Téma: Earthlings

AdiRicka 2021 júl. 26. - 07:52:54
(20/20)
Nincsenek illúzióim a nagyüzemi állattartással kapcsolatban, de ez a film átesik a ló túloldaláta. Miközben a holokauszttal való párhuzam reális hiszen tömegesen pusztítjuk az élőlényeket, viszont ezek a jelenetek a valaha készült legborzalmasabb állatkínzási horror felvételek. A film hitelét veszti azzal, hogy azt sugallja, hogy minden elfogyasztott húsipari termék ilyen körülményekből származik. A téma hitelességéhez hozzátartozik, hogy léteznek ezeknél szigorúbb szabályozások is. Az európai únióban például az állatjóléti törvénykezés az egyik legszigorúbb a világon. A gyakorlatban persze a törvények betartásával sok helyen akadnak problémák, amit a hatóságoknak jobban kellene kezelniük. A szabályzások ellenére viszont ne legyen olyan illúziónk, hogy az ipari mennyiségben tenyésztett állatok élőlényhez méltó életet élnek és nem szenvednek. A mai technológia lehetővé tenné, hogy sokkal ekologikusabban és humánusabban jussunk fehérjéhez. A nagyipari állattenyésztés súlyosan környezetszennyező és mégcsak nem is gazdaságos. Az általunk elfogyasztott állatoknak termesztett tetemes mennyiségű takarmány helyett bőven elegendő fehérjedús növényt lehetne előálítani. A húst helyettesítő egészséges fehérjében gazdag élelmiszerek jelenleg kb kétszerolyan drágák, mint a hús. Ha tömegessé válna a gyártásuk és a fogyasztásuk, azzal az áruk is bőven a hús alá eshetne és még többen kezdenék el ezeket fogyasztani. Azt gondolom, hogy ez egy jobb világot eredményezne közegézségügyi, közgazdasági, ekonóliai és humánus szempontból is. Nem beszélve a bőrükért és bundájukért ma már teljesen feleslegesen legyilkolt állatokról, amelyekből puszta státusszimbólimnak használt tárgyakat álítanak elő és amely iparág az egyik legkörnyezetszennyezőbb a világon. Az viszont elgondolkodtató volt a film kapcsán, hogy milyen emberek képesek ilyen munkákra, mondjuk pszihopaták? Vagy ha egészséges pszihéjű emberek kerülnek ilyen munkakörbe azok egy idő után érzéketlenné válnak az általuk okozott szenvedés iránt, esetleg némelyek meg is szeretik, vagy vérszomjasak lesznek? Összegezve a film nem nagyon tetszett, de igaza van. 6 pont.
10/10
picipc 2020 júl. 22. - 17:23:40 10/10
(19/20)
A film készítésének 10 éves évfordulója alkalmából ingyenesen nézhető a https://vimeo.com/209647801 címen!

