4/10
napraforgó 2019 máj. 21. - 20:12:49 4/10 Előzmény janderka
(3584/18024)
Bravo, tényleg találtál egy bakit! Azt hiszem az a jelenet, hogy Tamás még hazaugrik egy pulóverért Stefivel, az tök fölösleges volt.
Én is találtam egy másik bakit, Marosi a lelki szemeivel látja, hogy Stefi is hazafelé tart, mert ugye neki nincs karperece. És nem is lesz, hiába szorgalmaztam én anno. Ezért tudott most eltűnni a lány akár hetekre, hónapokra.
--------
Szerintem Mónika beszámolója korábban is benne volt az epizódban, csak első látásra nem mindennek tulajdonítunk olyan nagy jelentőséget.
Én pl.még mindig nem tudom, hogy amikor Móni fölajánotta a lakását Pannának, akkor említett-e valamiféle lakbért, akár csak olyan szinten is, hogy majd később megbeszélik,vagy majd később megállapodnak. Mert most nagyon úgy tűnt, mintha ingyen és bérmentve költözhetne oda.
4/10
napraforgó 2019 máj. 21. - 20:00:43 4/10
(3583/18024)
15.
Attila a kisboltnál irányítgatja Kristófot a pakolásban. Kristóf felveti, ha lenne valami különmunka pénzért, annak örülne. Attila azt mondja, talán tehetne még egy kört...
Tibi a hálóban bohóckodik, az izmait csodálja, méghogy ő eltunyult volna. Hülye ez a Vali! Az udvaron folytatja az edzést, ugrabugrál összevissza. Jön Kristóf, fölszólítja az öccsét, hogy próbálja megütni. Kristóf megteszi, Tibi összegörnyed a fájdalomtól, úgy megy, mint aki becsinált.
A 3 lány a panzióban reggelizik, habár éjszaka sűrűn látogatták a mellékhelyiséget, a hurkák, meg a pálinkák miatt. Megjegyzik, hogy a rodeóbajnok srác nagyon odavan a kis szösziért.
Sándor Anikó cuccai közt turkál, talál néhány régi fényképet. Egy régi, gyűrött fekete-fehér fotón egy kamaszlány és egy fiú látható. A fotó szív alakra van vágva. Igazából a képen senkit nem lehet felismerni, de alighanem Anikónak és Tibinek kéne lenni - vagy a Krisztiánnak...)
Kata Petre készül, meglátogatja Robit. Tibi üzen neki, "az igazi férfi nem dumál".
Mihály és Szláven a magaslest javítgatja. Misi megkéri Szlávent, segítsen fölhajtani az érkező vadászvendégeinek a vadakat. Odaadja Szlávennek a puskáját, azzal majd durrogtasson néhányat és közben terelje a vadakat a magasles felé.
Tomi felkeresi az anyját a panzióban, pénzt akar kunyerálni. Belenyúlkál az ételekbe, Mónika neveli, késsel, villával. Móni elmeséli neki, hogy eladta Kristófék lakását Attilának, de Kristóf abból egy fityinget sem lát, csak az adósságait fizetik ki, a többi Pannáé marad. Mónika közli Tamással, hogy ki kell költöznie a budai lakásból, mert azt kiadta Pannáéknak. A fia menjen és pakolja össze a cuccait.
Attila megbízza Kristófot, hogy vigye el a kocsiját egy közeli benzinkúthoz, hagyja nyitva, töltsön el fél órát a shopban, majd jöjjön vissza.
Tamás bemegy a kocsmába, közli Stefivel, hogy Pestre készül, hívja, hogy jöjjön ő is. Stefi szó nélkül lelép.
Mihály és Szláven az erdőszélen a tanúi annak, hogy 3 kocsi is elhagyja ÖA-t. Kata, Kristóf, majd Tamás Stefivel. Az erdész rögtön riadót rendel el az egyletnek, vissza kell nézni a kamerafelvételeket.
