Téma: Téli mese

3/10
Irgum76 2014 jún. 17. - 09:47:16 3/10
(48/108)
"Szóval, ha hitvány ha nem a Téli mese mûfaja irodalom a könyvben meseregény megjelöléssel bír."
ezt honnan veszed?
ha egy kellemes kis mese lenne akár szerethetõ is lehetne de ez nem mese!
a misztikus egy mûfaji besorolás
attól még, hogy egy film misztikus lehet jó film lehet rossz film is viszont nem lesz mese
ha nálad ez a mese kategóriába esik akkor elég sok mesét láthatsz a Star Wars-tól a Gyûrûk uráig...
tengier 2014 jún. 17. - 09:22:02
(47/108)
Amikor a forgatókönyv író nyilatkozza, hogy Steineriánus, akkor abban hol van az én felsõbbrendûségi tudatom. Ej de ismerõs érvelés.. nem tudok vmit, ezért te aki állítasz vmit, tévedsz, mert hülye vagy.
tengier 2014 jún. 17. - 09:19:17
(46/108)
A mátrix meg arról szól, hogy neó megtanul kungfuzni mi? Véletlen se Lukács evangéliuma van adaptálva. A narnia krónikái is csak mese, semmi görög mitológia nincs feldolgozva? (hogy pontosan melyik, azt guglizd meg)
2/10
linda982 2014 jún. 17. - 08:35:49 2/10
(45/108)
Értem én, hogy ez a film inkább a jó és a rossz küzdelmérõl szólt...de akkor inkább ne kevertek volna mellé minden mást. Tényleg egy katyvasz az egész. Mintha a rendezõ minden témakörbõl kivett volna egy-egy elemet ami neki tetszik.
Megpróbáltam maximális nyitottsággal és elvonatkoztatással nézni a filmet, de ahogy jöttek az újabb és újabb értelmetlen dolgok, egyre élvezhetetlenebbé vállt a film.
Végül persze összeállt a kép, de a lényeg rém egyszerû és csak hatalmas körítés van köré fonva.

Ráadásul az a felnyírt haj szerintem egyáltalán nem illett a 19. századba.
2/10
medea1 2014 jún. 16. - 22:47:15 2/10 Előzmény Bob19
(44/108)
Téli mese.
Volt benne kb. 2x 5 perc amikor le tudott kötni a film, és amikor nem csak azt vártam, hogy könyörgöm mikor lesz már vége? De szét nézve láttam olyan arcokat közben, akiknek tetszett is. De nem mások arcáról kell az értékelési pontszámot adunk, se nem a mások film kritikájából, csak a saját véleménybõl.

Én mindig az értékelés után olvasom el a hozzászólásokat. Mert alapvetõ hogy más értékelését, vagy más, mások értékelési kritikáját a szavazáskor nem szabad figyelembe venni, csak a saját megítélt értékelésünkre hallgatni. Senki ne halhasson senkire, mindenki a saját elgondolt és meggondolt értékelést adja, mert az adott, vagy szánt pontunk kritizálója hozzászólásban kérdõre vonója célja, hogy a többi szavazót a neki megfelelõ és tetszõ pontszám adása felé befolyásolja!
perry 2014 jún. 16. - 20:34:55
(43/108)
Ez rohadtul a te véleményed.

"A mese epikai mûfajcsoport, a legõsibb mûfajok egyike. A mesék terjedelme kisepikai jellegû, a mûfaj eredetileg verses és prózai egyaránt lehetett; újabban az utóbbi forma jutott benne túlsúlyra. Az ide tartozó alkotások fantasztikus-csodás (vagy legalábbis valószerûtlen) elemekkel átszõtt, általában idõben és térben is fiktív körülmények között játszódó eseményeket ábrázolnak. A reális világot képviselõ hõsei jobbára elvont típusok (az öreg király, a legkisebb fiú, a juhász stb.), s ezek legtöbbször képzeletbeli hõsökkel (óriások, törpék, tündérek, boszorkányok, varázslók, sárkányok) és fantasztikus tulajdonságokkal felruházott jelenségekkel (beszélõ állatok, növények, tárgyak stb.) állnak szemben. Az események is valószínûtlenek, de egy sajátos hagyomány logikáján belül maradva a cselekmény menetében az egyik esemény bekövetkezése már valószínûvé teszi a másikat. Jellegzetes vonása az egyszerû világkép, mely átmeneti típusokat nem ismerve éles határt húz a jók és a rosszak közé. A végkifejletben a mese diadalra juttatja a jókat, és megbünteti a gonoszokat."

