5/10
The Cortez 2021 dec. 31. - 03:46:58 5/10
(487/487)
A legkevésbé mozgalmas, egyben legdepresszívebb epizód nem túl emlékezetes feldolgozása. Iszonyat sok jelenet-dialógus lett ismét a kukába hajítva, több minden nincs megmagyarázva, fontosabb szövegeket 5 másodpercben lerendeznek, a drámai részek gyengék, a cselekmény csigalassan vánszorog előre és csak a fináléra, valamint az ahhoz vezető útra pörög fel valamennyire. Megint van montázs + betétdal, a horrorisztikus elemek tűrhetőek, a végjátékban pedig egy igényesen látványos CGI-orgiát láthatunk. Az új színészekkel itt sem lőttek mellé: Imelda Staunton szenzációsan alakít, Helena Bonham Carter meg telitalálat a pszichopata őrült nő szerepére (valójában kizárólag ő tudott igazán ikonikus negatív karakter lenni ebben a szériában). Összességében ez egy teljesen középszerű, könnyen felejthető felvonás a franchise-ban.
10/10
Szümbül 2021 júl. 15. - 10:07:43 10/10
(486/487)
Nagyon szeretem! Minden részét sokszor láttam. Érdemes a könyvet is elolvasni. Sok olyan + van benne ami a filmekből kimaradt.
https://katfile.com/users/olli
7/10
sorozatneked.hu 2017 dec. 27. - 23:06:30 7/10 Előzmény cellasto
(485/487)
7/10

Rosszabbra emlékeztem, de végül nem volt annyira rossz, de jó sem...pont nekem is ezt jutott az eszembe, mert a film után ránéztem a nem rég beszerzett könyvekre és ez a rész kétszer olyan vastag, mint az elsõ három, mégis feleannyi dolog sem történt benne. :( Vonatozás nem volt benne, se karácsonyi hangulat, poénok is elmaradtak, cserébe viszont kaptunk egy még komorabb történetet és egy náci igazgatónõt. Ahogy Harry felveszi a harcot Doloresszel (aki tényleg nagyot alakított, mert nagyon irritáló figura lett), hasonított a Vörös Hajnal címû filmre (ahol a ruszkik megszállnak egy amerikai kisvárost a hidegháború idején). Mindenféleképpen el kell olvasnom a könyvet. :)
cellasto 2017 aug. 08. - 19:29:24
(484/487)
már beírtam pár HP topicba, de itt csak egy képpel szemléletem, miért rossz a 4. résztõl a sorozat filmben..
igaz az utolsó részt két részesre csinálták, de pont a lényeges részeket sikerült kifelejteni természetesen...
6/10
sawyerx 2017 aug. 08. - 18:13:44 6/10
(483/487)
Na itt kapta meg Yates a rendezést, innentõl lettek szarok a filmek. Elfelejtették, hogy ez nem egy Bourne-sorozat, nem kell a sok szürke filter, nem kell a sablonrendezés, és fõleg nem a karaktercentrikusság háttérbe helyezése. A zenéket sem fütyülöm azóta a részbõl, nem úgy, mint az elõdök muzsikáját. A könyv talán a legvastagabb a kötetek közül, és lett volna még mit kidolgozni, megmagyarázni a filmben, nem is értem, miért ez lett a legrövidebb Potter-film. Umbridge zseniálisan alakított, talán még jobban is hozta a formát, mint ahogy az olvasás során elképzeltem, illetve plusz pont, hogy belerakták a "hazudni bûn" mottót, mikor az öreglányt elragadják a kentaurok.

Egyébként a Szükség Szobája elég kurtán lett belerakva, a könyv szerint többször el kell menni elõtte, és erõsen koncentrálni, és a Roxfort konyháján gürizõ Dobby az, aki szól a gyerekeknek a létezésérõl. Umbridge csapatának lerohanása sem úgy történt, hogy berobbantották a falat, ez marhaság volt a filmben. Azt a kurva hopponálást is belerakhatnák már, hogy a a Roxfort területén nem lehet hopponálni, és védõbûbáj takarja a muglik elõl, stb. A kviddicscsapatról sem volt szó, a cselekményt túlgyúrták, sok helyen lebutították. Legalább említették volna meg, hogy Ron és a többiek, akik nem látják a thesztrálokat, fosnak a repüléstõl, hiszen a "semmin ülnek" a levegõben. Egyébként nem értem, Harry eddig miért nem látta õket, hiszen nem csak Cedric megölésekor volt találkozása a halállal, hanem az apja-anyja leölésénél is. Illetve akkor már elõzõ év végén látnia kellett volna õket, mikor a hintók visszamentek az állomásra.

