Téma: Jóbarátok

offtopic
sarahangel 2012 máj. 04. - 23:45:11 Előzmény rea1
(1410/2190)
Valós bizony:

http://www.imdb.com/title/tt0058796/

Az imdb szerint 1965-ben kezdõdött, és még napjainkban is megy. Amit nem értek, hogy még magyar cím is fel van tüntetve (Ármány és szenvedély), nálunk is ment volna?!
10/10
greghouse 2012 máj. 04. - 23:43:43 10/10
(1409/2190)
...just one more thing (bocs, ez Columbo).
Tényleg voltam a Bedford street 90 számnál, és megsimogattam a téglát. Közönséges épület a West Village-ben. Nincs alatta kávézó, egy pizzéria van pár méterre, nem ugyanaz.Az egész tényleg a Greenwich village mûvésznegyedének hangulata, de mára kissé leromlott, van véleményem miért, de ez nem ezen oldal témája.
...A Bedford st. -tõl nem messze két park van, a Washingtonban biciklizik a film szerint Phoebe (valójában szinte soha nem léptek ki az NBC Burbank-i stúdiójából), de ott van az Angelica mozi, nekik "közel" (mikor Rachel nem tudja amit Phoebe tud, hogy nem semlegesítették a házasságot, stb.,), az Angelica kb. egy kilométer, N.Y. cityben ez nem távolság, egyébként egy elég leromlott mozi, mint nálunk a Filmmúzeum volt, és a szerepe is az.
...a Central Perk egy Brooklyni kis hely volt, míg a producerek ki nem találták. Egy iráni pasi volt a tulajdonosa, a producerek megvették a nevet, az iráni sem volt hülye, azonnal láncolatot védetett le Central Perk néven, annyira, hogy nálunk is lesz egy ilyen ( a Margit szigeten, talán), de a világon több tucat van már.
....Rachel (Jennifer Aniston) saját maga találta ki a haját, mert JA utálta a göndör barna hajt, aztán lett szõke de göndör, azt is utálta, és egy nap megjelent simára simított (én pasi vagyok, nem tudom, ezt lehet-e, de biztos, ha csajok mondják) simára simított hajjal, lazán melírozva szõke és sötétszõke közt.

....Azóta (nem viccelek), ennek a frizurának saját neve van, úgy hívják, "the Rachel", ami azt jelenti, tök sima, és lazán melírozott...csajok jobban tudják.
....J.A. üzleti érzéke világhírû, ebbõl is pénzt csinált, azonnal levédette a frizurája stílusát, és milliókat keres vele. Pedig nem is zsidó, hanem görög orthodox, keresztapja Telly Savalas volt (RIP).

No ennyit hirtelen.
És honlapot indítok a Jóbarátokról, ez még csak a kezdet.
gh
10/10
greghouse 2012 máj. 04. - 23:27:17 10/10
(1408/2190)
...Csak azoknak, akik majd támogatják a hamarosan (remélhetõleg) megjelenõ Friends/Jóbarátok honlapomat, nyugi, nem kérek pénzt, nem pénzzel kell támogatni, hanem rákattintással, akit érdekel a sorozat háttere.
...pl. ugyebár tudjuk, hogy vannak "guest appearance"-k, vendég megjelenések. Nem ugyanaz, mint a "cameo", amikor éppen csak tényleg megjelenik egy híres színész (Van Damme volt ilyen, pl.).
....Az egész, tíz éves sorozatban, kb. nyolc Oscar díjas színésznek volt Cameo-ja (akit érdekel, kérdezze tõlem.)
De.
Összesen kettõ (2) színész volt, aki kettõ (három) epizódos megjelenésért (guest star, több, mint cameo) Emmy díjat kapott, kapaszkodjatok meg
....Christina Applegate, aki Rachel hugát játsza, és
....Bruce Willis (akit nem kell bemutatni), ingyen vállalta, de a színész szakszervezet nem hagyta, ezért minimál díjat kért és amit kapott felajánlotta jótékony célra.

Senki más nem kapott Emmyt a vendégszereplõk közül, bár Jon Favreaut jelölték (Monica milliomos barátja volt).

