babalujza 2025 ápr. 25. - 10:43:29
(626/746)
A nándorfehérvári csata megrendezése elképesztő! Méltó emléket állít a film köszönet érte!
10/10
Pimpalini 2025 ápr. 25. - 03:08:59 10/10
(625/746)
Valaki lentebb a Vikingek sorozathoz hasonlította, neki amaz jobban tetszett. Nem tudom, én az első évad végén láttam egy nagyobb, vagyis "nagyobb" csatát (amely egyébként az előzetesben is ott van), hát ott alig tudják "megtölteni" emberekkel a kamera előtti teret.

Nem akarok utána számolni, de kb 30-40 viking állhat a pajzsfalban, mögötte meg pár íjász. Az ellenség ereje sem számottevőbb.
Ehhez képest a Hunyadiban jócskán több embert mozgatnak a csatajelenetek alatt, szóval ha ezt nézzük, akkor ebből a szempontból minimum egál, de inkább a Hunyadi felé billen a mérleg nyelve.
8/10
Kondor1911 2025 ápr. 24. - 20:37:43 8/10 Előzmény Sz. Péter
(624/746)
Hát ha a többi sorozat már bizonyított akkor oké,volt rá idejük.

Akkor hagyjuk meg a Hunyadinak is meg ezt az időt.

Egyelőre még egy külföldi kritika sem jött ki,szeretném ismételni.

"Mert mégis mit kellene kiemelni ha két sorozatot hasonlítunk össze?"

Az,hogy te mit hasonlítasz más sorozatokhoz az a te szubjektív véleményed,amúgy magyar fikahuszárkodásnak semmi köze a szakmai kritikákhoz.
Sz. Péter 2025 ápr. 24. - 17:18:57 Előzmény Kondor1911
(623/746)
"A Hunyadi ,hogy bizonyított volna ha csak most jelent nemrég meg?"

Miért szalmabábozol? Nem a Hunyadiról hanem a többi sorozatról írtam, hogy már bizonyítottak, ezért lehet azokhoz hasonlítani ezt.

"te bhasonlítod a színészi játekot és forgatókönyvet,oké."

Mert mégis mit kellene kiemelni ha két sorozatot hasonlítunk össze?
Hogy melyikben magasabbak, vagy szebbek a színészek?
Most nem értem mit akarsz ezzel.

sanderson 2025 ápr. 24. - 15:43:50 Előzmény Manripán
(622/746)
Rendben. Csak annyit mondtam, hogy nekem elsőként a Last Kingdom jut eszembe a Hunyadiról.
10/10
Manripán 2025 ápr. 24. - 13:51:15 10/10 Előzmény sanderson
(621/746)
A Last Kingdom nagyon sokan szeretik Én is láttam de esküszöm vizuálisan és csatákban ,drámában sokkal jobb a Hunyadi. Ott semmi történetvezetés nincs minden rész ugyan arról szól jön egy új angol király,és a főhős a dánok és az angolok között ugrál. Ráadásul a legtöbb tömeg jelenetben nem látsz maximum 50-100 embert, és maga az egész sorozat sötét , az oparatöri munka sem egy nagy durranás. Rádásul ezt a viking meg dán korszakot már rengetegen feldolgozták és semmi újat nem tud adni a sorozat.
sanderson 2025 ápr. 24. - 12:44:29
(620/746)
A Hunyadi legjobban The Last Kingdom sorozathoz hasonlítható.
8/10
Kondor1911 2025 ápr. 24. - 09:27:44 8/10 Előzmény Platonutan
(619/746)
Van belőle "+12-es" változat amit a fiatalabbak is tudnak nézni.
10/10
Platonutan 2025 ápr. 23. - 23:32:21 10/10
(618/746)
ha nem magyarok készítették volna és nem magyar történelmi sorozat lenne, akkor tuti feljebb pontozza a magyar közönség...
nézhető volt (tehát nem unalmas, hanem élvezhető). annyi, hogy fölöslegesen sok 18+os jelenet volt benne,így sajnos fiatalabb gyerekeknek nem ajánlanám, pedig pont nekik kellene a "magyar hős", de szépek voltak benne a színek-helyszínek-ruhák. A párbeszédek és a színészek játéka természetes.
8/10
Kondor1911 2025 ápr. 23. - 20:41:16 8/10 Előzmény Sz. Péter
(617/746)
A Hunyadi ,hogy bizonyított volna ha csak most jelent nemrég meg?

Amúgy szubjektivitásodat próbálod objektívnek beállítan,amikor te bhasonlítod a színészi játekot és forgatókönyvet,oké.

Eddig csak itthoni kritikák jöttek,azok nem mindegyik pontozásos alapú,nehéz ezt megmondani.