Az "Earthlings" számomra jóval nézhetőbb, mint az azonos szerzőtől származó "Unity" - "Egység". Ugyanis ez a film bármi hatásvadászatra való törekvés nélkül mutatja be, hogyan bánunk földlakó társainkkal, vagyis az állatokkal. Az élet bármilyen terén, kivétel nélkül. Aminek következményei - ugyancsak kivétel nélkül - mindenkit érintenek. A covid-19 ízelítőt adott a visszahatásokból.
Megdöbbentő és egyben tárgyilagos képsorai érzelmileg és mentálisan egyaránt hatásosak. Köszönet az alkotónak.
7/10
Viktor6665 2017 febr. 22. - 22:11:59 7/10
(18/20)
Volt néhány nagyon megrázó felvétel, az élve nyúzásnál és égetésnél a könnyeimmel küszködtem.
De ahogy már írták elõttem több probléma is volt a filmmel:
Régi felvételeket is használt, a nagy része az USA-ból való, ahol gyengébb a szabályozás, mint az EU-ban és sok szegény országból való is volt, ahol meg szinte semmilyen szabályozás nincs. Egyedi eseteket, amik jogilag állatkínzásnak minõsülnek is bemutattak.
Egyértelmûen vegetáriánus életmódra ösztönöz, amit az újabb állatbarát filmek manapság már megváltoztattak vegán módra.
Szerintem a tenyésztett állatok megölésével nincs baj, csak azzal van baj, ha fájdalmat okozunk nekik, azért hogy csökkentsük a költségeket. A szórakozás miatti ölést és kínzást én is elítélem. Az orvostudomány fejlõdéséhez azonban szükség van állatkísérletekre. Ez a speciest kifejezést pejoratív értelemben használták, de szerintem természetes, hogy a saját fajunkkal jobban törõdünk, mint más fajokkal. Ha egy egéren kell kísérletezni, hogy rákos embereket gyógyíthassunk nagyobb hatékonysággal, akkor legyen úgy.
macska78 2016 febr. 22. - 16:14:11
(17/20)
Megdöbbentõ.Egy-két jelenetet nehezen fogok elfelejteni.Az a gáz,hogy az ilyen filmek hatására se fog semmi se változni amíg a pénzrõl van szó.Mûködhetne minden humánusabban csak nem érdeke azoknak aki üzemeltetik ezeket a létesítményeket.Nem ellenõrzik le,hogy szerencsétlen állat kimúlt e mert ezeknek a munkásoknak szerintem teljesíteniük kell egy napi kvótát így arra sincs idõ,hogy ezt ellenõrizzék.Az ahogy tartják õket szintén a pénzrõl szól.Csak a minél nagyobb haszon számít.Itt is fentrõl indul ki minden.Az más kérdés,hogy én se tudnám csinálni ezeket a munkákat de van akinek csak ez jutott,nem hiszem,hogy a legtöbb jó dolgában csinálja ezeket az alantas munkákat.Az megint más aki még tudatosan kegyetlenkedik is az állatokkal erre is van nem egy példa a filmben.Az egyik jelenet kifejezetten kiborított mikor egy agybeteg élve nyúz meg egy kis állatot.Erre semmi magyarázat nincs.Az ilyen ugyan ezt érdemelné.Jó lenne ezeknek a kis állatoknak lenne vmi védõszentje aki ugyan abban a kínzásban részesítené ezeket az agybetegeket mint amit õk tettek.Bundára ráadásul senkinek semmi szüksége a létfenntartáshoz.Lényeg az,hogy lehetne mindenen változtatni csak nem áll érdekében egyeseknek.
Csizinszky Attila 2015 dec. 13. - 03:07:34 Előzmény Sherryll
(16/20)
Kedvess Sherril,Bocs de túl magasra dobtad a labdát és most lecsapom. Nem tudom miért, de azokra a volt skin head ismerõseimre emlékeztettsz akiik tele voltal roma haverokkal. De volt olyan is igaz ritka példány, hogy cigány létére volt skinhead,:) Ezekre emlékeztettsz csak igazán. Félreértés eélkerülése végettt rühellem õket
Csizinszky Attila 2015 dec. 12. - 22:47:00
(15/20)
Spoiler

