Téma: Bûvölet

tv-nézõ 2008 jún. 14. - 22:48:12
(542/922)
Azt hiszem, kicsit félreértettél, én nem úgy értettem, hogy a meleg gyermek teher a szülõnek, hanem, hogy az elforduló szülõ teher a meleg gyermeknek. Pláne, amikor igazán büszke lehetne a fiára egyéb tulajdonságai miatt, lásd Luigit.
Különben érdekes, hogy a beteg gyermekét eldobó szülõkre asszociálsz. Mert ugyebár most az az elfogadott álláspont, hogy a melegség nem betegség. Csak azt felejtik el sokszor hozzátenni, hogy attól még adottság, nem egyéni döntés kérdése. (Persze,az már igen, hogy ezzel a tulajdonságával ki hogy él együtt, de azért még ez is sok tényezõn múlhat.)

Aldo eszmefuttatása, amirõl írtál, nekem is nagyon tetszett, elgondolkodtató, érzékeny álláspont. A valóságban szerintem sajnos sokan nem jutnak el idáig.
dosandor 2008 jún. 14. - 20:30:39
(541/922)
Köszönöm a pótlást ! Nem akartalak terhelni eg y visszakérdezéssel. Köszi az ajánló javaslatát is ! A felvételrõl történõ nézés során ezeket mindig gyorsítva szoktuk nézni, és így nem követtük, hogy ezek mirõl szólnak.
Akosh 2008 jún. 14. - 13:48:01
(540/922)
Igen, az elõzõ sorozatokban a kórházi fegyelem jobban érvényesült. Bár ennek jó oldala is van, mint pl. amikor Elsa segített Leilan. Csodálkoztam is amikor a fõnõvér szembeszállt Lorenzoval. Az apja ilyen helyzetben Elsát azonnal kidobattad volna Violával.

A tegnapi részben nagyon tetszett Aldo folyosói eszmecseréje a megcsalásról. Lassan annyira imádom Aldot, mint azelõtt Cristina Ansaldit.
Akosh 2008 jún. 14. - 13:42:57
(539/922)
Talán nem egyértelmûen fogalmaztam, nem azzal van a bajom, ha mások nem tudják elfogadni, hogy meleg jelen esetben Luigi, hanem hogy az apja. Attól még akkor is a fia és nem tehet róla. A teher szóra is azt mondom, az ilyen nem szülõnek való. Persze lelkileg teher lehet, de akkor is az igazi anya és apa így is szereti a gyermekét. A gyerek nem kabát, amit ha nem tetszik kidobjuk. Talán azért is írtam így, mert Luigi alapjában véve pozitív karakter, aki törekedik a jóra.
Ugyanígy nem tudom elfogadni azokat sem, akiknek beteg gyereke születik és sérült gyerekrõl azonnal lemondanak. Az már teher, ahogy írtad, de a szeretet akkor sem múlik el, ha igazán a gyermekének érzi.

