Téma: Csupó Gábor

Miki1900 2008 okt. 24. - 20:29:11
(3/3)
emlékszem õ volt a Fábry caddilac drivjában!
Miki1900 2008 okt. 24. - 20:21:39
(2/3)
Csupó Gábor 1952-ben született Budapesten. A Pannónia Filmstúdió animátora lett, majd 1975-ben négy barátjával Jugoszláviából egy négy kilométeres alagúton átmászva Ausztriába szökött. Mára az egyik legismertebb magyar világszerte, hollywoodi karrierje töretlen, az elsõ nagyjátékfilmjét is megrendezte már.

Disszidálása után Stockholmban kapott munkát a Team-Film animációs stúdióban. Két év után szabadúszóként kezdett dolgozni, kisebb megbízásokat vállalt. Ezek kapcsán ismerkedett meg Arlene Klasky-val, akivel 1979-ben Los Angelesbe költözött. 1981-ben alapították meg a Klasky Csupo Inc.-et, amely ma az egyik legnagyobb rajzfilmstúdió a világon.

Eleinte csak ketten dolgoztak, a stúdiót egy hálószobában rendezték be. Egy nagyobb rendelés miatt bõvíteniük kellett a létszámot, 10-12-en lettek. Leginkább reklámfilmeken, videókon és filmelõzeteseken dolgoztak. Hamar elterjedt a hírük Hollywoodban, mert gyorsan, olcsón és jó minõségben gyártották az anyagokat.

Több száz kisebb munka szállítása után jött az áttörés: a Gracie Films felkérte a stúdiót, hogy készítsen másfél perces rajzfilmbetéteket a Tracy Ullman showba. Egy idõ után a showt már csak ezekért a betétekért nézte a közönség, úgyhogy a 20th Fox megbízást adott egy félórás epizódokból álló sorozat elkészítésére. Eleinte sokat kellett veszekedniük a megrendelõkkel, mert nem tetszett nekik a figurák sárga és kék színe, de Csupóék meggyõzték õket, így elindulhatott világhódító útjára a Simpson család.

Az elsõ sorozat tizenhárom epizódból állt, a stúdió munkatársainak a száma pedig 150-re emelkedett. Hatvanöt rész készült el három év alatt. A Nickelodeon csatorna is felkérte a stúdiót egy sorozat elkészítésére, ekkor született meg a Rugrats (Fecsegõ tipegõk), amely szintén világsiker lett, 150 epzód plusz három játékfilm készült belõle.

Ezután sorra készültek a szériák: Aahhh, Real Monsters! (85 epizód), Santo Bugito (13 epizód) Duckman (88 epizód), Wild Thornberrys (85 epizód plusz egy játékfilm), Rocket Power (85 epizód) Stressed Eric (13 epizód), Edith Ann As Told by Ginger (85 epizód), All Grown Up, majd az IMMIGRANTS, egy felnõtteknek szóló rajzfilmsorozat, melynek magyar vonatkozása is van: Csupó saját élményeit is beleszõtte a fõszereplõ alakjába, Joskába, a magyar menekültbe, aki Kaliforniában üldözi az amerikai álmot – és a csajokat – Vlad nevû orosz barátjával.

Sikerének titka talán az amerikaitól eltérõ szemléletmódjában keresendõ. Õ így magyarázza ezt:

„- Amire az évek alatt rájöttünk az az, hogy az írás, a sztori és a karakterek elõfejlesztése, kigondolása a legfontosabb. Ahogy kinéz, a design a második. Lehet hogy egy show gyönyörûen van animálva és rendezve, de ha az egész egy nagy baromság, vagy ha nem jó a sztori akkor senkit nem érdekel a mûsor. Viszont ha jól van megírva és van mondanivalója, akkor az animáció lehet egészen egyszerû is. (Mint például a South Park és a Simpsons.) A rendezésnek azért mindig jónak kell lenni. És szerettem olyan design-t becsempeszni a mi munkáinkba, ami nem hasonlít senki máséra. Nem szeretek utánozni senkit, még magunkat se." Az animáció jövõjét is az eredetiség határozza meg szerinte: „- Mindig újat kell nyújtani, nem csak technológiailag de tartalmilag is a nézõknek, - jelenleg a CGI háromdimenziós komputeranimációval készülõ filmeknek van a legnagyobb kasszasikere, de lehet hogy évek múlva az ujjadra húzott zokni animációnak lesz világsikere.”

A cikk Patrovics Tamás interjúja felhasználásával készült: www.manifeszt.hu

Halász Ervin
offtopic
Miki1900 2008 okt. 24. - 20:15:13
(1/3)
ez ki?