Téma: Tőrbe ejtve

Kommentátor jan. 13. 20:59:18 Előzmény Vári Csaba
(106/106)
Mindig más országot mondanak ugyan, de mindig dél-amerikait, úgyhogy nem lehet pakisztáni. És nem is néz ki pakisztáninak, hanem latinnak.
9/10
Gaddemon jan. 11. 18:08:26 9/10
(105/106)
Én először a második részt láttam, ennek a létezéséről nem is tudtam, de örülök, hogy rátaláltam, mert nagyon tetszett. Imádtam, ahogy több szempontból is tükröt tartott, és még elejtett félmondatoknak is a későbbiekben nagy jelentőségük volt. Remek példája, ahogy az amerikai újgazdagok megjátsszák magukat, pl. mind bájolog a spanyolajkú lánnyal, aki ugyan "családtag", a temetésre mégsem hívják meg, persze mindannyian meg akarták, csak hát a "többiek" nem engedték... Még a származási helyére sem képesek emlékezni, annyira semmibe veszik, de a képébe vigyorognak. Ahogy egymáséba is, de amint lehetőség adódik, kígyót-békát ugatnak a másikra annak háta mögött. Rendesen oda kellett figyelni a végén, ahogy akkor merre hány méter, de nekem nagyon bejött. Egyébként a színészek szuperek, remekül hozták az ultra-ellenszenves figurákat. Én angolul néztem, így a szinkronhangokról vagy a fordításról nem tudok nyilatkozni, de 1-2 helyen meggyűlhetett a fordítók baja a szöveggel.
Vári Csaba 2022 dec. 29. - 16:32:39
(104/106)
Sziasztok!
Mivel most jött ki az Üveghagyma és azt sokan dicsérik, gondoltam, hogy megnézem az "első részt".
Számomra egy erős 6-os a 10-ből.
Kicsit hosszú, kicsit túlbonyolított a(z ön)gyilkosság, egy-két poén ugyan ül, a a sokak által észrevett "társadalomkritika" nekem nem igazán jött le.
Amit a hozzászólásokban többen is írtak, bennem is egyre erősödik: a film valójában a néző átverése, a végső megoldás nekem nem tűnik már igaznak. Másra számítottam egy nem sokkal a vége előtt elhangzó mondatfoszlány alapján (vagy csak én gondolok bele túl sokat?):


Amikor Hugh, mielőtt nekitámad a lánynak, rövid beszédben ecseteli, hogy nem fogja ezt annyiban hagyni: "...azt hiszed, mindent ellophatsz tőlünk? Azt hiszed, nem fogok harcolni az otthonunkért, a jussunkért, az ősi családi fészkünkért?" Erre a nyomozó válasza, hogy az "ősi családi fészket" egy pakisztáni milliomostól vette Harlen a 80-as években.
Nos, mivel a lány családjára sokszor utalnak, de sohasem egyformán (uruguayi, venezuelai és tán van még más is) - vagyis igazából vagy senki sem tudja, vagy ennyire felületes mindenki, és igazából senkit nem érdekel, ezért azt gondoltam, hogy valójában akár pakisztáni lány is lehet. És miért épp ne az emlegetett milliomos lánya? Akinek az apjától esetleg Harlen nem is megvette, hanem valamilyen csellel szerezte meg a házát, esetleg őt is kisemmizve... és a lány, beépülve, végül bosszút áll a családon, visszaszerezve a házat, a vagyont.
Nyilván nem könnyű, de sok évet szolgálóként/ápolóként eltöltve a családban még akár rá is vehette Harlent a végrendelet átírására. Esetleg valami zsarolással...
Nem tudom.Valószínűleg megnézem még egyszer, hátha...
Aztán nekiállok az Üveghagymának is...

