Edmond Dantes jún. 24. 21:05:16
(9/9)
Kiegészítve ez alattit. Formailag megfelel BL a kritériumoknak, a baj az, hogy tartalmilag szerintem annál kevesbé. Magyarán: szimplán nemhogy nem kiemelkedő színész, hanem "semmi különös"-kategória ... jóindulattal. Kevesebb jóindulattal: nem jó színész. Továbbmegyek: őszintén szólva megválasztását a magam részéről az eddigi választások egyik legkomolyabb mélypontjának, a cím lezüllesztésének és újabb nepotizmusnak tartom, miközben Almási Évát nagyra becsülöm.
Edmond Dantes jún. 24. 20:57:31 Előzmény Bonitó
(8/9)
Nincs igaza. A kritériumok közt ott van, hogy "pl." A Balázs Béla-díj egy másik kategóriában azonos a Jászai Mari-díjjal azaz formailag beválasztható volt. Ennyit erről.
Rojita jún. 23. 21:16:40 Előzmény Bonitó
(7/9)
A hangsúly az "állami" - díjon van, - amiből Mo-on nem csak a Kossuth és Jászai Mari díj van, hanem össz. húsz-fajta. Ezért találták BL-t a kollégái nem csak méltónak, hanem a díjazás kritériumainak is megfelelőnek. Függetlenül attól, h korábban a feleségének is odaítélték ezt a díjat.
https://emmiugyfelszolgalat.gov.hu/kultura/kituntetesek-dijak/kituntetesek-dijak/muveszeti-kituntetesek-dijak
Bonitó jún. 23. 20:56:10 Előzmény Rojita
(6/9)
" Gondolod , h Vidnyánszky papa gratulált volna ............"

Hogy én mit gondolok, azt leírtam.

Hogy Ön mit gondol elolvastam. És Ön pont azt írta le amit én állítottam?
Nevezetesen Ön írta:
"Ezek mellett fontos kritérium, hogy legalább egy jelentős, állami elismerése is legyen (pl. Kossuth- vagy Jászai Mari-díja)." Nos, ez nincs Balázsovitsnak!

Balázsovits Lajos díjai pedig nem újdonság, hiszren mindenki számára olvashatók Wikipédiában.
Mint, akár a Nemzet Színésze, vagy a Nemzet Művésze cím odaítélésének a kritériumai IS"
Vagy akár a Halhatatlanok társaságának névsora.

Hogy ki-, vagy kik gratuláltak a művésznek, nem tisztem megítélni.
És nem is kardinális kérdés az életemben, és a további szópocsékolás sem!
További jó fórumozást kívánok Önnek!
Rojita jún. 23. 14:18:33 Előzmény Bonitó
(5/9)
A Nemzet Színésze - cím odaítélésének kritériuma:
" a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése terén kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.
A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. Ezek mellett fontos kritérium, hogy legalább egy jelentős, állami elismerése is legyen (pl. Kossuth- vagy Jászai Mari-díja)."

Balázsovits-nak van :
Balázs Béla díj (1982) (állami díj)
Érdemes Művész (1987) (állami díj)
Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (2015) (közönség díj)

Gondolod, h Vidnyánszky papa gratulált volna Neki (ugyan csak telefonon), ha talált volna vmi kifogást a megválasztásával szemben?

Bonitó jún. 22. 23:51:38
(4/9)
Haumann Péter színész halála után Balázsovits Lajos került a helyére, a Nemzet Színésze cím odaítélésével.

Egyébként, a Nemzet Színésze címet az kaphatja meg, aki megfelel több kitételnek. Többet között, fontos kritérium, hogy a jelöltnek, legalább egy, jelentős elismerése is legyen (pl. Kossuth- vagy Jászai Mari-díja). Balázsovits Lajosnak sem Kossuth -, sem Jászai Mari díja sincs.

Felesége Almási Éva.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt szintén megválasztották a Nemzet Színészének, az elhunyt Psota Irén helyére, 2016-ban.
( A címmel járó díj összege nettó 630 ezer forint volt.)

Gratulálok Balázsovits Lajosnak a kitüntetéséhez!
(Mert úgy illik!) De érdemben nem tudok hozzászólni!
Bobinan jún. 22. 21:54:40
(3/9)
Most már a Nemzet Színésze is
dreamer1 2011 júl. 19. - 15:32:44
(2/9)
Ami nekem nem igazán szimpatikus,hogy a lányát szinte majd minden rendezésében látni.Én értem hogy segíti a pályáját,de ez eléggé átlátszó.Egyébként nem egy nagy színésznõ,gondolom hívnák akkor máshova is vendégént.De szinte csak a Játékszínben látni.
mulao 2009 aug. 29. - 04:42:38
(1/9)
Almási Éva férje és Balázsovits Edit színésznõ édesapja?