A bálna

Bakancslistához adom
The Whale
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 117 perc, 2022

Értékelés:

101 szavazatból
Szerinted?

Charlie (Brendan Fraser) egy 270 kilós középiskolai angol tanár, akinek élete nagyot fordul, mikor elhagyja családját férfi szeretője miatt, megromlik a kapcsolata tinédzser lányával, Ellie-vel (Sadie Sink) is. A férfi depressziója és kóros elhízása miatt régóta nem hagyta el az otthonát, online tartja meg óráit is. Egyetlen barátja Liz (Hong Chau) megpróbál neki segíteni, amiben csak tud. Egy nap Charlie úgy dönt, szeretne kapcsolatot teremteni elhidegült 17 éves lányával.
Bemutató dátuma: 2023. február 9. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
k11zoltan jan. 25. 21:09:26
Nem teljesen rossz film, de engem nem hatott meg.
Az ázsiai ápolónő volt egyedül normális karakter.
7/10
Damill jan. 12. 20:50:44 7/10
Nekem eleve antipatikus Aronofsky pátoszossága, de ez ebben a filmben szerencsére csak a legvégén érhető tetten, és még jól is áll neki. Jó kis dráma, de mégis mélyebbnek próbál látszani, mint amilyen mélyre valójában hatol. Fraser kiváló, ahogy az ázsiai színésznő is, de a szektás srác és a lánya sajnos gyenge alakítások. Aki szereti Aronofsky-t, az ezt is szeretni fogja.
axis85 2023 dec. 31. - 00:43:11
Nem rossz film..egyálltalán nem rossz. Nekem van olyan rokonom, aki amióta élek, mindig is kerekes szében élt, így ez a része a filmnek talán kevésbé volt felkavaró, mit az átlag nézőnek. Mert tudom milyen, ha át kell segíten valakit a wc-re, vagy segítni felhúzni a nadrágját. Szóval ezek a dolgok engem nem sokkoltak, aki ápolt már idősebb embert, vagy mozgássérültet, azoknak ezek elég megszokottak lesznek.
Itt nincsenek rossz emberek, csak különöző sorsok, de valami képpen mindeniki kötődik és szereti a főszereplőt. Szerintem ez egy szép film, egy esendő emberről, aki próbálja élete legnagyobb hibáját a vég közelettével, ha nem is rendbehozni, de jobb útra terelni.
5/10
GinaHUN 2023 nov. 20. - 22:36:42 5/10
Most lett vége. Hát...én azt mondom hogy aki unatkozik az ne nézze meg,mert jobban unatkozni fog. Sajnos így jártam én is. Nekem eléggé unalmas volt. Szinte ugyan az történik az egész filmben. Túl hosszú.
Nekem nem volt senkivel semmi bajom.
A színészi játék nagyon jó volt mindenkinél. Bár Sadie Sink kicsit irritáló. És fura a szinkronhangja. (más van megszokva) De egyébként mindenki jó volt.
Sajnos nem tudom azt mondani hogy holnap is megnézem.
A végét kicsit nem is értettem. De ha jól értem akkor a pasas meghalt.
6/10
The Cortez 2023 nov. 18. - 00:33:20 6/10
Színdarabból készült kamaradráma egy extrémen kövér, brutálisan elhízott, groteszk, gusztustalan, menni alig bíró palival a főszerepben, aki ráadásul még buzi is. A történet a gajra ment életének utsó hetét követi végig, miközben feltárja betegségének lelki okait, illetve bemutatja a lányával + a volt feleségével való lehangoló kapcsolatát.
A képi világ sötét (csak a végén színesedik ki), a hangulat depresszív, nyomasztó, amelyhez remekül passzol a 4:3-as képarány. Befigyelnek erős képsorok, néha meglepően jól játszanak a feszültséggel, sőt akadnak egyenesen thrilleres motívumok. A jelmeztervezők meg a maszkmesterek profi munkát végeztek. A színészek úgyszintén: lehetett sejteni, hogy ez lesz a szar filmekről ismert Brendan Fraser létezésének alakítása (tényleg ez lett az), a többi színész ugyancsak jó, igaz a főhős lányának kurva idegesítő a karaktere.
Az átérezhető szenvedéspornón végigfut egy vallási szál és sok Moby Dick-utalás. Néhány jelenet óbégatásba megy át, valamint előfordulnak giccses, hatásvadász húzások, főként a lezárásban, ami az azt követő kifehéredett stáblistának köszönhetően, megidézi a Fekete hattyú befejezését.
7/10
csmya 2023 okt. 12. - 23:11:24 7/10
Hát nem is tudom...
Brendan Fraser csodálatos...őt imádom és most is így voltam ezzel.
Maga a sztori és a film lebilincselő még is elég sok hiányérzetem volt a film végére.
Szerintem nagyon hiányzott egy rövid előzmény,bemutatás az életéről hogy hogy jutott ide..hiányzott hogy nem volt bemutatva a kapcsolata és a halála,hiányzott hogy nem volt a feleségével történetéről pár perc összefoglaló.
A lánya iszonyatosan idegesítő volt de a szerepét tökéletesen játszotta mennyire haragszik az apjára.
Nem értettem a hittérítő pasi miért pont hozzá csengetett be vagy mit akartak vele bemutatni.
Igazából ezek miatt a hiányérzetek miatt nekem nem volt a vége megható...nem is tudtam rajta sírni (pedig úgy gondoltam milyen megható lesz a vége)
Szerintem Brandon vitte a filmet és ezért lett hatalmas siker!
5/10
Billy Walsh 2023 szept. 23. - 13:55:55 5/10
Az első film Aronofsky-tól, ami nem tetszett. Annyira nyálasra sikeredett, mintha csak Spielberg csinálta volna.
7/10
durumdara 2023 szept. 08. - 08:45:59 7/10
Hááát, nem is tudom. Egyrészt az elején (a videótól eltekintve) beszippantott, de aztán jöttek az aktuális sablonok (tudjukmi) és a vége annyira amerikai-hollywoodi csöpögős túltolás lett, hogy lerombolta a felépítményt... Pedig az eredeti sztori (egy kövér ember nehéz napjai) jó alapanyag volt.