A 4 egyleti pasi nézi a felvételeket, látják Tibi és Kristóf "verekedését", majd a távozó Szappanosokat. Kiakadnak azon, hogy Attila kölcsöadta a kocsiját Kristófnak, nekik meg soha. Aztán azt sem értik, hová megy Stefi a Szappanos fiúval. Anikó keresgéli Stefit, Danihoz is elmegy, de egyikőjük sem tudja, hol a lány.
Kristóf a shopban téblábol, a kutas nagyon igyekszik rávenni valami fogyasztásra. Észreveszi, hogy két kopasz ürge kivesz néhány dobozt Attila csomagtartójából, átrakják a sajátjukba és elmennek.
Misi, Sanyi és Szláven azon tanakodnak, mit mutyizik Attila Kristóffal. Szláven javasolja, menjenek utána, nézzék meg. Meglátják Attila autóját a benzinkútnál. Elkapják Kristófot és kifaggatják, mit keres ott.
Tamás beugrik Stefivel a Szappanos házba, idétlenkedik, megpróbálja lefektetni, de a lány lerázza.
Elindulnak Pestre. Tomi meghívja a barátait, aki piákkalérkeznek. Megy a zene, meg az etye-petye.
Kata beállít a főorvosnőhöz, kéri az állását. Magyarázatot is szeretne, mi van közte és Robi között? A nő a biztonságiakat akarja hívni, de Kata lelép, ő beteglátogatóba jött, nem dobathatja ki.
Attila Diát szekírozza a boltban, miért nem mos fel, ahelyett, hogy Józsival enyelegne munka helyett.
Dani Szappanosékhoz is benéz, Stefit keresi. Vali behívja és megkínálja pálinkával, köszönetképp, amiért segített a viharban.
Az ökrök a kocsmában iszogatnak Szlávennel, ráveszik, hogy tudja meg, hogy Attila mit boltol Kristóffal.
Kata Robival beszélget, ő már nem tud bízni benne többé. Csak még kíváncsi az MR eredményére. Robi kibüki, hogy az apja kérte meg, hogy intézze el, hogy ne vegyék föl a megyei kórházba. Azt akarta, hogy ott maradjon ÖA-ban. Kata elrohan.
Tamás nagyon nyomul stefire, aki módjával építgeti le, bíztatja, hogy a fiú pakoljon és induljanak haza, de a fiú nem akar. Még szórakozik a barátaival. Stefi viszont megúnja és lelép. Kimegy a buszpályaudvarra.
Tamás karórája váratlanul besípol, erre Tamás véget vet az orgiának, kidobja a haverokat és hazaindul.
Marosi telefonon jelentést tesz valakinek, mind a hárman hazafelé tartanak ÖA-ba. És rákérdez, hogy akkor ugye készülhet az újabb videóüzenettel?
-------------------
Nem emlékszem hogy a karóra korábban figyelmeztető sipolásokat küldött volna még a 12 óra letelte előtt (mondjuk cirka 2 órával...)
Kire mondta Marosi, hgy mind a hárman úton vannak haza? mert Kristóf már rég visszajött a benzinkúttól, Stefinek meg nincs karperece, az ő mozgását nem látja Marosi. Márpedig ő volt a harmadik, aki hazafelé tartott. Meg amúgy ő még nem is örökös...
1/10
janderka 2019 máj. 21. - 19:53:11 1/10
(3582/18024)
Elkezdtem nézni a mai újrarészt, és esküszöm, mintha pót-jelenetelet adtak volna benne. Mónika érthetően levezette Tomikának a reggelinél, hogy miért és hogyan vezényelte le a Panna lakáseladást Attilának, Tomi jogos kérdésére reagálva pedig - mármint hogy ha végre pénzhez jut a öcsike akkor ugyan minek is melózik a Attis kisboltjában - elmesélte, hogy abból a srác nem lát egy vasat se, mert az vételár megy a behajtóknak, Pannának és a banknak.