A minisztériumban megint csak úgy simán besétálnak, és minden tárva-nyitva áll elõttük? A futkározás során is a helyiségek barmul lettek összerakva, a könyvben nem ilyen keszekusza módon nyíltak, fõleg nem úgy, hogy bemész egy ajtón és zuhansz 10 métert... Bella üldözése szintúgy, a boltíves terembõl nem egybõl a kupolás elõtérbe lehet átszaladni, sõt, még liftezni is kellett volna nekik... A filmben a minisztériumot mintha senki nem is õrizné, Voldemort is csak úgy jön be, mintha a sarki abc-ben lenne.

De ami a legjobban hiányzott a filmbõl: a jóslat. Ez a film lényege, a "titkos fegyver", és éppen ezt vágják ki majdnem teljesen. A lényege, hogy a jóslástantanár Trelawney jósolta meg nagyon régen Dumbledore-nak, hogy születni fog egy gyermek (aki lehetett Harry és Neville is), aki szembeszáll Voldemorttal, és végül csak egy maradhat, Voldi ezt megtudta, és végül rábaszott. És ha nincs a jóslat, talán nem is támad rá a kisfiúra, azaz az egész nem így történik, ahogy. A könyvben mikor a jóslat megsemmisül, a füstbõl Trelawney alakja jön elõ és mondja ezt el, de a zajban senki nem hallja, így késõbb Dumbledore mondja el mindezt Harrynek. De utóbbit teljesen kivágták a filmbõl, pedig ott Harry majdnem agyonveri az igazgatót, tör-zúz, és Dumbi is mondja neki, hogy elmondja az igazságot, és utána azt tehet vele, amit akar (ez is van a könyv borítójának hátulján idézve).

Illetve még egy logikai hiányosság: a könyvben Harry felkeresi Nicket, hogy vajon Sirius is visszatérhet-e szellemként, de Nick közli vele, hogy nem valószínû, a roxforti szellemek is csak kivetülések, e világon maradt lenyomatok. És hát a film elsõ megnézésekor is egybõl ez jutott eszembe, nekem is ez lenne a leglogikusabb egy idõ után, viszont a filmben Harryt alig viseli meg a keresztapja halála.

Itt már kezdõdtek a mozi-hatásvadász erõltetett poénok, de a szerelmi szálakat még viszonylag sikerült háttérbe szorítani, nem úgy, mint a következõ részben...
filmsomnia.hu 2017 júl. 13. - 17:19:16
(482/487)
10 érdekesség a nem rég 10 juubileumát ünneplõ részhez: ***moderálva***
Oh jajj 2017 jún. 25. - 08:13:48
(481/487)
Akkor az utolsó kettõt végképp hagyd ki! ;)
1/10
kovacskoko628@gmail.com 2017 jún. 25. - 00:42:20 1/10
(480/487)
A legrosszabb rész!! Ez után évekre elment a kedvem a sorozattól csak most szántam rá magam, hogy na akkor befejezem mert az elsõ 4 rész tényleg szuper a kedvenc filmjeim közé tartozik. De ez harmatgyenge semmit nem haladunk elõre, semmi nem maradt meg abból a misztikus hangulatból amit az elsõ 4 rész mesterien használt de tényleg semmi csak vergõdünk egy helyben és lelkizünk minden szaron...
Linaa18 2017 máj. 30. - 23:27:34 Előzmény KurtWagner
(479/487)
1. Igen, igen Cho-val kapcsolatban úgy pontos.
2. Lehet, bár én az MM-Caramel-Umbridge kapcsán nem hoznék fel morális okokat, fõleg nem ennek a résznek a kapcsán :D Errõl lehet vitatkozni, de rossz az a rezsim, nagyon könnyen és gyorsan a legegyszerûbb megoldással, akarnak mindent intézni. Nem közvetlenül ide kapcsolódik, de az MM stílusa ebbõl is látszik: Siriusnak sem volt rendes tárgyalása, konkrétan lecsuktak egy 22 éves fiút, akit a gyilkosság helyszínén találtak és félrebeszélt (ugye azt mondta, hogy az õ hiábája + nevetett kínjában Peter miatt), se egy Sötét Jegy nem volt a karján se semmi és nem is volt köztudottan halálfaló. És mégis az utolsó halálfalók is kaptak rendes tárgyalást õ nem, pedig õt nem Jamesék állítólagos elárulásáért csukták le (azt elvileg alig tudták páran, mivel nem volt nagy dobra verve, hogy õ lenne a titok gazda).
10/10
Csumbi 2016 dec. 05. - 15:27:35 10/10
(478/487)
A Harry Potter maratont folytatva ma megnéztem a Harry Potter és a Fõnix Rendjét. A kritika spoileres, szóval csak óvatosan! Amiket idáig láttam részek azok közül ez a legérzelmesebb rész messzemenõleg. Végre látjuk kicsit kibontakozni Cho és Harry szerelmét (ami igaz nem tartott sokáig) és végre a többi régebbi karaktert is elmélyítik, ill. több régebbi karakter is visszatér a Fõnix rendje tagjaként! Az érzelmi hullámvasút tetõpontja mindenképp Sirius Black halála volt. Férfi létemre elsírtam magam a halálakor, különösen azért is, mert a film során végig ilyen apa-fia kapcsolatot éreztem közte és Harry között. Az is kifejezetten tetszett, hogy végre éreztem a karakterek fejlõdését (mostmár mindenki \"észbe kapott\" Voldemort-al kapcsolatban). Erre a filmre csak is 10/10-et adhatok, és csak ajánlani tudom mindenkinek!
KurtWagner 2015 aug. 26. - 00:04:55
(477/487)
de a könyvben nem Cho az áruló hanem egy barátnõje, és miatta vesznek össze, mert Cho még a lányt védi (aki magától, meg egy kis zsarolás hatására árulta el a bandát).

