Téma: Az utazás

10/10
koromiska 2012 nov. 22. - 06:41:01 10/10
(3/3)
Ez a film tényleg nem szól másról, mint amit a cím ígér: egy triprõl, vagyis LSD fogyasztása során átélt belsõ utazásról. A menõ reklámfilmrendezõ alig várja, hogy befejezze aznapi munkáját, és egy barátjával elrohanjon egy Los Angeles felett lebegõ hippikommunába, hogy ott -némi laza spanglizás után- szigorúan ellenõrzött körülmények kozött, bevacsorázzon 250 mikrogramm tiszta lizergsav-dietilamidot, ergo beszakítson, úgy emberesen. A film elején a pali betép és végén pedig több-kevesebb sikerrel lejön a lecsóról. Ami eközött van, az részben hamisítatlan hatvanas évekbeli op-art pszichedélia, részben egy kábítószeres látomás naiv, filmes vizualizációja, valamint eléggé hiteles külsõ leírás egy elsõ LSD-triprõl, az elsõ eufórikus érzelmi- és látványtûzijátéktól a halálélményen, a törpéken és a sivatagon át a zavarodottságig, valamint a kihagyhatatlan rendõrparáig. Értelemszerûen, filmen, mint médiumon, annak technikai korlátaiból fakadóan képtelenség teljes egészében rekonstruálni egy LSD-utazást. Kevés arra a 2+1, de még a mai cameronista 3+1 D is. Még ha az illetõ, aki személyesen átélt egy ilyen betépést, valamilyen isteni kreativitás és zsenialitás birtokában ezt hangról hangra, képrõl képre, illatról illatra és ízrõl ízre le is tudná jegyezni, és netán még valamilyen köztes médiumon meg is tudná osztani másokkal, ez akkor is csak az õ saját, akkor, adott pillanatban átélt, egyszeri és megismétlehetetlen élménye lenne. Ez, így semmiképpen nem tehetõ általános érvényûvé, mégha vannak is olyan nehezen megmagyarázható "történetelemek" egy tripben, melyeket már sokan éltek át úgy, hogy azok gyanúsan hasonlítanak egymásra. A kollektív tudattalanban kell keresni ennek titkát, nyilván. Mindenesetre, Roger Corman, aki amúgy nem akárki, The Trip címû filmjében kihozta a témából a maximumot.

A forgatókönyvet az ekkor még ifjú Jack Nicholson követte el, így talán már érthetõ védjegyévé vált ördögi tekintete is - simán lejegyezte elsõ tripjét (amit utána még egész biztosan követett jó néhány...). Vicces, de Jack maga nem játszik a filmben, megszemélyesítõje Peter Fonda, aki nagyon rossz színész (itt legalábbis), de lehet, hogy csak tényleg nyalt valamit a forgatáson. Vagy éppen hogy nem. Jellemzõ módon, akitõl a trippet szerzik, a kommuna fõhippije, nem más, mint Dennis Hopper. A film így mintegy elõtanulmányként is felfogható a Szelíd motorosokhoz. Az utazás, mint film kevéssé értékelhetõ, inkább kordokumentumként, vagy mint kísérlet mûködik. Esetleg sajátos reklámfilmként, mely rendhagyó módon beszél a termék esetleges negatív oldaláról is
9/10
ambirka 2010 szept. 05. - 17:16:45 9/10 Előzmény leguan
(2/3)
Egyetértek. Nagyon jó volt a képi világ. Op-art
És a zene is tetszett: The Electric Flag
leguan 2009 júl. 31. - 16:23:59
(1/3)
ez már mekkora film volt...Corman-t amúgyis bírom,mert a Poe feldolgozásai elég jól sikerültek...nade az utazás...totális avantgarde film...absolute tudatalatti...az egész filmben nyugtalanító vibrálások,gyors vágások...nem egy könnyen fogyasztható darab... és Nicholson írta a forg.könyvet!!!!

elvetemült filmõrülteknek kötelezõ!!!!!