Téma: Ma Reggel

3/10
kgyuri0 2010 márc. 22. - 13:06:31 3/10
(852/8852)
Nyugi-bugi!
3/10
offtopic
kgyuri0 2010 márc. 22. - 13:05:30 3/10 Előzmény idlosza
(851/8852)
“Tiltakoztál már az Árpádsávos zászló parlamenti jelenléte ellen is??”

Miért kellene tiltakoznom ellene, a Parlamentben nem ölnek a zászló tövében embereket. Különben sem az én szívem csücske az Árpádsávos, hanem a tiétek, nektek kellett volna tiltakoznotok a nyilasoknál, és ha nagyon szigorúan veszed, akkor a Parlamentben is, ha valami pici okot a parlamenti tiltakozásra össze tudsz hozni. Ha ezt a logikát nem érted, akkor tényleg reménytelen vagy.

A kommunizmust dicsõítõ maszoposok ellen már tiltakoztam.
7/10
idlosza 2010 márc. 22. - 13:00:45 7/10
(850/8852)
Abban van sok lózung,amit írtál.
Ízléstelen és tudatlan dolog Csiffáry Tamást hazugnak nevezni,azt a Csiffáry Tamást, aki ez év januárjában bekövetkezett halála elõtt A Pázmány Péter Egyetem Magyar nyelv, irodalmi és kommunikációs tanszékvezetõje volt, számos tudományos munka szerzõje.
offtopic
filiszteus 2010 márc. 22. - 12:58:07
(849/8852)
Kedves Gyuri
Talán nem utasítod vissza azt a feltételezésemet, hogy a Ti politikai oldalatokra leginkább jellemzõ közéleti szereplõk, a teljesség igénye nélkül:
Demszky Gábor
Hagyó Miklós
Zuschlag János,
Hunvald György
Verók János
Szalainé Szilágyi Eleonóra
Antal Attila

Õk szerintem mindannyian tökéletesen tisztában vannak a "lózung" kifejezés igazi jelentésével és még véletlenül sem használják téves értelemben. Õk mind mûvelt és becsületes, nagyszerû baloldali emberek. Nyugodtan légy büszke rájuk.
Abban valóban igazad van, hogy egy idegen nyelvbõl átvett szó új jelentése nem mindig egyezik meg az eredeti nyelvbeni jelentésével. Pl. nett, a németben kedves, a magyarban jó megjelenésû, tiszta stb. (nem néztem utána szótárbanl, lehet, hogy más jelentést is társítanak még hozzá)
3/10
offtopic
kgyuri0 2010 márc. 22. - 12:42:16 3/10
(848/8852)
Kedves idlosza!

Ámulva látom, mivé lett apró nézeteltérésünk a “lozung” szóról.
Jobb ügyhöz méltó buzgalommal igyekszel bizonygatni, hogy a “lózung” (nem az eredeti német Losung) bír olyan jelentéssel, hogy “megoldás”.
Ez az ötlet meghökkentõ mindenkinek aki tud magyarul és kicsit is érdeklõdött politika, politológia újkori történelem iránt.
Az is meglepõ, hogy milyen sokat ér ez neked, pozsizsuzsit föltûnõ durvasággal hurrogtad le ezügyben(pozsizsuzsi idõtlen ideje fórumozik, s egyik jellemzõje, hogy nem politizál). Bántó és arrogáns durvaságod jól festi az általad favorizált politikai oldalt.
Fölmerül, mire jó ez neked, és az általad favorizált politikai oldalnak, ha történetesen igazad lenne, mitõl lenne az jó nektek? Még meghökkentõbb ötletre vélek rájönni, ami szintén jól jellemzi az általad favorizált politikai oldalt: OV-rõl sokan gondolják, írják, hogy ontja a lózungokat, az a benyomásom, azt szeretnéd bizonygatni, hogy ez az ítélet voltaképpen dícséret. OV a “megoldások embere”.
Vicces ötlet, de hogy is zajlana, ha tényleg a “lózung” azt is jelentené?
Kérdés, a másik jlentését hajlandó lennél-e meghagyni hogy ui. a “lózung” tartalmatlan, megtévesztõ propaganda szólam,a demagógiának, populizmusnak az “allegóriája”. Elég életszerûtlen megfosztani egy szót széleskörben használt, (el)ismert jelentésétõl de ha pl a “hetente” = “3 hetente” , miért ne próbálkozhatna ezzel is az általad favorizált politikai oldal?

