8/10
offtopic
damienisback 2009 júl. 30. - 14:45:35 8/10
(2680/4640)
nézd, ti felhoztatok pár dolgot, amire válaszoltam, arról nem tehetek, ha ez nektek nem tetszik.

nem a bizonygatásról van szó, hanem arról, hogy a kulturált társalgás nem abból áll, hogy benyögöd: ez gáz. talán így már érthetõ. ha a lostot a "mély, filozófiai kérdéseivel" együtt sikerült megérteni, akkor talán az én egyszerû mondataimat is sikerül...

az aztán baromi nagy cucc lenne ám, ha a születési évedhez 1987-et írnál. na bumm, ebbõl még azt is meg lehet tudni, mennyi pornót töltesz le naponta...
10/10
Obi1 2009 júl. 30. - 14:33:44 10/10
(2679/4640)
Daniel és Miles is kapott témát az ötödik évadban, csak mint már írtam, kevésbé karizmatikusat. Charlotte és Frank témája az a 4. évados teherhajós zene egyik változata.
És az nem 8-9 személy, hanem inkább 20, a legfõbb karakterek 3-4 témával. Ezen kívül minden momentumnak van több témája, kezdve a többiektõl, a bunkertõl a black rockig.
Jacob témája is jó, csak milyen már hogy két kezemen össze tudom számolni az ötödik évados zenéket. Hol van már olyan szép és drámai új zene mint Locke, Desmond témája, vagy esetleg a Life&Death.
De ebben az évadban több dolog is kidolgozatlanabb technikai szinten, régebben stílusosabb volt a fényképezés például sokkal.

Az hogy a legtöbb sorozatnál a zeneszerzõ kizárólag szintetizátorozik, azt maga Giacchino mondta, nem én találtam ki. És én azt a zenét valahogy nem tudom annyira elismerni ahol csak úgy elcsörögnek valamit minden részben, mint a House vagy a Dexter esetében. Rész közben elmennek, nem zavarnak, de totál hallgathatatlanok számomra. Heroesnál meg ott is írtak az elsõ évadnál 2-3 jobbfajta zenét, aztán azóta minden részben ugyan azok vannak - pedig azok se éppen mestermûvek. Giacchino engem John Williamsre emlékeztet, aki szintén úgy oldotta meg a SW zenéjét hogy mindegyik karakter és helyszín külön zenét kapott.

Amúgy nem tudom hol láttad a Flashforwardben Nestor Carbonelt, csak Sonya Walger van benne. :)
offtopic
Vinogradov 2009 júl. 30. - 13:17:11
(2678/4640)
Hopp, igazad van, a Harper's Island tényleg rossz listára került Az a Dexter és a Monk mellé került volna, rejtély, hogy hogy kerülhetett a majdnem legfelsõ kategóriába...
offtopic
Vinogradov 2009 júl. 30. - 13:15:21
(2677/4640)
"Harper's Island? Ne már! Nagyon gáz volt... Észre se vettem, hogy lenne valami érdekes a zenéjében."

Hát, nem egy könnyû zene, elismerem, de megéri a sorozattól külön is meghallgatni...

Lehet, hogy okozna még meglepetéseket... :)



"SG-A pedig nem rossz zeneileg, de semmi komoly nincs benne."

Az SG-A nagyon komoly zeneileg, tele van remek zenei témákkal - habár, elismerem, ez a heroikus vonulat nem mindenkinek jön be, de igenis nagyon eltalálták (mellesleg nekem szubjektíve jobban tetszik a fõcím dallama is, mint az SG-1-é).



"Annak idején az SG-1 elsõ két évadjában viszont nagyon komoly munkát végzett Joel Goldsmith. Szinte minden rész/bolygó/nép új témát kapott és egyik gyönyörûbb volt a másiknál."

Ezt én is aláírom: nem az egyetlen példa a Lost-kaliberû hangszeres zenei aláfestésre, amelyet nem említettem.



"Sajnos a producerváltás meg egyéb koncepcióváltozások miatt már késõbb kevésbé volt érdekes. Jó maradt a zene, de inkább csak olyan, amire azt mondom, hogy elvárható."

Hát nem tudom, szerintem utána is elég jó zenék voltak. Sajnos az utolsó három évad zenéi azok, amik nálam már az alig elfogadható szintet súrolták, Vala témái pedig pl. pedig legalább annyira idegesítõek voltak, mint maga a karakter...