A külföldi kritikák érdekesebbek lesznek,a magyarok amúgy is mindenhez negatívabban állnak hozzá.
Sz. Péter 2025 ápr. 23. - 20:35:10 Előzmény Kondor1911
(616/746)
"Egyébként meg mi dönti el,hogy milyen az alkotás minősége?"

Egyszerű. Vannak sorozatok amelyek már bizonyítottak. Lehet hasonlítani. Többet írták már a Trónok harcát, bár az ugyan fantasy, tehát nem egy kategória.
Elit alakulat - ez meg ugye másik/modernebb kor.
Én ezért írtam a Vikingeket, ahhoz már hasonló. Mégsincs közelében sem a Hunyadi, akár forgatókönyv, színészi játék vagy dramaturg tekintetében.

"A kritikusok itthon összességében pozitívan értékelték a sorozatot."
A 10-es skálán mennyi számít pozitívnak? 5 fölött?
8/10
Kondor1911 2025 ápr. 23. - 17:30:36 8/10 Előzmény Sz. Péter
(615/746)
Amennyiben protestszavazatok torzítják az értékelést akkor számít,amikor az objektivitás hiányzik az értékelésből és az indulat határozza meg akkor számít.

A politikai alapú protesteket most nem is említem...

Amúgy egy külföldi is értékelheti szarul ha akarja,de nem teszi,mert 3-nál több agysejtje van és nem játssza az ostobát.

Ezért a különbség az itthoni és nem itthoni értékelések között.

Egyébként meg mi dönti el,hogy milyen az alkotás minősége?

A kritikusok itthon összességében pozitívan értékelték a sorozatot.

Akkor tekinthetem pozitívnak,ugye?

Az ,hogy valaki pörköltszaftos pólóban milyen baromságokat irkál össze a monitor előtt,hadd ne tekintsem relevánsnak.
9/10
szimbol 2025 ápr. 23. - 17:19:24 9/10
(614/746)
Gyerekek, előítéletesen, kritikusan, maró gúnnyal és szkepszissel ültem le megnézni a sorozat első részének első 5 percét. Készültem rá, hogy szidjam a színészeket, akik bután és manírosan színészkednek, az erőltetett szerencsétlenkedést, az átlátszó propagandát. De ez a sorozat egyszerűen jó. Szerettem volna, de nem tudom utálni. Kádár L. Gellért A kategóriás világsztár. A női szerepek és szereplők is erőteljesek és átgondoltak. Fejet hajtok a készítők előtt. Nem érdekel a politikai vetülete, meg a történelmi pontatlanságok. Ez a sorozat érdekes, látványos, Fordulatos. Egyszerűen jó.
Sz. Péter 2025 ápr. 23. - 16:58:24 Előzmény Kondor1911
(613/746)
Azt értsd már meg (Jóember), hogy egy alkotás minősége a lényeg, nem az azt értékelők származása.
8/10
Kondor1911 2025 ápr. 23. - 08:11:19 8/10 Előzmény Sz. Péter
(612/746)
Jóember! A Vikingek értékelésének 99 százalékát nem magyarok adták.

Amúgy ha már értékelés,mennyi lehet a Hunyadinál a kamu proteszt 1-es szavazat?Az Isten sem tudja

Ajánlom figyelmedbe a Hunyadinál az országonkenti lebontást,hogy pontoztak eddig a nem magyarok akik látták.
Meg fogsz lepődni,ott nem találsz proteszt szavaztokat.
8/10
Kovács kolléga 2025 ápr. 23. - 04:21:22 8/10 Előzmény Osimate40
(611/746)
Az úgynevezett túlszexualizálás volt a sorozat sikerének egyik titka.
Sz. Péter 2025 ápr. 22. - 17:29:23 Előzmény Manripán
(610/746)
Attól, hogy valakinek "a legjobb Magyar sorozat amit valaha látott", nem azt jelenti, hogy külön kellene értékelni, illetve nem lehet hasonlítani nemzetközi alkotásokhoz.
(egyébként a "magyar" melléknév, kisbetűvel)

Ha pl. a "Vikingek" sorozatot veszem, az valóban érdemel 9-10-et (Rotten: 93%, imdb 8,5).
Ez még csak nem is közelíti azt.
6/10
Osimate40 2025 ápr. 22. - 10:44:01 6/10
(609/746)
Igazából maga a sorozat nem lenne rossz, ha nem lenne túlszexualizálva.
De egyébként egy nézhető sorozat, elég mid lett, ami ennyi pénzből sajnos szomorú, de ugye haladni kell a korral.
10/10
Pimpalini 2025 ápr. 22. - 04:43:40 10/10
(608/746)
Erről a filmsorozatról nagyon sokat lehetne írni, s már önmagában ez a tény mindent elmond arról, mennyire lett érdekes, azaz miért érdemes megnézni. Mert, hogy látni kell, az egyértelmű.

