olahmiki1959 2020 febr. 03. - 10:14:24 Előzmény guess.who
(528/2088)
Kedves guess.who!
A kritikáid nagy részével általában egyet szoktam érteni, felkészültnek és bizonyos dolgokban jártasnak tűnsz, de most mégsem tudok - úgymond - leszállni egy témáról, elnézést is kérek érte!
Idézek tőled:
" Még egyszer mondom: azok a filmek a hatvanas évek, mai szemmel dialógusokban még a XIX. századhoz jóval közelebb álló világában készültek, és a mai fogyasztóknak (tévénézők, a 18-49-es korosztály) már nagyrészt emészthetetlenek, de legalábbis unalmasak, elnyújtottak, nem történik bennük semmi (ha egy mondat két percig tart a vásznon, azt ma már, az online média világában senki nem bírja követni) ésatöbbi."
Sajnos, azt kell mondjam, hogy ez az egy mondatod több csacsiságot tartalmaz, mint az összes eddigi, amiket leírtál!
A hatvanas évek világa mióta áll közel dialógusokban a XIX. századhoz??? (Ezt remélem, viccnek szántad, bár annak elég gyengécske...:)
Ezek a dialógusok, mondatok a mai fogyasztóknak nagyrészt emészthetetlenek?
Nekem nagyon sokszor lesújtó véleményem van a mai korosztályról, de ennyire nem nézném őket hülyének!
Ha egy mondat két percig tart a vásznon, azt ma már senki nem bírja követni???
Nem tudom, milyen társaságban forogsz, de ha ez a tapasztalatod, akkor ott nagyon nagy baj van!

Akkor lenne igazad, ha Jókai REGÉNYEIRŐL beszélgetnénk.
Olvasva, valóban nagyon nehézkesek tudnak lenni a szövegei - tapasztalatból beszélek -, a leírásai, a latin kifejezésektől hemzsegő mondatai ma már tényleg emészthetetlenek - nem véletlen, hogy a mai kiadású könyveiben rengeteg lábjegyzet szerepel.

De a hatvanas években készült Jókai-filmekben minden mondat gördülékeny, frappáns, mindegyik érdekes, mindegyiknek "súlya van" - ahogy mondani szokták.

Tudod, az akkori dramaturgok, gyártásvezetők, rendezők legalább annyira okosak voltak, mint Te, és nekik is eszükbe jutott, hogy a filmek nézői számára emészthető, érdekfeszítő szövegeket adjanak a színészek szájába!

Végül:
Nekem az összes itt felemlített film megvan a gyűjteményemben - többszáz egyéb, magyar és külföldi klasszikussal együtt -, még annak idején felvettem őket, és bármelyiket meg tudom nézni - időnként meg is szoktam, mert a mai napig hatalmas élmény mindegyik.

Ha izgalmas történeteket, csodálatos operatőri munkát és zseniális színészeket szeretnék látni, akkor csak felnyúlok a polcra...:)
5/10
napraforgó 2020 febr. 03. - 09:40:02 5/10
(527/2088)
Igen, értem én, hogy itt a pénzről van szó, nem arról, hogy az alkotók valami szépet, jót, maradandót akartak volna alkotni.
5/10
napraforgó 2020 febr. 03. - 09:37:33 5/10
(526/2088)
Itt a főcim alatt olvasható egy január 2-i kritika: "Kiegyezés korabeli, bénácska Barátok közt-paródia lett a Bátrak földje tévésorozat" Szabó Gyula tollából.
És ezt a szerzője csak a pilot alapján irta. Azóta csak esett a szinvonal.
5/10
napraforgó 2020 febr. 03. - 09:31:10 5/10
(525/2088)
Készséggel elhiszem. A baj csak az, hogy velünk, nézőkkel is el karták hitetni, hogy tényleg, hű, de nagyot alkottak. De még középszerűnek is cak nagy jóindulattal mondanám.
5/10
napraforgó 2020 febr. 03. - 09:14:46 5/10 Előzmény guess.who
(524/2088)
Igen, lehet, hogy túl szigorú vagyok, és próbáltam is elnézőbb lenni. Eleinte. Mert gondoltam, majd belejövünk. Belejönnek az alkotók. De ahogy megyünk előre a sorozatban, egyre jobban látszik az, hogy csak úgy nagyvonalakban odacsapnak valamit, aztán lesz, ahogy lesz.