EGYIK lehetõséged lenne, a “lózungozó” kritikusok tudat alatt dícsérni szándékozzák vezéredet, igazából harcostársaid lehetnének a Ficesz oldalán. Igen, ez életszerûtlen, bár nem idegen az általad favorizált politikai oldaltól, gondoljunk csak a magyarok vágott farkincákon lovagoló nagyasszonyára, aki szerint 75% jobbikos, csak még nem tud róla. De azért rólad többet föltételezek.
MÁSIK marad, hogy egy újabb bizonyítékot rittyentenél arra, hogy az ellenfelek milyen hülyék: olyan idegen eredetû szót használnak,amelynek nem ismerik a jelentését, s õk ugyan kritizálni szeretnék Viktorkádat, de még azt se tudják, hogy a “lózung” szónak legalább is van olyan jelentése is, hogy “megoldás”.
Pozsizsiuzsi durva sértegetéséért kétes dicsõség, mivel rizikós, hogy nem igen védhetõ, nem olyan túl szellemes, viszont nagy valószínûséggel nem is igaz.

Nem tudsz mértékadó magyar szöveget találni, ahol a “lózung” nem jelmondatként, jelszóként értendõ, leginkább méghozzá(“noch dazu”!) üres, tartalmatlan, megtévesztõ propaganda elemként.

Ha egy nyelv egy másikból átvesz egy kifejezést, akkor (már logikailag is) kizárt, hogy annak összes jelentésárnyalatát átvegye(ezért férevezetõ az eredeti német etimológiával bajlódni, sajnos én pl. megtettem. Meg fogsz lepõdni a Losung ürüléket is jelent, egyébként a Lösung is, sõt ez az egyetlen összefüggés köztük. Netán Viktorkád beszédeinek elemzésénél ezt a jelentést is hiányolod?)

Az lehet érdekes kérdés, hogy a magyar “lózung” miképpen kapott egy határozottan pejorativ értelemtöbbletet.
Eredetileg a német Losung minden jelmondat (Ora et labora, Csak jószerencse, semi más!),sõt pl a “password” is.

“Felirat” pedig egyértelmûen csak akkor lehet, ha egy lózung van felírva, pl “Tilos a bemenet” tábla felirat, de nem lózung.

Hivatkozol Bakos idegenszó gyûjteményére, már az is téves a “bevétel”-lel. Az a sötét figura, aki a Google-ban elsõre kiadódik (keresve a lózungot), na nem erõltetted meg magad az utánanézéssel,
Szörnyû kimondani, de aki azt meri írni, hogy a lózung eredmény, megoldás( CsiffáryTamás), egyszerûen téved, vagy hazudik.
Az internettel vigyázni kell!
Én akövetkezõben még nem találtam tévedést:

http://tintakiado.hu/dictionary_idegenszotar.php

Mûvelt magyar ember (annak alapján, hogy ide írkálsz elvárható lenne, hogy az vagy) a következõkbõl sajátítja el, mi a lózung: Arbeit macht frei!, Legdrágább kincsünk a gyermek!, Legfõbb érték az ember!, Lánynak dicsõség, asszonynak kötelesség!, Éljen és virágozzék a magyar és szovjet nép megdönthetetlen, örök barátsága!
Ezt még izlés szerint kiegészítheted: A jövõ elkezdõdik!, Rosszabbul élünk, mint négy éve!