Az ugyebár látszik a hozzászólások és a pontozások mennyiségén (mindkettő 600 felett van), hogy a szélsőséges, s sok esetben politikailag motivált, negatív megnyilvánulások színtere lett ez a munka, illetve az erről szóló oldal is.
Ez persze szomorú, de mivel évtizedek óta politikai indíttatású kultúrharcban kell élnünk, ahol a "mindenszaristák" és "mindentjobbantudniakarók" határozzák/határoznák meg a közízlést, na meg ők akarják uralni a kultúrát, s annak értékelését is, így ha készül egy magyar film, akkor sajnos nem lehet kikerülni ezeket, a távolról sem objektív leértékeléseket. Gondolok itt az 1-2-es pontozásdömpingre.

De, hogy érdemben is hozzászóljak a témához, mialatt a hétvégén végig pörgettem a Netflixen az egész sorozatot, szóval abban a pár órában több alkalommal is önkéntelenül azt kellett mondanom, "ez nagyon jó", "ezt tökéletesen oldották meg", vagy "ezek a párbeszédek frappánsak" , stb...

Szóval szerintem a Hunyadi rendkívül élvezhető, nagyszerű sorozat lett, még úgy is, hogy mi, magyarok számára tudható, melyik karakterrel mi történt valójában, mi fog történni a későbbiekben, s melyik esemény milyen véget ért. Ez pedig nagy szó, mert kevés film lehet úgy érdekes, ha előre tudjuk a végét.

Nyilván, mint a legtöbb történelmi témájú filmnél, úgy itt is vannak érdekes megoldások, vannak pontatlanságok (egy év alatt nagyot nő Mohamed; vagy plusz 5 év kiírás a 6. rész elején, amely Mohamed jeleneteinél ("korosodásánál") még rendben is lehetne, de az ugye kronológiailag 1447-et jelentene. Majd a 7. résznél hirtelen "vissza(?)ugrunk" 1444-be, s Várna következik. Vagyis a 6. részben a felirat nem stimmelt. Persze ha a kiírás csak az epizód expozíciójára vonatkozik, akkor rendben van.
Ezeken felül még néhány apróság is ide citálható volna, de azokat azért nem említem, mert esetükben vagy a fantázia lépett működésbe, vagy a történetvezetés, a dramaturgia indokolta/indokolhatta a változtatásokat).

Ezektől függetlenül a film látványos, néhol erőteljes, a feszültséggel és a drámai elemekkel jól játszik, s ahol csata van, vagy bármilyen egyéb harci cselekmény, az profin megoldott, nemzetközi színvonalú. Jó néhány helyen a film eljut a katarzisig, például az utolsó résznél, vagy az 5. rész végén (szebeni csata - egyébként az egész 5. rész pazar lett minden szempontból), de nagyon profi volt Ali "félretolásának" megvalósítása, vagy az egész várnai csatával foglalkozó rész is - kiváltképp utóbbi hadi eseményeinek megjelenítése. Ha azt nézem, hogy ez egy történelmi témájú kalandfilm, akkor azt kell írjam, ennél jobban nehezen lehetett volna megoldani 10 résznyi játékidőben egy Hunyadi János eposzt a kezdetektől a végkifejletig.

Ha magát a várnai csatát és feldolgozását a történtek fényében vizsgálom és értékelem, akkor nekem volt hiányérzetem, vártam a két nagy lovasrohamot, amelyekben Hunyadi porrá zúzta a két török szárnyat, s csupán a török centrum maradt a hadszíntéren, de a harci szekeres jelenetek, na meg a pár másodpercre (sajnos csak annyira) bevágott totálkép részben kárpótolt ezek miatt. Egyébként általában véve sajnáltam, hogy az (Netflix szerint) 50 perc körüli részek csak annyik, amennyik, mert ha kicsit is hosszabbak, akkor a csatajelenetekből is többet láthattunk volna (így például a várnai totálképből is). Az in medias res megoldás szerintem különleges és hatásos volt, s valószínűleg azért lett a csata kevésbé hangsúlyos, mert takarékoskodni kellett az idővel/erőforrásokkal, az utolsó nagy "kalandra", azaz Nándorfehérvár ostromára.

