gipszj 2010 jún. 16. - 05:04:57
(107/167)
Ez elsõ 45 perc zseniális, fõleg a kiképzõtiszt, utána már csak szenvedés a 2 óra.
Leonidas300 2010 jún. 08. - 16:20:11 Előzmény tropmurof
(106/167)
Éppen a napokban vitáztam össze egy haverommal arról hogy a katonák hogy viselkednek a háborúban. Szerinte ugyanis a sorozott katonák,vagyis egyszerû hétköznapi emberek, amilyenek mi is vagyunk,a valóságban nem is lõnek az ellenségre és ezért találták ki a hivatásos hadsereget hogy kiképzett gyilkosok legyenek.Azt is mondta hogy a 2. vh. alatt 100 katonából csak 3 lõtt vissza az ellenségre mindkét félrõl,a többiek csak mellé lövöldöztek,mert szerinte az ember nem képes egy másik embert megölni,és ez igy történt az összes háborúban a történelem során.És én ne higgyek a filmeknek és a korabeli leirásoknak mert azok csak propagandák mert az ember egy békés faj.És ami a legdurvább hogy õ leszögezte hogy én sem lennék képes embert ölni,még akkor sem ha az én és a családom élete is múlna rajta pl. egy honvédõ háború esetén.Ezek szerint õ egy gyáva és hazaáruló téveszmét követ,mert nem küzdene a hazájáért ha a szükség úgy kivánná. Mert szerinte ha az ember úgysem lõné le az ellenséget mert szerint "genetikailag kódolva" van benne az hogy ne öljön,úgy az ellenség sem fog rá lõni. Kérdem én akkor hogy a háborúkban az emberek csak végelgyengülésben szoktak meghalni,vagy mire kell vélni a véres csatákat,kinzásokat,népirtásokat és az emberek természetes harci kedvét, ami minden férfiban benne van. Az õ állitását semmi sem igazolja,sem a tények, sem az emberek véleménye, mert szegény szerencsétlen nagy pacifista és azt hiszi hogy ha õ nem bántana senkit soha,akkor az összes ember is igy tesz.e gy álomvilágban él és nem képes felfogni a valóságot.Hogy az ember erõszakos,fõleg egy hosszú békés korszak után mint ez is amiben most élünk,és fõleg ha egyre rosszabbul mennek a világ dolgai,amik egyre inkább nyilvánvalóak.
tropmurof 2010 jún. 07. - 12:33:25
(105/167)
- Sorozottakkal biztos hogy nem lehetett volna megnyerni, de egy mostani profi hadsereggel, már lehet. Bár az igaz, az oroszok nem engedték volna, világháborút meg nem akart senki...De ezek találgatások:)
- Napóleoni idõkben még hatalmas különbségek voltak a hadseregek között, és a meglepetés szerû támadással lényegében gyõzni lehetett. Mellesleg Napóleon is olyan szuggesztív volt mint Hitler, akinek bedõlt a német nép nagy része. De a németek sem nyertek a sorozott hadsereggel!:) Az amerikaiakat is sorozták. Elõször 1917-ben, aztán meg a 30-as évek végén.
- Vietnám elõtt vezették be újra a sorozást. Nem is ért semmit az a hadsereg. Aztán 1971-ben Nixon megszüntette. A mai zsoldos rendszerûvel már sokkal sikeresebbek, bár pár éve valamelyik szenátor felvetette a kötelezõ sorozást. Meg is bukott vele!:)
-A franciák is megszüntették a sorozást a NATO-ban már csak szerzõdöttek szolgálnak.

