12 sztár, aki hihetetlen dolgot tanult meg egy szerep kedvéért

Vannak a színészek, vannak a method acting hívei – és vannak azok, akik megtanulnak egy idegen nyelvet vagy helikoptert vezetni egy film miatt. Mutatjuk a legelvetemültebb tucatot!

Műkorcsolyázás

Színész: Margot Robbie
Szerep: Tonya Harding az Én, Tonyából

Ahogy arról a színésznőről írt portrénkban is beszámoltunk, a Barbie sztárja annyira elhivatott, hogy legtöbb szerepében felveszi az általa játszott karakter pontos akcentusát. A botrányhős Tonya Harding amerikai műkorcsolya-versenyző esetében ezenkívül megtanult korcsolyázni is – méghozzá olyan profi szinten, hogy közben tudjon színészkedni is. Azaz egészen mesterivé kellett válnia ahhoz, hogy úgy tűnjön, természetes terep számára a jég, és ne arra koncentráljon színjátszás közben, hogy ne essen el. Edzője, Sarah Kawahara szerint mindez sikerült is a sztárnak, méghozzá olyan szinten, hogy egészen elképesztő módon Harding 1994-es olimpiai számának első percét, úgy, ahogy az a film végső verziójában is látható, maga a színésznő csinálta meg.


A bonyolultabb kűröket természetesen Robbie profi műkorcsolyázó kaszkadőrei hajtották végre, a tripla Axelt pedig CGI-jal oldották meg, hiszen ezt még a versenyzők közül is igen kevesen tudják végrehajtani. Mindez azonban még így is hatalmas teljesítmény a színésznő részéről. Ahhoz egyébként, hogy eljusson idáig,

heti öt napon át napi négy órát töltött gyakorlással, egyes források szerint három, más források szerint öt hónapon keresztül.

De megérte a sok küszködés, hiszen a sztár ezzel a szerepével érdemelte ki pályája első Oscar-jelölését.

 

Tudj meg még többet Margot Robbie-ról!

Szőke fruskából tökéletes csodanő – Margot Robbie felemelkedése

Az ausztrál színésznőt jelenleg Barbie-ként láthatjuk a vásznon, amely filmnek nemcsak főszereplője, de producere is, és nem csak névleg – ám hosszú út vezetett idáig. Mutatjuk is!

Tovább


Margot Robbie egyébként nagy bajnoka a különleges teljesítményeknek, hiszen a Suicide Squad – Öngyilkos osztag Harley Quinnje miatt azt tanulta meg,

hogyan tartsa vissza öt teljes percen át a levegőt, amíg a víz alatt van – de ezt a rekordját Kate Winslet alaposan megdöntötte az Avatar második részének forgatásakor.


Fahasogatás és mókusnyúzás

Színész: Jennifer Lawrence
Szerep: Ree a Winter’s Bone – A hallgatás törvényéből

Habár Jenniffer Lawrence számára a nagy áttörést az első Éhezők viadala-mozi hozta meg 2012-ben, művészfilmrajongók és a szakma körében már 2010-ben felhívta magára a figyelmet ezzel a szikár, brutális bűndrámával, amelyért nem mellesleg Oscarra is jelölték. Debra Granik rendezése az Egyesült Államok egyik leglepusztultabb részének számító Közép-Nyugaton, azon belül is a zord Ozark-hegység vidékén játszódik, ahol egy kamasz lánynak ki kell derítenie, hova tűnt drogkereskedéssel foglalkozó apja, miközben fiatalabb testvéreiről is gondoskodnia kell. Mivel a család szinte nyomorban él, gyakran esznek mókust, és természetesen fával fűtenek, amit az apa távolléte alatt a főhősnőnek kell felhasogatnia.

Hogy minél hitelesebb alakítást nyújtson a nehéz sorsú Ree szerepében, Lawrence – kissé sokkoló módon – mindkét dolgot megtanulta a forgatás előtt.


