David Copperfield rendkívüli élete

Bakancslistához adom
The Personal History of David Copperfield
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai vígjáték, dráma, 119 perc, 2019

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Ki tudná jobban elmesélni David Copperfield saját, kalandokkal teli élettörténetét, mint maga a főhős? Kisfiúként gondtalan életet él, amíg özvegy édesanyja férjhez nem megy a gonosz és kegyetlen Murdstone úrhoz. Mostohaapja elküldi saját gyárába dolgozni, de anyja halála után megszökik és Londonból Doverbe gyalogolva jut el utolsó élő rokonához, a gazdag nagynénihez és annak hóbortos bérlőjéhez. Némi nehézség árán, de a néni védőszárnya alá kerül és ebben a házban nő fel az ifjú David. Élete szereplői és hóbortos történeteik formálják úriemberré és valódi íróvá David Copperfieldet.

Charles Dickens világhírű regényét az Oscar-díjra jelölt és többszörös díjnyertes sztárrendező, Armando Iannucci (Sztálin halála, Az alelnök, Egy kis gubanc) vitte vászonra. A film a Londoni Filmhéte a legjobb forgatókönyvért járó díjat nyerte el, a Brit Független Filmdíjak közül a legjobb férfi mellékszereplő (Hugh Laurie), a legjobb forgatókönyv, a legjobb jelmez és a legjobb szereplőgárdáért járó díjat is megkapta, és jelölték a Brit Filmakadémia BAFTA-díjára is. A film főszereplője az Oscar-díjra jelölt Dev Patel (Gettómilliomos, Az utolsó léghajlító, Oroszlán, Hotel Mumbai), a további szerepekben pedig mások mellett az Oscar-díjas Tilda Swinton-t (Orlando, Beszélnünk kell Kevinről, Michael Clayton, Holdfény királyság, A Grand Budapest Hotel, Égető bizonyíték) és a többszörös Golden Globe-díjas Hugh Laurie-t (Dr. House, Holnapolisz, Stuart Little, a kisegér) láthatjuk.
Bemutató dátuma: 2021. május 13. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
olahmiki1959 febr. 22. 19:09:37 1/10 Előzmény filoszemitabélus
Ez nem jutott eszembe, pedig az a poén, hogy gyerekfejjel még olvastam is egy nagyon izgalmas könyvet erről a korszakról, Komáromi Zoltán: Bátrak hajója című kalandregényét...:)

