Das Boot - A rendezői változat

Bakancslistához adom
Das Boot
NSZK akciófilm, 149 perc, 1981

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

Hollywood sokat köszönhet az európai filmeseknek. Többek között Wolfgang Petersennek is. Talán elmondhatja magáról a német rendező; sok sikeres, és sok jó filmet készített. Például az Elnök Különgépé-t, a Célkeresztben-t, a ViharZóná-t. De volt egy filmje, ami világhírűvé tette; a Das Boot. Neki és a főszereplőnek, Jürgen Prochnow-nak is meghozta ez a film a nemzetközi sikert. A mostani mozisiker, az U-571 c. film nagy elődjének, eredetiének tartott, 9 Oscar díjra jelölt Das Boot most először látható eredeti, vágatlan verzióban, hatszor 55 percben.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
kisokka 2014 jún. 24. - 01:50:46 10/10
Nagyon sok embernek mondom, hogy alapvetõ darab. Ha feszültséget akar valaki, akkor ne ezeket a mai horrorszarokat nézze meg, hanem ezt a fimet.
Emlékszem, volt asszonyommal is megnézettem, viszont volt egy részen, amikor bealudt. Ehhez képest mindig szurkolt pár karakternek, hogy "csak élje túl, csak élje túl".... :D Aranyos volt.

***SPOILER***

Amikor a rádiós sájzézik és azt mondja, hogy második kapcsolat...Meg amikor a kapitány szól kedvesen Johann-nak, hogy húzzon vissza, na ezek a momentumok miatt néztem meg legalább négyszer is ezt a filmet. A rendezõi változatot. A másodtiszt vigyorgásáról nem is beszélve :D

***SPOILER VÉGE***

Véleményem szerint a legjobb valaha készített film, be is teszem megint.
locsmándi39 2012 máj. 29. - 17:19:09 Előzmény Brambilla
Kihagytad még a Valkûrt. Ott a film nagy része a németekrõl szól.
Brambilla 2008 febr. 28. - 18:44:55
Én összesen 4 hollywoddi filmre emlékszem, ahol emberi németek voltak. Az egyik a Remageni híd, ami egyébként messze az egyik legrosszabb háborús film, egyetlen pozitívum, hogy a németek és amik szinte ugyanakkora szerepet kaptak és nem voltak annyira gonoszak. Szintén réga a Halál Ötven Órája, ahol a német tiszt szintén elég emberire sikerült, de az elfogását elrontották. Aztán ott van a Zongorista, ahol egész jó német tisztet kreáltak, a negyedik az Elit Alakulat, aminek az utolsó része messze a legjobb ezen a téren. Ott az utolsó epizódban két olyan rész is van, ami remekül mutatja be a német katonát. Az elsõ, mikor az útellenárzéseket együtt végzi egy ami és egy német a békekötés idején és beszélgetnek a háborúról. A másik (és az egész sorozat egyik legjobb pillanata), mikor egy német hadosztály elõttük teszi le a fegyvert és a tábornokuk beszédet mond a háború során összetartó családdá kovácsolódott egységérõl, hogy együtt voltak minden harcban, számíthattak egymásra és hogy egymásért harcoltak nem egy ideológiáért. Persze ez az egész szöveg ugyanúgy vonatkozott az Easy századra is, de ez így jobban jött ki, mintha valamelyik ami tiszt beszélt volna és emberibbé tette a németeket.
Ja és még korábban, a Bastogne címû részben is volt egy jelenet, mikor Karácsonykor mindenki feszülten várta a német támadást, de helyette a német lövészárkokból elkezdték énekelni a Stille Nachtot.
Adamik 2008 febr. 28. - 16:08:37
Úgy tûnik. Mert nem egyforma filmet néztünk.
Adamik 2008 febr. 24. - 23:45:01
Hát akkor van egy másik Ryan... is.
Adamik 2008 febr. 15. - 00:37:40
A Ryan...-ban is van azért egy: Csúnya, Brutális, Kopasz, Szadista, Hudefasiszta, Elmebeteg... német katona szépen kidolgozva visszatérõen fõgonoszosan! Meg mebcsájtós Jenkiparancsnokos figurára is emlékszem. De Tom Hanks jó, jobb a filmnél is! Efekt ötös... minden OK.
Adamik 2008 febr. 13. - 01:37:52
Láttátok "A Híd"-at? Nagyon régi FF, Nyugatnémet, jó! Tehát minden paraméternek megfelel.
DeNiel 2008 febr. 13. - 00:38:10
Így van! Adam jól beszél. Ryan közelgény...amerikai hõseposzok,júj mi történt a zsidókkal filmek, mind fasorban sincsenek a DAS BOOT-hoz képest.

Amit ez a film ad: átérezheted, hogy milyen valójában a halál szaga. Hogyan élhették meg ezt teljesen hétköznapi emberek, nem hétköznapi körülmények között. A többség viszont nem élte túl. S a hatalmas "bádogdoboz" lett a nyughelyük valahol a tenger mélyén.

Jürgen Prochnow meg erre a szerepre született. Karizmájával remekül személyesíti meg az öreget. Nem csoda,h evvel a szerepével futott be:)Csak késõbb miért erõltette a másodvonalbeli amcsi filmeket? Érthetetlen!
Adam87 2007 nov. 18. - 22:59:29 Előzmény Brambilla
Úgy értettem, hogy a legjobb II. vh-s film. Sokan például a Sztalingrad vagy az amerikai gagyik mellé süllyesztik le. De hát német film, nem lehetett sikeres, lenyomta a jenki lobbi sajnos.
Brambilla 2007 nov. 10. - 22:56:42
Egyébként utánanéztem, hogy mik még azok a filmek, melyek elvileg "németek" és háborús film hivatalosan:
Tigrisek földjén
A hazafi
Ellenség a kapuknál
Hát szerintem egyikben sem csináltak túl sok mindent a derék deutschok, ahogy a Vaskeresztben sem.
Brambilla 2007 nov. 10. - 22:47:37
Angol-Nyugat-német filmnek írják, de egyébként az egyetlen német akinek konkrétan köze van hozzá Maximilian Schell.
Még az író sem német, ha jól tudom annyira német, mint amennyire a Napóleon vagy a München magyar: ott forgatták.
Szóval szerintem a Vakeresztet ne vegyük német filmnek.
Brambilla 2007 nov. 10. - 17:37:25
A Vaskereszt nem német film!
Egyébként jóval hosszabb, több mint 4 óra, 2 dvd-s
Brambilla 2007 nov. 10. - 15:19:32
Szerinted mi a legjobb német háborús film?
Talán a Nyugaton a helyzet változatlan felér ezekkel, de annak egyik feldologzása sem teljesen német és ott inkább a könyv nagyszerû.
Adam87 2007 nov. 10. - 14:46:12
Ez nem a legjobb német háborús film, hanem A legjobb II. vh-s film. Klausztrofbiásoknak kötelezõ.
Brambilla 2007 jan. 28. - 12:58:00
Sziasztok! Szervezõdik egy fórumtalálkozó, hogy végre élõben is megismerhessük egymást. Ha érdekel titeket a dolog, látogassatok el az "A találkozó" címû film fórumoldalára, ott több infót találtok.
Brambilla 2006 dec. 08. - 11:00:43
Szerintem ez a legjobb német világháborús film. Tényszerû és nagyon jó a Bukás, durva a Sztálingrád, de ennél lehet a legjobban érezni, hogy a német katona is ember, õ is fél, érez, retteg és nem egx mocskos gyilkológép. Õ is a hazájáért harcolt, csak a hazája éppen rossz eszmét akart megvalósítani.