10/10
FElepHánt 2013 júl. 10. - 17:05:06 10/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális AjánlóPortál www.toptipp.hu
KÖNNYÛ PRÉDA Réthly Attila Városmajori Színház
A hamvak az égbe szállnak, a csinos és módfelett gazdag özvegy kegyeiért ringbe száll a teljes férfigárda. Bezerédi Zoltán, az elsõ privatizációs mutyiban meggazdagodott, exkomcsi káder, aki tõkéjét manapság maffiakapcsolatokkal erõsíti, géppisztolypergésû indulójában sírja vissza a Munkásõrség Kalasnyikovjait. Barátja, riválisa: Dr.Zám, aa Nyugat nagy verseit idézgeti, Balikó Tamás a szépkorú udvarlás szellemi fegyvereivel operál. Kettejük frivol tangójában a koreográfia és a humor szikrázó petárdái robbannak.
Lõrinczy Attila mesterien szerkesztett komédiája, a kiválóan konstruált karakterek mindegyikének juttat bravúros perceket. Dialógusai kihegyezettek, ülnek a poénok, pompásak a dalszövegek. A franciás komikum obligátumai mellett, a jelenkor adta abszurd fordulatok sem hiányoznak, a végkifejlet ionescoi elégtétellé avanzsál.
Misike ziccerszerepét a tüneményes Kelemen József arányosan kordában tartott, elsöprõ lendülettel hozza, a floridai haverral elõvezetett, jazzes lüktetésû kettõsnek egyetlen hibája van: a túl gyors képváltás miatt nem lehet õrjöngve tapsolni! Az alkoholista sémák helyett, látszólag könnyû kézzel, ám a valóságban inkább nagyszerû jellemrajzzal formált figuraként dülöngél elõttünk.
A rövidtávú menyasszony, a még könnyebb utcai prédácska, Piti Emõke hangban ugyan kicsit túlfeszít, de eleven teste, delejes mozgása, viharzó kamaszsága még így is igencsak figyelemre méltó. Rajta kívül a kaposvári színészosztályból jött Hajmási Dávid, a jómodorú autótolvaj és Mózes Balázs is, aki ifjú közgáz-zseniként uralja az üzleti racionalitás tereit.
Réthly Attila alapos értelmezéssel, ötletes játékokkal hozza helyzetbe nagyszerû színészeit, maradéktalanul kiaknázza a mulatságos szituációkat, ám fanyar bölcsességgel érzékelteti a történések mélyén lappangó, csiklandós szatírát is. Harmonikusan illeszkednek
a dalbetétek, kivételesen a zenekari arányok és a hangosítás is korrekt, Dobri Dániel invenciózus hangszerelése, a ritkán észlelt színvonalú énekprodukciók révén, hatványozza a slágerfûzér zsigeri hatásosságát.
Margittai Ági Fõnix Mirella lélekgyógyász jósnõ parádés szerepében, két telefonos fantom energizáson kívül, potom ötvenezerért, élõben mutatja be a rontáslevétel boszorkányos praktikáit. Gonda Kata erdélyi Biborkája váratlanul robban a színre, szálfaerõs deklamációval nyûgözi le hallgatóit, fantasztikusan táncol és énekel, biztos, hogy az École
Normale Superieure gazdasági kurzusai mellett a Moulin Rouge mestereitõl is vett leckéket.
Talicskában tolják whiskeys kábulatban, de egyetlen benyögött szóval képes így is figyelmet kelteni: a bombaerõs karizmájú Sarkadi Kiss János ellenállhatatlanul hódít, szvinges beütésû énekléséhez pedig elementáris színészi játék társul. Aki miatt a feje tetejére áll az újgazdag beltenyészet, a vonzó primadonna, a forrón vibráló aurájú Pikali Gerda. Az õsbutaság mögött keserves szenvedések rejlenek, a partnerkeresésben viszont meglepõen okos, a gyász megkönnyebbülésétõl az ajánlatok játszmáin át, a szerepfejlõdés für-
ge ívét húzza meg. Adekvát hitelesség, illeszkedõ összjáték, sodró erejû, tágtorkú vokalitás, dús orgánum és érett zeneiség elbûvölõ egysége. Mûúszó koreográfiája minden bizonnyal a zenés színpad legnagyobb bravúrjai, felejthetetlen pillanatai közé kerül.
Ahogy Lõrinczy Attila darabja és Réthly Attila rendezés is az évad legjobbjai között triumfál, a vájtszemûek és a közönség együttes örömére.