Már eltelt a sorozat egynegyede és még mindig egyhelyben topogunk, még mindig a hidrobbantáson rugózunk. Már régesrég máshol kellene tartani, de még mindig ugyanazt csócsáljuk. Ez egy sorozat, nem egy rágógumi. Valahonnan valahová el kellene jutni.
És mit látunk? Imre nem képes leszállni ugyanarról a támáról, a kezdetben ellenszenves szolgabiró sokkal kompromisszumképesebb, mint ő.
A bárónő kelégitetlen középkorú asszony, aki szórakozást keres magának. A kisebbik lányával eddig kicsit sem törődött, most, hogy nagylány lett, lassan már ő is számbajöhet egy jó házasság szempontjából, nemcsak a nehezen kezelhető nagyobbik lány. Kedvence a simlis, besúgó fia, akinek mindent elnéz. A báró meg elég okos, de bölcsen úgy tesz, mint aki semmit sem lát.
A parasztok olyanok, amilyenek, sokkal jobban megrajzoltak, mint a főnemesi család.
Akárhogy is, de kb. 20 órányi adásidő alatt azért nem ártott volna, ha kicsit előrébb jutunk a történetben - már ha a látottakon kivül van egyáltalán történet.
5/10
napraforgó 2020 febr. 03. - 08:55:47 5/10 Előzmény napraforgó
(523/2088)
Neli = neki - már megint melléütöttem. Bocs.
5/10
napraforgó 2020 febr. 03. - 08:51:20 5/10 Előzmény guess.who
(522/2088)
Sajnálom, hogy vitatkozni vagyok kénytelen veled.
Azt mondod, hogy "EZ a sorozat (és a ma készülő filmek) NEM egyenlőek a '60-as, '70-es években készültekkel. És nem azért, mert rosszabbak vagy jobbak, egyszerűen csak MÁSOK: más korban, más ízlésre, más igényekre készültek."
Itt a lényeg: más igényekre. Akárhogy is nézem, de ezek a sorozatok - na jó nem általánositok, de ez a sorozat igénytelen. Nem más igényekre készült, hanem igénytelenül. És pont ezért giccs. Olyan mintha... De nem az.
Nagyon vártam ezt a sorozatot, és akartam is szeretni. Érdekelt a téma és érdekelt a megvalósitás is. De nem azt kaptam, amit vártam és ez fáj. Nekem fáj.
Persze, lehet mondani, hogy már túl idős vagyok, más kor, és én más, igényesen elkészitett filmeken nőttem fel. És lehet sorolni: Az aranyember, Egy magyar nábob, Kátpáthy Zoltán, A kőszívű ember fiai, Hogy csak a XIX. században játszódóakat említsem. Az Egri csillagok még korábban, a XVI. század közepén játszódik. És mégsem avítt egyik sem, és biztos vagyok benne, hogy a mai gyerekeknek, fiataloknak sem érthetetlen sem a történetvezetés, sem a szóhasználat, sem semmi egyéb, ha ezeket a filmeket nézik. Mert ezek igényesen, odafigyeléssel készültek és nem futószalagon, ahogy esik, úgy puffan módon.
Ezen a sorozaton az látszik, hogy lehet minél több pénzt fölmarkolni a lehető legkevesebb befektetésel.
Értem alatta a szellemi befektetést, meg a fizikait is. Csak úgy nagyjából hasonlitson, oszt jó lesz.
És én szomorúan látom, hogy van, akinek valóban jó ez igy. Neli ennyi is elég a kielégítő szórakozáshoz.
És lassan kihal az a réteg, aki még látott jót és igényeset, és pláne még el is várná azt, a többieknek meg elég lesz a nagyjából hasonlítson módi.
guess.who 2020 febr. 03. - 08:41:28
(521/2088)
Különben szerintem kifejezetten jó volt a felvezetése a kocsmai jelenetnek: 16 évvel egy vérbefojtott szabadságharc után és két évvel a kiegyezés előtt vagyunk, amikor minden teli van császári spiclikkel, a magyar szó szinte már önmagában felségsértés. A nép nemigen mer szabadságról beszélni nyilvánosan, és erre itt van egy helybéli rab, akire nincsenek közvetlen terhelő bizonyítékok, ráadásul egy egykori rebellis fia, aki ellen a zsandárok jogtalanságokat követnek el a kínzással. Kitűnő alkalom némi hangoskodásra úgy, hogy szóba sem kerül a forradalom, hiszen csak a jogtalanságokat vetik a hatóság szemére. És mégis.
Ugyanakkor a másik oldalról ott a császári utasítás, hogy a zsandárság inkább barátkozzon a néppel, tegyen engedményeket (gondolom, ez már a kiegyezés előszeleként került bele a sztoriba), és így a nép és a császár (=zsandárság) érdeke lényegében egybeesik: elengedik Sándort.
A kocsmai hőbörgés (minden műpátosza ellenére) szintén elég jó volt, elhangzottak azok a kulcsmondatok, amik egy ilyen helyzetet akkoriban jellemezhettek, és megvolt az íve is Rózsa és Imre vitázásának - és hát végül Torzsa Terka is elmosolyodott. :)