Itt pontosítsunk, a könyvben azért vesznek össze, mert Hermione a Dumbledore seregének alapító okiratára, amit mindenki aláírt rontást rakott, minek következtében, a lány arcán ragyák képében megjelent az áruló szó, és Cho ezt nehezményezte, meg azt, hogy Hermione errõl senkinek se szólt, Harry viszont Hermionét védte ez ügyben, ami Cho-nak szintén nem tetszett. De a könyvben durvábban is vesznek össze, mint a filmben, itt csak Harry közömbös lesz iránta, és kiközösítik.
Viszont szerintem inkább csak azért nem néznek a fejébe, mert hiába képesek rá, valószínûleg erkölcsi akadálya is van annak, hogy ezt megtegyék. Lásd a tiltott átkokat, igaz ez nincsen benne, de valószínûleg, még ha egyszerûbb is lenne lefolytatni egy ilyet, nem tartanák etikusnak, és pont a varázslók legfõbb tanácsa élne ilyennel...
Linaa18 2015 aug. 25. - 18:20:55 Előzmény Larvitar
(476/487)
Könyvet gondolom nem olvastad, ha vannak ilyen kérdések. (Nem ezt most nem bántásból, vagy nagyzolásból mondom, hogy bezzeg én igen és izé... csak megállapítom).
Szóóóóval
1. Miért nem néztek Harry fejébe kérdés, hogy hazudik-e vagy sem, gondolom a Minisztériumra gondolsz. Nos azért, mert ez így kényelmesebb volt. Mármint nem is akarták elhinni, hogy Voldemort visszatért, egyszerûen ezek politkusok (már, hogy Caramel) akinek ezzel borult volna a felépített imidzse, mivel egy válság helyzetet, hogy a Sötét Nagyúr visszatért, háború lesz stb. nem tudott volna kezelni ezért jobban esett neki abba a hitbe ringatni magát, hogy Harry meg Dumbledore csak hazudik, meg hogy D. a helyére pályázik, Caramel annyira rögeszmésen ragaszkodott ehhez az állításához, hogy maga is elhitte egy idõ után a saját meséjét.
2. Harry miért van kibukva Cho miatt, na igen egyre jobban eltávolodtak a könyvtõl így az ok okozat kicsit/nagyon kusza sokszor a filmben (na megvallom nem emlékszem, már hogy a filmben, hogy is van, de a könyvben nem Cho az áruló hanem egy barátnõje, és miatta vesznek össze, mert Cho még a lányt védi (aki magától, meg egy kis zsarolás hatására árulta el a bandát).