Errõl a témáról egy régi híradóban látott riport jut mindig eszembe. Az anya nyilatkozott a börtönbe került gyerekérõl, aki megõlt egy másik ember. A fia tettét mélységesen elítélte, de ettõl még a gyereke marad és szereti.
Talán Luigi apjának most jó lenne, ha a halálos betegségében a gyereke mellette állna.
tv-nézõ 2008 jún. 13. - 23:59:06 Előzmény Akosh
(538/922)
Ami a Sensivel kapcsolatos kérdésedet illeti: egy valódi munkahelyen sehogy. De gondolom Neked is feltûnt, a 9. évadban a Life mennyire családias hangulatúvá vált, mindenki tud mindenkirõl mindent, és csak nagyon ritkán nyilvánul meg a hierarchia, mint Viola és Luigi között kezdetben. De utána már náluk sem volt érzékelhetõ semmiféle alárendeltségi viszony.
De engem ez annyira nem zavar, és talán így még akadálytalanabbul domboríthatják ki mindenkinek az emberi oldalát.
tv-nézõ 2008 jún. 13. - 23:39:25 Előzmény dosandor
(537/922)
Nagyon köszönöd, pedig nem is válaszoltam teljes egészében a kérdésedre! Ezt most pótlom: Amir fején a seb akkor keletkezett, amikor a piacon felállt egy ládára hogy lepakolja a többi ládát, és hanyatt esett. De igazából ennek az eseménynek nem volt túl nagy jelentõsége a történet szempontjából. Csak azt akarták érzékeltetni vele, hogy mennyire idegessé és kapkodóvá vált a Sarával kapcsolatos gondok miatt. (Ez akkor történt, mikor Sara frissen mûtötten feküdt a Life-ban, és kicsit borúsan látta a világot a szívbetegsége miatt, Amirral pedig szakítani akart hogy megkímélje a betegségével járó bizonytalanságtól.)
Egyébként közvetlenül a második epizód után minden nap leadják a Bûvölet ajánlóját. Ebben hanggal-képpel szerepel az a jelenet is, amikor Viola meglátja az újságcikk címét, és az is amikor Amirt ez a kis baleset éri.
tv-nézõ 2008 jún. 13. - 23:24:12 Előzmény Akosh
(536/922)
Hogy szégyen lenne? Én nem mernék ennyire kategorikusan ítélkezni. Legfeljebb azt mondanám: teher.
Luigi egyszer, még régebben beszélt róla hogy sokáig titkolta a családja elõtt, hogy meleg. De valószínûleg sosem játszotta el a külvilágnak azt sem, hogy a nõkhöz vonzódik. Hallottam már ilyen esetrõl is, de Luigit túl egyenesnek és öntudatosnak tartom egy ilyen színjátékhoz.
Igy valószínûleg a szülei sosem láthatták a barátnõivel. Ha ez nem tûnik fel egy szülõnek, akkor vagy nagyon érzéketlen, vagy homokba dugja a fejét. Az elsõ esetben valószínûleg aztán a fia vallomása után is az marad, a második esetben pedig vagy megutálja a gyereket, aki „nem szégyellte” kimondani a tényeket, vagy nagy nehezen tudomásul veszi a dolgot.
De egy szülõnek, fõként az apának ilyen esetben mindig nagyon nehéz lehet. Ráadásul Luigi alighanem egyedüli gyerek, legalábbis sosem hallottunk róla, hogy lennének testvérei. Ez esetben pedig az apja lehet, hogy személyes kudarcként éli meg a dolgot, abban ahitben, hogy õ „nevelte félre” a fiát, ami persze tévedés.
Mellesleg, csak még egy szempont. Ha Te, mint a melegeket elfogadó ember szégyennek minõsíted az elfogadni nem tudó szülõt, hogy várhatod el, hogy azok, akik a homoszexualitást nem tudják tolerálni, ne minõsítsék szégyennek (és a kevésbé választékosak bántóan „b.zi”-nak) a melegeket? Szerintem tolerancia csak úgy vezethet valahova, ha nemcsak a kisebbséget, de az õket elfogadni nem tudók véleményét is tiszteletben tartjuk, miközben megpróbáljuk meggyõzni õket a saját álláspontunkról.
Akosh 2008 jún. 13. - 19:08:16
(535/922)
Ez jó epizódok voltak.
Láthatóan Luigi és az apja között ellentétek vannak, ebbõl még lesz bonyodalom. Itt mutatjkozik meg, amikor még a szülõ is elfordul a gyermekétõl, mert más. Szégyen az ilyen szülõ!!
Akosh 2008 jún. 13. - 15:20:35
(534/922)
Te fogalmaztad meg röviden, amit akartam. Davide szereti, de nem szerelemes Danielába. Amúgy Maura Leonet látva mindig a Romanticos Völgyi Zsuzsi jut eszembe. Csak nekem tûnik kicsit hasonlónak az arcuk?
Akosh 2008 jún. 13. - 15:18:48
(533/922)
Pontosan erre gondoltam. Ha pl. azt halljuk valaki vak, akkor sajnáljuk, hogy milyen nehéz lehet neki, de ilyen emberrel közeli kontaktusba kerülni az már más. Másként viselkedünk.
Aldoék esetében pedig az elfogadás is szükségeltetik, hogy két srác van együtt. Gondolom elõször te is zavarban lennél ilyen helyzetben.