De inkább a filmet részletezzük, ne a katonapolitikát!:)
orgyen 2010 jún. 07. - 01:07:41
(104/167)
Teljesen egyetértünk.
Én is Ho apóra reagáltam, azzal az idézettel kezdtem miszerint állítólag világuralomra tört volna a Szu segítségével. Ez az amit nem tudtam megállni szó nélkül.
Most már elismerik az amerikaiak is hogy a Tonkini-öbölbeli állítolagos támadás amerikai hadihajók ellen színtiszta kamu volt (szintén MacNamara)
Abban az idõben sok vietnámi évfolyamtársam volt, akik nagyjából ugyanazt mondták mint amit leírtál.
Egyébként Castro csak rákényszerült a Szu támogatására, végig az amerikaiakkal kívánt egyezkedni, csak 3 kikötése volt: maradjon meg az általános foglalkoztatottság, egészségügy és oktatás. Persze az amerikaiak pont ezt tartották veszélyes mételynek, az egészségügyi renszerük miatt még Kanadát is lekomcsizták (Sicko).
orgyen 2010 jún. 07. - 00:54:15
(103/167)
"...kudarcra van ítélve a kötelezõ sorozásos katonaság (Vietnám után szüntették meg USA-ban), hogyan lehet teljesen használhatatlan "katonákat" gyártani szinte gyerek civilekbõl, ami miatt el is vesztették a háborút..."

- egyébként sem lehetett volna megnyerni a vietnámi háborút,
- a sorkatonaságot 2 évszázada találták ki Franciaországban és ezzel rohanta le Napoleon egész Europát. A II.VH.ban a német és az orosz hadsereg is sorkatonákból állt míg az amerikai toborzottakból.
- tudomásom szerint a vietnami háború alatt akarták bevezetni a sorkatonaságot az USA-ban, de nem sikerült a lakosság ellenállása miatt és maradtak a hagyományos toborzásnál.
- a franciák aszerint használták a katonaságot amire alkalmas: a sorkatonaságot honvédelemre, a toborzott katonákat (pld. Idegenlégió) expedicios hadmûveletekre.

"A másik két ilyen zseniális ebbe a témába vágó filmje "A dicsõség ösvényei" és a "Dr. Strangelove"
- "Az acéllövedék" és "A dicsõség ösvényei" is megvan DVD-n. Nagyon jók, csak nem MGM-es szinkronnal hanem eredeti hanggal felíratosan. "A dicsõség ösvényei" még jobban tetszik, mert általánosabb érvényû. Egyébként Kubrick kedvenc randezõm, gyüjtöm a filmjeit.
viktor666 2010 jún. 07. - 00:40:16
(102/167)
...boccs skip.. no more politics, csak Ho apóra reagálok, mert roppant dühít a tájékozatlanok magabiztossága, mely éppen tájékozatlanságukból ered...
...vagyis...
...Ho apó rohattul nem kívánta Moszkvát, a komcsikat...
...az utolsó pillanatig TÁRGYALNI AKART Kennedyvel, egy jó kis közös megoldást találni, hogy a Szu ne szállhasson be a "buliba"...
... a trágya elnöki "tanácsadók" cca egy évig késleltették Ho üzeneteit, Kennedy asse tudta hol van Vietnam...
...MacNamara volt a hunyó a dologban...
...aztán a hadi-lobby támadott... nem volt visszaút, Ho-nak meg kellett védenie a népét.. csak a Szu-ra számíthatott, bármilyen kelletlenül is...
... menj el a mai Saigon-ba... mekdonáldz hegyek!...
...kapitalizmus a javából...
..Saigonnak Potomacnak egy a "habja"... haha
(a Saigon FOLYÓRA utalok...)
horas 2010 jún. 07. - 00:29:46
(101/167)
Akkor lettem figyelmes erre a filmre mikor a múltkor a tv2 ment eredeti hanggal és felismertem a hang alapján egy Fera Factory számból innen lett kivágva egy rész,sõt kettõ is,illetve egy Malevolent Creation alumon is használtak fel réseket belõle amikor a helikopterrõl lõnek a civilekre tehenekre mindenre.Utána néztam mi ez a film,aztán nagy meglepetésemre,Stanley Kubrick,mondom azta kurvaélet...:)