Támogassátok a Jóbarátok honlapomat, be fog indulni nem sokáral. Pénzt nem kérek, egy vasat sem csak kattintást.
greghouse
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 23:39:05 10/10
(1407/2190)
...még egy utolsó dolog (mára),
vannak spin-off-ok (Joey), és másolatok: HIMYM (How I Met Your Mother, Hogy találkoztam anyátokkal). Az elsõ megbukott, a másik egyelõre megy, sikeres, bár nem közelíti meg a Friends-et. A HIMYM ugyanazt próbálja lezongorázni, amit a Friends, New Yorki, fiatal, kora harmincas, fehér, facér értelmiségiek.
...Nem rossz amit csinálnak.
De szerintem nyomába sem érhet a Friendsnek.
(És ezt nem csak azért mondom, mert az egyetemen felváltva játszottam az amatõr körben Chandlert és Ross-t.... sajnos nem vagyok eléggé macho csõdör, hogy Joey legyek, kicsit tudókodtam, kicsit ironizáltam... de a feleségem tényleg olyan csaj volt, mint Monica. Nem is tudom, miért mondom.)

Ja igen, azért, mert vannak örökérvényû sorozatok, és mint mindent, megpróbálnak másolni, "benchmarking"-ot csinálni belõle (ezt Chandlernek tudnia kellene, mi), de általában nem sikerül. Pontosabban...sohasem. Talán a Zorro. Nem tudom.

....Ja, igen.
Ha akarnál egy Friends honlapot indítani (eleve dinoszauruszok lennénk, mert már vég rég óta, hi..hi..na ez most Ross volt...), szívesen társulok, de nem lesz rá vevõ. Ilyet csak az indítson, akinek mindegy, ki olvassa.
Mint én.
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 23:14:03 10/10
(1406/2190)
....rea, csak még egy teljesen tehcnikai dolog.
Ha honlapot csinálnék, azt egyedül nem tudnám. Kell még egy ilyen sorozat-õrült, mint én.
De ez felelõsség is. Sokat tudok róluk, ....
...de mint Chandler Bing...én sem vagyok biztos abban, mit is csinálok.
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 23:11:30 10/10
(1405/2190)
..."just one more thing..."
a kávézó, mint mondtam, létezett, megszûnt,aztán a sorozat sikere után az iráni vállalkozó milliárdos lett csak abból, hogy így hívták az eredeti kis kávézóját.
...ami a honlapot illeti.
gondolkodtam rajta, de nem éri meg. Akivel akarok errõl beszélni, azzal anélkül is megteszem.
Tudom, mások másként gondolják.
Vegyük pl. a névadómat a "doktorhouse (pont) hu" honlapot, amit ági csinál, neki is van tisztes elfoglaltsága, de õ is van annyira sorozatõrült, mint én, hogy csinál egy honlapot. Õ House-ról csinálja. Figyeli nap, mint nap az összes bulvár és nem bulvár hírt, és közzéadja, és vannak kommentek, hozzászólások, javítások. Nagyon jól csinálja.
....Én nem tudom, erre képes vagyok-e. Sokat tudok a Friends-rõl (eleve csak angolul ismerem az irodalmukat, ami behatárol, mert más dolog olyanoknak írni akik ismerik az eredetit, és más, akik nem. Ezt ági jobban tudja.
Másrészt....nem vagyok én elég okos ehhez.
Oké, perfekt angol vagyok, láttam eredetiben többször az egészet, magyar szinkronnal is, plusz dolgoztam tévénél Amerikában és itthon is... de vajon elég vagyok-e egy valakinek aki bejelentkezi, hogy (hasamra ütök, bocs, senkit nem akarok megsérteni) pl. "józsibácsi19899578", és jól leszid. Mit mondjak.
Egyelõre inkább semmit.
Úgysem tudom meggyõzni, hogy Sandra Bullock vagy Jennifer Aniston kézfogása nekem többet jelent mint egy autogram.
gh
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 23:01:35 10/10
(1404/2190)
....tovább.
A kávézó létezik de nem Manhattenben, hanem Brooklynban volt elõször. Önnét vették a nevet a producerek. Igen ám, de a tulaj vérszemet kapott, és pénzt kért, megkapta.
Ma a tulaj - egyébként iráni származású, de mindegy - kb. ötven "central perk" nevû kávézót üzemeltet, szerte a világban, hatalmas üzletet csinált a névvel, mikor a sorozatot kezdték forgatni, egy volt az ötvenezer brooklyni kávézó közül. Ma már budapesten is akar nyitni hasonlót, ugyanezzel a névvel, Central Perk, állítólag a Margit szigeten akarja.
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 22:57:48 10/10
(1403/2190)
Tényleg voltam az épületnél. Ez Greenwich vilage, vagy más néven West village N.Y. cityben, de az az érdekes, hogy hajszálnyik a különbségek.
Hogy egy példát mondjak, amit biztos ismersz, bizonyos "West Side Story", ami tõlük pár mérföldre nyugatra játszódik (a Hudson partján), az a pokol konyhája elõszobája. Ha viszont pár mérföldre keletre mész, ott van Andy Warhol, John Lennon, és egy pár más "ismeretlen" ember lakása, mûterme, no, ez a Greenwich village. Ennek a nyugati része a West Village. Annak a közepén van elhelyezve (film szempontból) a Central Perk, a Bedford Street 90 alatt, de ott valójában semmi nincs, lerobbant mûvész kocsmákat kivéve.

