Az a nap a tengerparton

Bakancslistához adom
On Chesil Beach
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol romantikus dráma, zenés film, 110 perc, 2017

Értékelés:

61 szavazatból
Szerinted?

1962 nyara. Florence (Saoirse Ronan – Brooklyn, Lady Bird) és Edward (Billy Howle – Dunkirk), a két tapasztalatlan fiatal mindennél jobban szereti egymást, ezért úgy döntenek, örökre összekötik életüket. Ám a nászéjszaka korántsem úgy alakul, ahogy álmaikban elképzelték. A lány, férje iránt érzett szerelme ellenére sem tudja leküzdeni a testi kontaktusokkal kapcsolatos rettegését, így a nagy nap hatalmas veszekedésbe fullad. Visszaemlékezéseikből megismerjük, hogyan pecsételődött meg sorsuk azon a napon, a tengerparton...

A film a kortárs brit irodalom egyik legnagyobb szerzője, Ian McEwen bestsellere alapján készült. A sokszoros díjnyertes író regényei, forgatókönyvei olyan lélektani művek, amelyek komoly morális kérdéseket tárnak a közönség elé.
Bemutató dátuma: 2019. február 14. Forgalmazó: Cinetel Kft.

Stáblista:

Szereplők

Florence Ponting
Edward Mayhew
Geoffrey Ponting
Violet Ponting
Marjorie Mayhew

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Yuliusz 2022 febr. 14. - 15:03:48 Előzmény Ludányi Ferenc
XVI. Lajos és Marie Antoniette évekig „nem hálták el” a házasságukat, mert nem tudták mit kell csinálni.
Hogy a XXI. században is lehet ilyen? Igen, lehet, mindenféle ember létezik, és nem azért mert „szemét”, hanem mert így szocializálódik, ami egy nagyon összetett dolog.
Persze, változhatunk és változunk is.
Orpheus100 2022 febr. 13. - 22:47:47
A filmek már csak ilyenek. Nem mindegyik úgy végződik, ahogy szeretnénk. És főleg nem mindegyik végződik igazságos happyend-del. Sorolhatnék 100 olyan filmet, ami hasonlóan "igazságtalanul" végződik. De valószínűleg ez így van rendjén. És a rendezőnek minden bizonnyal pont az volt a szándéka, hogy ambivalens érzéseket keltsen a nézőben. És amint látom, ezt a szándékot maradéktalanul meg is valósította. :-)
MorningGlory 2022 febr. 13. - 11:23:25 Előzmény Ludányi Ferenc
Nem ártott volna a hozzászólása elé odaírni, hogy SPOILER!!!!! Ha már kommentel, feltételezem, hogy ismeri a szó jelentését!
Ludányi Ferenc 2021 júl. 19. - 12:31:17
Ő az áldozat, a...oké. Tiszteletem!
Ludányi Ferenc 2021 júl. 19. - 12:30:34
https://videa.hu/videok/film-animacio/az-a-nap-tengerparton-hd-LVg9L5bSBzRuUH91