Nem kétlem persze, hogy lesznek még bonyodalmak az elkövetkező ötvenvalahány részben ezzel kapcsolatban. :)
offtopic
guess.who 2020 febr. 03. - 08:26:39 Előzmény napraforgó
(520/2088)
Túl szigorú vagy.
De sebaj, el is várom a szigorúságodat, mert anélkül olyan lennél, mintha a neved csak "Praforg" lenne: hiányos. :)
offtopic
guess.who 2020 febr. 03. - 08:24:43
(519/2088)
No, azért volt ott még hiba, a kvarcórás török statisztától kezdve a papundekli várig, de ez ma már mindegy. :)

A németes szavakban viszont egyetértek, legalább a zsandárságon sokkal több német eredetű szónak kellene elhangoznia, illetve akkoriban rengeteg, ma már természetesen kikopott latin szót használtak. Kérdés, hogy ezeket a nézők közül ki értené? Exemplumként: a desperáció (kétségbeesés) és a gaudium (öröm) szépen hangzanak ugyan, de tartok tőle, hogy ezen túl sokat nem deliberálnánk, hanem hamar conventiora jutnánk abban, hogy az ilyen raritásokat talán inkább mégis mellőzzék a dialógusokban. ;)
guess.who 2020 febr. 03. - 08:17:09 Előzmény olahmiki1959
(518/2088)
"Érdekes, ezt a problémát például a Jókai filmekben és az Egri csillagokban kitűnően megoldották "
Még egyszer mondom: azok a filmek a hatvanas évek, mai szemmel dialógusokban még a XIX. századhoz jóval közelebb álló világában készültek, és a mai fogyasztóknak (tévénézők, a 18-49-es korosztály) már nagyrészt emészthetetlenek, de legalábbis unalmasak, elnyújtottak, nem történik bennük semmi (ha egy mondat két percig tart a vásznon, azt ma már, az online média világában senki nem bírja követni) ésatöbbi.
Értem én, hogy nosztalgia, meg "bezzegazénidőmben", nincs is ezzel semmi baj, senki nem akarja elvenni senkitől azokat a filmeket vagy sorozatokat. Pusztán annyi, hogy el is lehetne fogadni, hogy EZ a sorozat (és a ma készülő filmek) NEM egyenlőek a '60-as, '70-es években készültekkel. És nem azért, mert rosszabbak vagy jobbak, egyszerűen csak MÁSOK: más korban, más ízlésre, más igényekre készültek. Ami egyébként továbbra sem jelenti azt, hogy hibátlanok lennének, sőt! De célszerűbb önmagukhoz, a korhoz és a korban készült más művekhez hasonlítani. Ahogy például senkinek nem jutna eszébe a Beatles Yesterday-jét hasonlítani Liszt II. Magyar rapszódiájához - holott a maga korában mindkét mű zseniális volt, és bizonyos körökben ma is azoknak számítanak. :)

(A félreértéseket megelőzendő: a hasonlatom nem azt jelenti, hogy a Bátrak földje zseniális, az pusztán egy nagyjából általánosan érthető hasonlítás volt. :D )
5/10
napraforgó 2020 febr. 03. - 06:12:29 5/10
(517/2088)
Sajnálom, ez kétszer ment el, valami zavar volt a rendszerben.
5/10
napraforgó 2020 febr. 03. - 05:35:34 5/10
(516/2088)
Kimásoltam az előző hozzászólásokból a lényeget, legalábbis azt, ami nekem fontos volt:

"ezekben a (régi) sorozatokban egyetlen életszerűtlen, megbicsakló, béna mondat el nem hangzott, kitűnő dramaturgok dolgoztak azon, hogy korhűek, gördülékenyek legyenek a párbeszédek - többek között emiatt is lubickoltak a színészek a szerepeikben - a díszletek, a kosztümök hibátlanok voltak.

