8/10
Ferenc Nith ápr. 14. 00:06:58 8/10
(293/293)
Elgondolkoztató, közepesen izgalmas történelmi kalandfilm helyenként túltolt pátosszal. Aki ebből akar történelmet tanulni, vagy tökéletes történelmi hűséget vár el, az h ü l y e, és/vagy náci. Ha a filmről van szó, akkor szerintem el kellene tekinteni attól, hogy ki és milyen pénzből csinálta. Idióta és védhetetlen eljárás ez a keveredés. Akinek meg tényleg mindenről ugyanaz jut eszébe (mondjuk az, hogy O1G), akkor az illető ezzel egyúttal ki is iratkozott a mértéktartó, hiteles hangok közösségéből és inkább csak ventilálja a saját lelki nyavalyáját, komplexusát, mumusát. Aki úgy ad 1 pontot erre a filmre, hogy meg se nézte, vagy mert a pártújságja kiadta, hogy ez egy sz*r, az takarodjon filmkritika oldalakról, mert nem itt kell a gombot nyomogatni, hanem a szavazó fülkében. Ez a film nem sz*r! A honfoglalás című film tényleg az volt, de itt a rengeteg pénzből tényleg kapunk látványt, statisztákat, filmélményt, nem gagyi cgi az egész. A jelmezek pl. kifejezetten szépek, és a fényképezés is majdnem olyan jó, mint a Semmelweis-ben (ott szerintem világbajnok volt). A filmzene is elég jól sikerült. Petőfi hiteles, és érdekes módon ebben a filmben egyszer sem jutott eszembe a régi, magyar filmes betegség, amikor látható, hogy a színészek játszanak, mímelnek, nem pedig megélik a szerepüket. Helyenként vannak jó poénok is, pl. Vasvári Pál karaktere nagyon tetszett. Szendrey Júlia kommandózását kihagyhatták volna, az nettó baromság, de nem rontotta el a filmet. A forradalomra ráhangolás, a gazság a filmben nem nagyon épül fel, nem annyira érezzük, hogy mire föl is kellett ez a forradalom, de amikor már történik, akkor el lehet hinni, hogy volt tétje a dolognak. Talán még az is megérint valakit, hogy a nép kivételesen gyakorol némi testvériességet, szeretetet. Ezek szerintem sokkal többet érnek, mint egy uralkodó váltás, vagy rendszerváltás. Magyar Pé gyűlésein is vannak ilyen álmok, remények. Kellene ide is egy Messiás. (Már jött, csak hát odanyomtuk egy fára hiltivel…)
A nemzeti pátosz helyenként szerintem kicsit túllendült, de meglepetésemre voltak ilyen témában bizsergetős részek is, pl. mikor a Pilvax-ban Petőfi először elmondta a nemzeti dalt. Mindenképpen érdemes a nézésre, nem gagyi! Persze kalandfilmre kell készülni, ami nemzeti történelmi környezetben zajlik. Ner propagandát nem nagyon véltem benne felfedezni. Nincs benne brüsszelezés, sorosozás, libsizés. :-) Akinek persze önmagában a nemzetek léte is irritáló és sovinizmus, az nem fog erre ámenezni, de annak azt üzenem, hogy lelki beteg, és ne másban keresse az ellenséget, hanem inkább magában a gyógyulást.
1/10
Ferigy ápr. 12. 12:02:14 1/10
(292/293)
Orszag egyik szegyenfoltja ez a film
1/10
offtopic
foxboiii96 ápr. 10. 18:15:53 1/10
(291/293)
Ha annyira rossz 1 pontozni, a Fidesz-es liberál-nacionalisták hol voltak amikor leszavazták a Jojo Nyuszi-t, anélkül hogy megnézték volna? Érdemes megnézni ott is a kommentszekciót.
Sz. Péter ápr. 06. 10:30:24 Előzmény son88
(290/293)
Mondjuk ez kb. annyira komoly történelmi film mint (ha már Amerika) pl. az
"Abraham Lincoln, a vámpírvadász". Szóval a helyükön kell kezelni ezeket.
Nyilván nem 1 pontos alkotás de a 10-es értékelés is vicces tekintve, hogy milyen filmek vannak 8 fölött.