Vicnet D'Onofrio-nál démonibb figurát nagyon nem láttam még filmben a Sejtben és itt is iszonyat beteg az arc.
tropmurof 2010 jún. 06. - 20:48:39
(100/167)
Pl. ezért tartják zseniális rendezõnek Kubrickot, mert háborúkról úgy tudott filmeket készíteni, hogy az ember azt érzi, nincsenek hõsök, jó és rossz oldalak, csak áldozatok és szenvedés.
Elõször 1987-ben láttam a filmet, aztán meg amikor katona voltam. A kiképzésünk alatt levetítették nekünk, mint oktató filmet, mivel tiszti képzésünk volt, nem sorkatonai. Nagyon jól látható belõle, miért van kudarcra ítélve a kötelezõ sorozásos katonaság (Vietnám után szüntették meg USA-ban), hogyan lehet teljesen használhatatlan "katonákat" gyártani szinte gyerek civilekbõl, ami miatt el is vesztették a háborút. Az I. VH-ban 32, II.-ban 26, Vietnámban már csak 19 év volt az átlag életkor...
A másik két ilyen zseniális ebbe a témába vágó filmje "A dicsõség ösvényei"
http://port.hu/a_dicsoseg_osvenyei_paths_of_glory/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=24721&i_city_id=3372&i_county_id=-1
és a "Dr. Strangelove"
http://port.hu/dr._strangelove,_avagy_rajottem,_hogy_nem_kell_felni_a_bombatol,_meg_is_lehet_szeretni_dr._strangelove_or:_how_i_learned_to_stop_worrying_and_love_the_bomb/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=489&i_city_id=3372&i_county_id=1

Az ilyen filmeket nem szabadna kereskedelmi TV-ken adni, mert reklámmal megszakítani szerintem bûn!

***SPOILER*** A kedvenc jelenetem, amikor megtalálják a kislány orvlövészt, és az addig a békejelvényével kissé esetlenül tiltakozó értelmiségbõl torzított katona, is végül ölni kényszerül, még ha csak kegyelembõl is akarja...Az tökéletes kép, mikor a pisztolyt lassan emeli a lányra, és közben a béke jelvény fokozatosan tûnik el a karja mögött. Mikor pedig már teljesen eltûnt, és már csak a "Born to kill" felirat látszik a sisakján, akkor dördül el a fegyver ***SPOILER VÉGE***
lvashun 2010 jún. 06. - 20:12:00
(99/167)
"Dunának, Oltnak egy a habja",

hülyeséget talán nem kellene ideírni,ráadásul mint hivatkozási alapot!!!!!!

helyesen:
"Dunának, Oltnak egy a hangja, Morajos, halk, halotti hang. Árpád hazájában jaj annak, Aki nem úr és nem bitang. Mikor fogunk már összefogni? "
Ady Endre
Bence17 2010 jún. 06. - 19:10:19
(98/167)
Nem láttam még valahogy fel kéne ébrednem leghülyébb idõpontba adják.
10/10
skip 2010 jún. 06. - 19:00:36 10/10
(97/167)
Emberek miért nem léptekbe inkább egy politikai fórumba
és ott vitatkoztok,itt elvégre a filmrõl kéne beszélni
illetve írni nem pedig a politikáról.Nem is értem a moderátort miért nem lép közbe.Hogy másról is írjak ne
csak errõl,a film szerintem briliáns érdemes megnézni
és rászánni az idõt.Csak kár,hogy ilyen késõn vetítik le.
Nekem az a rész tetszett amikor a *****Spoiler magányos Viet kis csaj majdnem haza vágja az amcsi szakaszt,azt nagyon jól megcsinálták(rendezték), amikor a végén azt mondja a kis csaj "Kill Me" hát az nagyon ütõs****Spoiler Vége
10/10
Lacquo 2010 jún. 06. - 16:05:51 10/10
(96/167)
A(z egyik) kedvenc háborús filmem! Nem mainstream, nem maszlag, és fantasztikus filmzene! Kubrick!!! 10/10
orgyen 2010 jún. 06. - 14:52:40 Előzmény ondok
(95/167)
Idézet:
"Még egy kicsit tanulmáényozd atörténelemet és akkor nem írsz ekkora butaságot.Ho apó mellesleg a SZU vezetésével az egész világot akarta egyesíteni ,mint rendes kommunista diktátor.(Világ proletárjai egyesüljetek!!)"