Még valami ami eszembe jutott. Ha jól felejtek, akkor Oscar Sensi az orvosigazgató, Viola Dessi ügyvezetõ volt és egyben részvényes. Hogyan bírálhatja fel egy nem tulajdonos orvos Tilly választását az ügyvezetõ személyét illetõen?
dosandor 2008 jún. 13. - 13:19:21
(532/922)
Nagyon köszönjük ! Ez igazán bõséges ismertetõ volt.
tv-nézõ 2008 jún. 13. - 12:02:54
(531/922)
Sara szíve rendetlenkedni kezdett, és szívbillentyû-mûtétre volt szüksége. Közben Viola az orvosi szemlében meglátott egy cikket, emelynek az élén öles betûkkel ez a cím állt: Halált okozott a hibás szívbillentyû. Viola rettenetesen megijedt, és úgy érezte, egy hasonló eset felelõsségét nem bírná elviselni. Ezért még aznap este felmondta a szerzõdést a Gomez-féle beszállítóval, és kapcsolatba lépett az eredeti beszállítókkal. A hibás billentyûk helyett pedig a saját pénzén rendelt egy még aznap estére egy szállítmányt, hogy ezeket is kicserélhesse.
Hogy Gomez zsarolásától megszabaduljon, felkereste Salvatore Archangelót, és arra kérte, szabadítsa meg Gomeztól, ha módjában áll. Archangelo ezért ráparancsolt Gomezra, hogy hagyja békén a Life-ot, és a biztonság kedvéért elküldte Brazíliába. Gomeznak nem volt mit tenni, engedelmeskednie kellett.
Ezzel meg is oldódott volna Viola kálváriája, de amikor titokban beosont a raktárba, hogy kicseélje a hibás billentyûket, Szemben találta magát a fiával, akinek épp ott volt dolga. Aldo magyarázatot követelt, de nem kapott érdemi választ az anyjától. Luigival arra a következtetésre jutottak, hogy Viola a saját jószántából korrupcióba keveredett, ezért Aldo megfenyegette Violát, hogy vagy elmond mindent, és tisztázza magát, vagy feljelenti a rendõrségen, hogy megakadályozza a katasztrófákat, amiket az ilyen ügyletek elõidézhetnek a klinikán.
Viola pánikba esett, mert úgy gondolta, most már bármit tesz, fény fog derülni az igazságra, és elveszíti Aldót, éppen amikor már megtalálták a közös hangot vele.
Nem látott a helyzetbõl más kiutat, csak ha otthagyja az ügyvezetõi posztot, és eltûnik. Hogy bizonyítsa ártatlanságát fiának és Luiginak, irodája asztalán hagyta a felbontott és újrakötött szerzõdések dokumentumait. Luigi azt is felfedezte, hogy Viola a saját vagyonát áldozta a szívbillentyûkre. Ebbõl Aldo és Luigi számára kiderült, hogy Viola valóban jóvá akarta tenni a hibákat, amiket vétett, és eloszletta gyanújukat. De ezt Viola már csak telefonon nyugtázhatta, hiszen addigra már eltûnt Aldoék és a Life szeme elõl.
dosandor 2008 jún. 13. - 11:24:29
(530/922)
A Giulia-Antonio párosról nem volt szó, de a végén már inkább Sara-Giulia-Antonio háromszög volt. Az elõzõ széria utolsó része végén Antonio-t lelövik a kórházban, és valószínûleg meghalt, de ezt már nem láttuk, csak a két nõ jajveszékelését hallhattuk.
Én pedig azt szeretném kérdezni Tõled vagy másoktól, hogy hova lett Viola és Gomez, és miért van seb Amir fején ? Ugyanis mi felvételrõl nézzük, jelentõs késéssel, és elveszett 3 rész. Ha megtennéd (megtennétek), hogy néhány mondatban leírnád (leírnátok), hogy mi történt, nagyon öülnénk neki. A Porton már nincsenek meg ezek az epizód ismertetõk. Köszi !
10/10
Zia 2008 jún. 13. - 10:50:27 10/10
(529/922)
Szerintem Davide szereti a konyhatündért, csak nem szerelmes bele. Nekem az fura, hogy a lány nem érzi ezt. Hiába szerelmes õ, ha nincs viszontszerelem, sõt még egy régi él a fiúban. Sajnálom Daniellát, mert tuti csalódni fog ebben a szerelmében is, nem akarok jóslatokba menni, de szerintem nem lesz ebbõl házasság.
Mivel Elena nagyon bizonytalan még, nyilván a férjét is szereti, erõsen kötõdik hozzá, hisz a férje, a gyerekeinek az apja, elhiszem, hogy rosszul esik neki az új nõ felbukkanása a férje oldalán. Persze igazságtalannak is érezhetnénk, hisz õ meg másba szerelmes, de õ azért nem éli meg könnyen ezt a szituációt.
Alberto meg szerintem nem tett meg mindent, hogy a feleségét "visszakapja". Igenis sokkal türelmesebbnek kellett volna lennie, ha igazán akarja, igazán szereti õt. De õ a büszeksége vagy hiúsága vagy mit tudom én miért,de nem volt túl kitartóan kedves. Persze baromi nehéz lehet, mert én pl. tuti megnyúznám és azonnal faképnél hagynám a párom, ha megcsalna. Lehetne akármilyen kedves.:)Mondjuk nekünk nincs gyerekünk...
Volt egy-két rész,amit nem láttam mostanában. Beszéltek Giulia-Antonio párosrólvalamit? Olyan rossz, hogy ennyire nem érdekli a rendezõket, hogy ezt lezárják a nézõkben.
tv-nézõ 2008 jún. 12. - 23:55:00
(528/922)
Csak még egy gondolat, amit az elõbb kifelejtettem: Mikor azt írtad, hogy attól, ha valaki megértõen beszélget ismeretlenekkel a rádióban, még nem biztos hogy az életben is eszerint tudna cselekedni, elõször azt gondoltam, hogy az ilyen viselkedés képmutató lenne. Aztán belegondoltam, és rájöttem, hogy tényleg Neked van igazad. Mert lehet valaki valóban elfogadó -mondjuk- a melegekkel szemben, de vacsorára menni hozzájuk más kérdés, nem azért mert a meghívott lelke mélyén megveti a melegeket, hanem mert frusztrálva érzi magát egy szokványostól eltérõ szituációban, vagy esetleg attól is fél, hogy akaratlanul is megbántja õket valamivel.
Nem tudom, te erre gondoltál-e indítékként, vagy valami másra, ha újra itt leszel, erre kíváncsi lennék.
tv-nézõ 2008 jún. 12. - 23:27:26
(527/922)
Igen, a sálról nekem is eszembe jutottak Tilly selyemrózsái és nyakkendõi, amikbe hol a tizenkilencedik század vénkisasszonyaira, hol meg ugyanennek az idõszaknak az egyenjogúságért kûzdõ, férfiruhába bújt hölgyeményeire emlékeztet. Ebben az új ruhatárában Tilly néha nagyon esetlennek tûnik, máskor meg olyan kényelmetlennek látszik az öltözéke, hogy alig tudok tõle a cselekményre figyelni, annyira zavar. Csak azért nem említettem az elõbb, mert éppen én kardoskodtam a folytonos bakielemzés ellen, és nem akartam saját magam újrakezdeni. :)
A mostani Bûvöletben nekem is az tetszik, hogy sok kisebbséget -melegeket, bevándorlókat- bemutat úgy, hogy nem csinál nagyobb ügyet a különbözõségekbõl, mint amekkorák. Nem azzal csinál nézettséget, hogy felfújja a dolgokat, hanem azt sugallja, hogy akik helyzetükbõl fakadóan nem olyanok, mint az átlag, a mindennapjaikat attól még ugyanúgy élik, és ugyanolyan emberek, mint mások, legfeljebb adódik egy csomó plusz nehézségük is.