Ez az a film amelyet minden felelõsségteljes édesanyának illetve édesapának, meg kéne nézetniük a gyerekkel. A nagy kérdés az, hogy mikor??? Mert mindenképp megterhelõ. De gondoljunk csak bele a filmben bemutatott élõlényeknek mennyire megterhelõ.
Ha már egy állatot meg lehet menteni a vágóhídtól az már jó. Persze a hangsúly itt leginkább azon van. Milyenek is ezek a vágóhidak. Sajnos a sok kicsi sokra megy elv itt is mûködik. Milliárdokat lehet megtakarítani azzal hogy nem adják meg egy élõlénynek a végsõ tisztességet. Önkéntelenül is eluralkodott rajtam az az érzés, hogy az állatokat és a természetet Isten teremtette. Az embert inkább valami más. Az sincs rendben, hogy egymással kegyetlenkedünk.Pedig bõven ártunk egymásnak. De az állatok azon kívül, hogy életben tartanak kényelmet adnak, stb.. semmit nem csináltak nekünk. Meg is háláljuk. Mivel én egyenlõre más megoldást nem látok. Legalább az állatok kivégzésénél minden cégnek meg kéne felelni egy valamilyen brutálisan szigorú elõírásnak. Persze az igazi az lenne ha minden hét párból ér,ét dobnának az emberek kinek lehet egy darab gyerek.. A többi 12 pedig ültessen helyette nyugodtan egy fát. Sajnos sokan vagyunk. Indiának Bangladeshnek stb.. nem ártana ezt valakinek elmagyarázni. De hát a túlszaporodás miatt amúgy is jó pár ember még idõ elõtt a túlvilágon végzi majd.Szerintem egyszerûbb lenne meg sem születni mint aztán kínok között meghalni.
Sherryll 2015 aug. 21. - 23:42:16
(14/20)
Mielõtt szembemennék a közvéleménnyel és leírnám hogy ez a film miért egy dilettáns, demagóg alkotás rögtön mosnám kezeimet. Magam is kalapáccsal verném szét a fókavadászokat vagy a bálnavadászokat, midõn középiskolában emelt szinten tanultam a biológiát tisztában vagyok azzal hogy mennyire védeni kell az ökoszisztémát, magam is környezetvédõnek tartom magam. De ez a film semmi másról nem szól mint hogy egy megrögzött dilettáns faölelgetõ vegetáriánus hatásvadász módszerekkel ránk kényszeríti a véleményét. (a nyilvánvaló egyébként eddig is köztudott tények mellett) A film rögtön "az igazság elfogásának 3 fázisa" felsorolásával kezdõdik ami ügyesen megnyitja a gyanútlan nézõ fejét és gyakorlatilag mindent ami ebben a filmben elhangzik igaznak fogja vélni. Amit követ egy semmivel nem megalapozott monológ arról hogy az állatok mit éreznek és hogyan fogják fel a világot. Ez tulajdonképpen egy negyed órás szépen megfogalmazott maszlag. Ezt követi a vágóhidak satöbbi bemutatása ami tény hogy megrázó. De ezek egyrészt elavultak azóta már nyilvánvalóan több szabály született az ilyen jellegû állatttartásra és kivégzésre. Feltehetõleg ezek a szabályoknak egy része akkor is létezett de sajnos volt mibõl válogatni a filmkészítõnek, lényeg az hogy ez sokkal szigorúbb mint 10 éve. Az is szép a filmben minden vágóhídon dolgozó embert úgy mutat be min "gonosz" "fajista" akiknek az a bûne hogy betevõ falatot akarnak adott esetben a családjuknak. És most a személyes véleményem errõl a nagyüzemi állattartásról. Ha ez a megfelelõ körülmények között megy akkor ez egy pillanatig sem probléma. Ezeket az állatokat kifejezetten azért tenyésztettük hogy megegyük õket semmilyen természetes ökoszisztémát nem vétettünk ezzel. Ahogy Madách írta olyan jogon esszük meg õket mint amilyen jogon a fóka megeszi a halat. Amikor viszont rájöttem hogy a film készítõje bocsánat a kifejezésért de egyszerûen hülye, az az volt amikor azt mondta hogy az állatkísérleteknek nincs hasznuk. Kíváncsi vagyok hogy azok közül akik ezt vallják hányan vennének be kapásból tesztként egy gyógyszert úgy hogy még nem volt kipróbálva egy élõlényen sem. Gondoljunk már bele! Ha nem lennének állatkísérletek most nem tudnánk bevenni egy aszpirint ha fáj a fejünk! Ez nyilvánvalóan egy dilettáns beszûkült látáskörû ember agyszülemény, gõze nincs szerintem egy ilyen kísérletnél megfigyelt biokémiai folyamatról sem. Arról nem is beszélve hogy azóta az Unióban legalábbis nem lehet csak úgy leemelni egy patkányt (nem is egy majmot!) és kísérletezni vele amíg a gonosz fajista kutató le nem írja részletesen hogy mit akar csinálni és hogy az mivel jár. Ez a dokumentáció több szûrõn is átmegy míg megkapja az engedélyt. És hogy ez nem a tudomány érdekében megy könyörgöm! Én a két kezemmel boncoltam egeret sajnáltam nyilván nem is én öltem meg de tudtam hogy ez nem az én állatok fölötti hatalmam gyakorlása hanem mind a tudás érdekében ment.

Voltak részek nyilván amik elborzasztottak (a kukásautó azóta is kísért) de ez egy kontár ember erõs véleménygyakorlása, én ugyanolyan jóízûen eszem a pörköltet mint eddig. Joaquin Phoenix amúgy király volt.

