7/10
FElepHánt 2014 dec. 01. - 16:04:59 7/10
(1/1)
SZTÁLINVÁROS---Tóth József---Bartók Béla Kamarszínház Dunaújváros
Elsõ találkozásunk a társulattal és Hamvai Kornél feydeau-s komédiájával. Kellemesen nézhetõ, normál szórakoztatást nyújtó elõadás. A Szigligetbõl ismert bohókás fordulatok börleszk jelleggel hatványozódnak, poénok özöne csattog, a félreértések láncolata derûs végkifejletbe torkollik.
Tóth József rendezése korrekten fogja össze a szálakat, tapasztaltan dolgozza ki a szituációk özönét. Sikerül karaktert adni a figuráknak, a hasznos színpadkép is õt dicséri. Kevésbé tetszik a nyitó úttörõtáncosok népies botladozása, annál hatásosabb a finálé össztársadalmi munkáskórusa.
Gulyás Hermann Sándor és Páder Petra kultúrházigazgatói házaspárja böcsülettel helytállott, csakúgy, mint az állatorvosból ávós-századossá elõlépõ Polgár Lilla. Méretes deklamációval Quintus Konrád a párttitkár, Tõkés Nikoletta a bájtündér Bellácska alakját hitelesítette, Vándor Éva igazi pesti színésznõ, Gasparik Gábor pesties olasz riporter.
KIcsit zavaró az állandóan visszatérõ éktelen szirénázás, szerencsére nem érezzük /még/ az ötvenes évek rettenetét. Rákosi Mátyás szerepében a félfülû szobor bronzfényû jelenése emlékezetes, Dubai Péter gumibotozó rendõre utóbb énekhangjával engesztelt.
Kiss Attila finom humorral, ragyogóan építi fel gyámoltalan tanácselnökét, Jakab Csaba, mint portássá deklasszált osztályidegen, a helyzetkomikumon túl végsõ metamorfózisával tûnik ki.
Lehet, hogy már alig van acélváros, de a hajdan megnyitott mûvházban mind a mai napig virágzik a népboldogító kultúra.