december 17. 15:37:35
december 17. 15:37:35
(61/61)

Még jó, hogy nem jártunk a Holdon, fikció az egész. A Van Allen övek (mostanra már kiderült három van) miatt elektromosan kisültek a műszerek (James Van Allen 1958-ban jelentette méréseit) még az űrkutatás hajnalán. Sok volt a baleset, ezért csinálták a kamu Holdra szállást Ausztráliában forgatták le. A Szovjetek előrébb jártak a rakéta kísérletekben, de aztán rájöttek, hogy leküzdhetetlen a feladat. Kitalálták hát Gagarin sztorit. Emiatt jelentette be Kennedy az évtized végére a Holdon kell lenni. Lejárt a határidő ennyi az egész. Minél többet írnak róla, minél több filmet csinálnak, csak elhiszik az emberek, ezt az egész hidegháborús űrversenyes hazugságot. Természetesen ezzel nem azt jelentem ki, hogy mostanság nem vagyunk az űrben, azt mondom, hogy az akkori technológia nem volt arra megfelelő. Az már egy másik kérdés, hogy a mai technológia és eszközök birtokában miért is nem repkedünk a Holdra havonta kizsákmányolni (³He) már ha el lehet hinni, hogy van a holdon, mert ha van akkor viszont a nagy blöff óta oda kellett valakinek-kiknek jutni amiről nem beszéltek??? Természetesen megnézem a filmet kíváncsi vagyok egy újabb verzióra mennyire hitelesen akarják eladni a sztorit. :)))

december 06. 14:12:44
december 06. 14:12:44 OFFTOPIC
(60/61)

Egy szóval sem mondtam, hogy nem bátor dolog az űrutazás. Kockázatos, veszélyes, bele lehet halni. Az űrhajósokat sem kényszerítik rá, inkább örülnek és büszék, hogy a kevés kiválasztott között lehetnek. "Aki nem hiszi, járjon utána." Pontosan!
"nem volt beépített számítógép" - Az Apollo Guidance Computer – rövidítve AGC – az Apollo-program számára tervezett és gyártott fedélzeti digitális számítógép. A gép tervezése 1962-ben kezdődött és 1966-tól 1975-ig használták. Elsősorban az Apollo űrhajók parancsnoki és visszatérő egységébe (Command Module, CM) és holdkompjaiba (Lunar Module, LM) építették ezeket. Igen, a Szojuz–36/Szojuz–35 (Farkas B. odaút és visszaút) nem rendelkezett még számítógéppel (1980-ban!), viszont a Szojuz T (1980–1986) űrhajó saját számítógépet kapott. /../ A számítógéppel és az új vezérlőpanellel egyszerűbbé váló irányítás csökkentette a személyzet kiképzéséhez szükséges időt. Csak idézni tudlak: "Aki nem hiszi, járjon utána."
Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szojuz-36
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szojuz-35
https://hu.wikipedia.org/wiki/Apollo_Guidance_Computer
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szojuz_(űrhajó)

szavazat: 5/10 november 28. 10:23:57
november 28. 10:23:57
(59/61)

Nagyon vártam már, hogy láthassam. Sajnos csalódás volt számomra. Ez a téma jobbat érdemelt volna. Egyes részeknél indokolatlanul hangos volt. Nagyon hosszúra sikeredett. A KEVESEBB NÉHA TÖBB!!!

szavazat: 10/10 november 15. 13:17:31
november 15. 13:17:31
(58/61)

Ha ezt a filmet nem szórják meg Oscarral akkor nincs igazság....

november 15. 09:54:35
november 15. 09:54:35
(57/61)