Persze mert Vietnám "akkora nagyhatalom" volt!? Bõven elég volt neki a farncia, japán majd amerikai gyarmati uralom lerázása és az ország esgyesítése.
Egyébként ma már az amerikaiak is elismerik hogy a Tonkini öbölbeli támadás kitaláció volt annak érdekében hogy a szenátus megszavazza a hadikiadásokat a hadiipar profitjának érdekében.

Egyébként a "világ proletárjai egyesüljetek" jelszót ideológiai célból találták ki még akkor amikor a Szu. nem is létezett és a különbözõ országokban folyó elszigetelt munkásmozgalmak összefogását volt hivatva hírdetni szigorúan ideológiai alapon. ("Dunának, Oltnak egy a habja", hogy saját költõnket idézzem)
orgyen 2010 jún. 06. - 14:43:23 Előzmény arnold-ka
(94/167)
Jól összefoglaltad, csak néhány kiegészítést tennék:
- azt írtad hogy "kommunista- és USAellenes". Szerintem csak azonos fogalmakat szabad összehasonlítani: ideológiát-ideológiával, naghatalmi törekvéseket-nagyhatalmi törekvésekkel. Szovjetúniót-USA-val, kommunizmust-kapitalizmussal vagy egyéb ideológiákkal.
- "ukrán". A szó azt jelenti "határvidék", lengyelül és oroszul is. Soha sem volt korábban önálló ukrán nép vagy nyelv (lehet hogy idõvel kialakul). A valóságban a Dnyeper és a Dnyeszter között elterülõ vidék (Nyizs ill. Szics) területe volt a Lengyel U-Krajna ill. az orosz U-Kraine. Itt mindenféle kevet népesség élt, legnagyobb létszámban kozákok akik katonai szolgálatukért kiváltságot kaptak. A jelenlegit Sztálin hozta létre mint szovjet tagköztársaságot, ahol miután orosz és lengyel területeket-lakósságot egyesít, most is kevert népesség él. (ez másutt is elõfordul, ebbõl származnak a problémák).
- a "holokauszt" esetében elõször 4-5 millióról beszéltek, most már sokkal szerényebbek a becslések. Ami az ukránokat illeti, a jelenlegi Ukrán állam oroszok lakta területein emberek tömegei halltak meg a mezõgazdaság kollektivizálása során. Ezt az értéket korábban milliókra becsülték (például beleszámították a teljes Szu háborús veszteségét is), ma már sokkal szerényebbek a becslések: "100 ezer ember halt meg a parasztok kollektivizálással szembeni ellenállása következtében elõállt éhinség során, fõleg az éhezõ nagyvárosokban" (Wikipedia).
Ez a jelenség számunkra sem ismeretlen: emlékszem hogy '56-ban a zavaros idõszak csak 2 hétig tartott, a városok mégis éheztek mert a parasztok visszatartották az élelmet ill. csak aranyért adták. Persze mindenki igyekszik a más bajából hasznot húzni, ez így volt mindíg amióta emberek élnek.
- "Nagyhatalom nem lehet úgy egy ország sem,hogy annak áldozatai ne lennének....olykor milliók." Így igaz! Pld. amikor Csin-si-Huanti (az elsõ császár) egyesítette Kínát, egyrészt egységes közigazgatást, pénzt, mértékegységeket oktatást stb. vezetett be, megépítette a Nagy-Fal elsõ szakaszait, kiásatta a Nagy-csatornát ami mind nagyon jó volt, de ez nagyon sok emberéletet követelt. (egyes becslések szerint az akkori lakosság felét, 100 millióból 50-et). Persze nem a "nép" állt ellen és lázongott, hanem egyes tartományurak (korábban lokális uralkodók) lázadtak fel és hajtották a népességet meguk elõtt. Tehát már akkor és ott is a politikai propaganda mögötti egyéni érdekek okozták a legnagyobb bajt.

