Bagyo 2015 febr. 03. - 19:34:29 Előzmény koshaj
(2/2)
A debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Nemzeti Színház közös produkciója.
2014 január 30.

A színpadkép szimmetrikus. Bal oldalt a régit jelképezõ tüzek, jobbról az új hit gyertyái égnek. A tüzek kialszanak, de idõnként újragyújtják õket. Középen, a nézõtér felé lejtõ deszkaemelvény, melynek csúcspontján, átlósan nyúztózkodó, kiszáradt ágas-bogas fa-gyökér lóg alá. Kitûntetett jelkép ez. Ide vonul fel király és királyné imát, átkot, szózatot mondani múltnak és jövendõnek. Amúgy a színészek alig mozognak, egyhelyben állva monologizálnak, még akkor is, ha az éppen dialógus.
A jelmezek a 80-as évek modernitársát sugallják. István és Gizella természetesen a gyász miatt dísztelenül teljesen feketében. A többiek visszafogottan, a szerepükhöz illõ atributumokkal felszerelve.
Az egyházi és a népzenei konzerv mindig kiszámíthatóan megérkezik. A világítás ingerszegény, sárgásbarna fénye végigkíséri a darabot, próbára téve a figyelmet.

Pedig figyelni kell a szövegre! Egyszerre archaikus és modern. Egyszerre szól az Árpád-ház elsõ uralkodójának nagy próbatételérõl és végig a magyar történelem hasonló sorsú, hazát jobbítani vágyó alakjaíról. Külsõ és belsõ erõk feletti uralomról, uralkodásról. Belsõ meggyõzõdésrõl, kételyekrõl. Istenhez, vagy ahogy tetszik a sorshoz való viszonyról. A tanult hitrõl, a törvényekrõl, a belsõ parancsokról. Fel lehet és fel kell fedezni benne a drámát. A szerepekben rejlõ utakat és célokat. A segítõket és a gátlókat. Kinek-kinek a maga hite, vagy érdeke szerint vezérelt gondolatát és érveit, cselekedeteit. Egy jó drámában, mint amilyen ez is, mindig mindenkinek igaza van. Mindenki fõszereplõ, leszámítva néhány alabárdost. Nincsenek tisztán jó és rossz karakterek. Amellett a szöveg kellõen árnyalt, bölcs és derûs humorú is.

Néha úgy éreztem jobban járnék, ha lehunyom a szemem, átadhatnám magam csak a szövegnek. Azonban a megértést akkor is megnehezítették volna a monoton "legyünk már túl ezen a részen" megoldások és az idõnként a semmibõl kitörõ erõteljes, túlgesztikulált szónoklatok. Úgy éreztem, mintha jelmezes összeolvasó próbán lennék és nem a Nemzeti Színház elõadásán.
9/10
koshaj 2015 jan. 30. - 23:28:03 9/10
(1/2)
történelmet szeretõ férfiak bizonyára fogják élvezni. pozitívumnak éltük meg, hogy korhû ruházattal, beszédstílussal is tarkítva volt. voltak benne nem szokványos poénos szófordulatok is. a történetnek mondanivalója is van (talán ezt túlságosan sokszor is elismétlik...)
egyesek lehet a 2. felvonást túl hosszúnak fogják érezni, ha nem bírják a monológokat, szívfájdalmas tépelõdéseket... :)
de a színészi alakítások abszolút nagyon jók voltak, örültünk, hogy ezt választottuk programnak