Helikoptervezetés

Színész: Tom Cruise
Szerep: Ethan Hunt a Mission: Impossible – Utóhatásból

Mindenki tudja, hogy Tom Cruise egyértelmű színészi tehetsége mellett ma már leginkább arról híres, hogy még ötven-hatvanévesen is saját maga hajtja végre akciófilmjeiben a merészebbnél merészebb kaszkadőrmutatványokat. A Mission: Impossible-franchise 2018-as felvonásának egyik elképesztő akciójelenetében viszont (amelyben egy helikopteres üldözést láthatunk) nemcsak bátorságra, hanem egy nagyon speciális szakértelemre is szükség volt – szóval a sztár fogta magát, és megtanult helikoptert vezetni. Sőt, nem egyszerűen megszerezte a járműre szóló jogosítványt, hanem olyan mesterévé vált a helikoptervezetésnek, hogy oktatói is a legnagyobb elismerés hangján beszéltek róla.


Cruise több mint 2 ezer órát vezetett felkészülésként, és egyik oktatója szerint

nagyon ritka a diákjai között, hogy valaki ennyire elhivatott és koncentrált legyen.

A sztár hihetetlen módon még egy nagyon nehezen végrehajtható, különleges mutatványt is megtanult a végére: hogy hogy kell „dugóhúzót” csinálni a géppel, ami nemcsak a pilótát, de – a repülőgépektől eltérően – magát a helikoptert is megviseli, szóval tényleg nem mindennapi manőverről van szó.


Sztepptánc

Színész: Channing Tatum
Szerep: Burt Gurney az Ave, Cézár!-ból


A Coen testvérek részben azért választották Tatumöt 2016-os filmjük egyik fontos szerepére, mert a Step Up-filmek és a Magic Mike miatt azt gondolták, ha táncolni tud, a színész nyilván tud sztepptáncolni is. A sztepptánc azonban egy egészen más műfaj, és – ahogy később a sztár a Vulture-nek elmesélte – egyáltalán nem olyan természetese, hogy egy táncos ezt a fajta táncot is tudja művelni.

Szóval Tatumnek nem kevesebb mint három hónapjába került Coenék figyelmetlensége, hiszen ráadásként egy 6 perces jelenetről volt szó.


„Ez volt a legtöbb idő, amit valaha is egyetlen jelenet érdekében felkészüléssel töltöttem.

Épp 2014/2015 ünnepi időszaka volt, így ráértem a hosszas felkészülésre, ami azonban végül nagyjából három hónapig tartott. Valószínűleg nem teljesen egészséges ennyire komolyan vennem, de ha valamivel kapcsolatban bizonytalan vagyok magamban, sosem elégszem meg félmunkával, így addig gyakoroltam, amíg teljesen tökéletesen nem ment. Szóval minden egyes önkínzó napom végére rendkívül boldog voltam” – mesélte a színész a lapnak.


Egy ritka, egzotikus nyelv elsajátítása

Színészek: Leonardo DiCaprio és Tom Hardy
Szerepek: Hugh Glass és John Fitzgerald A visszatérőből

Annak idején sokat lehetett olvasni róla, milyen durva dolgokra volt képes Leonardo DiCaprio Alejandro G. Iñárritu kalandfilmjének a kedvéért. A fizikai megpróbáltatások mellett pedig (azaz amellett, hogy megküzdött a fagyhalállal egy jeges folyóban megmerítkezve, nyers bölénymájat evett és egy lótetemben aludt) a sztár az elméjét is alávetette egy rendkívüli kihívásnak azzal, hogy megtanult egy igen ritka nyelvet: azt, amit annak idején az Észak-Dakota síkságain élő arikara indiánok beszéltek, és ma már szinte senki sem használja.

Mindebben egy őslakos nyelvi szakértő volt a sztár segítségére, akihez ha a nyershúsevésben nem is, ebben a kihívásban több kollégája is csatlakozott;

köztük például a film másik fontos szerepét alakító Tom Hardy. DiCaprio fáradozásai pedig meghozták az eredményt, hiszen a sok jelölés után A visszatérő főszerepéért végre elnyerte első – és eddig egyetlen – Oscar-díját.