Voltam Los Angelesben is, de nem hasonlítható a kettõ egymáshoz. Mindenki vagy erre, vagy arra esküszik, én New York. Los Angeles a gazdag filmes buzik városa. New Yorkban lakik Meryl Streep, Al Pacino, mondjak még mást?????

Felmentem a World Trade Center kilátó tornyába, mielõtt lebombázták. Görbül a föld. Addig is tudtam, de látni....
rea1 2012 máj. 03. - 21:50:06
(1402/2190)
Szerintem simán csinálhatnál egy honlapot,mert érdekes dolgokat írsz a sorozattal kapcsolatban,és sok mindent például nem is tudtam elõtte (és gondolom ezzel más is lenne így). Tele vagy infokkal,és ez mindenképp jó pont lenne az oldaladon. Tényleg voltál annál az épületnél? Hát ez jó! :) Egyébként a kávézó az létezik..vagy az egész úgy ahogy van stúdiós?
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 21:40:11 10/10
(1401/2190)
(az elõbb már elkezdtem, (közben elszállt Jennifer, úgy hogy bocs, ha kétszer megy át)
Mindig tiltakoztam a sorozatmániás dolog ellen. Különbözõ hozzátartozóim ki nem hagynának egy részt sem az X. sorozatból. Mindig megvetettem, de aztán számot is vetettem... van vagy nyolc sorozat (mentség nem, de magyarázat, hogy) én is addikt lettem sorozatokhoz.
...A Jóbarátok az egyik, sajnos a másikat ma sem látni (nem értem miért) nálunk, az a MASH, amibõl mozifilmet bemutattak, de a 11 részes sorozatot nem.
...szinte kívülrõl tudom.
Az, hogy a Bedford Street 90 tégláját megsimogattam New Yorkban, csak egy. ettõl még simán õrültnek fogtok tartani.
De Londonban, mikor a híres Londoni metrón bombafenyegetés miatt minden zárva volt, gyalog elmentem a Baker Street 221/b-hez, hogy megsimogassam Sherlock Holmes "házát" (mit is Sir Arthur Conan Doyle életében egyszer látott csak), az már második õrület.
...(ráadásul tíz perc múlva már járt a metró)...

Én nem gondolom, hogy valaki teljesen õrült lenne, ha kedvenc filmjei, sorozatai emblémáit, helyeit, tárgyait gyûjti. Lásd, futball rajongók.

Miért lennék én sokkal jobban csodabogár, csak mert a falamra a Bedford Street utcatáblája van felragasztva, és nem egy futball csapat emblémája?

Ezt azért ti is gondoljátok át. Semmi rossz nincs ebben. Fikció ez is. (és a foci csapat is....)

mindenki jó ember, aki ezeket a lökötteket szereti - én is lökött vagyok, "mi mást tehetnék"...?
gh
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 20:58:38 10/10
(1400/2190)
..ha nem hiszed, nézz utána. Ne számíts egy "Vészhelyzet"-re, borzalmasan rossz.
Más érdekesség.
Jon Cryer volt kiszemelve Jon Favreau mellett Chandler szerepére. Favreau elutasította (õ a leggazdagabb az egész társaságban, C.C. mellett), Cryer meg akkor tárgyalt Charlie Sheennel egy Két pasi...sorozatról. Szóval majdnem valamelyik "Jon" lett Chandler.