Valszeg ekkoriban még nem voltam folymatos nézője a sorozatnak (vagy nem t'om, mi lehetett), mert ezek mögöttes szálak nekem akkortájt nem voltak világosak.

Viszont valami bakire itt is felfigyeltem. (Asszem ti is beszéltétek itt anno.) Hogy Tomi és Stefi hamarabb száálnak be a kocsiba a kocsma előtt és hajtanak ki a faluból, mint hogy utána összepakoltak volna a Kálmán házban...
4/10
napraforgó 2019 máj. 21. - 19:02:09 4/10 Előzmény guess.who
(3581/18024)
A szellemidézős hülyéskedés nyilván azért volt, mert elég sokáig lebegtették, hogy valóban meghalt-e a Kálmán. Még az is előfordulhatott volna, hogy él valahol és épp hazaugrott valami dolgáétrt, de megpróbált titokban mozogni a házban.
A romlott süti ügyet meg annak a számlájára tudom írni, hogy Vali mindenáron bosszút akart állni a megcsalásért, és könnyebb volt a nőt hibáztatni, mint a férjét. Hisz igazából nem akarta kenyértörésre vinni a dolgot Tibivel.
Ráadásul a rosszindulatú Zsóka is fújt Anikóra, ő is oltogatta Valit, hát elborult az agya és nem gondolt bele az esetleges jogi következményekbe. Amúgy meg csak egy kis hasmenés kapta el a népeket, ezért komoly büntetést amúgy sem kapott volna. Egy szigorú enyje-bejnyével megúszta volna.
guess.who 2019 máj. 21. - 18:55:49 Előzmény napraforgó
(3580/18024)
Erre írtam, hogy szerintem nem működne a Pollen-Robi kapcsolat. Azért, mert Polli úgysem lenne hajlandó kiszolgálni, Robi meg úgysem bírná elfogadni, hogy nem szolgálják ki. Nyilván az első időkben (ahogy láttuk is), amíg friss a szerelem, addig ez nem volt probléma, de elég csak megnézni az eljegyzős bulit, amit Polli teljesen önálló döntés alapján hozott össze – Lóbelt meg ettől szét is esett teljesen és rohant vissza Katához, aki –szerinte– hajlandó lett volna azonnal ugrani az előzőleg huszonötször kidobott exét kiszolgálni...
guess.who 2019 máj. 21. - 18:51:11 Előzmény napraforgó
(3579/18024)
Ami viszont nekem nem áll össze: ha Vali okos, csak butának mutatja magát, akkor mi volt a szellemidézős baromkodás és főleg mi volt a sütis-mérgezős ügy? Az előbbi ráadásul még csak ártatlan tréfa, az utóbbi viszont már rendesen büntetőjogi kategória.
1/10
janderka 2019 máj. 21. - 15:14:33 1/10
(3578/18024)
Jogos az igényetek, de kiegyensúlyozott párkapcsolatban/házasságban élő emberekről nem szoktak filmeket forgatni. Vagy ha velük minden oké, akkor a családjukba robban be valami betegség/tragédia/nyomorúság...
4/10
napraforgó 2019 máj. 20. - 20:18:17 4/10 Előzmény guess.who
(3577/18024)
Pedig ha Robi olyan nőt talál, aki főz, mos, vasal rá, és közben szüli a gyerekeket, akkor Robi sohasem billen ki ebből a patriarchális életsílusból, sőt örökíti tovább a gyerekeire. Mert ha egy fiú azt látja otthon, hogy az apja nem csinál semmit, ki van szolgálva, akkor ő sem fog semmit sem csinálni a házasságában, ugyanúgy el fogja várni a teljes kiszolgálást.
Polli pont azért lenne jó pár Robi számára, mert ő nem hagyná kihasználni magát, mellette Robi kénytelen lenne a saját ingeit vasalni. (vagy bejárónőt tartani, aki megcsinálja).