Mondjuk így visszagondolva volt egy pont, amikortól valahogy (f)ellaposodott.
A Fővárosi Cirkusz előadásain éreztem ezt, amikor nincs nyugvópont és már nincs hova fokozni a dolgokat. És csak tapsolsz és tapsolsz, mert tényleg csoda dolgokat művelnek, de már kiégtél a sok "katarzistól". Ahogy a légzés során, kell a ki- és be ütem is, le is kell üljön a történet, kell a csend, nyugalom, hogy aztán megint üssön egy következő érzelemhullám. Nem lehet CSAK BE lélegezni.
Itt meg mindenki folyamatosan drámázik, üvölt és sír, akkor már nincs hova tovább feljebb, elértük a plafont.

Ez még a film baja: néha a kevesebb több. Mint a vége felé. Nem kell ekkora csinnadratta.
Nekem például pontosan ezért jobban tetszett a Biutiful.
Az ugyanúgy dráma, de földhözragadt, életszerű, nem ilyen szirupos a vége.
Ettől függetlenül a színészeknek jár az ötös a játékukért.

Más: a lány sokszor teljesen úgy nézett ki, mintha Emily Blunt rokona lenne.



Persze tekinthetjük úgy, hogy az végén a felállás, elindulás, a lépések már valójában nem történtek meg, csak az elméjében, mint látomás. De akkor is: adott maga ez a bőgéshalom, nagy és még nagyobb katarzis, és akkor rápakolnak egy ekkora blődséget, ami olyan hirtelen jön, hogy nehéz nem valósnak érezni...

Tudjuk, Hollywood eleve imádja ezeket a blama dolgokat: hogy a főhős 500 ember előtt áll és mindenki őt nézi a végén, meg hasonlók. Csakhogy ez itt mindent lerombol, amit annak ellenére próbál az ember követni, hogy az új amerikai túlkompenzálós-érzékenyítős álom áthatja a történetet.
Sajnálom, ebből valami jobbat illett volna kihozni. De hát kb. Dűne, Netflix filmek, stb.


10/10
Zsoanna Kruditch 2023 aug. 04. - 20:35:44 10/10
Elképesztő film. Gyönyörű, megrendítő, torokgombóc-csináló.
Életemben kevés filmet néztem meg rögtön egymás után kétszer. Kettőt talán: Trainspotting, Blade Runner 1. És A bálna.
Lebilincselő.
A karakterek valóságosak, hús-vér ember mindenki. Az hangulat fojtogat, folyvást a sírás határán táncol az érzelmi világod. Mégis egy csöppnyi öröm, ami belesimul a főszereplő életébe, teszi olyan igazivá a filmet.
Brendan Fraser csodálatos.
Rob Simonsen zenéje elképesztően meghitt atmoszférát teremt.
Darren Aronofsky filmje másfél órányi elmélyült együttérzés és lelki intimitás.
Hiánypótló minden ember életében, aki üresnek érzi belső életét.
10/10
trev 2023 aug. 01. - 15:25:36 10/10
Iszonyatosan erős film, szó szerint. Elgondolkodtató, nem szájbarágós, olyan, ahol nem csak "a szépség a néző szemében rejlik" gondolat tolakszik előre, hanem - a kommenteket olvasva - sajnos az undorral keveredő értetlenség is. Egyéni sorsok sorozatos rossz döntések mentén történő találkozása, ahol hiba lenne ennél jobban kibontani bármit is. 10/10, egyértelmű.
Kritikán felüli 2023 jún. 20. - 19:57:01
Csak FRASER sztorija miatt repül a BÁLNA? https://youtu.be/dyoR84rMQQY
Roberto DiCapribogyó 2023 jún. 15. - 10:22:49 Előzmény kecsup
"Itt is elmaradhatatlan volt a homoszexszuális szál a történetben. Lassan már az lesz a sikk, ha nincs egy leszbikus, homo vagy transz szereplő egy elbeszélt történetben. Az Oscarnak biztosan elmaradhatatlan követelménye napjainkban."

