Az első áruló

Bakancslistához adom
Il traditore
16 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-francia-brazil-német dráma, 152 perc, 2019

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Tommaso Buscetta tanúvallomásának köszönhetően tudta Falcone vizsgálóbíró térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát, a Cosa Nostrát. Buscetta kegyetlen bűnözőből vált Olaszország máig megosztó hősévé. A szervezetben csalatkozott férfi bizonyítékokkal szolgált ahhoz, hogy a bűnszövetkezet kulcsembereit letartóztassák, megingatva egy sziklaszilárdnak hitt, az évtizedek során egyre kegyetlenebbé és pénzéhesebbé vált rendszert.

Az „első áruló” annak ellenére ült a tanúk padjára, hogy pontosan tudta: ezzel saját maga, családja és barátai életét sodorja veszélybe. A maffia bosszúhadjáratában 33 rokonát végezte ki. Sokan a mai napig sem értik, hogy mi késztette arra a korábban kíméletlen bérgyilkosként hírhedtté vált Buscettát, hogy elsőként szembesítse a maffia vezetőit a tetteikkel.

A sokszoros díjnyertes rendező, Marco Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit eleveníti fel a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában szerepelt, ízig-vérig olasz maffiatörténetben. Az első áruló forgatókönyvének születését hosszú és kiterjedt kutatómunka előzte meg. A jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján rekonstruálták a történéseket. A jelenetek egy részét a tényleges bírósági épületben vették fel, amelyet külön a „maxiper”-ként elhíresült eljáráshoz építettek.
Bemutató dátuma: 2020. július 2. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Kellemes? A Cosa Nostra?!? Meg a 33 halott rokon?!? Ittál, vagy csak nincs eszed?
❦W͞α͟я͟и͞єя✾⁑✰ŞŦΔŘ✰⁎⁑ 2022 máj. 15. - 19:46:29
Kiváncsian várom remèlem kellemes esti film lesz 🙂
Brierley 2021 máj. 20. - 23:48:02
Engem megvett. A hossza nem volt tetten érhető számomra, és üresjárat sem volt benne. Igazi dráma.
Kicsit más, hogy egy maffiózó szemszögéből látjuk a dolgokat; bár emiatt szubjektív is egyben.
Az alakításokra sem lehet panasz.