Téma: Rhoda Scott

kissmekate 2012 ápr. 03. - 19:51:59
(1/1)
RHODA SCOTT KONCERT BUDAPEST 2012 - Papp László Sportaréna
Rhoda Scott Koncert 2012 RaM Colosseum, 2012. július 12. (csütörtök), 19 óra

Rhoda Scottot a Hammond orgona "királynõjeként", a Mezítlábas Hölgyként ismerte meg a világ. A kitûnõ orgonista többször járt már Magyarországon, legutóbb 2008. Március 19-20-án Rhoda Scott a Szegedi Blues Fesztivál sztárvendégeként, 2009. július 22-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, 2011-ben két alkalommal is, tavasszal és karácsonykor, akkor az újlipótvárosi RAM Colosseumban adott karácsonyi koncertet.

Magyarország szereti Rhoda Scottot, az érzés kölcsönös: többször nyilatkozott sajátos kötõdésérõl a magyarokhoz, a Kodály módszerhez, Bartókhoz, Pege Aladárhoz. A hetvenes években egy ideig itt is tanult, úgyhogy neve igazán nem ismeretlen a hazai közönség elõtt.

New Jerseyben született egy metodista lelkész legidõsebb lányaként, ifjúsági és Gospel kórusok zenéjén nevelkedett apja templomában, ahol gyakran szerepelt orgonistaként. Késõbb klasszikus zongorán is tanult, azonban visszatért az orgonához, amibõl aztán késõbb diplomát is szerzett a világ egyik leghíresebb zeneiskolájában, a Manhattan School of Music-ban. Nina Simonéhoz vagy Dee Dee Bridgewaterhez hasonlóan – Franciaországban telepedett le.

A klasszikus dzsessz-sztenderdektõl a gospeleken és a spirituálékon keresztül blues-okig terjed széles repertoárja, s zenéje így energikus fúziója a különbözõ stílusoknak, a jazznek és a gospelnek, a néger spirituáléknak, a bluesnak és a klasszikus zenének, melyek egyaránt tükrözik gyermekkora tapasztalatait és a késõbbi komolyzenei képzését. Több mint ötven lemezzel büszkélkedhet.

Hangszeréül a Hammond orgonát választotta és hamarosan a világ legjobb nõi jazz orgonistájává vált. Az orgonán mindig mezítláb játszik, innen erednek becenevei is. Scott, más jazz orgonistáktól eltérõen egy összetéveszthetetlen, szinte csak rá jellemzõ pedálhasználattal játszik basszusfutamokat, így adva lehetõséget a bal kezének arra, hogy gondosan kidolgozott dallamokat tudjon megszólaltatni. Ennek eredményeképpen Scott zenéje különbözõ zenei stílusok, mint a jazz, a Gospel és a klasszikus zene energikus fúziója.