Eddig mindig felvettem az epizódokat, és néha csak hetekkel késõbb néztem meg õket, de most, hogy megint ilyen jó lett a fórum légköre, sokan, sokat beszélgetünk, azt hiszem változtatnom kell ezen a szokáson, hogy ne legyek folyton lemaradásban Hozzátok képest. :)

Addig is, csak így utólag, mert nekem még új: nekem nagyon tetszett Salvatore Archangelo megjelenítése. Az a klasszikus keresztapa a sétapálcájával és a rekedtes, suttogó hangjával. Annak ellenére, hogy alapvetõen negatív figura, olyan jól árnyalták a karakterét, és a színészt is olyan jól választották, hogy ettõl szimpatikussá vált. Vagy ezzel csak én voltam így?
szevia 2008 jún. 12. - 23:20:01
(526/922)
Én már semmin sem csodálkozom!:)):((:
Amúgy tetszett Davide és Sensi folyosói eszmecseréje a szerelemrõl:))
Néha vannak üde pillanatok ebben a zagyva, és zagyvaságában is megragadó, meg dühítõ Bûvöletben..(Ez a kellemetlen kis rút kacsa Sensi amúgyis egész elfogadható lett, miután megkapta ami után úgy vágyott..)
Akosh 2008 jún. 12. - 22:32:17
(525/922)
Sziasztok!
Látom sokan szóltok hozzá a topichoz és ez nagyon jó!

