10/10
Johann 2013 okt. 06. - 23:10:16 10/10
(3/3)
Éppen két esztendeje láttam ezt a kiváló darabot a Klebelsberg Kultúrkúriában. (Érdekességként megemlítem, hogy a helyszínen tekintette meg az elõadást Prõhle Gergely helyettes államtitkár úr is.)
Ahogyan Straub Dezsõ fórumában már kifejtettem, Bergmant egyértelmûen az alapmûveltséghez tartozónak tartom, ezért nagy várakozással ültem be a darabra. (Úgy alakult, hogy eddig sajnos csak az Úrvacsorát és A csendet láttam a híres Bergman filmek közül, ezt nem.) Nem csalódtam! Drámai erõvel jelent meg a színpadon mindaz, amirõl az eredeti mû is szól(hat), s talán mondhatom: sokkal érthetõbb ez az üzenet, mint az általam eddig megismert Bergman-filmeké.
Bizonyos - talán némileg kiragadott - szempontból mondhatjuk, hogy igazából az Marianne és Johan igazi tragédiája, hogy nem tudják az igazság és a szeretet kettõsét egyszerre birtokolni. Amikor azt hiszik, hogy szeretnek (és boldogok), nagyon messze járnak az igazságtól, valójában látszatvilágban élnek. S mire rátalálnak az igazságra (más szóval: az õszinteségre), elveszítik a boldogságot (vagy a boldogság illúzióját). A nagy kérdés, hogy van-e más út...
Tudom, hogy megy most a Radnótiban is ugyanez a mû (más szereposztással), de azt hiszem, nem megyek el rá. Nagyon mély nyomot hagyott bennem ez a változat... S egyébként a színészeket is megviselte. Fõleg Détár Enikõn látszott mindez a meghajlásnál. Amirõl akkor még gondolhattam, hogy ez pusztán a színészi beleélõ-képesség eredménye... Azóta kiderült egy s más... S így talán nem csak szorosan vett színházi okai vannak, hogy már nem látható színpadon ez az elõadás. (Bár tény, hogy azóta is játszanak Rékasi Károllyal közösen: a József Attila Színházban A rózsák háborúja jelenleg is mûsoron van. Valószínûleg érdemes gyorsan megnézni, mert ki tudja, meddig.)
10/10
Marcipáncica_ 2011 márc. 11. - 11:44:16 10/10
(2/3)
Jó darab, erõs történet, és kiváló alakítás.
Én is úgy láttam hogy õket magukat is megviselte az egész.
Nehéz lehet minden egyes alkalommal újra és újra átélni a megrázó és kemény részeket.
10/10
cavanna 2008 okt. 29. - 23:20:08
(1/3)
Megrendítõ volt, maga Enci és Kari is kicsit kiakadtak a végére. Az ember fájdalmasan talál magára és a kapcsolatára egy-egy jelenetben, ajánlom mindenképp! Nagyon voltatok Enci és Kari!