Üdv
9/10
Ocsisonka 2022 dec. 26. - 19:07:03 9/10
(103/106)
Számomra egy igen jó, csavaros, pergő, érdekes Poirot satílusú film volt, amolyan igazi váratlan krimi film. Jó volt.
7/10
BaszkiRiavagyok 2022 dec. 06. - 16:44:46 7/10 Előzmény The Cortez
(102/106)
Igen, viszont jó :)
6/10
luci87 2022 dec. 06. - 16:42:48 6/10 Előzmény BaszkiRiavagyok
(101/106)
Valoban hosszu,meg jo hogy nem a tv ben neztem meg.De reklam nelkul is 2 ora 10 perces volt,lehetett volna rovidebb.Nekem vontatott volt pont emiatt.Egyszernezos.
8/10
The Cortez 2022 júl. 31. - 14:59:26 8/10 Előzmény BaszkiRiavagyok
(100/106)
Sima krimivígjáték.
7/10
BaszkiRiavagyok 2022 júl. 31. - 01:20:03 7/10
(99/106)
Vígjátéknak semmiképpen nem nevezném! Aki ezt a besorolást elkövette, nem látta a filmet és halvány lila fxngja sincs róla! Amúgy jó film! Bár a Három óra kissé indokolatlanul hosszú......Ez egy sima krimi
DUNAWÖLD 2022 júl. 30. - 22:30:24 Előzmény agyatlanzombi
(98/106)
Engem is zavar a tenyeres- talpas feje, de lehet, ez volt a cél: hogy ne legyen egyertelműen szimpi, ne allj mellé, hezitálj.
Nekem minden karakter egyforman szerethetetlen.
Janos Radics 2022 jan. 15. - 19:56:09 Előzmény SarlayKatalin
(97/106)
Amikor az öreg elvágja a saját torkát, akkor fröccsen rá
Janos Radics 2022 jan. 15. - 19:53:08 Előzmény Kutasi Kovács Zoltán
(96/106)
"Nyalogatta" a szavakat, mint amikor Joker hangja volt a Batmanben Heath Ledgernél.Az a legrosszabb Joker úgy a szereplővel, mint a szinkronnal
offtopic
Vackor1 2022 jan. 04. - 15:26:28 Előzmény Wolfi81
(95/106)
Csak az a baj, hogy kb. 20 perccel előbb kezdődött a feltüntetett időponthoz képest, azaz aki nem ismeri a történetet, lemaradt az elejéről.. :)))
10/10
Wolfi81 2022 jan. 04. - 15:22:26 10/10
(94/106)
Nagy Agatha Christie rajongóként csak azt tudom írni, hogy nagyon szuper a film. Bármikor szívesen megnézem, ahogy a Poirot történeteket is.
6/10
gm262 2021 dec. 30. - 11:51:41 6/10
(93/106)
Egyszer nézhető, szórakoztató, lassú kibontakozású klasszikus krimi. Kissé meglepett, hogy ennyire népszerű. Sokat dob a filmen a sok sztár jelenléte, bár szerintem Daniel Craig valahogy nem hiteles számomra ebben a szerepben. Remélem a folytatásban jobb lesz.
4/10
agyatlanzombi 2021 nov. 21. - 00:10:16 4/10
(92/106)
Végig lehet nézni, de a jótól messze van a film. Egy erősebb Poirot-történet többet ad. Nincs jól felépítve a történet, gyenge a sztori, némelyik karakter is pocsék, (pl. főhős lány irritált az első perctől fogva a szenvedő arcával) logikai bukfencek sora -és a legfőbb hiba: a nyomozónak nincs karaktere, sem személyisége, ő csak egy profi szimat és ennyi.
8/10
vargama 2021 nov. 02. - 22:48:23 8/10
(91/106)
Jó film, érdemes megnézni. Érdekes a nyomozás, a figyelmet végig fenntartja. Az ilyen típusú filmeknél a megoldás gyakran szájbarágósra sikeredik, itt ez szerencsére nem így van. A szereplőgárda kiváló, nekem Ana de Armas játéka különösen tetszett.
10/10
Kodaxin 2021 nov. 01. - 21:22:16 10/10
(90/106)
Minthogy ez egy relatív új film, ezért ezúttal spoilerben írok:

Egyrészt ősidők óta nem volt olyan film, ami végre valami más volt mint a tucatfilmek, másrészt soha nem készült még olyan film, ami úgy öltöztette volna fel egy Columbo stílusba Agatha Christie kézjegyeit, hogy soha ne lehessen eldönteni, hogy tulajdonképpen mikor játszódik a film. Hiszen ha jobban belegondolunk, bár a mobiltelefonok "naprakészek" voltak, de valójában azokra semmi szükség nem lett volna, azok nélkül is megállt volna a történet a saját lábán.

Ha jobban belegondolunk, akkor egyszerre lehetett érezni az elmúlt évszázad hangulatát, a veterán BMW-t, a modern autókat, de valójában mindez lényegtelen köntös volt egy klasszikus "regényhez".