10/2
Sz Peter 2013 febr. 05. - 10:43:45
(13/20)
10/10
Sadenal 2013 febr. 05. - 10:26:46 10/10
(12/20)
Iszonyatosan megrázott és én is többször sírtam rajta, mert egyszerûen annyira sokkoló volt. Nem is tudom, hogy emberek hogy tudnak vágóhidakon dolgozni. Kikapcsolják az Empátia relét? Kár, hogy kevés emberhez jut el. Amúgy meg kur*a Japán leszokhatna a delfinhúsról. Az ilyen filmek hatására, melyeknél úgymond az ember a természet ellen vétkezik ( nem a kaja miatt, hanem a brutalitás és idiotizmus miatt) azt kívánom, hogy jöjjön el az a nap amikor a Természet majd visszaveszi azt amit mind adott amióta létezik az Ember....mily nagy pofán rúgás lesz az nekünk.


10/10
10/10
scoobylee 2012 márc. 20. - 19:26:02 10/10
(11/20)
Tökéletesen egyetértek! Mindenkinek ajánlott!!!
arcansas 2011 szept. 19. - 15:27:22
(10/20)
Nálunk ezt ajánlották fõsulin,nagyon ledöbbentem...Megnéztem,Joaquin Phoenix nagyon ügyesen oldotta meg a narrátori feladatait.

Nekem is volt persze undorérzetem a film hatására,de rá kellett jönnöm, hogy elhangzik minden,amit az állatokról,élõlényekrõl tudni kell. Ezt valóban kiemelik. Õk azért vannak, hogy kiszolgáljanak minket. Élelmet adnak,meleget,és munkát.(ill.dolgoznak is helyettünk). Ezen nem lehet változtatni...
9/10
ricoo 2011 febr. 12. - 10:04:44 9/10
(9/20)
Az a baj hogy az ilyen és ehhez hasonló mûsorok csak kevés emberhez jutnak el.Ezt kellene leadni fõmûsoridõben a tévében,nem pedig barátok köztöt,meg való világot stb-t.Ilyen mûsorokat bezzeg nem adnak le.
10/10
clownfish 2010 júl. 06. - 23:05:10 10/10 Előzmény cutewheniscream
(8/20)
Teljesen egyetértek. Kb 1 éve láttam a filmet. Utána úgy 3-4 hónapig nem ettem húst, de sajnos be kellett látnom, h nem megy tovább. Kevesebb húst eszem, mint elõtte, de a teljes megvonás már nem fért bele... Annak a híve lettem, hogy megteszek mindent, amit teljes odadással tehetek! Ahogy írtad, se bõr, se állatokon tesztelt kozmetikum vagy háztartási tisztítószer. Szerencsére mindig gyógyszerellenes voltam, kétféle gyógyszert veszek meg: fogamzásgátlót és extra esetekben fogfájáscsillapítót... És ahogy írtad, hogy az állatok is megesznek más állatokat, már én sem veszem el mindenesetben a cicáimtól a gyíkot vagy félhalott madarat, mert nem mindig szólhatok bele, nekik ez a természet. Sokszor megundorodom a hústól a film óta, de beláttam, hogy a teljes megvonással nem megyek semmire. Gyûlöltem azokat, akik húst esznek, de közben a könyökömön jött ki a saláta, és tudtam, hogy teljesen feleslegesek az erõfeszítéseim, fõleg mivel szállodában dolgoztam, szemtanúja voltam a határtalan pazarlásnak... Írtam egy cikket a filmrõl, valamint beleástam magam a témába. Ha érdekel, hogy ki harcol az állatok "holocaulstja" ellen, látogass el a peta.org oldalára!!! Egyébként hamarosan kész lesz a rendezõ, Shaun Monson új filmje, a Unity, mely ha jól tudom, az emberek emberekkel szembeni bánásmódját mutatja be, hasonló szellemben! Amint meglesz a film elérhetõsége, felteszem a linket ide!
cutewheniscream 2010 febr. 27. - 14:06:44
(7/20)
Aki 'jól' nézte végig ezt a filmet, az megérti, hogy a mondanivalóban nem szerepel az, hogy legyünk mind vegetáriánusok, vagy soha ne menjünk állatkertbe és azt sem állítja, hogy a világ összes üzemében/cirkuszában stb. ez a jellemzõ. Egyszerûen csak érzõ gondolkodásra akar ösztönözni.

Személy szerint végigsírtam a filmet.

Számomra csak azt az egyet nehéz igazán megérteni, hogy azok az emberek, akik ezt elkövetik, hogyan tudnak tükörbe nézni.