Sajnos hasonlatod a Terminátorról sajnos nem mond semmit, mert mûfaja akciófilm jobb esetben tudományos-fantasztikus.

A miszticizmussal meg mi a gondod az nem derül ki abból amit ide írtál, csak annyi, hogy az nem mese de ezt már nálad nélkül is többen tudták.

"A misztika szó szerinti jelentése titokzatosság, rejtelmesség. A fogalom egyik lehetséges meghatározása szerint, ez egy olyan spirituális állapot, amely teljesen szubjektív, hiszen egy felsõbb hatalom, Isten jelenlétének megtapasztalását, illetve ennek a transzcendentális állapotnak a lenyomatát jelenti az érzékelõ személy lelkivilágában. A miszticizmusnak a meghatározása nagyon nehéz, ugyanis ennek megtapasztalása minden esetben egyéni és mindig magán hordozza az illetõ személy kulturális és szociális hátterébõl adódó elõítéleteket és normákat. Valláselméleti szempontból, Istennel való teljes egyesülésnek azt a titokzatos folyamatát nevezik miszticizmusnak, amely során az egyén teljesen valósnak, reálisnak tekinti ezt az állapotot. A misztika minden vallásban jelen van, hisz a vallások és a misztika eredete sok esetben összefonódik. A miszticizmus eredetét arra az elméletre lehet visszavezetni,a mely szerint a természetfeletti erõk uralják a világot és az emberi sorsokat. A miszticizmus, ezek mellett egy filozófiai elmélet is."

Szóval, ha hitvány ha nem a Téli mese mûfaja irodalom a könyvben meseregény megjelöléssel bír.
A filmrõl meg azt gondolsz vagy írsz ami neked jól esik, részemrõl ennyi és nem is kívánok veled vitatkozni.
3/10
Irgum76 2014 jún. 16. - 19:10:38 3/10
(42/108)
"De vissza a Téli meséhez ami végül is -bármit akarunk bele látni- nem más mint egy jóféle Grimm mese vagy írhatnám Andersen és sorolhatnék más meséket is egészen a mondákat bezárólag a magyar mítoszvilágig, A fehér ló fiától a szegény ember árva fiáig vagy Iluskáig."