Csak egy kicsivel több odafigyelés, gondosság kellene csak, és rengeteg apró tévedést, életszerűtlenséget ki lehetne gyomlálni ebből a gyengécske sorozatból.
(És ez nem pénzkérdés!)
Annyira műanyag giccs az egész, hogy az fáj.

A zárójeleket magam szúrtam be. A lényeg az, hogy itt az alkotók NEM IS AKARTAK korhűek lenni, semmilyen vonatkozásban!
Sem a megjelenésben, sem a beszédben és semmiféle más módon.
És igen, igaza van a kritikusnak, mert ez egy műanyag giccs, egy jelmezbe beöltöztetett ócska Barárok közt paródia.
Ami fáj, az az, hogy megpróbálták, megpróbálják elhitetni, hogy ez komoly, hogy ez igazi. De nem az.

5/10
napraforgó 2020 febr. 03. - 05:34:26 5/10
(515/2088)
Kimásoltam az előző hozzászólásokból a lényeget, legalábbis azt, ami nekem fontos volt:

"ezekben a (régi) sorozatokban egyetlen életszerűtlen, megbicsakló, béna mondat el nem hangzott, kitűnő dramaturgok dolgoztak azon, hogy korhűek, gördülékenyek legyenek a párbeszédek - többek között emiatt is lubickoltak a színészek a szerepeikben - a díszletek, a kosztümök hibátlanok voltak.

Csak egy kicsivel több odafigyelés, gondosság kellene csak, és rengeteg apró tévedést, életszerűtlenséget ki lehetne gyomlálni ebből a gyengécske sorozatból.
(És ez nem pénzkérdés!)
Annyira műanyag giccs az egész, hogy az fáj.

A zárójeleket magam szúrtam be. A lényeg az, hogy itt az alkotók NEM IS AKARTAK korhűek lenni, semmilyen vonatkozásban!
Sem a megjelenésben, sem a beszédben és semmiféle más módon.
És igen, igaza van a kritikusnak, mert ez egy műanyag giccs, egy jelmezbe beöltöztetett ócska Barárok közt paródia.
Ami fáj, az az, hogy megpróbálták, megpróbálják elhitetni, hogy ez komoly, hogy ez igazi. De nem az.

olahmiki1959 2020 febr. 03. - 04:52:55
(514/2088)
Néhány napja az egyik kereskedelmi csatornán láttam Bach Szilviát, aki egy cigányasszony beszédét parodizálta, na, az tökéletes volt!
Eltúlozta persze, de a hangsúlyok, a beszédhez tartozó, jellegzetes arcjáték, az a bizonyos, semmi mással nem összetéveszthető ákcentus - csumidázom a szivit, kis náccságá - nagyon jó alapanyag lehetne Baba beszédéhez. Nem tudom, a rendező miért nem kérdezett meg valakit, aki járatos ebben a beszédmódban?

Erről meg az jutott eszembe, hogy Papadimitriu Athina tökéletes lenne a cigányasszony szerepére, a lánya, Trokán Nóra pedig könnyedén eljátszhatná Katicát.
Annyira adta volna magát a dolog, hogy nem is értem, miért nem próbálták meg rájuk osztani a szerepeket.
Rojita 2020 febr. 02. - 20:39:07 Előzmény guess.who
(513/2088)
"Ha viszont az akkori idők vontatott beszédjéhez is ragaszkodnának, az képernyőn nézhetetlen lenne "