1 óra 14 perc 17 mp-től érdemes megnézni a nebáncsvirág nagyjelenetét. Megnéztem párszor (a filmet az elejétől a végéig egyszer), ezt a nagyjelenetet rengetegszer és a végét is kétszer és...leírtam, kiirtam magamból mindent! Szemét nő! Mármint az a típus akit a hölgy (Ronan kisasszony) alakít.
Ludányi Ferenc 2021 júl. 19. - 12:24:03
Hogy húzgálta magát a nászéjszakán meg hogy kényeskedett meg amit levágott szöveget a tengerparton. Nagyjelenet volt az igaz! Aztán évtizedek múltán ott zenélget egy sereg gyerekkel. Majdnem kiestem a fotelből a meglepetéstől és a felháborodástól. Így, ezzel a végkifejlettel hiba volt a filmet befejezni. Ez a nő egy végtelenül kényes liba volt (finoman megfogalmazva) és képtelenség, hogy azok után amit láttunk tőle ENNYIRE átváltozzon. Ez a film hibája.
Ludányi Ferenc 2021 júl. 19. - 12:20:45
Úgy kellett volna, hogy vége legyen, hogy a srác talál egy másik nőt akivel boldogan élnek ez a nebáncsvirág meg egyedül marad! Ez lett volna a helyénvaló befejezés. Ezzel szemben ez a kis k***a alapított családot míg a srác maradt egyedül. Ez így életszerűtlen és főként IGAZSÁGTALAN befejezés.
Ludányi Ferenc 2021 júl. 19. - 12:16:11
Borzalmasan dühítő lett a film vége, az úgynevezett végkifejlet!!!
A hölgyike ugye kényeskedett a nászéjszakán aminek utána a férj teljes joggal borult ki a tengerparton. A kényeskedő hölgyike összehordott tücsköt-bogarat (legyünk barátok, stb.) aztán miután a férj ezt a megalázó élethelyzetet nem vállalta fel megsértődött. Ezután elteltek az évek, évtizedek. És mi történt? A bunkónak beállított férj egyedül maradt míg a nebáncsvirág hölgyike szépen férjhez ment és sorra potyogtatta ki a gyerkőcöket pedig a tengerparton hej de nagyon megvolt ijedve a szextől, az öleléstől! Undorító egy nőszemély. Megjátsza magát, sajnáltatja magát és miközben a partnere ebbe tönkremegy ő nagyvonalúan túllép a sérelmein és felszálló ágba kerül. Aljas nőszemély. Mármint EZ A típus. Adja a kényeskedőt aztán szépen felnő a "feladathoz". A másikat meg tönkreteszi. Ez is igen félt a szextől! Akkor mire fel szülte később a több gyereket egy másik pasasnak?!!! Akkor már nem félt a szextől??? A tengerparton rinyál aztán meg szétteszi a lábát mégiscsak...Az utolsó mocskos k***a! A férj meg a bunkó, meg az állat. Na persze...A férj ott hibázott, hogy nem rakta meg a nőt ott a tengerparton! Leáll kényeskedni aztán a férjét tönkretéve összeáll más férfivel és annak sorra szüli a gyerekeket. Ez a film EZT A típusú nőket nagyon megmutatta, hogy milyen aljasok. Felháborított a film vége, az ILYEN vége de sikerült magamból kiírnom a mérgemet! Ez a nő aljas, számító nő volt míg a férj egy tisztességes, becsületes valaki. És ki járt rosszul a végén? A férj! Ez van! Ilyenek az ILYEN nők!
Edmond Dantes 2021 márc. 06. - 22:00:03
Szerencsére nem olvastam el megnézés előtt a hozzászólásokat, egy részük, sőt a fenti ismertető is SPOILER, súlyosan és jelzetlenül! Az enyém n e m az. Ez a film számomra egyfajta bizonyság, sőt: hitvallás arra, hogy a házasság előtti szex nemhogy megengedett, hanem egyenesen kötelező. Bizonyos dolgoknak időben ki kell derülni és bizonyos jártasságra pedig az életnek eme területén (is) szert kell tenni. Ettől eltekintve a cselekmény hemzseg az életszerűtlen eseményektől. A többek által bedobott zaklatásos motívumot illetően pedig így, röviddel a film megtekintése után az égvilágon semmiféle utalásra nem emlékszem.
10/10
sioux 2021 febr. 15. - 11:49:44 10/10
Megrázó film. Ide vezet az, ha ránk ülnek, belénk ivódnak a mély, őszinte kommunikációt akadályozó társadalmi gátlások, normák. És férfiként mondom, hogy egy férfi lehet odafordulóbb, megérteni akaróbb és türelmesebb - majd megpróbáljuk megoldani, mert szeretlek, szeretjük egymást hozzáállással. Még akkor is, ha a lánynál gyerekkori trauma nem is állna a háttérben - amit néhány felvillantott visszaemlékezés alapján nézőként mi is csak sejtünk.
7/10
Judga 2020 jún. 22. - 22:01:52 7/10
Sok olyan alkotást ismerünk, ahol valaki egy pszichotrauma miatt máshogy reagál. olyanokat is, ahol két sérült ember kiegészíti egymást vagy összekapaszkodik, és együtt fejlődik. itt a hősöknek ez nem adatik meg, problémáik a kapcsolatban inkább rájuk omolnak. ennyiben különleges ez a film/regény. sajnos reális is. az életben sincs katarzis, ha nem kezdenek valamit külön-külön és együtt a problémáikkal. tanulságos, de nem vidám történet. kiváló színészi játékkal, fényképezéssel.
Joan Fontaine 2020 márc. 15. - 13:28:54