Én egyetlen hibát leltem fel: hiába ölte volna meg a csajt a gyilkosunk, a családtagok akkor sem örököltek volna - hiszen akkor a lány családja örökölt volna. Fogalmazzunk tehát úgy, hogy a nettó harag jött ki belőle, hiszen értelme már nem lett volna a gyilkosságnak.

Amúgy azok kedvéért, akik szerint a kis csaj nem is örökölhetett volna szeretném megjegyezni, hogy megfeledkeztek a lényegről:

A gyilkos ellopta az ellenszert, vagyis tudta, hogy a lány semmit sem tehetett volna, nem volt segítség. Ebből következik, hogy ha a lány segítséget hív, AKKOR történt volna meg az, hogy elveszik tőle az örökséget, hiszen az már MINIMUM gondatlanságból elkövetett emberölés lett volna annak az okán, hogy nem volt nála az ellenszer, illetve a végrendelet felolvasása után akár gyilkosság is lehetett volna a vád. Akkor pedig már hiába lett volna átragasztva a címke, azt is rá fogták volna, hiszen ki mást vádolhattak volna meg és miért is? Vagyis valóban tényleg azért volt szükség egy magánnyomozóra, hogy nehogy ne terelődjön a gyanú a lányra, nehogy megússza az ügyet amiatt, hogy esetleg öngyilkosságnak minősítik az amúgy sem túl lelkes rendőrök az ügyet.

Ebből viszont az következik, hogy a lány nem nyújtott, de nem is nyújthatott segítséget a gyilkossághoz, hiszen megpróbálta megmenteni az öreget, megpróbálta beadni az ellenszert (különös, hogy arról nem esett szó, hogy mi történt volna, ha beadja, miközben nem is rontotta el a dózisokat?), vagyis ebben az esetben is csak a gyilkos "eszköze" lett volna, hiszen ha valóban baleset történt volna (amiért felelőssé lehetett volna tenni), akkor éppenséggel nem halt volna meg az öreg, hiszen az ellenszer beadásával azonnal megmenthette volna.

Vagyis a lány mindenképpen ártatlan.

És itt jön az igazi csavar az egész történetben: A nyomozók tényleg nem gyanúsították egyetlen pillanatra sem a lányt, és különösen a mérgezéssel nem gyanúsíthatták! Hiszen ők tudták, hogy nem mérgezték meg az öreget, merthogy addigra nyilván náluk volt a halottkém jelentése - különben nem is tudták volna eltemetni az öreget! Ha pedig megkérdezték volna, hogy ő vágta-e el a nyaki ütőeret - akkor a válasza az lett volna, hogy nem és ezt minden létező hazugságvizsgálat megerősítette volna, hiszen ez így volt igaz. Ebből következően, a nyomozóknak eszébe sem jutott volna a lány megvádolása!

Vagyis ahogy az az Agatha Christie típusú regényekben megszoktuk: Ha mindenki elmondta volna amit tud, illetve az igazat, akkor az ügy rendkívül gyorsan lezárult volna az öngyilkosság megállapításával, de mivel a lány nem merte a történetet elmondani, a nyomozó (aka Hercule Poirot) pedig az utolsó pillanatban vette a kezébe az egyébként teljesen érdektelen jelentést - így nem is történhetett másképpen ami történt. Ráadásul felismerhető az Agatha Christie regények tipikus buta szolgáló története is, aki zsarolni akar, de nem fogja fel, hogy ez mivel jár... ahogy az is, hogy ha nem rendezi meg a saját halálát az öreg, akkor nem egyszerűen nem hal meg, hanem az is kiderül a számára, hogy meg akarták gyilkolni.

Ez is ismerős Agatha Christie recept! És tulajdonképpen minden jelenet ismerős lehet egy régebbi regényből, és mégis sikerült valami üdítő formában összerakni azt, hogy mindez a mai világban is előfordulhat, megtörténhet.

És mielőtt valaki megkérdezné, hogy miért nem haragudott a lányra azért, mert miatta hal meg: Azért mert elrendezte amit el szeretett volna rendezni és ugyebár az ő hibája volt az, hogy felborult az asztal - és emiatt összekeverte a lány a fiolákat. Felelősnek is érezte magát, és úgy szerette volna befejezi az életét, hogy a lánynak ne legyen baja. Ezt pedig csak az öngyilkossággal tudta megvalósítani... és tényleg. Ha jobban belegondolunk, talán élhetett volna még jó pár évet, talán pár napot, de nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy ott és akkor kiszállhatott a játékból, mert megvalósította azt, amit szeretett volna. Kitúrta az élősködőket az örökségéből, a lányból gazdag nőt csinált, és valójában csak egybe nem gondolt bele: Abba, hogy nem fogják elhinni ezt a különös, ámde valóban megtörtént öngyilkosságot.