Szörfözés

Színész: Keanu Reeves
Szerep: Johnny Utah a Holtpontból

Ahogy azt biztos mindenki tudja, Kathryn Bigelow akcióthrillerében a Reeves által alakított FBI-osnak be kell épülnie egy dél-kaliforniai bankrablóbandába, ami csupa szörfösből áll, ezért Utah ügynöknek is meg kell tanulnia szörfözni. Karakteréhez hasonlóan pedig a sztár is megtanult szörfözni – olyannyira, hogy hobbiként állítólag

a mai napig lelkesen űzi ezt a sportot.

A színészek nagy szerencséjére – hiszen Keanu Reeves filmbeli partnereinek, a néhai Patrick Swayzenek és Lori Pettynek is hitelesen kellett mutatnia a deszkán – van Hollywoodban egy „szörfdoktor”, Dennis Jarvis, aki mindannyiukat kiválóan felkészítette a filmre. Habár a Holtpont sztorija szerint Swayze és Petty karaktere már haladó szörfös, Reevesé pedig kezdő, mégis utóbbi sztár volt az, aki a forgatás végén megkérte Jarvist, hogy készítsen neki egy saját szörfdeszkát, hogy később is bármikor meg tudja lovagolni a hullámokat.

 

Ilyen a film szűz szemmel

Pótvizsga: Holtpont

Ez itt a Pótvizsga, ahol szemérmesen bevalljuk, ha valójában nem is láttunk egy-egy kultikus alkotást, és most a streamingszolgáltatók segítségével bepótoljuk az évtizedes mulasztásainkat. Most minden idők legjobb szörfös-bankrablós filmje került sorra – SPOILERESEN!

Tovább

 

Kötéltánc

Színész: Joseph Gordon-Levitt
Szerep: Philip Petit a Kötéltáncból

A Kötéltánc című életrajzi filmben Joseph Gordon-Levitt azt a francia kötéltáncost, Philip Petit-t formálta meg, aki nem elégedett meg a sima kötéltánccal, hanem a hetvenes években először átsétált a párizsi Notre-Dame két tornya, majd a Sydney Harbour híd két pilonja, végül egy izgalmas gerillaakciót követően a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai között kifeszített kötélen. Utóbbi műveletet állította a középpontjába ez a 2015-ös mozi, amelynek a kedvéért Gordon-Levitt magától Petit-től tanulta meg a kötéltánc csínját-bínját (sőt, mivel a férfi ügyes artista is volt, a sztárnak meg kellett tanulnia kézen járnia és egykerekű biciklit is hajtania).


A színész elmesélte, hogy

igazából egészen könnyen ráérzett a dologra,

mivel a francia kötéltáncos olyan pozitívan állt hozzá, annyira hitt benne, hogy emiatt ő is elhitte, hogy meg tudja csinálni. És a végére a sztárnak valóban könnyedén ment az életveszélyes mutatvány – ami az ő esetében egyébként nem volt életveszélyes, hiszen természetesen nem több száz méteres magasságban vették fel a szóban forgó jeleneteket. Sőt, Gordon-Levitt bevallotta, hogy igazából csak addig volt nagy a szája, amíg a földtől alig több mint fél méterre volt a kötél kifeszítve: 3 méteres magasságban már azért nehezére esett a dolog (igazolva a közhelyet, hogy a legtöbb ilyen dolog fejben dől el).


Bűvésztrükkök

Színész: Jesse Eisenberg
Szerep: Atlas a Szemfényvesztőkből

A világ legjobb illuzionistáit a középpontba állító Szemfényvesztőkben a Social Network – A közösségi háló sztárja játszotta az egyik címbeli szemfényvesztőt, a virtuóz mozdulatokkal, sebes kézzel bűvészkedő Atlast. Eisenberg pedig nem elégedett meg azzal, hogy csupán a kézmozdulatokat leutánozva formálja meg a figurát, hanem beleásta magát a „mágia” rejtelmeibe. Ez egyszerűbb példára lefordítva nagyjából annyit tesz, mintha a színész ahelyett, hogy megtanult volna gitározni, magáévá tette a zeneelmélet lényegét – azzal a különbséggel, hogy míg gitározni nem tud minden zenetudós,

Eisenberg már az elején ráébredt, hogy ezzel a tudással felvértezve igazából egy csomó különféle trükköt és illúziót meg tud valósítani.