"Az Atlantis-t és a Heroes-t is ebbe a kategóriába sorolnám. Nem rossz, de inkább csak elvárható."

A Heroes zenéjét szintén önálló meghallgatásra ajánlanám: az elsõ évad tele van fantasztikus zenei témákkal, és mindegyik hasonszõrû, ami, mint írtam is, valamiféle kohéziót is elõsegít.

De, mint írtam, a Lost súlycsoportja a "Tavasz 17 pillanata", a "Riget", a "Carnivale" és az "ER" elsõ évadainak környékén leledzik.
moderator2 2009 júl. 30. - 11:59:05
(2676/4640)
Kedves Felhasználók!

A személyes megjegyzéseket, kérem, a Privát üzenet szolgáltatáson keresztül küldjétek!

Köszönöm!
offtopic
Vinogradov 2009 júl. 30. - 11:54:37 Előzmény Obi1
(2675/4640)
"A Lost zenéjénél épp az a lényeg, hogy önmagában is megállja a helyét. A sorozatok 95%-ánál megkreálnak egy nagyon jó fõcímzenét, aztán a sorozatbeli zenék mellõznek minden dallamosságot és csak a jelenetekhez passzolnak valamennyire."

Ezt mondjuk az elmúlt öt év sorozatait nézve, azért megcáfolnám. Még ott is, ahol alig írnak zenét a sorozathoz (pl: Skins, CSI, Gossip girl, Veronica Mars, Swingtown, Mad men stb.) egy jó zenei összeállítással, megfelelõen megválasztott ismert vagy kevésbé ismert számokkal nagyon meg tudják dobni a hangulatot. Aztán ott vannak azok a sorozatok is, ahol látszólag nagyon egy kaptafára készülnek a sorozatok zenei témái, de azok mégis nagyon jól, adják meg a szükséges alaphangot és biztosítják a kohéziót az egyes részek, évadok közt. Ilyen pl. a Dexter, ahol a részek közben megszólaló latinos vagy jazz-es jellegû dinamikus zenei témák, nagyon-nagyon meghatározzák a végeredményt, vagy a Monk, ahol a visszafogott, semmihez sem hasonlító apró zenei betétek nagyon jól illenek a fõszereplõ zseniális játékához. És persze a Lost-hoz hasonlóan nagyon igényes soundtrack-kel dolgozó sorozatok is - habár igen kevesen - ilyen pl. az emlegetett Doktor Who, ahol (ha valaki állandó nézõje, tudhatja hogy milyen igényes, kimunkált a zenéje). És persze ott vannak még a Lost-hoz hasonlóan szinte mozifilmes igényességgel összehozott sorozatok, ahol nagyon komoly, gazdag zenét írnak az egyes project-ekhez. Ilyen az Alias, ilyen a Heroes, a Carnivale, a Deadwood, ilyen a Harper's Island, és zenei tekintetben lényegében a Stargate Atlantis is...

Az mindenesetre biztos, hogy a Lost soundtrack-jének minõsége leginkább a nagy sorozattörténeti klasszikusok zenei aláfestéséhez hasonlítható: mint mondjuk a Joachim Holbek szerezte muzsikához a "Riget"-ben (A birodalom), Mikhail Tarivergyiev zenéjéhez a "Tavasz 17 pillanatá"-ban, Jeff Beal munkáihoz a "Carnivale"-ban, a Vészhelyzet elsõ évadaihoz vagy a Peer Haben által a "Berlin, Alexanderplatz"-hoz szerzett muzsikákhoz



"Aztán szinte minden sorozatnál szintetizátorokkal dolgoznak, a Lost szinte az egyedüli sorozat amelynél nagyzenekart alkalmaznak."

Ez egész egyszerûen elvakult túlzás: nem igaz. Jópár sorozat dolgozik még nagyzenekarral - fõleg a sci-fik és a nagy durranásoknak szánt történelmi alkotások (Rome, Tudors, John Adams, Band of Brothers, és, gondolom, az õssszel kijövõ The Pacific és Spartacus is).

De itt van pl. az új Flashforward c. darab (a fõszereplõje Nestor Carbonell ugye a Richard Alpertet a Lost-ban játszotta), amelynek elsõ tizenöt perce már felkerült a netre - hát ahhoz is fantasztikus nagyzenekari muzsikát szereztek, azt kell mondanom, (azt hiszem, az más tekintetben is egy nagy durranás lesz).



"Minden karakternek van vagy 3-4 témája, csak úgy mint a helyszíneknek és az egyéb elemeknek."

