Érdekvédelmi terület

Bakancslistához adom
The Zone of Interest
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol-lengyel történelmi film, háborús filmdráma, 105 perc, 2023

Értékelés:

58 szavazatból
Szerinted?

A Martin Amis angol író 2014-es regényét lazán adaptáló film Auschwitz parancsnokának Rudolf Hössnek és feleségének, Hedwignek történetét meséli el, akik közvetlenül a koncentrációs tábor mellett alakították ki álomotthonukat. A foglyok állandó sikolyai, a puskalövések és a gázkamrák füstje kísérti paradicsomukat, de közönyük e borzalmakkal szemben félelmetes és baljós ellentétet teremt. A Szexi dög, a Születés és A felszín alatt rendezőjének új filmje szigorú és kihívásokkal teli.
Bemutató dátuma: 2024. február 15. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Szereplők

Hedwig Höss
Rudolf Höss
Eleanor Pohl

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    2023
    Nagydíj

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
pihes máj. 08. 14:21:17 1/10
Hogy a búbánatos franc törje az alkotói válságot, megszenvedtem én ezt a végéig EGY/TÍZ
bubó74 máj. 02. 21:52:47
Zseniális volt, nagyon beledöngöl a földbe lelkileg, és néhány komment alapján újra bebizonyosodott, hogy van film, ami nem való mindenkinek.
6/10
The Cortez ápr. 19. 00:05:22 6/10
Egy meglepően új megközelítést alkalmazó holokausztdráma. A film távolságtartó nézőponttal, lassú cselekményvezetéssel és hosszan kitartott, gyakran néma jelenetekkel operál, ezért többször fájdalmasan vontatott az alkotás, amelynek unalmát néha elborult, egyben kreatív vizuálpornóval meg brutális horrorzenével (a stáblista alatt ugyancsak kapunk egy elvontat) dobja fel a rendező, aki a borzalmakat nem mutatja, hanem sejteti, de leginkább hallatja. A sztori egy rövidebb magyar szálat is tartalmaz. A lezárás érdekesre sikeredett, ráadásul több mindent a néző képzeletére bíz. Az intro + outro egyaránt gigászi hosszú blackouttal van megspékelve. A háborús mozi jóval visszafogottabb, mint Jonathan Glazer Under the skin című műve, ám itt szintén befigyel időnként az elszállt, tripszerű feeling.
2/10
itsme1 ápr. 17. 11:24:33 2/10
Olyan mértékben vontatott, hogy csak távkapcsolóval a kézben javaslom megnézni. Ha egyáltalán érdemes rá másfél órát szánni egy olyan történetre, ami egy mondatban elmesélhető. Aminek drámai hangulatát egy háttérben felszálló füst jelenti csupán, és a néző tájékozottságára bízza az összes többit.
3/10
anette0118 márc. 28. 19:31:25 3/10
Nekem ez egy nagyon vontatott film volt.
Nem az a bajom, hogy holokauszt film, hanem hogy csak jelenetek és vontatott párbeszédek sorozata.
Olyan, mintha a "Csíkos pizsamás fiú"-ból.próbáltak volna jeleneteket kivágni.
A képi világ szép, de a vágás borzalmas.
Személy szerint dühít, hogy ez a film nyert, nem pedig A hó társadalma, ami mérföldekkel túlszárnyalta ezt a filmet.
6/10
Gabó58 márc. 24. 21:05:32 6/10
A holokauszt témáját már ezerszer feldolgozták. Nyertek is vele díjakat jónéhányszor. Most ismét egy "lerágott csonttal" nyertek idegennyelvű Oscart.Az első fél órában lejött a film mondanivalója, a többi már csak ismétlés volt.A holokauszt, a homoszexualitás, másság elfogadása már kötelező témák az Oscaron.Ha már Oscar, akkor inkább ajánlanám A tanári szoba című, vagy az Előző életek című filmeket.
4/10
Hatpöttyös márc. 17. 16:17:57 4/10
Hát megnéztem a filmet. Csalódás volt. Kevés volt. Igen komoly a téma, de amit ki szeretett volna fejezni szerintem nem sikerült. Az igaz, hogy a félelmetes kontrasztot igyekezett bemutatni, ami valamennyire sikerült de nekem ez kevés. Olyan filmek, mint Saul fia, Schindler listája, Egmond Batignole, stb. Nemes Jeles László véleménye a rendező nyilatkozatáról, valamennyire igazolja érzéseimet a filmről.https://24.hu/kultura/2024/03/14/nemes-jeles-laszlo-oscar-jonathan-glazer-erdekvedelmi-terulet-holokauszt-gaza/
9/10
biobodnar márc. 17. 13:22:27 9/10
Ez a film valóban hétköznapi családi jelenetek sorát mutatja be (valamelyik hozzászóló írja, hogy milyen "unalmas" ez, nem történik benne "semmi"), és sokat bíz a filmnéző fantáziájára, illetve elvár a nézőtől egy minimális alaptudást. Akinek nincs füle, az nem hallja a falon túlról érkező folyamatos morajlást, sikolyt, lövéseket - mondjuk ehhez valóban süketnek kell lenni. Aki nem tudja, hogy a füvet kiirtották a táborban, nehogy azt egyék a foglyok (néha egy-egy fűszál kibújt a barakk padlóján), az nem értheti, miért "érdekes" a harsogó fű és virágoskert a fal túloldalán. De azt sem, hogy miért szörnyű, hogy a tábori orgonabokrok helyes metszéséről beszél Höss. Aki olyan rendes családapa a filmben - Amerikában élő lánya később is a kedvességét hangsúlyozta, kétségbe vonva a szörnyűségeket, amiket apja művelt. Ez az "unalmas" film arról szól, hogy a borzalom milyen hétköznapi és természetes tud lenni. Ez nagyon felkavaró.
1/10
ef márc. 15. 08:32:59 1/10 Előzmény buncow
Nekem semmi.
A libsi media(24.hu, 444, telex stb.) es globalis zsido szervezetek haborognak ...
Kritikán felüli márc. 14. 20:36:02
Kibeszélőnk a filmről: https://youtu.be/6696bhwaGz8
buncow márc. 14. 20:23:58 Előzmény ef
Ezzel mi bajod?
filoszemitabélus márc. 14. 17:40:50 Előzmény ef
Igen bölcs gondolatok! Nehéz okkosnak lenni a témában. Sem a zsidók megszállása, sem az arabok kegyetlensége nem elfogadható. És nem biztató a jövő.
1/10
ef márc. 14. 17:29:51 1/10
Jonathan Glazer rendező az Oscar díj átadásán:
" A filmünk megmutatja, hová vezet a dehumanizáció a legrosszabb formájában. Ez alakította az egész múltunkat és jelenünket.

