A True Detective: Night Country alkotója elárulta Annie K. levágott nyelvének rejtélyét

Hosszú interjút adott Issa López, a True Detective negyedik évadának kreátora a Varietynek – kizárólag a most zárult széria fináléjáról. SPOILEREK!

Habár a sorozat végének két tanulsága, hogy „tudnod kell, mikor kell abbahagyni a kérdezősködést”, illetve hogy

„nem minden kérdésre van válasz”,

López azért igyekezett minden felmerülő kérdést tisztázni az ide kattintva olvasható interjúban.

Mivel a True Detective: Night Country alapvetően egy whodunit krimi, fontos volt lezárni benne mindkét bűnügyet – azaz hogy ki ölte meg Annie K.-t, és hogy ki ölte meg a Tsalal kutatóállomás tudósait? S miközben mindkét rejtély megoldódott, arra nem kaptunk biztos választ, hogy ki vágta ki a meggyilkolt inuit aktivista nyelvét, és hogy ki helyezte el a későbbi bűntény helyszínén.


Issa López elárulta, hogy a levágott nyelv ötletét egyébként Takashi Miike japán rendező Meghallgatás című horrorfilmjéből vette, amelynek egyik pontján egy nyelv szó szerint a padlóra pottyan. Ezen az egyszerre megrázó és emlékezetes képen kívül az alkotóra hatással volt David Lynch Kék bársonyának vonatkozó jelenete is, amelyben egy levágott fület találnak.

López megerősítette azt is, ami logikusan következik abból, hogy egyetlen elkövető sem vállalta magára Annie K. nyelvének levágását, miszerint a rendőr, Hank Prior végezte a műveletet, miután a helyi bánya megbízta azzal, hogy gondoskodjon a holttestről. És hogy hogy került végül a nyelv a Tsalal padlójára a tudósok meggyilkolásának éjszakáján? A kreátor erre a kérdésre is választ adott – kettőt is.


Az egyik lehetőség az, hogy miután Hank elvégezte a mészáros munkát, a helyi nők, akik később bosszút álltak a kutatókon Annie haláláért, valahogy megtalálták a levágott nyelvet, és azért helyezték el a kutatóbázison azon a bizonyos éjszakán, hogy azt jelezzék vele, hogy mindez Annie bosszúja; illetve mindez beszédes jelzés arra nézvést is, hogy itt az ideje, hogy ők is elmeséljék a történetüket. A másik, természetfeletti verzió szerint maga Annie jött el végül a hidegbe kikergetett tudósokért, és ő volt az is aki odarakta a saját nyelvét a helyszínre.

És van még egy fontos dolog, amit Issa López megerősített. Sokan firtatták a kapcsolatot az új és az első évad között, főleg miután feltűntek a rejtélyes spirálok. A záró epizódban pedig szó szerint elhangzik az az első évadban Rust Cohle által mondott mondat, hogy

„az idő egy lapos kör, és mindannyian a foglyai vagyunk”.

Nos, López elárulta, hogy a konkrét kapcsolat az, hogy a Rose nevű karakter régi, elhunyt szeretője nem más, mint Rust apja – így vált kerekké az a történet, amiről eddig annyit lehetett tudni, hogy a férfi apja Alaszkában halt meg.


(via Variety)

 

Itt találod az első rész után írt kritikánkat

Miért éppen Alaszka? – Újra itt a True Detective

Sajátos hangulatával és ezúttal alaszkai helyszínnel, továbbá Jodie Foster főszereplésével január 15-én megérkezett a népszerű bűnügyi antológiaszéria legújabb, negyedik évada. Kritika az első részről.

Tovább