hát rohadtul nem!
azért mert a címébe beleírták, hogy "mese" attól még nem lesz mese
ennyi erõvel a Terminátor is lehetne "Mese a jövõrõl" de ettõl még nem lenne mese
az a film amiben az angyalok démonokkal küzdenek az misztikus kategória
míg a mese szerethetõ addig egy elcsépelt, misztikus közhely szimplán hitvány
perry 2014 jún. 16. - 18:38:51
(41/108)
Mára az élet általános, vagy nagy igazságaira fanyalogva csak azt mondjuk : "Rettenetes blõdli-, közhely- és szirup-halmaz". Persze mirõl is szól a mese? Maga a mese szó nem jelentette mindig azt, amit ma értünk rajta. Sokkal inkább illet rá a példázat, talány, hiedelem régi korokból és persze etikai kapaszkodó milyenek legyünk, vagy még inkább jelen esetben erkölcsi útmutatás a keresztény-zsidó kultúrkörben a mindennapok viselkedési kódexei.
A jó és a rossz harcáról Krisztus elõtt és Krisztus után a mítoszok sötét bugyrában fogant rosszról és a jóról , hívjuk õt Feljebbvalónak, Istennek. Lucifernek, sátánnak, démonnak akik benépesítik a mondák, mesék és mítoszok lapjait.
A kérdés csak ez 2014.-ben az embereknek szükségül van-e erre? Elcsépelt nyálnak lehet e nevezni olyan "közhelyeket" mint
küldetés, önfeláldozás, szeretet, jóság és rossz melyek eredendõen bennünk élnek, csak mára oly mélyen saját tudatunk foglyai vagyunk, hogy csak ócska kacatok -és a gyerekkorunk eltûntével- nevetéség tárgyaivá válva egy ajakbiggyesztéssel elmegyünk mellette. Hiszen közhely , hogy Pán Péter nem akar felnõni, mert a felnõttek már mindent másképpen látnak, szép csendben belesimulnak a társadalomba és élik életük csendes, hol zajos mindennapjait. Igaz, olykor a gyerekek is szigetekre tévednek és bizony ott is a "Disznófejû nagyurak" gyõznek és a Ralphok sorsa sem örömünnep.
De vissza a Téli meséhez ami végül is -bármit akarunk bele látni- nem más mint egy jóféle Grimm mese vagy írhatnám Andersen és sorolhatnék más meséket is egészen a mondákat bezárólag a magyar mítoszvilágig, A fehér ló fiától a szegény ember árva fiáig vagy Iluskáig.
Aki viszont fura "megemelt" vagy más igényekkel ül be a moziba azt tökre nagy csalódás fogja érni. Arról nem is beszélve, hogy a film tényleg borotva élen táncol, vagy azt is mondhatnám a giccs és a bájos mese határmezsgyéjén egyensúlyozik. Aztán persze bárki eldöntheti, hogy saját vérmérsékletének vagy saját esztétikai nagyságához mérten az-e vagy nem?
Ráadásul ha esztétikáról van szó akkor nincs leöntve a különbözõ digitális technikák "szirupjával" pont annyit kap a nézõ ami egy tündérhajszálnyit elemeli a történetet a realitás talajáról.
Arról nem is beszélve, hogy a szereplõk mindent megtesznek a típusok megformálása kapcsán a hihetõség érdekében. A teljes stáblistát ide lehetne írni de leginkább a Pearly Soames-t alakító Russel Crowe az aki-könnyen teheti, mondhatnánk hálás szerep- a gonosz figuráját tényleg hideg-rázósra képes varázsolni, partnereként és fõnökeként pedig nyúlfarknyi szerepében az általam nem igazán kedvelt színész is megcsillantja tehetségét.
Igaz, olvasva a regényt és látva a filmet el kell mondjam , hogy a kettõ nem ugyanaz, de hát elég botor akkor az a személy aki úgy gondolja majd csak létre jön a csoda: amit olvastam képekben megfogalmazva. Lehet, hogy csak én tettem le errõl, de az is igaz sok olyan olvasott emlékem van ami a szavak szárnyán fogalmazódott meg és nem a képek alapján.
A Téli mese viszont így is és úgy is szerethetõ számomra.
Viszont, mindenki eldöntheti a maga számára mivel tud vagy képes azonosulni.
Ez a film egy kedves családi mozi, jó mese irodalmi alapanyagból.
Még egy személyes vonatkozás: hatéves leányunokám a moziból kijövet azt mondta " ...szeretnék hinni a csodákban, de elõbb együnk egy három gombócos fagyit!", ennyit a Téli mesérõl.
3/10
offtopic
NADALFAN 2014 jún. 16. - 17:00:08 3/10 Előzmény Bob19
(40/108)
biztos hogy engem is zavar ha egy filmet 10-re értékelek és 3 pontot ad más neki.dehát itt mindenki a szubjektív véleményet adja közre-legalábbis remélem. én a Djangóra pl. 1 pontot adtam ,mert borzalmasnak találtam -és közfelháborodást okoztam.
az amerikai szemetekkel már nem is nagyon próbálkozom, néha azért igen de többnyire meg is szívom .Barátok közt még nem néztem így nem is értékelném. nõvérem a nagy fanja sajnálom is érte:)
és úgy adtam 3 pontot hogy több kedvenc szinészem szinésznõm is játszott benne.
lehet hogy csak egyszerüen nem jött át a történet , de ezek a fantasy filmek nem igazán jönnek be.