+ A jóslat... a jóslat lényege annyi, hogy csak az egyikük maradhat életben, illetve az is megtudjuk, hogy Harry nem azért Voldemort nemesise, mert annak született, hanem Voldemort "teremtette magának" az ellenfelet. A jóslat nem mondta ki egyértelmûen, hogy Harry fogja legyõzni Voldemortot (amúgy másra is ráillett volna) csak V. értelmezte így, értelmezte Harry-re és ezért akarta már kisbaba korában is megölni és azóta is újra meg újra. Ha nem foglalkozott volna Harryvel, ha nem ölte volna meg a szüleit, meg nem tört volna többször az életére a srácnak eszébe se jutott volna megmentõt játszani...
boom49 2015 máj. 16. - 20:53:41
(475/487)
Ideje megvizsgálni a filmeket egy új oldalról:

MENNYIRE HÕS A HÕS?

Mint tudjuk "a hõs" a mesékben attól "hõs", hogy legyõzi a gonoszt - és jobb ha mindenki félreáll, mert nincs olyan törvény, szabály, vagy etikai norma amit ennek érdekében ne szegne meg "a hõs".
A nekrofil hercegtõl a Hófehérkében a valószínûleg minden idõk legbetyárabb hõséig, Babszem Jankóig (hosszú lajstromába még védett természeti érték - feltehetõleg - utolsó példányának megsemmisítése is szerepel!) számtalan "hõs" bizonyította helytállását kardélre hányva erkölcsöt és társadalmi normákat.

De vajon hogyan áll ebbe a kérdésben Harry Potter [P] és kis csapata, Ron [R] és Hermione [H]?

R:
- milícia szervezése (kicsit hezitálva, de végül megadtam neki)

H:
- milícia szervezése

P:
- értesítés nélküli távozás a kijelölt gyámtól (nem törvénysértés, de akkor sem szép dolog!)
- milícia szervezése
- fõbenjáró átok alkalmazása
(+1: továbbra is segít egy szökött fegyencet, de itt van elég enyhítõ körülmény hogy végül úgyis felmentsék)
9/10
borkasztik 2015 márc. 18. - 08:01:57 9/10 Előzmény boom49
(474/487)
Felfogtad egyáltalán mit írtál le ide, mert az egész egy baromság :D Semmi köze a történethez, úgyhogy mivel ez egy film blogja ezzel kapcsolatban írj.
robicsek2 2015 márc. 10. - 09:32:02
(473/487)
:DDDD


Tévé Maci örök . Most is megy. Megpróbálták lecserélni,(Elhallgattatni) de az emberek vissza követelték :)
boom49 2015 márc. 09. - 21:17:42
(472/487)
1) Amiért senki nem ment vissza a 3. részben bemutatott idõgéppel megölni Voldermotot a bölcsõben.
2) Mert aki egyszer hazaáruló volt az is marad. A tv-macit is azért vették le a kéeprnyõrõl, mert 3/3 éven át köpött.
robicsek2 2015 márc. 09. - 16:32:51
(471/487)
Mert rájött , hogy homár :)( Az új filmje alapján :) )
Azért ábrándult ki, mert az írónõ mást szánt neki. :)
Pedig a film béli Choo dögös volt. És lett is :)
8/10
Larvitar 2015 márc. 09. - 15:30:56 8/10 Előzmény Larvitar
(470/487)
---SPOILER---

Még pár dolog, amit nem értek:
- Miért nem néztek bele Harry Potter fejébe, az emlékeibe, ahogy Perselus Piton? Akkor kiderült volna egybõl, hogy Voldemortról hazudik-e vagy sem...
- Harry odáig volt Cho-ért... Amikor beárulta õket, akkor érthetõ módon kiábrándult belõle, ez oké... De a filmben az is kiderül, hogy nem önszántából árulta be Harryéket, hanem egy igazmondó szer miatt... Nem nagyon értem, hogy akkor miért ábrándult ki belõle...?!
8/10
Larvitar 2015 febr. 16. - 08:14:53 8/10
(469/487)
Szeretem a HP filmeket, így ezt is. A könyvet nem olvastam, így nincs hiányérzetem. Biztos sok dolog kimaradt, de aránylag szerintem ez így is egy látványos, jó film. A jóslatot mondjuk nem értem, annak szerintem nincs semmi értelme... 10/8.
ceia 2014 nov. 08. - 14:41:07
(468/487)
Én mindig abban reménykedem, hogy végre elkapom valahol az elsõ részt.. de ez sem az. 1 - 2 - és talán a 3 még tetszettek, vagyis addig, amíg nem ment át mesébõl horrorba. Ezeket jó lenne sorban megnézni. Már olyan régen láttam, hogy szinte új lenne :)