10/10
son88 ápr. 05. 21:44:49 10/10
(289/293)
Politikai viszonyoktól függetlenül nézze meg mindenki! Az 1 pontos vélemények itt és az imdb-n sajnos napjaink közéleti meggyőződéseiből születtek. Valós, a film minőségéről alkotott vélemény nélkül. Ez szomorú. Mert a Most vagy Soha című fim történelmünk legfontosabb eseményét dolgozza fel. Szerintem semmi gond nincsen vele. Sőt! Tökéletes alkotás! Kiváló színészi alakítások. A fikciós szál engem nem zavart. ( Hol nincs ilyen? ) Nem vonta el a lényegről a figyelmet. Külön dicséretes a képi világ és a zene, ami komoly amerikai filmekkel versenyezhet.... Ha már Amerika ott nem lenne kérdés senkinek ( republikánusnak vagy demokratának) hogy, megnézzen egy filmet ami történelmük részét képezi... Ugye?
Szóval nézd meg te is! Hidd el messze nem 1 pontos alkotás! Én 2x láttám már!
10/0
10/10
Zizóma ápr. 05. 21:03:16 10/10
(288/293)
Nagyon tetszett, még a hatása alatt vagyok. Felemelő és izgalmas. Kicsordult a könnyem, amikor először szavalta el Petőfi a Nemzeti dalt.
10/10
Krisz2718 ápr. 04. 22:43:26 10/10
(287/293)
Szerintem nagyon jó lett! Én végig élveztem és sokszor libabőrös lettem. Nem értem, mi ez a nagy lehúzás.
Sz. Péter ápr. 03. 17:05:58 Előzmény GRatta
(286/293)
Én direkt kiszámoltam az imdb szavazatok alapján, hogy ha kivesszük az irreális 10-es és 1-es értékeléseket, akkor kb. 5,3 jött ki.
Átlagban egy ilyen szám még mindig egy gyenge filmet jelöl.
10/10
GRatta ápr. 02. 22:12:01 10/10
(285/293)
Normálisan az ember nem kritikus szemmel ül le filmet nézni, de a politikai okok miatti média ellenszél következtében mi is figyeltük, mibe lehet belekötni. Ami van is, de messze nem olyan súlyos dolgok, hogy jogos lenne a lehúzás, amit egyes médiumokban ill a filmet meg se néző kommentelőktől kap.
Ami a legnagyobb hibája, hogy Petőfit nem sikerült karakteresen megjeleníteni. A többi márciusi ifjú viszont jól sikerült, Vasvári kicsit idegesítő, de szórakoztató, Jókai óvatos visszafogottsága is jól van megjelenítve. A fiktív szál nem rossz, csak a végén, Farkasch és Júlia összecsapásánál lett túltolva. Ez egy közönségfilm, nem dokumentum, jó, hogy akciójelenetekkel feldobták az egyébként nem túl izgalmas történéseket.
Magyar filmek örök gyengéi a párbeszédek, de itt 1-2 nagyon patetikus megjegyzésen kívül nem voltak fájdalmas szövegek, így ezzel se volt komoly baj. A látvány, díszlet, jelmez, hangok mind profik, látszik a nagy költségvetés rajta, és jó hangulatot teremt elejétől a végéig.
Aktuálpolitika semmi nincs benne, aki ezt mondja, annak nyilván súlyosan be van csípődve a Rákay.
A film végig a 2 és 1/4 óra során fenntartja a figyelmet, nem unalmas, nem fárasztó. Annak ellenére, hogy a nézők a történet kimenetelét jól ismerik.
Összességében vannak gyenge pontjai a filmnek, de a reális 7-8 körüli pont helyett 10-et kap, ellensúlyozandó a trollhadsereg 1-es pontszámait, amik miatt az átlag pontszám nem tükrözi a valóságot.
elektor ápr. 02. 04:59:47 Előzmény Lalikus
(284/293)
Jauuuska. Biztos háliwudi moslékon nőttél fel?
Guten apetit!
6/10
Lalikus ápr. 01. 20:45:34 6/10
(283/293)
Számomra sok mindenben kinőtte a magyar filmek állandó gyengeségeit, persze maradt bőven hiányérzet. Viszont összességében kellemesen csalódtam, hisz eleve tudtam, hogy nem kell szuperprodukcióra számítani, ráadásul minden politikától mentesen nézek filmeket. A rendkívül jól eltalált, részletgazdag korabeli díszlet nagy piros pont. Sok esetben a Nick Cage-es Nemzet aranya jutott eszembe a sok laza és szintén a jó néhány pátoszi jelenet váltakozása miatt. A fiktív szál szerintem hozzátett a filmhez, sőt Horváth Lajos Ottó alakítása vitte nálam a pálmát, és ez ügyben lényegtelen hogy milyen volt a szál dramaturgiája. Magyar szinthez képest nagyon jók a pörgős jelenetek is. Nyilván sorolni lehetne a negatívumokat is, például talán jobban meg lehetett volna teremteni azt a negatív, elnyomott hangulatot amiben élhettek akkoriban itthon. Illetve akkoriban költők, és a versek fontosságát, melyek reménysugárként jutottak el az emberekhez. A legfájóbb negatívum épp Petőfi súlytalansága. De persze, egyetlen film nem foglalhatja magában egy történet minden aspektusát, ráadásul nem dokumentumfilmet, nem is történethű drámát vállaltak a készítők, hanem idehaza szokatlan módon akció-kalandfilmet. A drámai verziót talán majd valaki más a jövőben. Mindenesetre több hasonló (akár még jobb) honi filmet szeretnék látni.