9/10
elvisz59 2014 jún. 16. - 13:13:17 9/10
(39/108)
Nagyon jó film. Megértem azt is, bár nem értek egyet vele, aki érthetetlen katyvasznak minõsíti. Kétségtelen, hogy nem nem egy szögegyenes történet. Az elmúlt egy hétben sikerült két hasonló hangulatú filmet kifognom (Téli mese, Banks úr megmentése), és nekem mindkettõ bejött. Elõbbiben Russell Crowe, utóbbiban Emma Thompson nyújt tökéletes alakítást. Az eddigi kommenteket olvasva: csak ínyenceknek! 10/9
3/10
Irgum76 2014 jún. 16. - 11:58:47 3/10
(38/108)
csodálkoztam mikor számomra kiderült, hogy könyv adaptáció
végig az volt az érzésem, hogy a forgatókönyvíró nekiállt, hogy na csak lesz valami és minden baromságot beleírt ami épp az eszébe jutott mindenféle koncepció nélkül
egy értelmetlen, ritmustalan, kesze-kusza katyvasz lett belõle
3/10
1/10
Joginder Singh 2014 jún. 15. - 20:53:48 1/10
(37/108)
Fogalmam sem volt arról, hogy mire kell számítsak evvel a filmmel kapcsolatban, így aztán leültem megnézni. Amikor az elején a ló - SPOILER! átugrik a kerítésen SPOILER VÉGE! - nos onnantól számomra érdektelenné (és értelmetlenné) vált a film, vagyis egy csillagossá...
10/10
suncipoci 2014 jún. 15. - 19:12:55 10/10
(36/108)
Gyönyörû mese!
9/10
Bob19 2014 jún. 15. - 18:21:38 9/10
(35/108)
Teljes mértékben egyetértek.
9/10
Bob19 2014 jún. 15. - 18:10:23 9/10
(34/108)
A 2 pont 20%-ot jelent, ami pedig szinte azt jelenti, hogy a filmben semmi színészi tehetség nincs (pl. Bûnök és szerelmek), semmi mondani valója (pl. Bk, JR), semmi eredetiség, semmi látvány és semmi sem történik benne. Ha lenne egy olyan film amiben egyetlen fõszereplõ ülne egy padon 90 percen keresztül úgy hogy meg sem szólal és nem csinál semmit, akkor arra hány pontot adnál? Valószínûleg 1 pontot, mert 0 pontot nem lehet adni. Tehát szerinted ez a film csak kétszer jobb a semminél. Ezt kellene mérlegelni és máskor logikusan pontozni. Van olyan film amit én sem szeretek, de még az Asylum filmekre is adok 4 pontot, mert sz@r, de nem nézhetetlen. Még amelyiken elalszom arra sem adok 3 pontot.:) Csak a nagyon irritáló filmekre szoktam 3-nál rosszabbat adni.
Ha én is nyálasnak érezném ezt a filmet és nem tetszene még akkor is egy erõs közepesre értékelném, ami ugye 5/10 pontot jelent.
tengier 2014 jún. 15. - 15:53:26
(33/108)
Olvasgattam a kritikákat. Azt tudom javasolni, hogy aki nem hallott még Rudolf Steinerrõl,az ne próbálkozzon ezzel a filmmel.Ez nagyjából az Angyalok városa c. film megfelelõje, csak Steineri "éterfilozófia" máshogy értelmezése. Ennek a filmnek köze sincs a romantikához, mégy csak meg sem próbál arról szólni.Ez a bukott angyalok vs angyalok küzdelmérõl szól. Ehhez a filmhez sajnos elõször Steinert,Várkonyi Nándort meg Hamvas Bélát kell olvasni. Értsd: ***moderálva***
2/10
medea1 2014 jún. 14. - 13:25:08 2/10 Előzmény Bob19
(32/108)
Nekem se jött be ez a film, és csak az alapján pontozhattam. Ha te a 3 pontot már alacsonynak gondolod és emiatt felháborodsz, és ezért adnánk többet. Na az nem lenne igazságos úgy! Van aki a House zene tetszik és van akiknek az opera! Mindenkinek a szíve joga a saját ízlése és tetszése alapján pontozni! És csak is úgy igazságos. és nem a te vagy más pontozása és véleménye alapján. Akkor sem ha téged felháborít ha valaki keveset ad!
És vannak Barátok közt rajongók is akik minden este nézik a sorozatot, Asylum és a Barátok közt-re ki mennyit ad, az is csak mindenkinek a saját szíve joga.
9/10
Bob19 2014 jún. 14. - 09:13:48 9/10 Előzmény NADALFAN
(31/108)
Már bocs, de ha Te ezt 3 pontra értékeled, akkor kíváncsi vagyok mennyire értékeled a gagyi Asylum filmeket (esetleg a Barátok közt-et)? Azért azt te is beláthatod, hogy a kettõ nem csak 2 pontra van egymástól, inkább ég és föld a különbség köztük...
Mellesleg nekem a film nézése közben nem tudom miért de a Bûbáj jutott az eszembe, pedig más téma de hasonlóan "giccses" mindkettõ, sõt a Bûbáj még giccsesebb és még mondanivalója se nagyon van. Illetve még a Csillagpor is hasonló mese. Én ezekhez a filmekhez viszonyítottam most. És te mihez?
Egyszóval meg kellene már tanulni igazságosan értékelni a filmeket (ez mindenkinek szól)...
10/10
k11zoltan 2014 jún. 13. - 17:52:47 10/10
(30/108)
Meglepõen jó film.
Persze közhelyes, meg öröknek vélt dolgokat feszeget, de nekem tetszett.
jooasszony 2014 jún. 13. - 09:30:21
(29/108)
Idõpocsékolás. Rettenetes blõdli-, közhely- és szirup-halmaz.