Viszont, arra gondoltam, hogy ha legközelebb csinálnak egy filmet az Északi-Sarkról, a politikai korrektség jegyében a fehér színű jegesmedvéket barna, vagy fekete medvékkel kellene eljátszatni, hogy a film megfeleljen a mai kor követelményeinek!
Üdv!....)
filoszemitabélus febr. 22. 18:10:18 Előzmény olahmiki1959
"akiknek soha, sehol nem volt gyarmatuk a történelem folyamán, nekünk mi közünk van ehhez az egészhez...:) " Azért ne feledkezzünk meg Ferenc József Földről! A jegesmedvék és a fókák lehet, hogy még most is neheztelnek a KUK Monarchiára. Mea culpa!
1/10
olahmiki1959 febr. 22. 17:58:48 1/10 Előzmény filoszemitabélus
Ebben igazad van, sőt, lehet még sorolni a példákat, hogy hogyan irtották ki az észak.amerikai indiánok 90 százalékát, Közép-és Dél-Amerikában egész népeket tüntettek el a föld színéről, inkákat, toltékokat, aztékokat, fekete Afrikában is milliókat mészároltak le, de Indiában is őrületes gyilkolásokat hajtott végre a nagyon kulturált Brit Birodalom a gyarmatosítás hőskorában.
Csak abban nem hiszek, hogy meghamisítva a történelmet, és futószalagon készítve a hamis, hazug, álságos filmeket, bármit is jóvá lehet tenni az elkövetett bűnökből.
Ez egy teljesen rossz hozzáállás, és abban is igazad van, hogy a magyaroknak, és más olyan népeknek, akiknek soha, sehol nem volt gyarmatuk a történelem folyamán, nekünk mi közünk van ehhez az egészhez...:)
filoszemitabélus febr. 22. 13:30:17 Előzmény olahmiki1959
Valahogy jóvá kell tenni a feketékkel szemben elkövetett bűnöket. A belgák kongóban milliós nagyságrendben irtottak ki négereket. Ezért a legkevesebb, hogy még Hófehérkét is fekete nő játssza el.
Bár, hogy ehhez nekünk mi közünk ( még a napvédő krémeket is feketékkel reklámozzák) azt nem is sejtem, mert tudtommal az Alföldön nem szedtek néger rabszolgák gyapotot. Meghülyült a Világ!
1/10
olahmiki1959 febr. 22. 08:25:57 1/10 Előzmény olahmiki1959
Megnéztem...:)
Aljas, végtelenül manipulatív, alulmúlhatatlan, szemétrevaló borzalom!
Dickens foroghat a sírjában, hogy mit csináltak ebből a klasszikus remekműből...:)
A fehér szereplők egytől-egyig vagy velejéig romlott, gonosz figurák, vagy komplett, nyálfolyós idióták! Harmadik lehetőség nincs!
A színesbőrű szereplők pedig - természetesen - kivétel nélkül szeretnivalóak, okosak, kultúráltak, ők a pozitív alakjai a filmnek.
Ami a vígjátéki részt illeti, az sem jobb.
Egyetlen egy, igazán humoros megnyilvánulás nincs a filmben, helyette viszont van ökörködés, idiotikus ripacskodás, de az dögivel.
1/10.
1/10
olahmiki1959 febr. 21. 13:26:32 1/10
Kérem tisztelettel!
A filmnek már a magyarra fordított címe is egy megtévesztő, oltári nagy baromság!
Ugyanis magyarul nem David Copperfield, hanem "Copperfield Dávid rendkívüli élete" lenne a helyes!
Miért?
Mert David Copperfield napjaink leghíresebb bűvésze és illuzionistája, ezért én azt hittem, hogy az ő életéről készítettek egy filmet, nem pedig a Dickens által megírt irodalmi alakról.
Ez történik olyankor, amikor egy műveletlen ember fordít le valamit, amit eléje raknak, és amiről fogalma sincs!
De a filmbe azért belenézek, mert ez a mostanában divatba jött PC őrület, hogy klasszikus irodalmi alakokat afroamerikaiakkal, indiaiakkal, ázsiaiakkal játszatnak, érdekel.
Adok egy jó félórányi esélyt a filmnek, aztán meglátjuk...:)
6/10
InteriorLulu jan. 13. 23:30:36 6/10
Végig azt éreztem, hogy a produkció a kirobbanó energiájával, néhol meghökkentően eredeti megközelítéseivel, kreatív ötleteivel, bolondozós karaktereivel, pazar fényképezésével, díszleteivel és látványvilágával le akar nyűgözni, ám ez a szándék szerintem valahogy eléggé félrecsúszott. A cselekmény kissé szétszórt, fókuszátvesztett, a valamennyire kétségkívül meglévő eredetisége és viccessége mellett pedig a film gyakran inkább mesterkélt és fárasztó, eredetieskedő, amin nagyon nem segít az alakítások általános harsánysága, túljátszottsága sem - az ennek ellenérei is bravúros Tilda Swinton ide vagy oda.
Így aztán hiába a rokonszenves lendületessége, csodás látványvilága, hiába szórakoztatóak bizonyos részei, jelenetei, ötletei és karakterei, a film összességében sajnos csak módjával lett szórakoztató. Valahogy okosabbat, mélyebbet, szellemesebbet és összeszedettebbet vártam, sokkal jobbat ennél.
9/10
hippieee 2023 dec. 23. - 17:28:31 9/10
Egyszerűen imádom ezt a feldolgozást! Teli van poénokkal, és a színészek zseniálisan hozzák a karaktereket. Nagyon merész bevállalás volt Copperfield-et indiai színésszel játszatni, de nagyon bejött. Többször is olvastam a regényt, és szerintem Dickens pont ezt az életérzést akarta közvetíteni. Vicces, humoros, bolondos, élettel teli, gyönyörű képi és színvilággal. Akinek nem tetszett, nézze meg többször! :)
6/10
Ahoj poplacsek 2023 júl. 08. - 09:25:29 6/10
Menet közben elvesztett a film.
1/10
Nagy1A 2023 ápr. 10. - 00:54:13 1/10 Előzmény ppiroska
Igen!!!!!.......igazad van...........le kellene bilincselni, hogy tovább nézzem!!!.........fél órája szenvedek!! .....mi a franc ez??? ..........katasztrófa!!!!0/10
1/10
pihes 2023 ápr. 09. - 14:44:39 1/10
Ilyeneket a wc-n kell lehúzni EGY/TÍZ
10/10
ppiroska 2021 jún. 17. - 09:59:00 10/10
Lebilincselő.
3/10
Csizmeri 2021 máj. 14. - 21:54:49 3/10
Eddig egy kezemen meg tudom számolni hány filmről jöttünk ki. Ez közéjük tartozott.