9/10
grosz_i 2022 dec. 19. - 18:17:52 9/10
(1/1)

Rosamunde Pilcher - Hazug élet, igaz szerelem - Falsches Leben, wahre Liebe (2019)
Egy szombat délután „A Saturday afternoon” novella nyomán

Bill Pexton, fiatal tengerészhadnagy a harci búvár felvételi előkészületek során összebarátkozik az egyik bajtársával, Mo (Mark) Millerrel. Mo, ellentétben Billel, inkább rendezetlen családi háttérrel rendelkezik. Az igazi apja soha nem ismerte el, csupán annyit tud róla, hogy a tengerészetnél szolgált. A két barát közül egyikük sem sejti, hogy kisbabaként őket felcserélték. Ezt csak a születésük után két évvel fedezték fel. Akkoriban az anyák nehéz szívvel úgy döntöttek, hogy a gyerekcserét nem csinálják vissza, mert már túl erős érzelmi szálak fűzték őket a náluk lévő gyermekhez. Az asszonyok megegyeztek egymással, hogy tartják a kapcsolatot, de röviddel rá Mo édesanyja a fiával együtt eltűnt. Lady Theresa Pexton viszont képtelen volt ennyiben hagyni a dolgot, és egy újabb bizonyíték alapján magánnyomozót bízott meg, hogy kövesse ezt a nyomot egészen Dél-Afrikáig. A férje, lord Frederic Pexton viszont minden további kutakodást határozottan ellenez.

Miután egyiküknek sem sikerül a felvételi vizsga, Bill (William) az új barátját meghívja hozzájuk, a szülei birtokára Cornwallba. A hazaúton egy kis pihenőre megállnak, meglepetésként meglátogatják Bill barátnőjét, Abigail Collinst. Abby helyett viszont csak a nővérét, Doreent, azaz Ducit találják otthon, aki titkon már évek óta szerelmes a fiúba. A régebbi csúfneve, már nem igazán illik rá, lefogyott, amióta diagnosztizálták nála a cukorbetegséget és inzulinozza magát. Sőt Bill először meg sem ismeri. Ugyanekkor Mo megismerkedik Abbyvel, anélkül hogy sejtené, ő tulajdonképp a bajtársa barátnője, éppenséggel majdnem jegyese. Mindketten szívesen flörtölnek, azaz összebarátkoznak egymással, sőt Mo azonnal meg is adja Abbynek a telefonszámát.

Mo feleszmél a valóságra, amikor mindketten megérkeznek a Pexton birtokra. Bill ugyanis elhallgatta előle, hogy ő egy ősi földbirtokos tiszti családból származik, ahol a fiúgyermekek mindig is a tengerészeti karriert választották. Lord Frederic és lady Theresa viszont szívélyesen fogadja Mot így oldódik a fiú gátlásossága. Sőt örülnek, hogy Billnek ilyen kedves barátja van. Amikor Bill bemutatja neki Abbyt, a barátnőjét, akkor a nő is, Mo is elhallgatja, hogy ők már találkoztak egymással. Sőt egyenesen úgy tesznek, mintha sosem történt volna meg az a találkozás. Eközben Doreen mindent megtesz, hogy elfojtsa a Bill iránti erős vonzódását, ami az idő múlásával mit sem változott, jóllehet mindketten remekül megértik egymást.

Ők, miközben az egymás iránti érzéseiket tisztázzák, Frederic felismeri, hogy Mo esetén tulajdonképpen az elcserélt vérszerinti fiáról van szó. A két barát számára egy világ omlik össze, amikor mindezekről tájékoztatják őket. Bill szülei örömkönnyes szemmel ölelik keblükre az újra megtalált fiúkat. Lord Pexton minden követ megmozgat, hogy Mot hivatalosan is fiaként és örököseként elismertesse. Bill egyre inkább érzi, hogy ő csak háttérbe szorul, és a felesleges személy lett a családban. Hivatalosan is házassági ajánlatot tesz Abbynek, aki ezt - érezve a nyomást -, el is fogad. Doreen erre úgy dönt, elhagyja Cornwallt.

Bár Mo és Bill továbbra is igyekeznek barátok maradni, sok minden megváltozott mindkettőjük számára. Amikor pedig Mo nevelőanyja, Ellen megjelenésével aztán kiderül, hogy lord Pextonnak igenis köze van ahhoz, hogy a nő és Mo annak idején nyomtalanul eltűnt. Ugyanis a férfi a nőnek „el akarta adni” a fiát - és ezzel tökéletes lesz az érzelmi zűrzavar.