Sok utalást szerintem nem láttunk arra, hogy molesztálta az apja. Látván a végén tanácstalanul álltam, nem értvén, mi miért is történt. Ezért az itteni hozzászólásokat elolvastam, hátha kiderül egy-két dolog, és itt olvastam először erről a megközelítésről az apjával kapcsolatban.
Két villám képsor utalt ilyesmire, amiket ha véletlenül félrefordítom a fejem, akkor akár nem is kellett, hogy lássak, tehát alig észrevehető. Túl kevés kifejezése egy ilyen jelentős tartalomnak.
A másik egy teniszmeccs utáni abberrált kiabálás, aminek a lényege nincs kibontva. Nem hiszem azt sem, hogy egy gyerek nem emlékszik arra, hogy ilyesmi történt vele, nem volt már annyira kicsi. Csak ebben a szituációban jönnek vissza az emlékei? Nem reális.
Nem szeretem az olyan filmeket, amiket nem elég egyszer megnézni, hogy értsem, a visszapörgetéssel történő megértés már nem igazán sikeres dolog.
Persze ennek tükrében már érthető a lány viselkedése.
A másik kérdésre-hogy a csellista férjével miért sikerült-végképp nagyon satnya a válasz. Honnan tudhatjuk, hogy az a kapcsolat azért működik, mert a pasas elfogadta a nő eszement feltételeit? Csak találgatunk. Az egyik verzió az, hogy egy erkölcstelen alakkal van dolgunk, aki teljesíti ezt a feltételt, tehát morális kérdésekben gátlástalan.
A másik verzió viszont lehetne az is, hogy mi van, ha vele jobban szerették egymást, és a férj képes volt feloldani a gátlásokat? Mi van, ha érzékenyebb, különb ember volt, aki jobban szerette ezt a nőt? Mert ez sem zárható ki, semmilyen jel nem utal arra, hogy nem lehet igaz.
A végén az a pár könnycsepp esetleg, nem tudom.
Ennyi év nagy idő, és egy egészséges ember egy ilyen sikertelen házasságot inkább kiheverni igyekszik, mint belenyomorodni.
Annyi kérdés maradhat így az emberben, hogy a cím lehetne akár Találós kérdés a parton is.