Késdobálás

Színész: Terry O’Quinn
Szerep: John Locke a Lost – Eltűntekből

Miután kiderült, hogy az ABC kultsorozatának egyik legrejtélyesebb figurája mesterien bánik a késekkel, az őt megformáló színész is teljesen rákattant erre a kissé bizarr hobbira. Saját bevallása szerint addig a pillanatig még sosem próbálkozott a késdobálással, de onnantól kezdve annyira rákapott, hogy folyton késekkel játszadozott a forgatási szünetekben is.

A végére O’Quinn olyan mesteri késdobálóvá vált, hogy egy meglehetősen nagy (bár közelebbről meg nem határozott) távolságból képes volt eltalálni egy fára tűzött egydolláros bankjegyet.

A késdobálás ráadásul annyira a szenvedélyévé (vagy legalábbis a hobbijává) vált, hogy azóta is ezzel szórakoztatja magát, ha valami távoli helyen forgat, és unatkozik.


Autós kaszkadőrködés

Színész: Ansel Elgort
Szerep: Bébi a Nyomd, bébi, nyomdból


Ebben a dögös kis akciófilmben a fiatal színész egy olyan srácot alakított, aki bankrablások után vezeti a gengszterek menekülőautóját. Hogy minél hitelesebben jelenítse meg a mindent, úgy a gyorshajtást is zenére művelő fiút, Elgort nagyon sok időt töltött valódi autós kaszkadőrökkel.

Az elképzelés lényege az volt, hogy minél jobban megérti, mire van szükség ahhoz, hogy ilyen autós mutatványokat vigyünk véghez, annál közelebb kerül a figurához, és annál hihetőbb lesz a játéka.


A sztár legalább tíz autóskaszkadőr-órát vett, ám legnagyobb bánatára végül nem ő csinálta meg a film autós üldözéses jeleneteit (legalábbis azokat, amikor rajta kívül más színészek is ültek a kocsiban), hanem a kaszkadőre. De saját bevallása szerint számára az is nagy dolog volt, hogy megtanulhatta, milyen úgy autót vezetni, ahogy Bébi. Remélhetőleg azért civilben a színész nem kamatoztatja autós kaszkadőri tudását, de annyi biztos, hogy az autót, amit a filmben vezetett, megtarthatta: állítólag addig rágta a producerek fülét, amíg neki adták szülinapi ajándékként.


Ostorpattogtatás

Színész: Michelle Pfeiffer
Szerep: Macskanő a Batman visszatérből


Minden bizonnyal a Macskanő a filmtörténelem második leghíresebb ostorpattogtató karaktere (az első természetesen Indiana Jones), és mivel a Batman visszatérben Michelle Pfeiffer saját maga hajtotta végre a kaszkadőrmutatványait, a végére értelemszerűen a mesterévé vált ennek az egyszerre impresszív és mókás attrakciónak is. Sőt, a jelek szerint a színésznő a mai napig tudja kamatoztatni ezt a hasznos tudását, hiszen egy pár éve azzal nyűgözte le a rajongóit, hogy – azzal a kísérőszöveggel, hogy

„ez is olyan, mint a biciklizés”,

azaz nem lehet elfelejteni – kirakott az Instagram-oldalára egy videót, amelyen, közel 30 évvel a Batman visszatér után, ő látható, amint ostort pattogtat a kertjében.

 

Ez is érdekelhet

A filmtörténelem legkényelmetlenebb szuperhőskosztümjei

Nemrégiben nagyot ment a neten (mi is írtunk róla), hogy 6–8 órán át tartott, amíg a Stranger Things Vecnáját alakító színészt beöltöztették a szörnykosztümbe. Nos, Jamie Campbell Bowernek voltak sorstársai a filmtörténelem során – nem is egy.

Tovább



(via Backstage, Ranker)

 

Nyitókép forrása: Stephane Cardinale / Corbis via Getty Images, Stuart Wilson / Getty Images és Steve Granitz / WireImage / Getty Images.