Ahogy az alattam hozzászóló is írta, Zsurzs Éva is számtalan XIX.sz-i regényt vitt képernyőre (Jókai, Eötvös József, Mikszáth) és sehol se érezhető avíttság a párbeszédekben. Pedig, ahogy egyszer egy tévés kollégája emlékezett rá, az eredeti regényt lapjaira szétszedték és szóról szóra bemásolták a filmek forgatókönyveibe, legfeljebb a körmondatokat lerövidítették.
A régi sikeres filmsorozatok egyik titka volt, h eleve híres irodalmi művet filmesítettek meg. Aztán voltak egyéb titkai is a sikernek, ahogy már boncolgattuk az okokat.
olahmiki1959 2020 febr. 02. - 20:05:12
(512/2088)
Néhány gondolat, több kedves fórumozó társamnak, ömlesztve.
Életkoromból fakadóan - sajnos - nagyon sok személyes élményem van az 60-as, 70-es évek magyar filmsorozatairól.
De utána is néztem a neten, hogy vajon jól emlékszem-e.

A Tenkes kapitánya - kedvesen béna, időnként megmosolyogtatóan naiv sorozat volt, de a színészek kitűnőek voltak benne.
Princ, a katona
Tüskevár - kitűnő irodalmi adaptáció, a nemrég készült nagy mozifilm valami katasztrófa lett
Bors - kicsit idealizált hősöket próbáltak kreálni a 20. század 10-es éveiben játszódó sorozatban, de egy korhű, nagyon izgalmas, humoros, hatalmas színészi alakításokkal teli alkotás lett belőle
A fekete város - a magyar színjátszás legnagyobbjaival készült, Zsurzs Éva nevével fémjelzett remekmű
Pirx kalandjai - manapság mindenki a kávéfőzőből készült űrhajót szokta emlegetni, de attól még a történetek - na ja, Lem novelláiból készültek! - és a színészek kitűnőek voltak
Abigél - a mai napig az egyik legnépszerűbb sorozat, bármikor újra lehet nézni

Összességében: ezekben a sorozatokban egyetlen életszerűtlen, megbicsakló, béna mondat el nem hangzott, kitűnő dramaturgok dolgoztak azon, hogy korhűek, gördülékenyek legyenek a párbeszédek - többek között emiatt is lubickoltak a színészek a szerepeikben - a díszletek, a kosztümök hibátlanok voltak.

Kedves guess.who, idézek Tőled:
"Ha viszont az akkori idők vontatott beszédjéhez is ragaszkodnának, az képernyőn nézhetetlen lenne (gondoljatok bele, hogy pl. egy könyvben 5-6 soros körmondat hogy hangzana a tévében: mire a végére érne a szereplő, már mindenki elfelejtené az elejét. :) )"
Érdekes, ezt a problémát például a Jókai filmekben és az Egri csillagokban kitűnően megoldották - többek között Gertler Viktor és Várkonyi Zoltán zsenialitásának köszönhetően - tehát nem példa nélküli a dolog.

Csak egy kicsivel több odafigyelés, gondosság kellene csak, és rengeteg apró tévedést, életszerűtlenséget ki lehetne gyomlálni ebből a gyengécske sorozatból.

A régi szériákban meg tudták oldani, hogy a legnagyobb színészek szerepeljenek bennük, pedig valószínűleg ott is voltak színházi egyeztetési problémák, és mégis.

Ezzel a néhány gondolattal egyáltalán nem a régi időket sírom vissza, csak egyszerűen tényeket állapítok meg...:)
5/10
napraforgó 2020 febr. 02. - 19:25:49 5/10 Előzmény guess.who
(511/2088)
"nem egy történész professzor 1865 Magyarországáról készült diplomamunkát látunk, hanem egy alapvetően szórakoztató sorozatot..."

Bár azt látnánk....
3/10
Kuttyánszki 2020 febr. 02. - 18:59:44 3/10 Előzmény guess.who
(510/2088)
Mint annyiszor, most is igazat kell adjak :)
A "súlytalan" színészek a régi, igényes rendezésben, kidolgozásban sem lennének jelentősebbek, ...
"...Az igazán kiváló színészek, rendezők színházban játszanak, a legtöbb színház nem engedi el tagjait forgatni." ahogy ROJITA írta.
Vagy, máshol forgatnak. Pl. a Drága örökösökben, a Mi kis falunkban. :)
3/10
Kuttyánszki 2020 febr. 02. - 18:49:27 3/10
(509/2088)
Röviden, velősen, itt a lényeg! Az igazság!