Nagy rajongója (és nem mellesleg ismerője) vagyok az Apollo-programnak és tegnap egy olyan filmet láttam, ami összességében tettszett. Persze voltak fenntartásaim is, de nem az én filmem volt, hanem az alkotóké, ők mást akartak.
Talán a legkevesbé értettem, hogy miért Ryan Goisling. Remek színész, itt is remekül hozott egy karaktert, csak az a baj, hogy ez a karakter nem Armstrong volt.
Azoknak, aki szerint lassú volt, vagy unalmas a film, azt javaslom gondolkozzanak el azon, hogy ez egy életrajz, egy ember tépelődéseivel, dilemmáival, problémáival és nem egy Marvel csinn-bumm, amikor minden percben robbannia, rohannia, ütnie, lőnie kell valakinek. Álljunk meg időnként egy pillanatra, szusszanjunk egy percet. ez az ember - ellentétben a szuperhősökkel - sokszor meghalhatott volna, amikor a gépe lepattant a légkörről, vagy űrhajója bepörgött mint a búgócsiga, ilyenkor Amerika kapitány csak kicsit leporolja a ruháját és zúz tovább...
Aki szerint az "ismert történenetet/történelmet" kellett volna pörgősebben elmondani, egyrészt azt mondanám, hogy ebben a történetben ennyi van (egyébként jóval több, mint bármelyikünk történetében) és igenis kell a kissé lassúbb gondolkodósabb rész is, azért portré és nem történetmesélés a film műfaja. Én egyébként pont azt hiányoltam belőle, hogy az "ismert történet kisebb hangsúlyt kap és a nem ismert kerül előtérbe. Például, amikor leég Armstrong háza (ami remek ellenpontozása volt annak, hogy Ed White, a szomszéd "haver" űrhajós segít kimenteni a lángok közül az Armstrong családot, hogy aztán maga is a lángok között haljon meg). És azt is unom már, hogy Armstrong élete 1969. július 21-én minden történetben véget ér, miért nincs az életrajzi filmben semmi későbbről? Stb. Stb.
Szóval ez egy remek film volt a számomra, csak a mai rohanó/robbanó világban már talán kicsit anakronisztikus. De ettől még remek. 8/10

szavazat: 10/10 november 12. 18:00:46
november 12. 18:00:46
(56/61)

Akkor még bátrabb volt, hogy egy irányíthatatlan fémgolyóval a földbe csapódott. Tökmindegy, nem akarod érteni, amit írtam.

szavazat: 9/10 november 11. 20:01:13
november 11. 20:01:13
(55/61)

Ritkán adok 8-asnál jobbat, de ez most 9 lett. Szerencsére a végén olyan kommentelők is lettek, akik nemcsak nézték, de látták is a filmet.

szavazat: 10/10 november 07. 21:40:47
november 07. 21:40:47
(54/61)

Felemelő film és egyben moziélmény.

szavazat: 10/10 november 07. 17:19:43
november 07. 17:19:43
(53/61)

Kiváló portré az emberiség egyik legnagyobb hőséről.

szavazat: 9/10 november 07. 11:14:15
november 07. 11:14:15
(52/61)

Némi félreértésre adhat okot, hogy ez a film nem a Holdraszállásról szól, hanem Neil Armstrong asztronauta életének egy szakaszáról. Vagyis inkább életrajzi film, annak viszont kiváló! A film fókuszában Armstrong sorsa, lelkiállapota, családi drámája áll, és a NASA űrprogram csak keretbe foglalja mindezt.
De micsoda keretbe!!
A Gemini és Apolló projekt a hatvanas években, a hidegháború légkörében zajlik, az orosz versenytársak beelőzése az elsődleges szempont, a rohamtempóban nincs elég idő rendesen tesztelni a fejlesztéseket, ami számos viszontagságot okoz és emberéletet követel. A film zseniálisan adja vissza ezeket az egyszerre csodás és horrorisztikus eseményeket - az űrhajósok nézőpontjából.
Amúgy ha valaki nem jártas a témában, akkor azt javaslom, hogy ne pont a film megtekintése előtt olvasson utána a wikipedián.

november 05. 18:22:02
november 05. 18:22:02 OFFTOPIC
(51/61)

Bocs, ez így azért vicces: "Farkas Berci pedig egy fémgolyóba szállt be, ami szinte irányíthatatlan volt, remélve, hogy jó helyen zuhan majd bele a tengerbe."
Melyikbe, a magyarba? Füred, Siófok, Zamárdi, hol jobb a víz? :D
"Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén, a landolás Dzsezkazgan városától 140 km-re történt." (Ma ez a terület Kazahsztán. "Amíg az Amerikai Egyesült Államok a vízfelszínre történő leszállást részesítette előnyben, addig a Szovjetunió az első, majd a
második és a harmadik generációs űrhajói visszatérését is a szárazföldre tervezte.") Ennek fényében nem bizos, hogy szerencsés ilyen kijelentéseket tenni, még ha vicces is, ezért bátorkodtam szólni.

