Kit Fisto 2022 máj. 06. - 15:29:25
(4/4)
Ezt sem tudom másként értelmezni, egy újabb támadás Hamilton ellen, mégpedig azok részéről, akik a szabályokat hozzák. Ezért mondom azt, hogy ez a dolog nagyon magasra vezet, nagy érdekek állnak a háttérben. Niylvánvaló, hogy őt érinti ez az új szabály a legjobban, sőt, másról nem is tudok. Talán ha egy fülbevalója van valakinek. Hamiltonnak vannak eltávolíthatatlan testékszerei. Ez a támadás alapja. Ezzel akarják kigolyózni a Forma 1-ből. Nem tartom jogosnak. Én utálom a piercinget, a tetoválást is, de egy F1 pilótában nem azt nézem, hogy van-e ilyenje, vagy nem. És különben bízzák rá, ha úgy jár, hát akkor úgy jár. Azzal nem árt senkinek, csak magának. Érdekes, hogy maga a versenyzés még a sok biztonsági elem mellett is életveszélyes, de ők azzal foglalkoznak, hogy a versenyző egy esetleges baleset alkalmával ne sérüljön meg a testékszereitől? Ez nonszensz. Valakik nagyon nem akarják, hogy esélye legyen a 8. VB címre. Bár idén már talán nincs (a futamon kiderül), de szerintem el akarják érni, hogy távozzon az F1-ből. Hogy jövőre se próbálja meg, amikor már biztos jó lesz újra a Mercedes.
https://formula.hu/f1/2022/05/06/piercing-es-alsonemu-ellenorzes-miamitol

Ma olvastam, hogy Ricciardonak 2023-ra is megvan a helye, de arról, hogy mi legyen utána, még idén leülnek tárgyalni vele. Nem azért, de vannak a mezőnyben kevésbé jó pilóták, nem értem, miért ő lenne kérdéses. Neki csak egy jobb autó kéne. Tartom olyan jónak, mint Alonsot, vagy Vettelt.

Összeírtam Ricciardo 2021-es eredményeit. A futamokon sorendben ezeket a helyezéseket érte el:
7, 6, 9, 6, 12, 9, 6, 13, 7, 5, 11, 4, 11, 1, 4, 13, 5, 12, --, 12, 5, 12.
13 pontszerző hely
8 nem pontszerző hely
1 futamon nem ért el helyezést

Szerintem ez nem olyan rossz az ő autójával. Vannak nála rosszabb eredményeket elérők. Talán még Alonso sem szerepelt jobban. De nála fel sem merül, hogy megváljanak tőle.
Sőt, elképzelhető, hogy Vettel távozik jövőre, és a helyére Alonso megy az Aston Martinhoz.

Na jó már kiváncsi voltam Alonso tavalyi eredményeire is:
--, 10, 8, 17, 13, 6, 8, 9, 10, 7, 4, 11, 6, 8, 6, 16, --, 9, 9, 3, 13, 8.
15 pontszerző hely
5 nem pontszerző hely
2 futamon nem ért el helyezést

Ez jobbnak tűnik Ricciardo teljesítményénél. De nézzük csak, mi van a számok mögött!
Riciardo nem volt 10. egyszer sem, tehát nem volt pontszerző helyen "éppen hogy csak".
Alonosnak volt ét 10. helye.
Ricciardo hatszor volt benne az első ötben.
Alonso csak kétszer.
Ricciardo legrosszabb helyezése a 13 volt.
Alonsonak volt 16 és 17 is.

A kieséseket nem nézem most, mert fogalmam sincs, miért történtek. Ricciardo egyszer, Alonso kétszer esett ki, de lehetett műszaki hiba is, ezt nem tudom.
Szóval én nem mondanám, hogy Ricciardo kevésbé jó pilóta, mint Alonso. Persze nem egyforma autóval hajtanak, egyik McLaren - Mercedes, a másik Alpine - Renault. Hogy melyik jobb, jó kérdés!
De a teljesítményük alapján furcsállom, hogy Ricciardonak kérdéses a 2023-mas év, Alonsonak nem. És akkor hányan vannak kevésbé jók, mint Ricciardo? Én ere azt mondanám, Ricciardo nem a megfelelő csapatnál van. Az autó sem elég jó, és nem is becsülik meg eléggé.
Kit Fisto 2022 máj. 04. - 19:50:53
(3/4)
Tavalyi dolog, de szerintem fontos, hát beteszem: Egy Red Bull szakember bevallotta, szerinte Verstappen féktesztelte Hamiltont, mikor Jeddhában ütköztek. Számomra nyilvánvaló volt, amikor Hamilton kiugrott mögötte balra, hogy kikerülje, nem sikerült kikerülnie, mert Verstappen befékezett előtte. De a sok Verstappen imádó azt hitte, Hamilton ment neki. Egy hétszeres világbajnok ne tudná hol az autó eleje? Na ne.. Egy centiméterre oda tudja tenni, ahová akarja.
https://formula.hu/f1/2022/05/03/newey-ostobasag-volt-a-fekteszteles-maxtol