Valóban igazad van "a történelmet mindíg a gyõztesek írják" és céltudatosan hamisítják a pillanatnyi politikai érdekeknek megfelelõen.
orgyen 2010 jún. 06. - 14:06:25 Előzmény ondok
(93/167)
Idézet:
"Amerikának is vannak érdekei ,amiket követ ,de még mindig jobb ,ha egy demokratikus állam dominál a világban katonailag ,mint egy rothadt náci v. komcsi diktatúra ,mert az nem akarja a saját rendszerét rákényszeríteni ideológiai alapon másokra."

Néhány megjegyzés:
- az USA államformája megalkotásánál nem az Athén-i demokráciát, hanem a köztársaság kir Róma berendezkedését vette alapul. A rómaiak viszont soha sem állították hogy demokráciában élnének.
- komolyan gondolod hogy az USA nem akarja a saját rendszerét ideológiai alapon másokra rákényszeríteni? Akkor nyisd ki a szemed és vedd észre mi folyik jelenleg a világban (pld. nálunk is). Ezenkívül a kényszer nemcsak ideológiai hanem katonai és mivel két évtized alatt sikeresen felszámoltuk a saját gazdaságunkat, pénzügyi is. Mo. gyakorlatileg már nem is létezik, ami 1000 éves történelmünk során més soha sem fordult elõ. A propaganda ne tévesszen meg, hiszen a media került elõször idegen kézbe (még a '80-as évek közepén).
6/10
Stockes 2010 jún. 06. - 13:16:35 6/10 Előzmény vacendac
(92/167)
Igen, a tv2 múltkor is eredeti nyelven adta. Nagyon helyesen. Ezt felvehetnék jó szokásnak. Amúgy a film is jó, bár ezzel a 9,2-vel túl van kissé értékelve.
10/10
ködszúrkáló 2010 jún. 06. - 12:53:45 10/10
(91/167)
A filmtörténet egyik legjobb háborús filmje,kemény,feszes,félelmetesen kidolgozott,istenem milyen képek...!!,jó zene kiváló színészek.Viszont nem tudom ki az az eszement müsorosztó aki ilyen idõpontra rakta.Lehet,hogy a fõ cél csak értéket ne lásson aki a kereskedelmi tévére téved.Éljenek a celebek,nyissunk táskát fözzünk álnûvészekkel aztán jöhet a nem vénnek való vidék a végén az úttal....
8/10
vacendac 2010 jún. 06. - 11:23:23 8/10
(90/167)
Jó film, de azért azt hangsúlyozottan kéne feltüntetni a Port.hu-nak, hogy nincs szinkronizálva (legalábbis úgy emlékszem)
Peppo 2010 jún. 06. - 11:06:19
(89/167)
Az egyik legjobb háborús film, a klasszikusok közé tartozik. Ez végre nem csinál "bulit" a háborúból, hanem megmutatja, hogy az tényleg olyan szar, amilyennek hangzik, és nincs benne semmi jó és hõsies.

Nagyon jók a karakterek és az õket megformáló színészek is. Nekem Animal Mother a kedvencem, de a többi is nagyon el van találva.

Kevés filmet pontozok tízre, de erre nem tudok kevesebbet adni.

10/10
9/10
Cerberosz 2010 jún. 06. - 10:06:13 9/10
(88/167)
Ütõs Vietnám film, mely realisztkusan s nem a jól megszokott heroikus csodás amerikai felfogásban mutatja be a háborút.

Kiképzõtábor mely kiveti magából a gyenge egyént, s egy egyszerû flótás a téboly felé közelít.

harcok hevessége, de nem annyira elvont mint Apokalipszis most mélysége.

És a film végén beindul a "Mickey Mouse song" !!!

10/9