10/10
rigomadar 2012 jan. 05. - 08:43:03 10/10
(1/1)
A hullám musical
(szinopszis)

Eredeti mû : Todd Strasser azonos címû regénye / fordító Láng András /
Zene : Beszkid József
Szövegkönyv, dalszöveg : Cs. Szerémy Andrea
Hangszerelés : Beszkid József és Pásztor Ákos

A HULLÁM
A mû egy megtörtént eseményt dolgoz fel. A kaliforniai Palo Altóban a Cubberley Gimnáziumban 1969-ben egy történelem tanár egy szokatlan kísérletbe kezdett diákjaival. Ron Jones tanár úr a német nemzeti szocializmusról tanította középiskolásait ezen a szeptemberen. A történelem órákon a gyerekek olyan kérdéseket tettek fel, amelyre tanáruk nem tudott válaszolni. „Hogyan tudott egy nemzet egy olyan vezetõ után menni, aki semmibe veszi bizonyos emberi csoportok emberi jogait?” A kérdések kapcsán Jonesban felmerült egy kísérlet megrendezésének lehetõsége. Elindított osztályán belül egy mozgalmat, melyet a „Harmadik hullám”-nak nevezett el. Szigorú szabályokat hozott létre az osztályban, melyet mindenkinek követnie kellett. Az egy naposnak induló kísérlet csaknem egy hetes lett és egy egész iskolai diákságot mozgósított. A Harmadik hullám tagjai rövid idõn belül intoleránssá váltak azon iskolatársaikkal szemben, akik nem voltak hajlandóak a mozgalomhoz csatlakozni.
A musical fõszereplõje a szép és sikeres Laurie, a Gordon Gimnázium iskolai újságjának fõszerkesztõje maga is tagja az alakuló Hullám-mozgalomnak. Újságíróként sodródik a közösségbe és hamar kiszeret belõle. Ellenálló nézetei miatt barátokat veszít el és ellenségeket szerez. Kevesen vannak csak a gimnáziumban, akik hozzá hasonlóan aggódnak a Hullám térnyerése miatt. Hiszen annyi elõnye van egy ilyen mozgalomnak! Közösséghez tartozás, fegyelem, összeszedettség, javuló tanulmányi - és sporteredmények. Mégis harcba száll a Hullám ellen az a maroknyi fiatal, akiket nem hagy nyugodni saját lelkiismeretük és képesek meglátni a mozgalom veszélyeit.
A hullám története figyelmeztetés számunkra, bármikor megismétlõdhet egy ilyen struktúra. Mikor válik veszélyessé egy közösség? Milyen a közösség, amikor még nem szennyezte be õket a Hullám-mozgalom? Milyenekké válnak a diákok, amikor mindez megtörténik? Mivé teheti az embert egy autokratikus uralom?