Itt pedig a másik ütközésük Silverstoneban, amikor Hamilton beugrott belső ívre, közvetlenül a kerítés mellé, aztán kicsit kijjebb húzódott, mert ha ott marad, nem tudja majd bevenni a kanyart. De ezzel még mindig a belső ív és a pálya közepe közötti részen maradt. Középen volt Verstappen, a kanyarban nem adott neki helyet, ott tartotta az autót, mintha egy másik autó nem is lenne ott, és ütköztek, amire most az egyszer Verstappen faragott rá.
Aki kikockázza, láthatja, hogy az ütközés pillanatában a Mercedes belső íven volt, a Redbull pedig bent volt mellette a pálya közepén, és mellette balra üresen volt a fél pálya. Ahogy befordult Verstappen autója, merőlegesen állt, még mindig simán elfért a pályán keresztben is, maradt is hely Hamiltontól és a pálya szélétől hátul. Bőven lett volna helye arrébb húzódni, az ütközés elkerülése érdekében, és hogy sportszerű legyen. Bementek mellé, így járt, helyet kellett volna hagynia az ellenfélnek, de ő erre ugye képtelen. Erről csináltam képöszeállítást is, nem is kell több szó.
https://www.youtube.com/watch?v=oIKel6jVD3Q

vino-et-veritas máj. 02. 17:38:42 :
Mondom, szerintem ez volt a terv, úgy alakították ki a szabályokat, a Mercedest ismerve (kémkedés) hogy az ő konstrukciójuknak feküdjön a legkevésbé. Most sajnos nem tudom már hol, de olvastam valahol, hogy Russellnek van valami ötlete a delfinezés kiküszöbölésére, és ráadásul egyszerű. Csak egy cím volt, a cikket nem olvastam el. Most meg már nem találom.. De remélem, igaza van és hamarosan feljavulnak.
vino-et-veritas 2022 máj. 02. - 17:38:42 Előzmény Kit Fisto
(2/4)
Elnézve az eddigieket, egyelőre valóban nem túl jól áll a Mercedes szénája. A hajtáslánc (főleg a motor) valószínűleg nem olyan rossz (lásd McLaren), de nem tekerhetik fel jobban, mert az aero-csomag nem jó hozzá (lásd hullámzás).
Hogy hol mehetett ennyire félre a dolog, elgondolkodtató....
Kit Fisto 2022 máj. 02. - 13:14:38
(1/4)
Erre az évre sajnos kivégezték a Mercedest. A módosítások úgy lettek kitalálva, hogy a csapatot a lehető legrosszabbul érintse. Érdekes, hogy a Redbull marad ugyanolyan jó, a Ferrari, ami múlt évben nem volt valami jó, most szárnyal, és a Mercedes, ami nagyon jó volt, most nincs sehol?! Még a középmezőny autói is jobbak lettek. Nekem ne mondja senki, hogy a Mercedesnél elbutultak a mérnökök. Ugyanakkor látható, hogy nem tudnak mit kezdeni az új autóval. Ez egy nagyon komoly stratégia eredménye, amiben van kémkedés, és sok pénz, nagy nevek a háttérben. Az a cél, hogy Hamilton ne lehessen nyolcszoros bajnok. Egyrészt hogy maradjon Schumacher, mint a legjobb, másrészt sokakat zavarna, ha éppen egy fekete lenne a legelső nyolcszoros bajnok és egyben a legeredményesebb forma 1-es pilóta. Ennek az egésznek a kezdetét már láthattuk a tavalyi utolsó futamon, amikor a bírák eléggé furcsa döntéseket hoztak, hogy nagyobb esélyt adjanak Verstappennek. Idén nem Lewis lesz a bajnok, de így már biztos, hogy maradni fog jövőre is, hiszen tudja mi folyik ellene, és nem az a feladós típus. Jövőre újra jó lesz a Mercedes. Ha idén már nem is, Lewis jövőre megcsinálja! Biztos vagyok benne, hogy Lewis Hamilton lesz még nyolcszoros világbajnok, és ha tetszik, ha nem, átveszi a vezetést Michael Schumachertől.
Számomra egyértelmű, hogy idén mellette egy másik kedvencemnek, Leclercnek szurkoljak. Csak ő győzheti le Verstappent, aki méltatlanul lett győztes tavaly, és megkérdőjelezhetően versenyzett Hamilton ellen. Szurkolok Russellnek is, legalább ő érjen el valamit a csapatnak, nagy szükség lesz rá. Úgy tűnik az ő autója valamivel jobb, mint Lewisé.

Ez egy csodálatos videó két nagy bajnokról, két legendáról. Lewis Hamilton és Valentino Rossi járművet cserélnek egy napra, és együtt motoroznak a pályán (sajnos két F1 autó nem volt) és nagyon jól érzik magukat egymás társaságában, mindketten a technikai sportok nagy rajongói. Lewisnak van saját motorja, még ha nem is ilyen versenygép, de tud motorozni. Valentino is vezetett már sportosabb autókat, de F1-est még nem! Mindkettőjük számára nagy élmény volt ez a nap!
https://www.youtube.com/watch?v=sG_zahCx8M0