Emiatt, és a fenti, illetve lentebb felsorolt "hiányok" miatt magam még betoldottam volna az alkotásba pár részt, például a Narcos sorozatok mintájára, ahol mind Escobar, mind Félix Gallardo sztorija ugyebár két évad volt, mert az események sokasága talán itt is indokolttá tette volna ezt, vagyis a 10-nél több epizódot. Mert így kimaradtak jelentős események: a hosszú hadjárat; az 1444-1453 közötti időszak nagy része; a 2. rigómezei csata (1448); a nyugati-, vagy huszita harcok, bár ez utóbbi kettőért annyira nem kár.
Ami viszont tényleg megért volna egy-két résznyi játékidőt, az a hosszú hadjárat a hadi sikereivel, mert így sokkal érthetőbb és jobban felvezetett, jobban érthető lett volna a szultán békeajánlata, és az azt követő, a várnai csatáig vezető hadjárat. Ugyanis valójában azért kért a török fél olyan, számunkra előnyös békét, amilyet, mert a hosszú hadjáratban Hunyadi gyakorlatilag tönkreverte az európai török seregeket (a többi meg Ázsiában volt), visszafoglalta Kragujevácot, Nist, Szófiát, s csak a Balkán-hegység hágóinál kifejtett, kétségbeesett török ellenállás, és a tél akadályozta meg abban, hogy teljesen kiszorítsa az oszmánokat Európából. Így más felvezetéssel jöhetett volna a várnai csatát feldolgozó rész is, sőt, maga Ulászló karaktere is kicsit árnyaltabbá válhatott volna, mert a király a hosszú hadjáratban tökéletesen együtt tudott működni Hunyadival. Írhatnám azt is, hogy kora ellenére volt bölcs annyira, hogy hagyta Hunyadit vezetni és ezáltal győzni.

Nándorfehérvárról is lehetne néhány mondatot írni, de nem teszem, mint ahogy a főhős származására utaló momentumokról, vagy a "Drakula"-vonalról sem írok, mert nem dokumentumfilmként fogom fel ezt a művet, hanem egy történelmi témájú kalandfilmként. Annak pedig nagyon jó, nemzetközi színvonalú lett.
Ha pedig valaki érdeklődését felkeltette a korszak és a téma, utána olvasni a tényeknek bármikor lehet.

Amit még kiemelnék, az a színészi játék, mert jó néhány karakter nagyon is emlékezetes, olyannyira, hogy a vonatkozó színészekről eztán jó eséllyel ez a szerepük jut majd a közönség eszébe.

Persze ebbe az alkotásba is betévedt az LMBTQ-vonal, ami a kicsiknek és szüleiknek zavaró lehet (kellemetlen kérdéseket és kényszerű válaszokat eredményezhet), de az összképet még ez sem tudja elrontani, legalábbis szerintem.

Szóval egyrészt nem értek egyet a politikai alapon kritizálókkal, mert az apróbb hibák és pontatlanságok (lásd például a plusz 5 év; vagy a némi egyházkritika; stb...) ellenére a Hunyadi nagyon is ajánlott, nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem szerintem nemzetközi szinten is megállhatja a helyét.

Szóval nézzétek meg, mert érdemes! A film pazar képi világú, kreatív operatőri megoldásokkal dolgozik, olykor bravúros hosszú beállításokkal mutat be akár harci jeleneteket is. Hollywoodi filmekben tapasztalható, gyönyörű képeket láthatunk akár csaták alatt, de egyéb jeleneteknél is, emellett kimondottan jó színészi alakításokat, frappáns párbeszédeket tapasztalhat a néző, szinte minden részben. A konfliktusok kidolgozottak, súlyosak, s a párhuzamosan futó szálakat is sikerül hiánytalanul elvarrni. Emellett minden részre jut egy-egy igazán emlékezetes mozzanat, jelenet, vagy színvonalas, igényes, gyönyörű képi megoldás.

Mindemellett pozitívum, hogy a szereplők a filmben a saját, korabeli anyanyelvükön szólalnak meg, nekem ez a tény mindenképpen sokat adott hozzá a film élvezeti értékéhez.
Összességében ilyen magyar filmet még nem igazán láttam, pedig keresem a magyar filmipar régi és legújabb remekeit is.

Mint ahogy mások is, jómagam is várom a folytatást, mert a lezárás után indokolt lenne.

8/10-re osztályoznám, de mivel itt nagyon sokan lepontozták, így kénytelen vagyok felpontozni.
5/10
Cron 2025 ápr. 22. - 04:12:00 5/10
(607/746)
A förtelmes Petőfi film után egy egészen vállalható Szulejmán utánérzés. Látványban bőven hozza a mai nyugati filmek színvonalát. A szöveg, párbeszédek sajnos a hazai filmek nagy többségéhez hasonlóan bugyuták, színpadiasak, életszerűtlenek. Mindemellett jelen van a szintén haza sajátosságú "kamerába beszél, nem a partneréhez" jelenség is. A zene nagyon semmilyen, cserébe harsány, elnyomja a filmet. A történet pont olyan, mint minden hasonló történelmi film, kár rajta számonkérni a történelemtankönyveket. Szórakoztatásra készült, nem oktatásra, arra szerintem jó.