10/10
Ágnes Juhász Nagy 2020 febr. 28. - 20:35:32 10/10
(10/70)
Nagyon elgondolkodtató és nagyon igaz, JÓ film!!! Nem szabad kihagyni!!
9/10
4427-28 2020 febr. 28. - 19:19:58 9/10
(9/70)
Azon ritka magyar filmek egyike, amelyik a mai Magyarország problémáiról szól. Hitelesen. Csodálkozom, hogy elkészülhetett. (Ugye nem gondolja senki, hogy csak egy kis magyar falu gondjait, problémáit láttuk a moziban?!)
1/10
ef 2020 febr. 28. - 16:06:07 1/10 Előzmény ATA013
(8/70)
Hát legalább annyira, mint amiért a libsik tajtékoznak mostanában a NATba bekerült írók miatt
9/10
Tfanfan 2020 febr. 27. - 09:17:38 9/10 Előzmény Propofol
(7/70)
Még annyit, hogy a közelmúltban sajnálatosan elhunyt Andorai Péter színészi játékát kiemelni, mint a film pozitívuma szerintem kissé túlzó. Az egész filmben talán egy félmondata volt a vége felé az ének tanárnőhöz, egyébként csak magányosan és némán üldögélt egy padon a falu főterén figyelve az eseményeket. Nyilván valamilyen szimbolikus szerepet szánt neki Szabó István a filmben (és talán azért osztotta ezt a szerepet Andorai Péterre, mert a forgatás alatt már ismert lehetett a közeli elmúlása, ami további gondolatiságot, és szimbolikát adhatott ennek néma megfigyelő karakternek), bár még nem tudtam pontosan megfejteni, hogy mit. Azért ennél voltak jóval nagyobb szerepei is a hihetetlenül gazdag filmes életpályája során.
9/10
Tfanfan 2020 febr. 27. - 08:33:12 9/10 Előzmény Propofol
(6/70)
Nem értek egyet a negatív kritikával. Mivel hallottam máshonnan is lehúzós véleményeket a filmről, be kell vallanom nem nagy várakozással mentem el tegnap megnézni a filmet. Azonban szerencsére pozitívan kellett csalódnom, szinte az első pillanattól (de mondjuk az 5. perctől) kezdve beszippantott a film, és a végén jó néhány percre volt szükségem, hogy ki tudjak jönni a hatása alól, és rendezzem az érzelmi soraimat. Szerintem ennek a filmnek semmi köze a vígjátékhoz, mivel ez egy vér komoly lélektani film, remekül kitalált karakterekkel. Nem akarok spoilerezni, de az egészségügyi átalakítási anomáliák miatt váratlanul, egyik napról a másikra nyugdíjba küldött, és ezért felkészületlenül az új élethelyzetét keresgélő komolyzene rajongó orvos (Brandaauer), az ő 35 év alatt megkopó kapcsolata a még aktív operai primadonna feleségével (Udvaros), a külföldön élő és a szüleivel jobbára rövid video chateken keresztül kapcsolatot tartó lányuk, a vidéki faluban élő önző, és lehetetlen természetű, édesanya mind jól kitalált karakterek. A falusi plébános (Eperjes Károly) és a polgármester (Stóhl) egyenesen lubickolnak a szerepükben. De a többi mellékszerep is (a faluban élők), mint az énektanárnő és tehetséges kórusvezető, (Kerekes Éva), az orvosi asszisztens Szirtes Ági, vagy még az olyan kisebb szerepek is, mint a Csákányi Eszter által megformált Fűszeres Marika remekül kitalált karakterek. Mindez napjaink tipikus egészségpolitikai problémáival, és a kis falvak urambátyám, illetve bonyolult, néha megmagyarázhatatlan szocio-lélektani viszonyainak felvillantásával nyakon öntve. Az orvos fiatalkori börtönkálváriájának a dramaturgiába illesztése is belefért a történetbe nálam, annak ellenére, hogy én talán ezt a vonalat most kihagytam volna a rendező helyében pont az ef hozzászóló által is előítéletesen és indokolatlanul felhozott Képes Endre polémia okozta direkt áthallás miatt. Összegezve azt gondolom, hogy ez egy elsősorban idősebbeknek szóló film, egy zseniális rendező időskori filmje, olyan problémákkal, melyek egy részét a 40-50-es alatti korosztályokban maximum nagy empátiával rendelkezve tudnak igazán értékelni. Azonban az utóbbi megjegyzésemet is figyelembe véve úgy gondolom, hogy ez a film méltán beleillik a Mephistot, és/vagy a Napfény ízét is magába foglaló Oscar díjas Szabó Istváni életműbe.
4/10
Propofol 2020 febr. 27. - 00:02:09 4/10 Előzmény ATA013
(5/70)
6/10
ATA013 2020 febr. 26. - 20:20:29 6/10 Előzmény ef
(4/70)
Hát az baromi fontos a film szempontjából :s
6/10
ATA013 2020 febr. 26. - 20:19:56 6/10 Előzmény Propofol
(3/70)
Te február 14.-én írtad a kritikád. 25-én volt a bemutató :)
Egyébként nagyjából egyetértek veled. De szerintem nem Brandauer szinkronja esett le a vászonról hanem maga Brandauer. Nagyon túlgrimaszolta ott ahol inkább csak egy kifejező nézésre lett volna szükség, szerintem nem igazán tudod mit kezdeni a szereppel. Nekem a legfájóbb a Mindenki rövidfilm átemelése volt, ami már önmagában is közhelyes volt. Nekem indokolatlanok voltak ezek a közelik is, illetve a szomszédokra hajazó kamerába bölcsességet mondó jelenetek.
De a film mondanivalója nagyon fontos volt, csak nem sikerült ezt átadni igazán.
1/10
ef 2020 febr. 26. - 12:52:51 1/10
(2/70)
Képesi Endre néven írt jelentéseket a kollégáiról.
4/10
Propofol 2020 febr. 14. - 00:02:00 4/10
(1/70)
Sajnos nem tetszett a film, ami a trailer alapján várható is volt, de adtam egy esélyt, amivel nem sikerült élnie az alkotóknak. Úgy látszik nem tudták eldönteni, hogy drámát vagy komédiát akarnak forgatni. Vígjátéknak nem elég vicces, komoly filmnek meg néhol gyermeteg és hiteltelen. Így sikerült előállítani a Mi kis falunknak és Ibsen A nép ellenségének egy sajátos mixét, ami pont annyira (nem) működik, mint ebből elsőre gondolná szegény néző. (Utóbbiból konkrét történetszál van átvéve!) A vágások nagyon furcsák, néha úgy pörögnek az események, hogy csak kapkodjuk a fejünket, mintha teniszmeccsen ülnénk. Máskor pedig percekre megállunk, hogy végigmenjen a rendező egyik kedvenc komolyzenei tételének kórusmű átirata. Minden jelenet úgy vezeti fel a rákövetkezőt, hogy kitalálható a folytatás. Azt sem lehet eldönteni, hogy a cselekmény mennyi idő alatt játszódik (egy hét? egy hónap? egy év?). A karakterek motivációi lógnak a levegőben, nem tiszta ki mit és miért csinál. Klaus Maria Brandauer szinkronja zavaró módon esik le a vászonról. Ami tetszett: operatőri munka, a zene, Andorai Péter, Eperjes Károly és Stohl András játéka.
Stohl többször alakíthatna negatív szerepet, mert remek benne, ahogy már a FOMO-ban is megmutatta.
Összességében 4/10 pont. Remélhetőleg Szabó István életművének nem ez lesz a záródarabja, hanem egy korábbi filmjeihez méltóbb mozi.