4/10
napraforgó 2019 máj. 20. - 20:10:08 4/10 Előzmény guess.who
(3576/18024)
Jól látod, Vali valóban butábbnak mutatja magát, mint amilyen.
Közben meg van olyan okos, hogy eljátsza a naív ostobácskát, aki látszólag mindig enged Tibinek és azt csinálja, amit az mond. Valójában meg mindig azt csinál, amit akar, és Tibit is nagyon jól tudja irányítani, befolyásolni.
Őt nem zavarja, hogy Tibi villog a nagy eszével, a rafkójával, ahogy ő mondja, hisz végül is azt csinálja, amit ő, Vali akar.
guess.who 2019 máj. 20. - 20:05:38 Előzmény Rojita
(3575/18024)
Ja, Robi: rajta (mármint a karakteren) tökéletesen látszik, hogy hiába fiatal ember, valahonnan nagyon régről hozta az általa favorizált családmodellt, hiszen az ő leendő felesége csak ne orvoskodjon, meg gyógyítson, hanem legyen csak otthon, szüljön, főzzön, mosson és vasaljon valamilyen kombinációban. Tibiben ráadásul önigazolást is talál, ezért aztán jól megértik egymást Katával kapcsolatban...
Ugyanakkor –szerintem– éppen ezért nem lett volna/lehetne sikeres a Pollennel való kapcsolata: Polli sokkal öntörvényűbb, szabadabb, liberálisabb nő, tutibiztos, hogy képtelen lenne egy hasonló szituációt szó nélkül eltűrni, bármennyire is belezúgott Robiba (ha egyáltalán).
4/10
napraforgó 2019 máj. 20. - 20:02:56 4/10
(3574/18024)
14. rész
Zsóka nem tud aludni, Mihályt sem hagyja. Nem tud napirendre térni Anikó és Sándor viszonyán.
Vali cikizi Tibit, hogy eltunyul a semmittevésben, Tibi ezen kiakad, méghogy ő tunya lenne....
A 3 lovászfiú megjáratja a lovakat, nehogy túl virgoncak legyenek a pesti lányok alatt. Közben szegény Lalit ugratják. Estére Attila bulit szervez a lányoknak, a 3 fiút is meghívja.
Kata közli, hogy elmegy a szomszéd város kórházába, hogy állást kérjen.
A kecske beszambázik a konyhába, Vali Tibit nógatja, vigye ki. Tibi megküzd a "vadállattal".
Mihály beviszi Zsókát a panzióba és megmutatja neki a felvételeket Sándor éjszakai akcióiról. Megnézik, hogy mászik be és ki Anikó ablakán (Itt lehet látni a felvételen, hogy Sándor bemászik 10. 43-kor és 10.52-kor már jön is kifelé). Attila jön, meglepődik Zsóka jelenlétén. Zsóka már mindent kifecsegne, de Mihály még időben közbelép.
Anikó Pestre készül, egy pohárban elteszi Stefi rágóját. Stefi megosztja vele az aggodalmait, Danival mindenről lehet beszélni, csak az esküvőről nem.
A 3 legény az esti buliról beszél, össze kéne hozni Lalit egy nővel, xsak ő facér hármójuk közül.
Sándor a boltban vásárolgat, amikor jön Attila és beoltja Mihály ellen. Közli, hogy a barátai, Misi és Zsóka őutána nyomozgat, a kamerafelvételeken nézik, mit csinál éjszakánként. Dia elszalad a fiúkhoz, hogy figyelmeztesse őket, Attila bajt kever a két barát, Sanyi és Misi között.
Sanyi meglepi Anikót a buszmegállóban, a nő némi hivatalos ügyintézésre hivatkozik, azért megy Pestre. Sanyi ajánlkozik, hogy segít neki, de Anikó nem kér belőle.
Kristóf és Mónika váratlanul meglepi Pannát, el kell adni a lakást. Panna tiltakozik, az az ő apai öröksége, és ezt négyszemközt kéne megbeszélniük Kristóffal. Mónika viszont úgy beszél, mintha már lerendezett dolog lenne a lakás eladása.