10/10
strom97 ápr. 01. 12:07:50 10/10
(282/293)
Nagyon jó film! Nem értem miért húzza le mindenki. Jó volt a díszlet a ruhák. A szereplők is teljesen jók voltak. Nekem a fiktív jelenetek is tetszetek. Végig izgultam az egész filmet.Habár tudtam nagyrészt az eseményeket sorba. Összesítve olyan 8/10 lenne csak azért adok 10/10 hogy ellensúlyozam a sok 1/2-öt.
1/10
KatnissEverdeen márc. 31. 18:57:11 1/10
(281/293)
Megnéztük, magunk tisztességéből azért, h saját benyomásainkra tudjunk támaszkodni, plusz a magunk komfortja okán vip moziban. Kivételesen sajnálom, h én valóban megtisztelek mindenféle előadást azzal, h kikapcsolom a telóm, mert emiatt nem tudtam rögzíteni, amikor - vip moziban vélelmezem nem kényszerből jegyet vásárolt - mai ifjak egy csoportja, úgy kb a film felénél kollektíve kivonult a filmről, és közben is többször járkáltak még popcornért, stb..
Ezen beszámolót nemcsak a fiatalok - szabad körülmények között tanúsított - véleményének szemléltetése miatt osztottam meg, hanem mert remekül tükrözi a mi hozzáállásunkat is.
Nagyon sajnálom ugyanis, de kizárólag jólneveltségünk+ okán nem követtük csak a példájukat; indoklással pedig nem is bajlódom, mert úgy gondolom, az eddig született kritikák tökéletesen autentikusak, csak ismételni tudnám.
Esetleg azon kiegészítő megjegyzéssel, hogy mennyire kontrasztos volt tapasztalni: hogy tényleg milliárdokat herdáltak egy nyugat elleni propaganda céljából (is) készült filmre, amely közben minden elemében a nyugatot majmolja, ráadásul annak is a legklisésebb mintáit használva. (Ekként ha ez egy sima amerikai játékfilm lenne egy fiktív történet alapján /ami véletlenül sem egy nemzet egyik legjelentősebb történelmi eseménye/, és nem is akarna egy délutános szórakoztatásnál többet magyarázni magáról, akkor talán meg is kapná itt is az ilyennél szokott, kb 6 pontos átlagértékelést ;)
9/10
MobyDick márc. 31. 14:35:24 9/10
(280/293)
Egy professzionálisan megcsinált, nagyszabású (nem szegényes) magyar film. Történelmi alapokon, fantáziávak kicsit feldúsított cselekménnyel. Korhű környezetben, kitűnő színészekkel, patetikus, felemelő jelenetekkel. Végig leköti a figyelmedet. Időszerű volt végre egy ilyen film elkészítése.
Mindenkinek ajánlom.
1/10
Hungarianfellas márc. 31. 13:08:13 1/10
(279/293)
Miért kellett ebbe ennyi pénzt beleölni. Eddig szebb volt az emlékem március 15-éről. remélem elmúlik ennek a vacaknak a hatása!
1/10
hungarianfellagroup márc. 31. 13:05:25 1/10
(278/293)
Mi lett a hazánkból és a szabadság ünnepéből? Ripacsok sajátítják ki, ilyen szánalmas filmmel?
1/10
pasztorildiko márc. 31. 13:01:31 1/10
(277/293)
Petőfi forog a sírjában!
10/10
Vicek márc. 30. 18:12:08 10/10
(276/293)
Magas színvonalú, abszolút élvezhető film.
2/10
offtopic
farkas_ márc. 30. 17:08:23 2/10 Előzmény capt.nemo
(275/293)
Igen, köszi a korrekciót!:)
capt.nemo márc. 30. 11:04:37 Előzmény farkas_
(274/293)
mármint Sherlock - c nélkül.