Téma: Bûvölet

10/10
Zia 2008 jún. 18. - 15:35:35 10/10
(562/922)
Na igen, én is sokszor csak lesek, hogy pl. Davide és Daniella a büfében egy kávézás közben csókolóznak. Szóval ha ezt lehet, akkor egy homoszexuális ölelés bõven belefér.

Egyébként most tetszik a sorozat, egyre több szálat visznek és ez az új igazgató is tartogat még szerintem meglepetéseket, nem egy mindennapi fickó!
tv-nézõ 2008 jún. 18. - 13:02:24
(561/922)
Teljesen igazad van, az, hogy mi normális, és mi nem, -persze bizonyos általános emberi, érkölcsi és etikai normákon belül maradva- tényleg csak nézõpont kérdése.
A "normális" szót csak azért használtam, mert PDS, akinek a soraira reagáltam is igy emlegette a heteroszexuálisokat. És ezt a "normális" szót, ha egy gondolatváltás erejéig "egyezményesen" ugyanazt értjük alatta, tényleg egyszerûbb leírni, mint azt, hogy "heteroszexuális".
Mellesleg azt is el tudom fogadni, ha valaki ilyen viszonylatban a heterokat tekinti "normálisaknak". Ebbõl még nem feltétlenül következik az, hogy a melegeket "abnormálisnak", "kórosnak" tartja az illetõ.
hercule 2008 jún. 18. - 11:19:47
(560/922)
Nem mintha bíztatóbb lenne a betegek számára, h kb. 6-8 részeként vmilyen alkoholfogyasztás zajlik a büfében...nem tudom, ez mennyire valószínû az olasz klinikákon...?
szevia 2008 jún. 18. - 10:32:56 Előzmény PDS
(559/922)
>folyósóján egymást, és maguk sem tudják eldönteni, hogy ez baráti volt-e >csupán vagy több is. Ez szerintem egy intézmény folyósóján férfi-nõ


Láthattad már, hogy a Bûvölet klinikájának folyosóján és szobáiban meglehetõsen sûrû zajlik szerelmi/és mindenféle magán/élet:) Néha(?:)) furcsálkodom, hogy még sosem történt semmi baj abból, hogy a sebészek rendre a legnagyobb magánéleti válság aktuálisan felzaklatott állapotában állnak neki operálni (Albertónak hír, hogy eltûnt a kisfia, egy mp-el elõbb lezajló szakítás a folyosón Luca és laura közt, stb., stb.) Én biztos nem mennék a késük alá:))
Akosh 2008 jún. 18. - 06:54:33 Előzmény tv-nézõ
(558/922)
Tegnap válaszoltam privátban, remélem megkaptad.
Akosh 2008 jún. 18. - 06:53:32 Előzmény tv-nézõ
(557/922)
Hát az biztos, hogy tanulhatunk belõle toleranciát. Minap annak voltam a tanúja, amikor a boltban egy idõs hölgy kissé lassan mozgott és a pénztárost majd szétvetette az ideg. Megérdemelte volna, ha valaki beszól neki.
Semmivel nem lepték el jobban kisebbségek a filmbeli kórházat mint az életben, hiszen csak gondoljunk arra, hogy mindenféle ember él kis hazánkban. Tegnap egy magyar fiút láttam egy kínai lánnyal együtt. A kínai is kisebbség idehaza. Rossz nyelvek szerint egyre nagyobb arányban lesznek azok.

Az általad is idézõjelbe tett normális emberek kifejezésre azt kérdezném, ki a normális és ki nem az? És mitõl nem normális? Minden viszonyítás kérdése. A mai világban egy sokgyerekes (7-8-9) család is lassan nem normálisnak ítélünk. Pedig régen gyakoribb volt, ma már kicsit változott a világ.
tv-nézõ 2008 jún. 17. - 14:49:06 Előzmény PDS
(556/922)
Én, személy szerint, annak is örülök, hogy a Life-ot -ahogy Te írod- "ellepték" a különbözõ kisebbségek. Bár ezt a fogalmat inkább a legyekre szokták használni...
Olyan emberien mutatja be õket a sorozat, hogy abból toleranciát tanulhatunk.