Tv-nézõnek: Luciano valóban egy olyan mûsort vezet, amelyhez beleérzõképesség és tolerancia kell és abból elég nagy adag. De azért úgy vélem más rádión keresztül ismeretlen emberekkel kontaktusba lépni, mint pl. Aldoékhoz, a meleg párhoz vacsorázni menni. De azért jó volt látni, ahogy a két fiú igyekszik a vendégek kedvében járni. (Ebben úttörõ a Bûvölet, mert nem emlékszem ilyenre, hogy két meleg fõszereplõ is lett volna egy sorozatban.)
Luciano alapjában véve igyekszik jó apa lenni, de mégsem bír Carolinaval dûlõre jutni. Azért a lányának is most igaza volt, és nem csoda ha ily módon reagál. A sikeres Luca mellett õ csak szerencsétlennek érezheti magát. Ennek eredménye a kóros nem evés is.

Szevianak: Lehet, hogy Davide szereti Danielat, ezt nem akarom kétségbe vonni, de a lelke mélyén és a szíve legtitkosabb zugaiban akkor is Elena van ott. Elena az õ nagy és olthatatlan szerelme. A csalódott Daniela csupán boldogságra szeretne nála találni.
Tudom, hogy volt amikor Davide vállalta Elenat és láttam is azt a részt, de végül Alberto is hatott rá, s nem utolsó sorban a testvéri kötelék is felelõsségérzetet keltett Davideben. A ketrecen pedig azt értettem, hogy még teljesen nem képes szeretni Danielat, s ez nem az õ hibája, hanem a szíve ezt diktáltja neki. S mégis belemegy ebbe a kapcsolatba egy szebb jövõ reményében.
Nézd meg Elenat! Alberto helyett Davidet szereti, de féltékenyen néz Albertora, Annara és a gyerekekre, ahogy a parkban együtt játszottak.

Herculenek: Nem csupán Tilly alkalmazottként történõ viselkedése fura számomra, hanem az is, hogy ha õ igazán akarna valamit, akkor végig is vihetné. Giovanna távollétében az õ részvényeivel is szavazhatna dolgokról. A fõ irányvonalat bizony neki kellene vinnie, s ha én írnám a történetet, ezen a vonalon erõsítenék is. Azt hittem Violával is többet fog anno marakodni, de végre most Jacopoval konfliktusba is keveredett. Hiszen jó Tilly mindenkivel csak jót tenne a földön. Bár lenne a valóságban több ilyen kedves ember.

Tv-nézõ: Te és Hercule Jacopo sáljain akadtál fent (nekem fel sem tûnt, de ezután figyelni fogok rá) én viszont Tilly nyakában levõ rózsákon, ami egyszerûen szörnyû és azon, hogy Viola lakásán kívül egyetlen egy helyszínen sincs egy cserép növény. Emiatt díszletszagú az összhatás, pláne hogy az elõzõ sorozatokban Tilly és Giovanna házait többször is mutatták kívülrõl.

Annak viszont örülök, hogy Elsa Scotti a szerencsétlen Leila mellé állt, aki áldozata ennek „kedves” Lorenzonak. Remélem Luca majd hoz valami jót az életébe.
Ja, és tetszett a mai rész is.
tv-nézõ 2008 jún. 12. - 21:37:55
(524/922)
Amennyire én Tilly karakterét megismerhettem, a nyolcadik sorozat végén, õ már akkor sem tartozott a határozott üzletasszony típusába. Bennem inkább egy kicsit naiv, jóindulatú, érzelmei által irányított ember benyomását keltette, akit ezért mások könnyûszerrel becsaphatnak.
Régi barátnõje, Giovanna mellett talán bele-bele szólt a Life ügyeibe is, de nem csodálom, hogy idegenek között elveszettnek érzi magát, hiszen nem az a kimondottan irányító típus, aki a részvényivel hadonászva jogokat követel magának.
Jacopo sáljai számomra is furcsán hatnak. Azt hittem ilyet ma már legfeljebb a felsõ tízezer visel az operabálokon. (A funkciójával egyébként sosem voltam tisztában. Egy nyakkendõ öltöztet, de egy ilyen sál... mindegy, az izlések különbözõek.)
hercule 2008 jún. 12. - 20:12:49
(523/922)
Én megint logikai bukfencet/bakit érzek, úgy látszik, én már nem változom! :)
Rendben van, hogy Jacopo lett az ügyvezetõ (bár elég tetrális egy fickó, azokkal a sálakkal állandóan, na mind1), de Tilly az egyik tulajdonos, az alapító, Ivano 2. felesége és özvegye - meg kell indokolnia, hogy miért azon a rádióállomáson hirdetnek, ahol és miért vette fel Lucát? Jó, az igazgatónak ez is feladata, gondolom, de azért így számonkérni...elég hülyeségnek tartom, h Tilly néha úgy viselkedik, mintha egy sokadik alkalmazott lenne...