szavazat: 4/10 november 03. 07:16:53
november 03. 07:16:53
(50/61)

Én nagyon vártam, imádom ezeket az űrhajós filmeket, főleg, hogy ez is egy megtörtént esetet dolgoz fel. Viszont nagyot csalódtam az egészben. Ami egyrészről teljesen élménygyilkos volt, az a részeg operatőr effektus, ami szinte végig jelen van és számomra felfoghatatlan, hogy mi a cél vele ennyit használva. Azon kívül, hogy teljesen elveszi a látvány élvezhetőségét. Folyamatos kameramozgás, mintha nem tudná megtartani az operatőr a gépet, ki be zoomolgatás, fókuszvesztés, téma keresgélés. Értem én, hogy fokozni akarják vele a feszültséget, de kb. elcsesznek vele mindent.

!SPOILER!
Másrészről az, hogy egy családi tragédia köré épült az egész film. Nagyon nyomasztó végig, ahogy a főszereplő nem tudja feldolgozni a feldolgozhatatlant, ami egy folyamatos letargiát ad ennek a filmnek. Mert én azt gondoltam, hogy ez a film a holdra szállásról fog szólni, mellesleg az emberekkel, akik ezt véghezvitték. De ez a film egy apáról szól, aki elvesztette a kislányát és ebbe belül beleszakad, aki mellesleg az első ember a holdon. És emiatt még csak élvezni sem tudja azt, hogy Ő az első ember a holdon, aki történelmet ír.
Semmi tűz, adrenalin nincs benne, csak letargia. Ez egy kőkemény dráma.

Viszont arra kíváncsi lennék, hogy mit szól a második ember a holdon és a családja, hogy bizony ebben a filmben ő kapta az ügyeletes seggfej szerepét. Azért egy valós személyt így ábrázolni egy filmben, aki valszeg egy géniusz és sok millió ember közül a kiválasztott, aki ezért pont úgy szétdolgozta magát és kockáztatta az életét, mint a társai, hogy tulok beszólásai vannak csak és végig ülve, semmit sem csinálva. Ez elég igazságtalan.

szavazat: 3/10 november 02. 19:14:27
november 02. 19:14:27
(49/61)

Kb egy órával hosszabb volt mint kellett. Túl sok volt a közeli felvétel, vontatott volt, és amikor érzelmes kivánt lenni, akkor inkább nevetséges volt. Gosling a szokásosat hozta, azaz az ő arcáról -gesztusaiból semmi se derült ki, hogy éppen mi játszódik a filmben.

november 01. 08:01:47
november 01. 08:01:47
(48/61)

Nekem nagyon tetszett a film. Végig érdekes és elgondolkodtató volt. Nem egy amerikai semmitmondó akciófilm ,amire egy hét után nem is emlékszik az ember. Akire ilyesmire vágyik akkor a filmben csalódni fog.

október 31. 10:44:01
október 31. 10:44:01
(47/61)

Nagy valószínűséggel jártunk a Holdon (bár mérget azért nem mernék venni rá), de van rá esély, hogy a legelső Holdra szállás stúdióban lett eljátszva és azt prezentálták a világnak.
/Ill. az is lehet, hogy valóban megtörtént a Holdra szállás 1969-ben, de a film amit ez esetben kicsit később bemutattak a világnak mint élő közvetítés kamu, mivel a valóságban olyan "oda nem illő objektumok" is felvételre kerültek, ami tömeghisztériát és káoszt váltott volna ki a világon - ne feledjük UFO-s mozifilmek az 1980-as évek előtt alig voltak, nem volt úgy a köztudatba beivódva ez a téma, mint manapság./

Az amcsi vezetőket ugye nagyon szorította a határidő Kennedy korábbi felelőtlen kijelentése miatt ("még ebben az évtizedben"), nem engedhették meg azt a blamát, hogy a valaha volt legnépszerűbb elnökük ígéretét ne váltsák valóra bármi áron - legalábbis a nép szemében.
Pletykák szerint az 1968-ban bemutatott 2001 Űrodüsszeia (és remek trükkjei) adta meg a végső lökést az illetékeseknek, hogy egy B terv is reálisan szóba jöhet, ha kifutnának az időből... és mivel látták, hogy igen, ki fognak futni az időből, ezért Kubrickot megbízták az első (kamu) Holdra szállás filmjének elkészítésével. Állítólag az csalásról ~120 ember tudott, ezért maradhatott sikeresen titokban.