Kata jelentkezik a kórházban, az interjúztató nő azt tudakolja, miért akar itt dolgozni az isten háta mögött, talán alkohol-, vagy drogproblémái vannak? Esetleg sikkasztott? Kata tiltakozik. A nő örülne neki, mint munkaerőnek.
Misi és Zsóka rátörnek Sándorra, felelősségre vonják a titkolózása miatt. Sándor bevallja Anikót a fiának, aki közli, már régóta tudja.
Attila zenészt hív az esti murira. Icukával meg kiolvasztatja a tavalyi disznótorost, jó lesz az a lányoknak. Józsi jön és kéri az apját, ne kavarjon Sándor és Mihály körül, sőt Diát is hagyja békén.
Anikó leadja Stefi rágóját DNS vizsgálatra, megtudja, hogy jó pár nap, tán 2 hét, amíg eredmény lesz.
Panna rablásnak tartja Mónika mélyen áron aluli ajánlatát. 47 milliót kínál a 80 milliós lakásért.
Mónika felajánlja a lakását, bérbevehetik, ő most egy évig nem fog ott lakni.
Jolika néni megbízza Szlávent, hogy hozzon el egy bőröndöt Kálmán házából. Szláven Katát akarja megkérni, hogy adja oda, de Jolika néni közli, senki nem tudhat róla.
Dia puffog, amiért Zsókáék nekiestek az apjának, szerinte nem kéne már titkolózniuk. Sándor a buszmegállóban várja Anikót, beszélni akar vele. Elege van a titkolózásból, hazudozásból. Nem az ablakon, hanem az ajtón megy be Anikóhoz és rögtön szájon csókolja.
Attila nagyon szervezi az esti bulit, hívogatja a fiát. Józsi elviszi Diát, Dani meg Stefit, Lali sem akar egyedül menni, ő meg elhívja Katát. Attilának nem tetszik a dolog, 6 lány esik 3 fiúra. Dani és Kata nem táncol, ezért Stefi Lalival ropja.
Mónika büszkén közli Attilával, hogy megszerezte neki a lakást.
guess.who 2019 máj. 20. - 20:01:10 Előzmény Rojita
(3573/18024)
A Vali-Tibi szál egyébként szerintem nagyon eltalált, és –bár nekem nem tetszik "Vali"– Csarnóy Zsuzsa valóban hitelesen adja elő azt, hogy neki Tibi a parancsolója, és neki az a kötelessége, hogy főzzön-mosson rá szó nélkül...
Valószínűleg az nem tetszik benne, hogy sok dologban (pl. a taxispénz elszámolása stb.) látszik, hogy okos és értelmes nő (a szerep szerint), ugyanakkor iszonyúan együgyű és butácska tud lenni rengeteg mindenben, ha Tibi előtt kell megszólalnia. Persze lehet, hogy ez az ő kettejük betanult játszmája, hogy Vali ugyan "csodálja" Tibi munkabírását, sziporkázó humorát, családfői összetartó erejét és nagy eszét –ezért aztán butábbnak mutatja magát, hogy ezzel is kontrasztosabbá tegye Tibit–, közben meg azt csinál Tibivel, amit csak akar, mert tudja, hogy hogyan veheti rá lényegében bármire.
guess.who 2019 máj. 20. - 19:53:00 Előzmény napraforgó
(3572/18024)
Halló-halló! Hiszen éppen ezt mondtam, ti. hogy mennyire unalmas lenne, ha Maunika is mindenkit szeretne és mindenkivel kedves lenne végig a sorozatban. :) Emlékezz csak vissza, amikor egy fél részig megpróbált ilyen lenni, aztán mindenki hülyének vagy részegnek nézte. ;)
guess.who 2019 máj. 20. - 19:51:43 Előzmény napraforgó
(3571/18024)
Igen, ezen a Stokis szövegen én is meglepődtem, mert ennyire durva szöveg azért Erika Gyuri általi froclizásán kívül nem nagyon volt eddig jellemző. Ráadásul a Mi kis falunk sokkal inkább humoros szokott lenni... Valószínűleg ezt is annak szánták, csak kissé hülyén jött ki egy olyan rendőr szájából, aki maga is bevallotta, hogy nem volt még nője...