Minden fontosabb karakternek - azaz mintegy nyolc-kilenc személynek...

Persze ez sem semmi, de ezt fontos kijelenteni: Daniel Faraday, Miles, Frank vagy Charlotte pl. sosem kapott saját témát - tudtommal. De szólj, ha nincs igazam... :)



"Megértem hogy Giacchino mostanában elfoglalt volt a filmzenéi miatt, de azért na."

Nana: írt többek között egy remek témát Sawyernek és Juliet-nek, és egy zseniálisat Jacob-nak is...
8/10
offtopic
damienisback 2009 júl. 30. - 08:41:17 8/10
(2674/4640)
érdekes, hogy egyikõtök sem vállalja az életkorát.

nem mellesleg közel sem csak az rts-ek hasznosak, hanem gyakorlatilag az összes, hiszen a többség angol nyelvû, így ha kommunikálni akarsz a másik emberkével vagy meg akarod érteni, mit is kellene csinálni, akkor kénytelen vagy angol nyelvû szöveget olvasni és értelmezni. az meg már mellékes, hogy a legtöbb online játékban a csapatjátékra is rá vagy kényszerítve...
8/10
offtopic
damienisback 2009 júl. 30. - 08:37:34 8/10
(2673/4640)
"Aha, akkor ez olyan mint az oviban ahol a kis macikkal próbálják meg tanítani a gyerekeket számolni.. fantasztikus."

látom értetted a lényeget...

"Miért, és akkor azt már le se lehet ölni? ;)
Bocs hogy én annyira tudatlan vagyok hogy kinõttem 10 éve a játékokból. Evvan."

le lehet, de a számuk elenyészõ, hiszen night elfbõl és humanból sokkal több szaladgál a virtuális világban.

mégis szó nélkül beveszed a lost hülyeségeit...
8/10
offtopic
damienisback 2009 júl. 30. - 08:34:48 8/10
(2672/4640)
talán közölhetnéd, hogy mi alapján gondolod azt a dolgot, amit éppen közölsz velünk...

pl nem csak annyit írok, hogy: aki szerint a wow-os társadalom átlagéletkora 13 év, az egy idióta. hanem hozzáteszem azt, hogy: mert fogalma sincs a játékról...
10/10
offtopic
Obi1 2009 júl. 29. - 22:20:05 10/10
(2671/4640)
"ha elolvastad volna a cikket, amit linkeltem, nem írnál ilyen hülyeségeket. igen, lehetett volna másik játék is, DE egyrészt a wow-ban megvan az a lehetõség, hogy olyan kisebb segédprogramot(hivatalos nevén: addon) írjanak, aminek hasznát is veszik. és így nem csak olyan feladatokat kapnak, ami jó valamire, azt' csá. és ezen felül még a gazdasági rendszere is könnyen átlátható. nem mellesleg nem kötelezõ ennél a tanárnál tanulni..."
Aha, akkor ez olyan mint az oviban ahol a kis macikkal próbálják meg tanítani a gyerekeket számolni.. fantasztikus.

"az meg már csak a hab a tortán, hogy az orc a két ellenséges frakció egyik választható faja a wow-ban. vagyis nem tudsz semmit, de fröcsögsz. grat hozzá..."
Miért, és akkor azt már le se lehet ölni? ;)
Bocs hogy én annyira tudatlan vagyok hogy kinõttem 10 éve a játékokból. Evvan.
8/10
offtopic
damienisback 2009 júl. 29. - 21:39:17 8/10
(2670/4640)
ha állítasz valamit, nem árt, ha alá is tudod támasztani...
8/10
offtopic
damienisback 2009 júl. 29. - 21:38:22 8/10 Előzmény Obi1
(2669/4640)
ha elolvastad volna a cikket, amit linkeltem, nem írnál ilyen hülyeségeket. igen, lehetett volna másik játék is, DE egyrészt a wow-ban megvan az a lehetõség, hogy olyan kisebb segédprogramot(hivatalos nevén: addon) írjanak, aminek hasznát is veszik. és így nem csak olyan feladatokat kapnak, ami jó valamire, azt' csá. és ezen felül még a gazdasági rendszere is könnyen átlátható. nem mellesleg nem kötelezõ ennél a tanárnál tanulni...