Persze ez csak pletyka; mindenesetre furcsa és semmi nem indokolja, hogy hivatalosan egyetlen egy ember (semmilyen nemzet gyermeke) sem járt a Holdon immáron ~45 éve.

október 30. 05:12:33
október 30. 05:12:33
(46/61)

A kérdés az, hogy jártunk-e a Holdon? Ha nem, akkor is hihető az alapján, amit eljátszottak nekünk annak idején. Tudom, hatalmas különbség van a hatvanas évek végén rendelkezésre állt technika és a jelenlegi közt, és a mostanival gyerekjáték volt azt produkálni, amit most, ezzel a filmmel kaptunk, de, ha csak egy földi űrutazást adtak el nekünk anno, akkor is megemelem a kalapom az akkori filmkészítők előtt, hogy produkciójukkal meg tudták vezetni a világot, s amely élmény a mai napig is kitart, de, ha tényleg ott jártak az amik, ráadásul nem is egyszer, azzal a technikával, ami mostani szemmel kész öngyilkosságnak tudható be, akkor az tényleg hatalmas bravúr volt, amihez ennyi év után is csak gratulálni tudok. Ami a filmet illeti, nekem tetszett, bevitt a paraván mögé, s nem használta az ezerszer elsütött, már-már közhelyes pillanatokat, az egy Sas leszállt mondatot kivéve.
Az ötvenedik évforduló is bejátszik majd, hogy Oscar-esővel ünnepeljük a filmet jövőre. Egyébként aznap, amikor leszálltak, lestük a Holdat az I. világháborút is megjárt hadi látcsővel, persze annak tudatában, hogy lehetetlenre vállalkozunk... :)

szavazat: 1/10 október 29. 22:28:18
október 29. 22:28:18
(45/61)

Csalódottan álltunk fel a moziban a 140 perc után.Hosszú, unalmas, Ryan Gosling egydimenziós (bamba arcot vágok minden jelenetben) játéka - számomra - idegesítő volt.A zene a szokásos amerikai pátoszos zene, több helyen annyira hangosan, hogy a szöveget nem lehetett érteni.Még Claire Foy volt a legjobb a filmben.A vége kapkodós volt, ill. túl hosszúra nyújtották az előkészítő jeleneteket.

szavazat: 2/10 október 29. 14:42:42
október 29. 14:42:42
(44/61)

Teljesen egyetértek jaap-pal. Egy kivételével. Még 5 csillagot sem ér, talán 2/10. Húú, nagyon rég láttam ilyen sz.r filmet. Pedig, több van ebben a történetben ...

szavazat: 5/10 október 29. 12:03:38
október 29. 12:03:38
(43/61)

Hát...csalódás. Egyrészről túl hosszú, alig történik valami. Nem a lassú, hátteret ( szerintem sikertelenül ) bemutatni akaró részekkel van a baj hanem azzal, hogy ez teszi ki a film nagy részét. Armstrong motivációiról nem tudunk meg sokat, a vívódásait/érzéseit a "fapofával távolba bámulás" c. jelenet hosszas ismételgetésével próbálják bemutatni. A kabinban játszódó jelentenek nagyon jók, gondolom a valóság is ilyesmi lehetett.
Ami rettentően zavart az egész fimben, a kézi kamerás felvételek folyamatos, indokolatlan remegése/rázkódása. Parkinson kórós az operatőr? És ilyenből rengeteg van. A szerintem ész nélkül tolt nagytotálból is. Lehetett volna ebből a történetből egy igazán jó filmet is csinálni. Ez nem lett az.
5/10

szavazat: 2/10 október 28. 22:48:30
október 28. 22:48:30
(42/61)

138 perc alatt kb. 15 perc történés. Még jó hogy akciós volt a jegy.

Színházi előadások az ünnepekre Budapesten
Színházi előadások az ünnepekre Budapesten

2018. december 25 -31. közötti időszakból válogattunk.

Jegyvásárlás