9/10
Dandea 2019 nov. 24. - 12:56:57 9/10

Ide írd a spoileres tartalmat


Nekem nagyon tetszett. Nem értem a kérdéseket, szerintem nagy részére választ kaptunk a filmből. Bár nem olvastam el a regényt, ott valószínűleg még pontosabbak a válaszok. Egyrészt a kor és a nevelés, amely nem segített Florencenek feldolgozni a traumáit. Igen nagy valószínűséggel molesztálta az apja gyermekkorában, erre sok utalást látunk a filmben. Billy pedig nem tanulta meg kezelni az érzelmeit, indulatait ezt is szépen bemutatja a film a beteg anya kapcsán. Ezért sértett büszkeségével nem tud időtadni Florencenek, hogy megoldják együtt a problémát, s ezért sem talál élete végéig párt, s marad örökké magányos. Ez az, amit valószínűleg a második férj meg tudott tenni. Ennek ellnére szép film, a vége kicsit összecsapott, s más idős színészekkel játszattam volna el az idős embereket, az elmaszkírozott színészek inkább groteszkké tették , mint meghatóvá a jelenetet. Ezt nagyon sajnáltam.
Levendula 2019 nov. 16. - 17:56:22
Az apja molesztalta gyerekkorában ! Az agy a traumát egyfajta fekete dobozba( tudatalatti ) zárja ! Ezért mondja a lány nem tudom mi a baj velem !
tortura 2019 aug. 17. - 16:05:51 Előzmény Orsi7
Szerintem volt rá válasz, amennyiben én jól értelmezem. Talán azért sikerülhetett a másik férfival a házassága, mert ő elfogadta a nő feltételeit. Miszerint nincs szex, vagy csak minimális a reprodukció miatt, a férj pedig keresheti a testi örömöket máshol.
Számomra a film maga a gyötrelem volt. Talán egyetlen dolog miatt érdemes végignézni, hogy azért volt tanulsága. Hogy egy elrontott élet után már hiába jössz rá öreg korodban, hogy elcseszted, hiába siratod, az már nem jön vissza. Nincs még egy lehetőség, nincs reset gomb. Az életet úgy célszerű élni, hogy élvezzük, hogy megragadjuk a szépségeit, és itt most nemcsak a testi örömökre gondolok nyilván.
6/10
sexykex 2019 júl. 20. - 14:50:02 6/10
A vak vezet világtalant tipikus esetét láthattuk egy fiatal pár nászéjszakáján. Van ilyen? Manapság már egyre ritkábban, de azért előfordulhat. Azt gondolhatnánk, hogy nincs frigid nő, csak ügyetlen férfi, de ez azért nincs teljesen így. A filmből nem derült ki, hogy Florencel mi történt. Sokszor az is elegendő, ha a szülők rossz példát mutatnak, ha hiányzik az érdeklődés a másik nem iránt, ha látványosan magára hagyják a buta gondolataival. A három későbbi gyerekre magyarázat lehet, hogy tulajdonképpen hajlott volna a nászút folytatására, de a tapasztalatlan és sértett Edward elutasította. Nehéz úgy gyógyítani, hogy közben mi magunk is betegek vagyunk.
Van ez a „mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre” játék. Férfitől eddig egyetlen értelmes választ hallottam: egy nőt, aki boldog attól, hogy nőnek született. Ez a jó házasság titka is, hiszen a kielégítő szex átsegít a nehézségeken.
jn 2019 júl. 12. - 14:56:58
A színészek jók, a lélektani háttér szerintem teljesen világos. A film ezekre és az érzelmek bemutatására, finom részletekre épít, nem egy óriási és pörgős sztori, nem fogja élvezni mindenki.
6/10
Magnolia1 2019 júl. 12. - 10:59:19 6/10
Saoirse Ronan és Billy Howle ragyogóak voltak, de a film nagyon unalmasra sikeredett.
5/10
Orsi7 2019 júl. 08. - 22:24:29 5/10
Nagyon szeretem az olyan filmeket amelyek fő története a "vonal alatt", a sorok közt történik, amely a lélek útjairól szól. Amely csak érzékeltet, mégis világos az értők számára. Ez a történet nagy lehetőség lett volna egy ilyen filmre, de végül nagyon nem ez lett.
Nincs válasz a fiúra, akit erőszakosnak akartak beállítani, de nem feltétlen volt az, bár a lány lelkéhez kétségtelen nem volt érzéke.
Nincs válasz a legnagyobb kérdésre, hogy miért sikerült az Florance-nak későbbi férjével (házasság, 3 gyerek), ami Edwarddal nem.
Így útravaló sincs. Csak a gyönyörű tengerpart marad.
Saoirse Ronan viszont, mint mindig, most is csodásan játszotta a nagyon neki való szerepet.
10/10
Clapclap 2019 júl. 07. - 20:33:30 10/10
Kedves LalolibTV
Az apja szexzuálisan zaklatta őt kislány korában.
Ennek fényében nézd újra és értékeld a filmet.
Remélem így majd a kérdéseidre is választ kapsz.
Összes hozzászólás