4/10
napraforgó 2019 máj. 20. - 18:30:30 4/10 Előzmény Rojita
(3570/18024)
Bizony. Én nem véletlenül hívja még most is sok asszony "uram"-nak a férjét, mert valóban ura és parancsolója, és nem csak viccből mondják.
7/10
Rojita 2019 máj. 20. - 14:57:56 7/10 Előzmény napraforgó
(3569/18024)
Tahó Tibin nevetünk, pedig iszonyúan szomorú ez a szál. A legszörnyűbb, h Vali is, és vele együtt sok nő elviseli ezt a hangot. Rosszabb esetben még el is hiszi, h ő kevesebbet ér. Avagy anyagilag kiszolgáltatott, nem tud elmenekülni.
Nem tudom, meddig lesz ez így. Valóban évezredek óta így van ez, de ez nem jelenti azt, h mindig így kell, h maradjon.
Hathatósabb törvények kellenének, h segítsék a változást akaró nőket. Ehhez több nő kellene a politikába és döntő helyzetben lévő állásokba. Mert, amíg a törvényhozó helyen is ilyen évszázados szokásokban felnőtt férfiak vannak, (akik "nőkérdéssel nem foglalkoznak"), vagy egyedüli céljuk az, h a nő maradjon otthon (még Robi doktor is ezt szeretné), szüljön és engedelmeskedjen ura és férje parancsainak, addig nem lesz változás.
Nehogy az jöjjön át, h a gyerekvállalás ellen vagyok, de a család mellett minden nőnek napi pár órában idegen közösségben is kellene munkát vállalnia, h tapasztaljon, lásson más életet is és legyen vmi külön jövedelme is.

Na, egész átmentünk politikába, pedig erősen utálom a mai politikacsinálókat. Jó ideje már a híradókat se bírom nézni (azért olvasok híreket).
Remélem, h filmünkben ez a bunkó Tibi is megjavul és rájön, h szép szóval és az otthoni terhek megosztásával boldogabb lenne az élet körülötte.
4/10
napraforgó 2019 máj. 20. - 14:14:23 4/10 Előzmény napraforgó
(3568/18024)
Nézd csak meg, ahogy Tahó Tibi beleugat a felnőtt lánya életébe!. Ahogy állandóan lemarja szegény feleségét. Hogy soha semmit nem csinál, mindig a feleségét ugráltatja. De azért nélküle teljesen el van veszve. De azért állandóan dirigál.
4/10
napraforgó 2019 máj. 20. - 14:09:07 4/10
(3567/18024)
Nem véletlenül mondják azt, hogy a férfi a család feje. Ő az, aki dönt minden, a családot érintő fontos kérdésben.
Viccesen szokták mondani, hogy a férfi a család feje, no de a nyak a nő és ugye a nyak forgatja a fejet...
----
Te szerencsés vagy, ha nem az apád, vagy a férjed dirigálta az életed. Mert a legtöbb nőnek igen.
7/10
Rojita 2019 máj. 20. - 14:00:54 7/10 Előzmény napraforgó
(3566/18024)
"a vallás is azt tanítja, hogy a nőknek engedelmeskedni kell a férfiaknak"

Ezt nem is tudtam, de ez sok mindent megmagyaráz az életünkben.
4/10
napraforgó 2019 máj. 20. - 13:45:54 4/10 Előzmény Rojita
(3565/18024)
Tehát még mindig itt tartunk? Amíg a férfiak fizikailag erősebbek a nőknél, és amíg a vallás is azt tanítja, hogy a nőknek engedelmeskedni kell a férfiaknak, addig mindig ez lesz.