Téma: Újévi csók

8/10
kifo2 2022 jan. 03. - 11:15:45 8/10
(2/2)
Kelly Hartwick, a kreatív igazgató, pont a szakítása napján egy reklámdíjat kap. A díjátadón fogadalmat tesz, hogy nem randevúzik egy ideig, hogy egy nagy karácsonyi reklámkampányra összpontosítson. Egy kedves, hajléktalan férfi, aki némileg hasonlít a Mikulásra, megpróbálja Kellyt az igazi boldogság útjára állítani, míg legjobb barátnője inkább az online társkeresőt javasolja.

Ez az ismertető az IMDB-n levő ismertető fordítása. Ez az ismertető az iskolapéldája annak, hogy mennyire nem elég elolvasni az angol mondatot ahhoz, hogy le tudjuk fordítani magyarra (jelen esetben érdemes ehhez a filmet is megnézni) – ezenkívül néhol az eredetivel sem értek egyet, pl. nem tűnt fel, hogy a Mikulás hajléktalan, viszont csodálatos képességei vannak, úgyhogy ő a Mikulás és kész :-)

Helyette én ezt írnám:
Kelly Hartwick, a kreatív igazgató egy újabb reklámdíjat kap. Közvetlenül utána szakít vele Ben, mert Kelly számára csak a munka létezik. A Mikulás ad homályos útmutatást Kellynek (a film folyamán ez többször előfordul), barátnője pedig egy online társkeresőt ajánl neki, ahol azokat szokták keresni, akiket láttak az utcán vagy valahol, és meg akarják találni.

Ez nem egy latin-amerikai szappanopera, amelyben szenvedélyesen a másik szemébe vágják az igazságot (vagy vélt igazságot), hanem egy kanadai film, ahol sokszor csak célozgatnak, elhallgatnak, a vélt igazságnak csak a felét mondják meg kíméletesen a másiknak – ezért egyes nézők talán kissé laposnak tartják a filmet; de egy karácsonyi filmben ez szerintem nem baj.

Az IMDB-n sokan panaszkodtak a zenére. Hogy alig van olyan szakasza a filmnek, amikor nem szól aláfestő zene. A zene egy része ismert karácsonyi dallamok feldolgozása (ami már Magyarországon is általában egész decemberben szól a boltokban), a másik részében pedig sokszor ugyanaz a téma, kicsi variációval. Úgy látszik, nekem ezzel is szerencsém volt: engem nem zavart.

És van itt némi harci zűrzavar a születésnapi és karácsonyi ajándékok, a tél-nyár, ködös-napos idő, Télapó és Mikulás és hasonlók között, úgyhogy aki érzékeny az ilyen hibákra, az inkább ne nézze, mint hogy itt elkezdje szapulni.

Nekem tetszett a film. Tetszett, ahogy nem találkoztak előbb, aztán mégis, ahogy küzdöttek ezért (főleg ahogy Kelly), a szemléletük, ahogy elgondolkodtak azon, hogy helyesen élnek-e, végül ahogy döntöttek. Nyilván a film egyes pontjai előre kiszámíthatók, nem is ez volt az érdekes, hanem hogy milyenek ők, mi van a döntéseik, törekvéseik mögött, a kitalálható pontok között.
1/10
aCsaki 2021 okt. 08. - 19:28:50 1/10
(1/2)
szerintem ez már a legalja, egy irritáló mikulás és semmi történet. Csak azért néztem végig, mert nem akartam elhinni hogy tényleg nem történik semmi :-(