Athelas 2007 jan. 03. - 23:18:35
(3/3)
Én azért néztem meg ezt a részt, mert már rengeteget hallottam XII. Pius világháború alatti magatartásáról pro és kontra. Az Ámen c. film is ezt a kérdést feszegeti, az is egyoldalúan. Gondoltam ez a dokumentumfilm majd valamelyest kitisztítja a képet, hát nem így történt. Alapszabály, hogy minden történelmi személyiséget a saját korához mérten kell megítélni, nem a mai ismereteink alapján, ezért nem is tudom beskatulyázni XII. Piust. Kevés eszközzel, súlyos, addig nem látott problémákkal szembesült,bármit is tett volna, azok csak szavak, igazából az számított, ahogy az egyik szereplõ is mondta, hogy ez alapján (vagy enélkül is) mit tettek (volna)a katolikusok. És akármit is tesz, nem állíthatta volna meg Hitler gépezetét. Ma meg már szólhat akármit a pápa, úgy van, ahogy a filmben elhangzott fasiszta rigmusban...

Szóval a filmtõl én is több infót vártam, de végülis egy órába ennyi fért, az benne volt. Kulka János narrációja megnagyon eltalált!
vam 2007 jan. 03. - 20:36:45
(2/3)
ja igen, ez a XII. Piusz és a holokauszt címû epizódra vonatkozott.
vam 2007 jan. 03. - 20:35:21
(1/3)
ez nagyon egyoldalú volt, hogy mikor nem tett semmit, részletesen kifejtették az okait, mikor állításuk szerint tett valamit, nem közölték mit és hogyan, csak hogy sok embert mentett meg. az elsõ felében mintha támadni próbálták volna, a másodikban pedig csak védték, néhány apró kivétellel, csak hogy ne tûnjön fel olyan könnyen.