Helyszín

Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria


A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény 1973-ban jött létre kerületi helytörténészek és több elhivatott lokálpatrióta összefogásával. Az elmúlt több mint negyvenöt évben a kerületi Tanács, majd a Hegyvidéki Önkormányzat fenntartásában működött az intézmény, 2017 óta, pedig a MOM Kulturális Nonprofit Kft. telephelyeként talált új otthonra a gyönyörűen felújított egykori Zugligeti Lóvasút végállomásának helyén, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.


A gyűjtemény évente kétszer megújuló időszaki kiállítással várja a látogatókat, amelyek a Hegyvidék múltját mutatják be különböző témakörök és szempontok szerint. Az intézmény a XII. kerület többi közművelődési és kulturális intézményével együttműködve igyekszik kielégíteni minden korosztály művelődési igényét és megteremteni a lehetőséget a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. A tavasz beköszöntével Helytörténeti Sétákat, a hidegebb hónapokban pedig Helytörténeti Estéket, illetve előadásokat és évente tudományos konferenciát szerveznek, valamely témakörhöz kapcsolódóan.


A komolyabb tudományos munkához szükséges kutatási lehetőséget is biztosítja a több tízezer darabos fénykép, levéltári és könyvtári állományunk segítségével. Előzetes bejelentkezés alapján a helytörténeti kutatókat, szakdolgozókat igényesen berendezett, gazdag állományú könyvtárral és mélyreható kutatási lehetőségekkel várja a látogatókat. A történészek és muzeológusok munkája mellett a helyi lakosság támogatására is szükség van, hiszen az ő visszaemlékezéseik, használati tárgyaik azok, amelyekből kerületünk történelme valójában felépül, amelyen keresztül megismerhetővé és bemutathatóvá válik a XII. kerület öröksége.