15 dolog, amit nem tudtál a True Detective-ről

Január 12-én volt kerek tíz éve, hogy elindult ez a kiváló antológiasorozat, amelynek ráadásul napokon belül érkezik a negyedik évada. Addig is íme több mint egy tucat érdekesség az első három évad kulisszái mögül!

1. A Rust Cohle-lal készült interjújeleneteket a karaktert megformáló Matthew McConaughey nyilatkozata szerint egyetlen nap alatt vették fel. Csak hogy érezzük, hogy mennyire intenzív lehetett az a forgatási nap: 18 órán keresztül forogtak a kamerák, a sztárnak pedig nagyjából 28 oldalnyi monológot kellett elmondania (a teljes forgatókönyv 450 oldalas volt).

2. A True Detective-et eredetileg csak minisorozatnak tervezte az HBO, de a vezetőséget annyira lenyűgözte a kész anyag, hogy úgy döntöttek, legyen inkább antológiaszéria belőle.

3. Az első évadban fontos szerepe van annak a ténynek, hogy míg a Matthew McConaughey által alakított figura ateista, társa, a Woody Harrelson által megformált Marty Hart hívő keresztény. A való életben ez pont fordítva van: McConaughey a hívő, és Harrelson az ateista.

De hát ilyen ez a színészet!
Forrás: HBO Max


4. Civilben egyébként a színészek közeli barátságot ápolnak, és amikor a forgatáson sor került az első nagy veszekedésük felvételére, szertartásosan eljártak előtte közösen egy kis táncot, hogy demonstrálják a barátságukat, ha esetleg a kamerák előtt nagyon elharapódznának az indulatok.

5. Az első évad nyolc epizódja folyamán Rust Cohle összesen nem kevesebb mint 49 cigarettát szív el és nyolc sört fogyaszt el a kamerák előtt.

6. Amikor kiderült, hogy Obama elnök berendelt egy példányt a sorozatból, Alexandra Daddario, a Marty fiatal szeretőjét játszó színésznő kiírta a Twitterre, hogy

„az elnök látta a cickóimat!”.


7. A széria kreátora, Nic Pizzolatto eredetileg úgy tervezte, hogy a nagy fináléban Marty és Rust nem jutnak ki a hátborzongató útvesztőből, hanem eltűnnek, és sosem hallani többé felőlük. Végül az alkotó mégis úgy döntött, hősei megérdemlik a happy endet.

8. Az első évad cselekménye erősen táplálkozik az H.P. Lovecraft által megalkotott Cthulhu-mítoszból. Mindezt a sorozatbeli főgonoszról adott leírás egyértelműsíti, amelyben Errol Childresst

spagettiszörnyként határozták meg, zöld fülekkel

(ide kattintva látható, hogy néz ki Cthulhu). A True Detective-ben számtalan utalás található ezenkívül az amúgy Lovecraftra is kimutatható hatást gyakorolt Robert W. Chambers A Sárga Király című novelláskötetére (lásd magát a Sárga Királyt, Carcosát és a fekete csillagokat).

9. Az eredeti tervek szerint a vadonatúj karaktereket mozgató második évad főszereplői Christian Bale és Jessica Chastain lettek volna, de amikor kiderült, időben milyen sok elfoglaltságot tenne ki a forgatás, mindketten nemet mondtak a felkérésre.


10. A második évadbeli nyomozónő, Ani Bezzerides megformálására Chastainen kívül felmerült Jessica Biel, Malin Akerman, Rosario Dawson, Elisabeth Moss, Brit Marling, Oona Chaplin és Jaimie Alexander neve is.

Sőt, eredetileg Kelly Reilly és Abigail Spencer is Ani szerepére jelentkeztek, de végül Reilly Jordan Semyon, Spencer pedig Gina Brune karakterét játszotta el (Ani pedig Rachel McAdams lett).

11. Úgyszintén kimaradt a sorozatból David Cronenberg, akit a második évad első epizódjának a megrendezésére kértek fel, de ő nemet mondott, mivel silánynak tartotta a forgatókönyvet. Teljesen méltatlanul egyébként a közvélekedés és a kritika is gyengébbnek találta a True Detective második évadát.

12. Nic Pizzolatto annyira besokallt attól, hogy az első évad nagy sikere után minden újságíró azzal zaklatta, hogy miről fog szólni a második évad (már akkor is, amikor még alig kezdte el írni a forgatókönyvet), hogy elterjesztette, hogy Los Angeles fuvarozási hálózatának titkos okkult múltját tárja fel.

Ami természetesen nem volt igaz, de az alkotó jól szórakozott saját trollkodásán.


13. A Ray Velcorót alakító Colin Farrell annyira gyűlölte a bajuszt, amit a szerep kedvéért kellett növesztenie, hogy amikor a forgatás egy pontján szóltak neki, hogy a továbbiakban már nem lesz szükség az arcszőrzetre, ő meg sem várta, hogy hazaérjen, hanem ott helyben, a lakókocsijában leborotválta. Farrellnek a szőrön kívül 9 kilót is fel kellett szednie a szerep miatt.

 

A harmadik évadról írt kritikánk

A True Detective folytatásában tízéveseket rabolnak – Kritika a sorozat harmadik évadának nyitányáról

A különleges hangulatú nyomozós antológiaszéria új folytatása már az előzetesek alapján is azt mutatta, hogy az alkotók a kirobbanó sikerű első évadhoz kanyarodnak vissza. A harmadik szezon első két epizódja tényleg ezt támasztja alá – de vajon ez jó vagy rossz hír?

Tovább


14.
A harmadik évadban a Mahershala Ali által alakított Wayne Hays eredetileg fehérnek volt megírva, és társa, Roland West volt afroamerikai, de a színész javaslatára Nic Pizzolatto végül felcserélte a rasszokat (Westet így Stephen Dorff játszotta).

Forrás: HBO Max


15. A True Detective harmadik évadában ábrázolt Purcell-eset több hasonlóságot is mutat a valóban megtörtént Robin Hood Hills-i gyerekgyilkosságokkal (amiről mi is írtunk korábban, ebben és ebben a cikkünkben). Mindkét bűncselekmény Arkansas államban történt, a meggyilkolt kicsik holttestét az erdőben, a patakparton találták meg, és három kívülálló tinédzser srácot gyanúsítottak a gyilkosságokkal

(a valódi ügyben a fiatalokat el is ítélték, és több évtizedet ültek ártatlanul, erről szól Az elveszett Paradicsom című dokumentumfilm-trilógia, amiről itt írunk korábban).


(via IMDb)

 

A Robin Hood Hills-i gyerekgyilkosságokról szóló dokumentumfilm-trilógia kritikája

Elképesztően durva tartalmat találtunk az HBO Maxon

A nem kevesebb mint 15 év leforgása alatt készült nagyszabású, összesen csaknem 7 órányi játékidejű dokumentumfilm-trilógia, Az elveszett Paradicsom a sátánista gyilkosokként elhíresült Nyugat-memphisi Hármak ügyét göngyölíti fel.

Tovább