Hát ezt konkrétan telibe trafáltad :-))! Noha 2020-ban(!) született az alábbi döntés, és is csak nem rég szembesültem vele, Richard Dreyfuss (Cápa) teljesen jogos kifakadásakor.

Az Oscar-jelöléshez egy filmnek a következő négy kritériumból kell kettőt teljesítenie 2024-től:

"1. A filmvásznon:
a film szereplői között legyen legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen faji/etnikai kisebbségből származik,
a szereplők legalább 30 százaléka két „alulreprezentált” kisebbségből származik,
vagy a film témája, központi története egy ilyen kisebbség valamilyen ügyével foglalkozik.

2. A gyártási munkálatok során:
a film készítői között legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportokból érkező emberek dolgoztak (legalább egyikük faji vagy etnikai kisebbséget képvisel),
legalább hat másik stábtag tartozik faji/etnikai kisebbséghez,
a stáb 30 százaléka valamelyik alulreprezentált kisebbségi csoport tagja.

De a gyakornokok, tanoncok (3) és a filmek marketinges/kommunikációs stábjának (4) kiválasztásánál is ilyen sokszínűségi kritériumoknak kell érvényesülnie.

Alulreprezentált kisebbségként tekint az akadémia a nőkre, a színes bőrű emberekre, az LMBTQ-emberekre, és a fogyatékossággal élő emberekre. A diverzitás-kritériumok még nem vonatkoznak a 93., 94., és 95. Oscar-évad jelöléseire, bár a kategóriában jelölt filmek készítőinek a 94-95. évadban már kell úgynevezett „sokszínűségi jelentést” leadniuk a produkcióról.
A legjobb film kategória nyertesét a filmakadémia összes tagjának szavazatai alapján választják ki. Az idei Oscaron a dél-koreai Élősködők kapta ezt a díjat, az első külföldi filmként a kategória történetében.
Az akadémia vezetése azt reméli az új szabályoktól, hogy hosszú távon arra ösztönzi a filmipar szereplőit, hogy alkotásaikkal jobban leképezzék a globális társadalom sokféleségét, és a mostaninál sokkal szélesebb közönségeket legyenek képesek megszólítani velük."
Roberto DiCapribogyó 2023 jún. 15. - 10:15:30 Előzmény lowbudget
Még egy picit bírd ki, hamarosan a melegek kikopnak a (filmes) köztudatból... és jönnek a transzok.
7/10
itsme1 2023 jún. 06. - 07:30:48 7/10
A film nézése közben azon gondolkoztam, hogy ezek a remek párbeszédek és a jól megformált karakterek talán olvasva ütősebbek lennének, de rájöttem, hogy a látvány inkább hozzátesz ahhoz, hogy megértsük a főhős világát. A rendezés valóban hatásvadász, de vajon ez hátránya a produkciónak? Mindenki eldöntheti maga.
7/10
dlgt 2023 máj. 21. - 23:35:13 7/10
Elkepesztoen hatasvadasz! Egyszer azert mert iszonyat hatasvadasz ugy ahogy van, masreszt meg mert pofatlanul meglovagolja az utobbi idok 'mindenkit-el-kell -fogani-ugy-ahogy-van-es-nem- a-vallasa-borszine-neme-szexualitasasa-alapjan-megitelni' trendjet, amire ra is tesz azzal egy lapattal h hozzaadja h nem a testsulya alapjan kell megitelni masokat.... Felre ertes ne essek, en is elfogadas parti vagyok,nem azt mondom h ez rossz, hanem azt h a film rossz! Az uccso jelenet peldaul egy vicc! Ennyi csopogest nagyon-nagyin reg nem lattam mar, es h oszinte legyek egyaltalan nem hianyzott!
1/10
Szegényanyád 2023 máj. 16. - 21:34:35 1/10
Most lett vége. Már indulunk is hányni.
5/10
pihes 2023 máj. 15. - 07:16:19 5/10
A bálna a vízben jól mozog, az ilyen még ott se ÖT/TÍZ
4/10
Ahoj poplacsek 2023 máj. 11. - 22:37:59 4/10
húb+
lowbudget 2023 máj. 11. - 11:52:27
jaj, ne, már megint a melegek..
Nem lehetne ezt abbahagyni?
Rohadtul fárasztó.
A film meg unalmas.
2/10
artad 2023 máj. 10. - 22:51:51 2/10
dagadt pöch, inkább kezdett volna életmódváltásba...nem kell a magyarázat mert egyszer meg egyszer ez történt...és azért hízott el, mert azóta évek teltek el...86 másik embernek az az élete, hogy egy ilyen túlsúlyos fingot pelenkázzon meg etessen meg mosdasson....igen mérges vagyok, mert ezek a dolgok a lustaság miatt történnek meg a nemtörődömség miatt és ez g*cire önzőség ahelyett, hogy 9sszeszedné magát...ha másnak sikerül, akkor bárkinek sikerül megváltozni, a többi csak fölösleges magyarázat
Összes hozzászólás