Abban igazad van, hogy a melegség témakörét túlbeszéltnek érzed. Tény hogy néha a médiából úgy folyik, mint a víz a csapból. De az is igaz, hogy a média gyakran csak a szenzációt keresi benne. Legtöbbször olyan embereket láthatunk a képernyõn ebben a témában, akik harsányan, valamilyen félreértelmezett büszkeségbõl mutogatják magukat,és azt hiszik, attól, hogy mások, különlegesek. Ezzel jogosan keltenek visszatetszést a "normális" emberekben, és eközben ellehetetlenítik azokat a melegeket, akik átlagemberekként, távol a reflektorfénytõl, viszolyogva az értelmetlen magamutogatástól, éppen azt próbálják bebizonyítani a világnak, hogy a legbensõbb magánügyüktõl, a másságuktól eltekintve ugyanolyanok, mint a többi ember, se többek, se kevesebbek.
tv-nézõ 2008 jún. 17. - 14:29:34
(555/922)
Sok dologban nem értek Veled egyet.

Amikor azt írod, a "normális" (érted ez alatt, gondolom, a heteroszexuálisokat), becsületes ember jogilag tehetetlen, ha atrocitás éri, ha elküldik az állásából, és ezzel szembeállítod a melegeket, akik jogaikkal visszaélve, jogaikra hivatkozva akkor is perelhetnek, ha az elküldésük oka valójában nem is a diszkrimináció volt, a második esetben már nem említed az elsõ esetben még meglévõ "becsületes" jelzõt. Pedig ez a kulcsszó! Egy becsületes meleg ugyanugy nem fog tenni semmit, mint egy heteroszexuális, ha elküldésének oka nem az, hogy meleg.
De ha valóban diszkrimináció áll a háttérben, ha akarja, igenis védhesse meg magát, mint ahogy egy -a Te szavaiddal élve- "normális" alkalmazott is megvédheti magát pl. munkahelyi szexuális zaklatás esetén!

Ami a filmbeli jelenetet illeti:
Az ölelKEZést, enyelgést, nyilvános helyen én sem tartom túlságosan ízlésesnek semmilyen identitású pár között sem. Bár szerintem, a legjobb, ha ezt belsõ indíttatásból, szemérmességbõl nem teszik, és nem a külvilág véleményétõl tartva.
De a filmben -láthattuk- tényleg csak egy ölelésrõl volt szó. Az, hogy Aldo és Luigi ezt hogyan élte meg, már más kérdés, de a külvilág számára ez bõven belefért a baráti ölelés kategóriájába.
PDS 2008 jún. 17. - 02:01:39
(554/922)
Azzal nincs semmi bajom, hgy melegek, illetveszinesbõrûek "lepték el a Life klinikát". De kissé visszatetszõ volt, még nem is olyan rég az a jelenet, mikor egyik páciens támogtani akarta a Life-ot, és nem tetszett neki Aldo és Luigi viszonya. Az, ahogy a történet ott meg volt csavarva, elég bosszantóan hatott hogy ha Luigi marad a klinikában, akkor nem támogatja a klinikát, viszont Sensi félt attól is, hogy ha Luigit elbocsájtja, feljelentheti szexuális diszkriminációért. Ezek után még egyet csavartak a történeten: Aldo és Luigi ölelkezteka folyósón, és mikor a szóban forgó páciens meglátta, z felháborodot, õk pedig baráti ölelésnek mondták. Kicsit a jelenlegi Bûvöletben is meg az életben is eltúlzottnak érzem a témát. Valóban ha egy meleget kirúgnak az állásából tehet feljelentést -bár nem tudom a magyarországi jog szerint ez így van-e- szexuális diszkriminációra hivatkozva, és he esetleg nem azért rúgták ki, akkor is nyerhet pert. Ezt azért túlzásnak találom... szóval olyan szinten, hogy amíg "normális", becsületes embereket érhetnek különbözõ kellemetlenségek az életben, és minden kib*szásnak ki vannak téve, addig miért akarjuk ennél jobban védeni a melegeket??? Másrészt valóban két meleg fiú ölelgette a klinika folyósóján egymást, és maguk sem tudják eldönteni, hogy ez baráti volt-e csupán vagy több is. Ez szerintem egy intézmény folyósóján férfi-nõi pároknak sem igazán megengedett, hogy enyelegjenek egy klinikán, de melegek ha teszik, még visszatetszõbb. Tény, hogy ha egy intézmény igazgatója vagy tulajdonosa lennék, nem sokáig nézném jó szemmel ha két meleg ezt tenné, mert az az ügyfelek -jelen esetben páciensek- szemében nem tetszést válthat ki.