.....Teljesen személyes.
Amikor New Yorkban jártam, már láttam ezt a sorozatot (nálunk még nem ment), és elmentem a Bedford street 90 - hez, megnézni hol is játszódik. külsõleg tényleg hasonlít, West Village bohém negyede, de ennyi. Volt ott egy pizzeria akkor, még az olasz maffia uralta a térség nagy részét. Ez majdnem tíz éve volt, és olyan jó volt ott lenni, a Bedford st. 90 alatt, ahol - a film szerint - laknak. Röhögjetek ki, megsimogattam a falat. (Maga a film sohasem készült ott, végig a Burbanki stúdióban, csak a külsõ képek azok.)
.....még valami, Lisa Kudrow "Phoebe" karakterét az akkori Jennifer Anistonról mintázták, aki tényleg hippi és misztikus dolgokkal foglalkozott. Csak szerepet cseréltek.
....Bocs, hogy ennyit írok róluk, egy ismerõsöm szerint már honlapot kellene nyitnom, mert azt is tudom, ki mikor született. (Pl. Monica elvileg a huga Rossnak, valójában sokkal idõsebb...na mindegy.)
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 20:49:41 10/10
(1399/2190)
..aztán persze Denise Richards csinált pár jó playboy sorozatot, kapott epizódszerepeket, és jó érzékkel jó helyre feküdt, a Két pasi meg egy kicsi-ben elõször Charlie szeretõjét alakítja, aztán megint, és közben jó érzékkel férjhez ment hozzá, aztán pár év múlva elváltak.
...Végül is...(tudom, pasi szemmel nézem), ....adott volt a világ egyik leg erotikusabb, legszexibb nõje, Denise Richards. Sosem fog Oscart kapni, de kit érdekel, amíg így néz ki. Másrészt meg Charlie Sheen, akinek már a neve hallatára milliók csörögtek (akkor, de szerintem ma is). Összejöttek, szétváltak, Hollywoodban ez igazán nem ritkaság.
....Ami néha örömet okoz ezzel a témával kapcsolatban, hogy születnek szép párok. Most nem csak a Paul Newman (Neumann Pál) és Joanne Woodward kettõsre gondolok, de azokra inkább, akik házasok voltak, elváltak, és mégis tartják a kapcsolatot, lehet szépen is elválni.
...Mai hír, Bruce Willis, aki ma is jóban van Demi Moore-ral, megbocsátott neki mindent, a lányaikat együtt nevelik (halkan kérdezem meg, van-e Demi Moore-nak más választása....örüljön, hogy Bruce egy lágyszívû ember.)
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 20:42:54 10/10
(1398/2190)
kedves Rea, az Életünk napjai nagyon sokáig futott az US of A ban. Ne tudd meg, borzalmas. És igen, Jens apja, huszadrangú szinészként orvost játszott benne.
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 20:41:34 10/10
(1397/2190)
Denise Richards akkor kereste a helyét, hogy legyen Playboy modellbõl színésznõ, hát Istenem, nem sikerült. Van egyébként ellenpélda is, Pamela Anderson (egyébként az eredeti neve finn, valami kimondhatatlan finn név), szintén p. modell volt, de megtalálta a helyét, sokan lenézik de jó humora van, aminek szerintem az is az egyik bizonyitéka, hogy kiállt a "Roast" sorozatban, azaz "Égessük le Pamela Andersont". Nem sokan vállalják. Charlie Sheen is vállalta, bár nem biztos, hogy józan volt, mikor aláírta a szerzõdést, de a mûsor jó lett.
Tovább.
rea1 2012 máj. 03. - 20:38:46
(1396/2190)
Nem mondjátok komolyan,hogy Joey sorozata,az Életünk napjai valós sorozat? :D A mai részben Monica nézett ki a legjobban a jelmezében. Ja,és Sean Penn volt a vendég. :)
10/10
greghouse 2012 máj. 03. - 20:38:23 10/10
(1395/2190)
Sorban.
Az Életünk Napjai tényleg létezõ (szerintem borzalmas) sorozat volt, amolyan mézes mázos, a nálunk futó Step by Step ahhoz képest kész horror. Nyálcsorgatós baromság. De tényleg Jens apja játszott benne orvost, igaz, nem Drake Ramoney néven. Akkor még a görög nevét viselte, késõbb lett Aniston. (És nem véletlen JA keresztapja Telly Savalas (RIP)).
sarahangel 2012 máj. 03. - 19:13:13 Előzmény nikato
(1394/2190)
Na, õrá nem emlékszem, de köszi az érdekességet. ;)
sarahangel 2012 máj. 03. - 19:12:01 Előzmény greghouse
(1393/2190)
A 4. ponttal még meg is lehet magyarázni, hogy Denise Richards (nem emlékszem a karakter nevére) miért csak Monica unokahúga. ;)
sarahangel 2012 máj. 03. - 19:08:27 Előzmény greghouse
(1392/2190)
Ha nem sokra becsülték, akkor gondolom, a paródia sem véletlen (gondolok itt dr. Drake Ramoray agyátültetésére). ;)))
sarahangel 2012 máj. 03. - 19:05:19 Előzmény greghouse
(1391/2190)
... és milyen jól sikerült az a görbe tükör. ;) Nem csodálom, hogy nézett lett. Az utolsó részt viszont soha nem láttam, így nem tudom, mi lett a vége. Persze ezt is ismételgetik, most pl. a Prizma csatornán.

JA akkor elég sokat változtatott a külsején (kilók száma, barna göndör hajból egyenes szõke - ami jól áll neki, de csodálom, hogy egészséges maradt a haja).