Esetleg hagyhatott volna egy búcsúlevelet a potenciális gyilkosság módjának a leírása helyett (ez kivételesen Columbo epizódból jött), de ne legyünk ennyire kötekedők, és telhetetlenek, hiszen ebben az esetben nem is készült volna el a film... :)Amúgy az is fontos ám, hogy ez a film azt is bemutatta, hogy mekkora igény van az ilyen klasszikus szereposztású, nem marvel, nem disney, nem ostoba PC propaganda filmekre (pl. csupa férfi nyomozó, semmi PC, egyetlen jó afro-amerikai szereplő a jogszabályi előírások miatt, de semmi több), kamaradarab stílus és mégsem az - és így lesz egy 40 millió dolláros budgetből 300 M+ USD bevétel, és még több, ahogy haladunk előre az időban.

Maradjunk abban, hogy a filmkritikák és a nézők véleménye alapján ilyen filmekre van valójában igény.
7/10
fclariss 2021 nov. 01. - 17:09:07 7/10
(89/106)
Én igazán Agatha Christie függő vagyok, de ez a film szinte mindent nélkülözött a nála megszokott elemekből. Egyedül csak a díszlet, a gazdag ódon kastély, és a szokásos/tipikus alakok, de azoknak is csak valamiféle lebutított változata. De, teljesen hiányzott az a jól felépített logikus nyomozási folyamat, hogy a néző el se tud szabadulni a képernyő elől, mert félő, hogy kihagy valami fontos momentumot.... Nagy várakozás volt a parádés szereposztás, de az indokolatlanul elnyújtott időtartam, és az időnként érthetetlen kitérők ezt az illúziót is lerombolták. Nem hiszem, hogy ezeknek a színészeknek a sok sikeres filmbeli szerepeik után szükségük volt erre... 1x megnéztem, elég volt, de nem ajánlom jó szívvel a műfaj rajongóinak.
6/10
nefefe 2021 nov. 01. - 00:00:49 6/10
(88/106)
Agatha Christie-be oltott Columbo. Mintha csak Poirot vagy Columbo hadnagy szerepében láttam volna Craig-et. Nem igazán állt jól neki. Sok ismert színész (Craig, Plummer, Johnson, Curtis, Evans stb.) - de nem igazán láttam, hogy pont őrájuk volt szükség ebben a filmben. Nem láttam kiemelkedő színészi teljesítményt, ezeket a szerepeket bármelyik kezdő színész el tudta volna játszani. A rendezőnek sem akadt sok dolga, lassú, általában kiszámítható cselekmény - eltekintve attól, hogy többször próbálták elterelni a néző figyelmét -, szinte semmi esemény, inkább unalmas volt, mint érdekfeszítő. Pláne, hogy a film első harmadában kiderült, miről is van szó, mi az alaptörténet. Az egész arról szól, hogy ugrasztja össze az élősködő örökösöket a családfő - és egyben a családot irányító és és pénzelő - halála és végrendelete. Ami persze végső soron a tragédiához vezetett. Legfeljebb az a megtévesztő a történetben (vagy inkább a szokásos?), hogy mindegyik családtagnak lett volna oka eltenni láb alól az öreget. Persze azért a végére beletették azt a bizonyos csavart. Nem kiemelkedő, egyszer nézhető film.
Zimka 2021 szept. 12. - 23:41:59 Előzmény sorozatneked.hu
(87/106)
Teljes mértékben egyetértünk.........nem kellene belemenni ebbe a ........ csakabevándorlólánylehetajófigura ....... deafehérgyereknem........vitába belemenni!! Az Christies stílus érzéklete sokkal inkább szimpi. Már a helyszín maga eleve erre inspirálja az embert, a ház belseje egyszerűen lehyűgöző!! Nekem sajnos a Craig vizenyős kék szemekkel a kamerába bámulása nem jött be, helyette mást is el tudnék képzelni, messze nem egy lazán zseni nyomozót láttam, de hagyjuk. Maga a film nagyon jó, ne hagyjátok magatokat lebeszélni róla!!!