Szóval furcsa, hogy a "híres" Life klinika melegeket, színesbõrûeket alkalmaz, illetve, hogy egy ilyen piaci árus Amir a zöldségbeszállító. Az eddig bemutatottak alapján egy ilyen hírnévvel rendelkezõ klinika ezt nem tette, nem tehette volna meg.
Plusz, aki ismerte Gloria Piccolit !!! Egy ex-modell, Seniora Piccoli unokahúga, akinek rengeteg pénze van, ha nem tud leszokni a drogokról, ugyan elmegy elvonóra, de akkor sem áll be szakácsnak egy konyhán.
Ezek mind nagyon ellentmondásos dolgok...
Komolyan, nem tudom mennyi pénz -nyilvánvalóan kevesebb mint eddig- lehet a 9.-dik évadban, de ugyanannyi pénzzel én nem ilyen semmi sorozatot készítenék, hanem sokkal jobbat. Egyébként ezen már gondolkoztam, hogy ha lenne annyi pénzem, jó lenne egy jobbacska izgalmas történetû filmsorozatot összehozni, mert ha csak a sajaát környezetem életét nézem is több történik körülöttem, mint a Bûvölet jelen évadjában.
tv-nézõ 2008 jún. 17. - 01:42:58
(553/922)
Elküldtem a választ privát üzenetben.
tv-nézõ 2008 jún. 17. - 01:41:22
(552/922)
Az utolsó gondolatoddal én is nagyon egyet értek. Egy ilyen jelenet még a felnõtteknek is kellemetlen pillanatkat okozhat, de ennél sokkal nagyobb baj, hogy akik így tesznek, nem gondolnak arra, hogy ezt esetleg gyerekek is láthatják. Ezzel nem arra célzok, hogy egy ilyen élmény hatására a gyerek identitása is megváltozhat, mert ez nem hinném, hogy így mûködik. Az viszont biztos, hogy egy gyerek bármi furcsát, szokatlant észlel a környezetében, és nincs rá elõtte felkészítve, az bat okozhat nála. Márpedig egy ilyen dolgot hogy lehetne megmagyarázni egy kisgyereknek, aki még a dolgok szokványos menetét sem értheti, akinek még "a gólya hozza" a kistestvért?

Közben alaposan elkanyarodtunk a Bûvölet cselekményétõl. (Ezt csak azok kedvéért írom, akik esetleg úgy olvasnak minket, hogy nem nézik a sorozatot, nehogy elszörnyedjenek, hogy mikre raknak 12-es korhatárt...)
8/10
borzi84 2008 jún. 16. - 21:21:27 8/10
(551/922)
Szia! Az utolsó gondolatoddal (a "meleg-büszkeségrõl") nagyon egyetértek! Örülök, hogy hasonlóképpen gondoljuk ezt a dolgot, elég sok vitám volt már errõl...Már azt hittem, hogy velem van a baj...
Akosh 2008 jún. 16. - 16:04:21 Előzmény tv-nézõ
(550/922)
Természetesen azért kérdeztem meg, mert érdekel a Te véleményed és indokod miért lett pont õ a kedvenced. Megtiszteltetésnek veszem, ha leírod a gondolataidat, mert nem csak csevegés szinten érdekel. Elõre is köszönöm.
10/10
Zia 2008 jún. 16. - 12:07:39 10/10
(549/922)
A legutóbbi 2 rész most jó volt. :)
Elena-Davide is végre közelebb került,végre érezni lehet, hogy milyen mély érzelem van közöttük.
Damiella meg annyira vak. Nem igaz, hogy nem látja Dávidén az iszonyatos vívódást. Szegény annyira elvakultan akarja a fiút, hogy piszok nagyot fog csalódni...
Alberto meg játsza itt az elhagyott férjet,de semmit nem tesz, hogy segítsen abban, hogy a felesége visszataláljon hozzá. Ha tett is valamit mindig türelmetlen, durva volt és az ellenkezõjét érte el.
Meleg téma.
Én is tuti megdöbbennék, ha kiderülne a gyerekemrõl, vagy ismerõsömrõl, hogy meleg, de ugyanúgy szeretném, nem változna meg a véleményem róla. Biztos fura lenne, de elfogadnám, hogy ilyen és kész. Nem tehet róla és egyáltalán nem bûn.
Én amit ezzel kapcsolatban nem szeretek, ha nyilvános helyen, feltünõen észrevehetõen mutata egy páros, hogy õk bizony homoszexuálisok. Heteróknál sem szeretem, ha nyilvános helyen nyalják-falják egymást. De volt már tapasztalatom,hogy melegek "hangot" adtak annak, hogy márpedig õk melegek és büszkék is rá. De azért azt hiszem ezek sincsennek többen, mint a heterók, akik magamutogatók.
tv-nézõ 2008 jún. 16. - 01:27:34
(548/922)
Válaszolhatnék valami mást is, de az igazság az, hogy ennek kicsit személyesebbek az okai, mint általánosságban, ha valakinek a kedence egy filmszereplõ. Ezért a válasz talán túlmutatna a Bûvölet témáján és így a fórum keretein, mind az én, mind a többiek szempontjából. De ha tényleg érdekel a válasz (õszintén szólva én örülnék neki), és nem csak csevegésnek szántad a kérdést, szívesen válaszolok privát üzenetben.
Akosh 2008 jún. 15. - 18:17:16
(547/922)
Mitõl kedvenced Luigi?
Amúgy jó, hogy a forgatókönyvírok Luigi karakterén keresztül az elfogadás, nem elfogadás miértjeit és körülményeit boncolgatja. Ennyiben gazdagabbnak érzem ezt a sorozatot mint az elõzõkez, mert ott mindig valami rejtélyes rokoni kapcsolatokra derült fény.
Akosh 2008 jún. 15. - 18:14:29 Előzmény tv-nézõ
(546/922)
Valóban félreértelmeztem, amit írtál, de így már tiszta számomra is.
A beteg gyereknél magát a pronlémagócot említettem és nem szeretném azt sugallni, hogy mindkettõ esetben betegségrõl van szó. Az általad zárójeles felvetéshez, amivel nagyon egyetértek, csak annyit fûznék hozzá, mindenki, aki valamilyen értelemben "más" annál különösen fontos miként tud ezzel együtt lenni és a környezete ezt miként fogadja el.

