám), és amikor csúfolni kezdtem, egyszerűen nekemugrott. Viszont sohasem sértődött meg. Évekig próbálta fegyelmezni az utcán az ittas kétlábúakat és a "kisebbségeket" - ez korrelál azzal, amit leírt a szelektálásról (előítélet?).
offtopic
fourdogs jan. 23. 23:42:01 Előzmény Magdi
(9/10)
Most bajban vagyok, mert gyöngélkedik a beltéri vevőm. Egyes felvételeket hibátlanul játszik le, másokat pedig néhány mp. vagy perc után megállít, és kezdhetem elölről. Vagy ha előrepörgetem, akkor némi késéssel, de megismétlődik a vázolt eset. Így némely filmtől meg kellett válnom még megismerkedésünk előtt, ezek között volt a témaadó is.
9/10
L. Judit jan. 18. 23:03:59 9/10
(8/10)
Nagyon jó emberi film, érdemes megnézni!
6/10
sexykex jan. 18. 11:24:40 6/10
(7/10)
Egy buta parasztnak is lehet okos véleménye a háborúról. A történet alapján teljesen egyértelmű, hogy a kutya érdemelte ki valójában a Becsületrendet. A film a romantikus szállal, a jó szándékú vizsgálóbíróval, a hűséges katona kutyával inkább mesés, mint reális.
háziboszorkány jan. 17. 19:42:42 Előzmény Magdi
(6/10)
Látod, erre nem is gondoltam, de valószínű, hogy ez történt. Nekem is tetszett, pedig nem nagyon szeretem a háborús filmeket, a szörnyű képek miatt, nagyon beleélem magam. Ezen majdnem sírtam. Érdemes megnézni.
Magdi jan. 16. 08:31:05 Előzmény fourdogs
(5/10)
Szerintem megmentette őket a kivégzéstől. Jó film volt, tetszett.
offtopic
fourdogs jan. 15. 13:07:33
(4/10)
Az ebeket érintő hozzászólásod miatt feltétlenül megnézem.
8/10
Nótárius 2020 márc. 29. - 12:09:13 8/10
(3/10)
Franciásan megnyerő hangulatú, életközeli természetességű, érzelmileg is fogva tartó, elgondolkodtatóan jó, reálisan háborús vonatkozású film; a karaktereikbe átlényegült kiváló színészekkel és vonzó szépségű képi világgal.

Semmit nem von le a film értékéből, de a saját nem kevés (kiképzett) kutyás tapasztalatom alapján egyértelmű számomra, hogy a filmbéli remek kutya nem elismerésre méltó volt, hanem (önhibáján kívül) a gazdáját is veszélybe sodróan rosszul reagáló, fegyelmezetlen.
Egyébként egy ennyire intelligens kutya a valóságban nem aszerint támad meg valakit, hogy ki jön szembe. Az embernél sokkal pontosabb jelzőrendszere van arra, hogy ki milyen szándékkal közeledik felé. □ Ha jólnevelt kutyaként, valamiért mégis indokolatlanul támadásba lendülne, a gazdája első szavára visszakozna. 

□ Offtopik
Épp most olvastam egy ehhez is kapcsolódóan érdekes etológiai értekezést (Clive D L Wynne, USA) a kutyák emberrel való társas reagálásairól. Eszerint korábban nemigen törödtek a kutyák viselkedésével; az ilyen vonatkozású figyelem szinte csak a harapás elkerülésére korlátozódott. A 20. század második felétől viszont ez gyökeresen megváltozott, tudományosan is fontossá és érdekessé vált a kutya megismerése. Tanulmányok láttak napvilágot a kutyák azon rendkívüli képességéről, hogy milyen jól tudják érzékelni: mire készülnek az emberek.
kkanai 2020 márc. 16. - 16:18:36
(2/10)
Tömör, drámai jelenetek, jó színészek. Érdemes megnézni.
9/10
nefefe 2020 márc. 15. - 07:11:00 9/10
(1/10)
Szerintem jobb film volt mint az 1917. Más téma, más helyszín, más megközelítés, sok elhallgatott igazság. És csak a végén derül ki, miről is szólt az egész. Jó film.