Persze, nem tudom hivatkozhatom-e a mûveltségedre.
Ahogy ondokra(Fredire) rárontottál(mint a baloldal szokott nemzetére), pusztán azért, mert a német szótárban a Losung-ot kereste és ebbõl vont következtetést a “lózungra”, hát az érettségizett emberhez méltatlan volt. Persze, ismét méltó az általad favorizált politikai oldalhoz.
2/10
offtopic
meszag 2010 márc. 22. - 12:35:16 2/10
(847/8852)
Nem tudom úgí túlkomplikálni, mint te... :) Mi a baja?
7/10
idlosza 2010 márc. 22. - 12:23:22 7/10
(846/8852)
Szerintem tudod.
A te "jelkép" szöveggel ellátott képed.
De ez így uncsi, a tudom, hogy tudod, hogy tudom... :)
2/10
offtopic
meszag 2010 márc. 22. - 12:19:19 2/10
(845/8852)
ja nem érek rá mostanság rágódni.
7/10
idlosza 2010 márc. 22. - 12:18:58 7/10
(844/8852)
Menõ manó a kedvencem nekem is.:)
2/10
offtopic
meszag 2010 márc. 22. - 12:18:29 2/10
(843/8852)
Mi az a humánerõforrás?
7/10
idlosza 2010 márc. 22. - 12:17:55 7/10
(842/8852)
Hát persze. Tényleg máskor is megleptél már, milyen hosszan, napok múltán is rágódsz ilyen fontos ügyeken, mint,ami itt a topic-on is zajlik.
2/10
offtopic
meszag 2010 márc. 22. - 12:14:33 2/10
(841/8852)
Na ezt is homlokegyenest másképp látjuk, ez van. :)
offtopic
filiszteus 2010 márc. 22. - 12:13:11
(840/8852)
Lehet álmodozni egy Göncz árpádhoz hasonló szenilis, párthûségét egy pillanatra nem feledõ SZDSZ aktivistáról, mint köztársasági elnökrõl, de szerencsére mostanában az álmaitok messze esnek a valóságtól.
Ti csak szégyenkezzetek nyugodtan MK EU-parlamenti tevékenysége miatt, mi büszkék vagyunk rá, hogy a sok mameluk között van egy határozott, a nemzet érdekeiért harcoló képviselõnk.
2/10
offtopic
meszag 2010 márc. 22. - 12:13:07 2/10
(839/8852)
Ne mondd, hogy nem láttál sose egy részt se a Menõ manóból? Na õ szokott úgy nevetni, mint én azon a hsz-en, és ezt jelzik a :Q betûk. :)
2/10
offtopic
meszag 2010 márc. 22. - 12:11:26 2/10
(838/8852)
NEm bonyolítasz te mindent túl? Egyszerûen azon muszáj volt röhögnöm, amit írtál. :)
7/10
idlosza 2010 márc. 22. - 12:05:35 7/10 Előzmény meszag
(837/8852)
A 862.hsz.-t még annyival egészíteném ki ez alapján, hogy: max. > max. háromszavas ködös...
Ehhez a képhez annyit, hogy látszik rajta a nõiességrõl alkotott képed és vszínû, humánerõforrás hiányban szenvedsz a jelképed alapján. :)
2/10
offtopic
meszag 2010 márc. 22. - 12:03:24 2/10
(836/8852)
Elég nagy égés,hogy a EP-ben benne van. Még Solyomnál is rosszabb lenne.
offtopic
filiszteus 2010 márc. 22. - 11:59:49
(835/8852)
Csak a benyomásaimat osztottam meg Veletek, szerintem határozottan építõ jelleggel. Nem az én Krisztikém, hanem Magyarország leendõ köztársasági elnöke. Bármennyire fáj, hozzá kell szoknotok a gondolathoz.
2/10
offtopic
meszag 2010 márc. 22. - 11:22:06 2/10
(834/8852)
kedvességed határtalan. :P
bántotta krisztikéd? az a baj?
offtopic
filiszteus 2010 márc. 22. - 10:35:48
(833/8852)
Te meg elég egyszerûnek tûnsz. Ami nem baj, mert egy társadalomnak nem csak az értelmiségre van szüksége. A beírásodat diktáltad valamelyik írástudó hozzátartozódnak, vagy elsajátítottad az írás tudományát? Akkor viszont javasolnám a Maunika Show topicot mint alkalmas területet, ahol kifejtheted a nézeteidet. Jó szórakozást!