az meg már csak a hab a tortán, hogy az orc a két ellenséges frakció egyik választható faja a wow-ban. vagyis nem tudsz semmit, de fröcsögsz. grat hozzá...
10/10
Obi1 2009 júl. 29. - 17:24:25 10/10
(2668/4640)
Hogy használnák már fel? Gondolom a WoW-nál is tanítják az egyetemen hogy milyen mély filozófiával csapják le a játékosok az orkokat, mi? Az hogy WoW-os cuccokat programoztattak a diákokkal még nem jelent semmit se, mivel bármely más játékot is választhattak volna. Meg hogy a sok pattanásos kockafejet csak ilyenekkel lehet rávenni a tanulásra, ehh..
8/10
offtopic
damienisback 2009 júl. 29. - 17:17:02 8/10
(2667/4640)
"Én viszont nem érzem szükségét, hogy valamit is bizonyítanom kéne."

akkor csak dobálózzunk az állításokkal/véleményekkel? ok...

"Rá se kattintottam a linkedre, nem gondoltam, hogy csak úgy kipattan a fejedbõl. :)"

biztos vagyok benne, hogy lett volna itt pár emberke, aki másképp gondolja.

ti mondtátok, hogy a lost a legjobb sorozat, meg kiemelkedik a többi közül, stb, stb. azért ne kokót eresszük össze mike tysonnal...
8/10
offtopic
damienisback 2009 júl. 29. - 17:13:47 8/10
(2666/4640)
talán úgy, ha valahol felhasználják a lostban látható filmes "eszközöket", akkor talán ez egy filmezéssel kapcsolatos fõiskola/egyetem lehet...

kit érdekel, hogy írtak-e róla tanulmányokat? unatkozó filozófusok/pszichológusok mindenhol vannak. azt kérdeztem, hogy hol használják fel ezt. abban meg semmi meglepõ nincs, hogy kiadnak egy sikeres sorozattal kapcsolatos könyvet...
10/10
Obi1 2009 júl. 29. - 17:12:01 10/10
(2665/4640)
Van pár állandó rendezõ mint Jack Bender, aki amúgy a legjobb epizódokat kapja, de az elmúlt évadok alatt volt vagy 20-25 rendezõ is.
10/10
Obi1 2009 júl. 29. - 17:06:25 10/10
(2664/4640)
Hogy jöttek ide filmes rendezõk, most komolyan? És a sorozatoknál amúgy sem számít a rendezõ kiléte, az folyamatosan változik. A producerek számítanak kreatív vezetõknek.

"és ez melyik egyetemen hivatalos oktatókönyv?"
Itt arról volt szó hogy hol írtak tanulmányokat a Lostról, mert te még azt se hitted el. Bebizonyítottam hogy sokan írtak, és még könyvet is adtak ki róla. Ezenkívül mint ahogy lent is láthatod, több könyv jelent meg a Lost filozófiájáról.
8/10
offtopic
damienisback 2009 júl. 29. - 17:02:35 8/10
(2663/4640)
itt közel sem errõl van szó. arról van szó, hogy nem a száraz, régi módszerek szerint tanít, hanem a tanulást összekapcsolja a szórakozással.

és ez melyik egyetemen hivatalos oktatókönyv?
8/10
offtopic
damienisback 2009 júl. 29. - 16:58:15 8/10
(2662/4640)
úgy vagyok vele, ha én alátámasztok valamit leellenõrizhetõ bizonyítékkal, akkor ugyan ezt elvárom a másik féltõl is.
az hogy lehetséges egy dolog. gondolj csak arra, ha csak annyit írok, hogy a wow-ot felhasználják a felsõoktatásban közgáz és programozás oktatására. kb az lett volna a reakció, hogy na persze, kamuzok itt össze-vissza.
nem mellesleg, ha ki kellene emelni pár rendezõt, akik maradandót alkottak, akkor sokkal inkább Lucas, Spielberg, Kevin Smith, Rodriguez, Guy Ritchie vagy Tarantino, mint a lost rendezõi közül bárki. negatív példának meg ott van uwe boll...
10/10
Obi1 2009 júl. 29. - 16:55:20 10/10
(2661/4640)
Attól hogy pár *lulu agyút csak úgy tudnak programozásra bírni hogy Wowos izéket programoztatnak velük, még nem lesz jó játék.

Ja és ha már nagyon példákat kérsz Lostos tanulmányokra, akkor tessék:
http://lostpedia.wikia.com/wiki/Lost_and_Philosophy:_The_Island_Has_Its_Reasons
21, azaz HUSZONEGY különbözõ Lostos tanulmányt gyûjtöttek össze ebben a könyvben, amiket különféle egyetemeken írtak. In your face.