Téma: Zene Európai Ünnepe

derda 2010 jún. 21. - 13:07:39
(1/1)
Eötvös Péterrel vetít a Párizsi Magyar Intézet a Zene Ünnepén

Háromféle zenei stílussal — jazz, elektro és opera — készül a Párizsi Magyar Intézet a június 21-i Zene Ünnepére. A Goethe Intézettel közös színpadot állít Európa Kulturális Fõvárosainak, Pécsnek és a Ruhr vidéknek a népszerûsítésére, majd a nemrég felavatott, a visegrádi országok filmmûvészetét promotáló V4 moziban Kele Judit „Paysages d’une femme” címû filmjét mutatja be. Az Eötvös Péterrõl és Lady Sarashina címû operájáról szóló film vetítésén a világhírû zeneszerzõ-karmester is részt vesz.

Az évnek azon a napján, amelyen hagyományosan a legnagyobb a fluktuáció a párizsi utcákon, a Párizs 6. kerületében található Saint-Sulpice téri szökõkút elõtti színpadon két magyar együttes — Takáts Eszter jazzénekes és a The Dj Bootsie Quartet — várja azokat, akik a Zene Ünnepén a Párizsi Magyar Intézet programját választják. Az együttesek a Foire Saint-Germain — az egyik legismertebb párizsi nyári fesztivál — színpadán mutatkozhatnak be a francia közönségnek. A 33. alkalommal megrendezett nyári mûvészeti seregszemle, amely hat héten keresztül zajlik a Saint Sulpice téren és a Párizsi Magyar Intézetben, egyik fõ programjának tekinti a koncerteket, így saját hirdetéseibõl a PMI is profitál. A százezres példányszámban megjelenõ mûsorfüzetben, a helyi buszjáratokon osztogatott ingyenes programajánlókban és az utcai óriásplakátokon is a Zene Ünnepe alkalmából rendezett koncertek az egyik legnagyobb attrakció.

„A PMI minden programjával igyekszik a Pécs2010 Európa Kulturális Fõvárosa programot népszerûsíteni, illetve ha lehetséges, helyi partnerekkel együttmûködni. Ezért is javasoltuk a párizsi Goethe Intézetnek, hogy állítsunk közös, Európa Kulturális Fõvárosait hirdetõ színpadot a Zene Ünnepén, egy ismert és közkedvelt helyi rendezvénysorozaton” - mondja Derdák András, a PMI igazgatója, a program ötletgazdája. „A német kulturális intézet örömmel fogadta a javaslatot és meghívta az esseni elektro-pop együttest, a Festlandot a közös, 18 órától éjfélig tartó zenélésre” - teszi hozzá.

A Magyar Turisztika Zrt., és a Malév támogatásával az este folyamán tombolát is húznak, amelyen egy Párizs-Budapest repülõjegyet és egy 3 napos pécsi tartózkodást sorsolnak ki a hallgatók között.

A Zene Ünnepe 2010-ben
A Zene Ünnepét elõször 1982-ben rendezték meg Franciaországban. Jack Lang, az akkori francia kulturális miniszter felkarolta a kezdeményezést. Azóta is minden évben, az összes francia településen legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenérõl ezen a napon. A Párizsi Magyar Intézet öt éve csatlakozott a kezdeményezéshez, azóta a külföldi magyar intézetekkel együttmûködésben minden évben pályázatot ír ki amelyen fellépési lehetõséget kínál magyar zenekarok számára európai fõvárosokban. 2010-ben a Pankkk szakmai támogatásával kiírt, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) által meghirdetett pályázatra összesen 109 jelentkezés érkezett Bukarestbe, Párizsba és Varsóba. Bukarestben a Djabe együttes, Varsóban a Babám zenekar, Párizsban pedig Takáts Eszter énekes és a Dj Bootsie Quartet léphet fel a Zene Ünnepén, június 21-én.

Párizs, 2010. június 20.

Párizsi Magyar Intézet