10/10
Nótárius 2021 júl. 28. - 13:00:51 10/10
(1/1)
"Andrzej Wajda egyike a legnagyobb lengyel filmrendezőknek, hazáján kívül is ismert, elismert. Oscar-díja mellett a világ legnagyobb fesztiváljain díjazták filmjeit, rendezői munkásságát. Több mint ötven filmet rendezett, számos helyen tanított és dolgozott hazájában és külföldön is. Néhány évvel ezelőtt, nem sokkal halála előtt, szellemileg teljesen frissen mesélt pályájának fontosabb állomásairól, filmjeinek keletkezéséről, és ezekkel összefüggésben, a II. világháború utáni Lengyelország történelméről. Andrzej Wajda mesélt, Andrzej Wajdáról. A 90 éves rendező tanulságos, izgalmas, szórakoztató történetei igazi csemegék nemcsak a filmrajongók, de mindenki más számára is." 

Ez pedig a mesterkurzusa, nem csak a filmművészetben jártas érdeklődöknek. ;)

"A képek mozija volt ez, amit nem mondhattunk el szavakkal arról a korról, elmondtuk képekkel." - Andrzej Wajda

Anno Nemeskürty István igényes felvezető előadásai után, azon régmúlt éjszakákba nyúlóan, néztem meg sorjában Andrzej Wajda filmjeit.

Most évtizedek múltával, ezekre is visszaemlékezve, nagyon tanulságosan érdekes volt Wajda saját, személyes hangnemű, filmszakmai és történelmi értelmezésével újra áttekinteni az alkotásait.
Csak annyi hiányérzetem volt evvel a különleges élménnyel kapcsolatban, amennyi számomra emlékezetes, ikonikusan kitűnő filmje kimaradt belőle.