Az ember a legmocskosabb, legundorítóbb élõlény a Földön. Normális dolognak tartom azt, hogy élelemként gondolunk az állatok egy részére, hiszen õk is esznek más állatokat, de azt nem tudom és nem is akarom elfogadni, hogy ilyen módszerekkel gyilkolják õket. Ez szándékos kínzás.

A film összes többi pontjával egyetértek: csak mûbõrt vásárolok, ha meglátok valakit szõrmében, elküldöm a..., semmilyen állatkínzó sportot nem nézek, elítélem és értelmetlennek tartom az állatkísérleteket.

Minden ilyen dokumentumfilmmel van egy hatalmas baj: az ember nem változik a hatásukra. És ez is hiba. Nagy hiba...
Noncika 2010 jan. 09. - 20:18:24
(6/20)
Úgy ültem neki, hogy most erõs leszek és végignézek egy ilyen dokumentum filmet (már többször próbálkoztam ilyennel, nem ment), kb fél-háromnegyed óráig bírtam, nem is nagyon értem, hogy addig is hogyan. A sírás így is sok résznél kerülgetett. Húst ritkán eszek, de tudom, hogy az sosem fog eljönni, hogy mindenki vega legyen, ez egy utópia. De szerintem arra is kicsi az esély, hogy az megszünjön, hogy állatok azért halnak meg, hogy a sznob, hülye r*csák bundába járhassanak...undorító, felfordul az ilyenektõl a gyomrom. Mindigis az embert tartottam a legönzõbb, legkegyetlenebb lénynek a világon, ebben a film csak megerõsített. Nagyban harcolnak a világon a kisebbségek, a vallások, a fogyatékosok, a melegek jogaiért (és ez igazából rendben is van), de ki harcol az állatokért, azokért akik a legtöbb kínt tûrik el az emberek miatt. Nem akarom mondani, mert rasszistának leszek kikiáltva, de a zsidók még mindig a holocaust miatt verik magukat, az állatok számára minden nap egy holocaust. Ideje észrevennie mindenkinek, hogy az állatok is UGYANOLYAN érzõ lények, mint az emberek, csak õk csöndben tûrik a fájdalmat.
Slidejohn 2008 dec. 28. - 03:18:20 Előzmény ejdeigennagykár
(5/20)
ejdeigennagykár:

Egyrészt legalább a felvételek fele az USA-ból származott, másrészt a harmadik világban él a Föld népességének fele, szóval ami ott történik az igencsak jelentõs. Még ha csak ott történnének ilyenek (amit kötve hiszek) már az qrva nagy gáz lenne.
ejdeigennagykár 2008 okt. 26. - 12:07:01
(4/20)
a film szellemisegenek keresztbe tesz az a hatalmas demagogia es megannyi ferdites, amit alkalmaz. csak egy pelda: feltunt-e vkinek, hogy mennyi felvetel szarmazik a harmadik vilagbol? olyan helyekrol, ahol gyakran meg az emberekkel banas is megkerdojelezheto. pedig lehetett volna jo is, megmutatva a dolgok masik oldalat - osszehasonlitani a jo es rossz allattartast.
evibaba 2008 okt. 16. - 22:32:24 Előzmény mindegyki
(3/20)
a baj az(a filmben is volt róla szó) h mindneki hárít azzal,h "fúúúj,biztos nagyon undiii"
és ha az? tényelg nem akarják elfogadni az emberek ,h van ilyen. egyszerû ennyit rávágni és aztán mintha nem is létezne ez a dolog,továbblépni...
mindegyki 2008 okt. 07. - 12:04:18 Előzmény worldpeace
(2/20)
http://video.google.com/videoplay?docid=-3481883898572254535

Ezt a filmet mindenkinek látnia kellene egyszer, ha rajtam múlna, akár erõszakkal is megnézetném mindenkivel, aki résztvesz abban, amirõl a film szól. Mert egyébként a legtöbb ember nem hajlandó tudomásul sem venni, mit is cselekszik valójában.
worldpeace 2008 jan. 03. - 11:33:16
(1/20)
Elõször is; NEM feketefehér, csak a plakátja.

A többit majd talán késõbb leírom, mert most nem megy, ez volt a legmegrázóbb dolog, amit valaha életemben láttam.

Angolul, angol felirattal megtekinthetõ itt:

http://veg-tv.info/Earthlings