Aldo eszmefutattása nagyon elgondolkodtatott és sokat segített nekem doglokat megérteni. Nem a filmre, hanem az életre gondolok.
tv-nézõ 2008 jún. 15. - 00:38:51 Előzmény Akosh
(545/922)
Az elõbbi hozzászólásom fõ gondolata egy kicsit befejezetlen maradt, de csak utólag visszaolvasva vettem észre.
Amikor azt írtam, hogy éppen arról van szó Luigi apjának és a valóságban élõ riportalanynak az esetében... stb., úgy értettem, a szeretet valószínûleg Luigi apjában is megmaradt a fia iránt, de mivel nincs meg az értékrendjében az a "csak", a fia "megbocsáthatatlan bûne" képtelenné tette õt a szeretete kifejezésére. Ezzel nem mentegetni akarom, de van, akinek nagyon nehéz túllépni egy ilyen helyzeten.
(Luigi anyjáról egyelõre nem tudtunk meg semmit, de az biztos, hogy az apja nem vele él. Lehet, hogy már régebben meghalt, és nem voltak ketten a szülõk, amikor szükségük lett volna egymás bölcsességére, szeretetére, hogy egymást erõsítve el tudják fogadni a fiukat olyannak, amilyen.
Talán majd errõl is többet megtudunk a közeljövõben.)
tv-nézõ 2008 jún. 14. - 23:45:49 Előzmény Akosh
(544/922)
Luigi és az apja között sem szeretethiányról van szó, szerintem, hanem éppen arról, amit a valóságban nyilatkozó anya is mondott abban a régi riportban. Hiába az egyik gyilkosság, a másik meg csak homoszexualítás, ha valakinek ez a "csak" nncs benne az értékrendjében, túlzás nélkül, ugyanúgy tekint a két dologra.
Akárhogy is van, minden harag ellenére, Luigi valahol szereti az apját, ez nagyon benne volt a tekintetében, a viselkedésében. Ezért nagyon sajnálom, hogy ilyen szélsõséges helyzetbe került az apja betegsége révén.
(Tudom, hogy egy sorozat szereplõjének már csak ilyen a sorsa, de mégis... Én Umbertót is mindig sajnáltam, amiért ennyire kényes helyzetbe került a családjában betöltött szerepe miatt, de most a kedvenc szereplõmre, Luigira várnak nehéz napok. Remélem, azért majd minden megoldódik, és ezalatt biztosan jobban meg is fogjuk ismerni õt!)
tv-nézõ 2008 jún. 14. - 22:53:28 Előzmény dosandor
(543/922)
Nyugodtan "terhelhettél" volna! Végül is ezen a helyen a sorozatról beszélgetünk, és ha másoknak, akik már látták a részeket, unalmas is az utólagos "epizód ismertetõ", az õ idejüket sem raboljuk vele, könnyen átugorhatják. :)