Olyan emberekként állunk itt, akik nem akarják, hogy a zsidóságukat és a holokausztot egy olyan megszállás igazolására használják fel, amely sok ember számára vezetett konfliktushoz.

Legyen szó akár az október 7-i izraeli áldozatokról, akár a Gáza elleni folyamatos támadásról, mind a dehumanizáció áldozatai – hogyan állunk ellen?"
Tyrannosaurus(velo)Rex márc. 14. 16:20:29 Előzmény Damill
Végre valaki megértette a film valódi üzenetét. Mindenki hadovál itt össze-vissza bundáról, halálról stb.
A lényeg pedig a csend és nyugalom hiánya mindennapi életünkben. Mindenhol zaj van, az üzletekben, az autószervizben és az ember közvetlen környezetében (háttér tévézés stb.
8/10
Damill márc. 14. 05:11:33 8/10
Szép film egy katonatisztről, ami bemutatja, hogy még egy látszólag idilli élet sem mindig tökéletes. Valakik mindig üvöltöznek a háttérben.
10/10
zimzum1111 márc. 12. 22:14:02 10/10
Nehéz és örök súly.
Ez a rémhorror a közöny sötétsége.
A haszonlesők kapzsisága, a karrieristák elvtelensége, a kisember hatalomgyakorlása, a műveletlenség butasága.
Két filmet lát az ember.
Az egyiket a vásznon, a másikat pedig a fejében. A háttérben megy a Schindler listája, a Saul fia, a Sorstalanság és az összes valaha készült remekmű, kinek melyik. Ezen filmek bármelyike összefügg ezzel és kiegészül és együtt kelnek életre.
A családi idill kontrasztja a haláltábor közvetlen közelében torokszorítóan émelyítő. Minden jelenet mögött ott az utalás, hogy ez 200 méterre máshogy van. Ott is létezik emeletes ágy, csak nem két gyerek alszik benne. Ott is van fürdőszoba, csak nem víz jön a zuhanyrózsából. Cipő is van a filmben, csak egy ponton halomban áll síri csöndben üveg mögött. A letargia a film végére garantált. Mégis kell ez a letargia, ez a szörnyű érzés, mert ez a lélekállapot belekaristol abba a gondolatba, hogy "ugye TE nem tennéd el a bundát".
És így hat ránk.
Ez a film erénye, hogy bizonyosan képes változtatni a nézőben viszonyrendszert.
Jwilli márc. 11. 10:32:54
Érdekes. Ma az Oscar díj kapcsán hallok erről a filmről először, és ami különös hogy tegnap láttam a netflixen A csikos pizsamás fiú (2008 as ) filmet aminek a témája ugyanaz mint ennnek a filmnek....nagyon fura..
Az is lehet hogy onnen vették az ötletet ehez a filmhez.
4/10
Makadámic márc. 05. 13:48:41 4/10
Nem tudtam elvonatkoztatni attól h
ogy a félelmetes németek úgy néztek ki mint a Grincsből kifalva lakói
1/10
hegyitomi márc. 05. 07:59:46 1/10
Megnéztem tegnap. Hát ilyen unalmas, cselekmény nélküli filmet már rég nem láttam. 40 perc után kellett tartanom egy fél órás szünetet. Az alap kiindulás, h a halálgyár mellett berendezték otthonukat és míg a fal egyik oldalán népírtás folyt a másik oldalon virágoskert pompázott és a közeli folyóra mentek le fürdeni; jó és elgondolkodtató. De ezt bámulni két órán keresztül, h locsolják a növényeket, ebédelnek és süti a nap a fehér ruhát a száritón, vmi egészen közhelyes.
Egyébként nincs új a nap alatt. Karl Otto Koch és Ilse Koch Buchenwaldi parancsnok és felesége hasonló körülmnények között éltek és az ott készült fotóalbumok sem árulkodtak arról, h mi folyt a tőszomszédságban.
filoszemitabélus márc. 04. 13:06:54 Előzmény Morten
Elhiszem, hogy letaglózott. Én nem láttam, csak szándékoztam megnézni és már maga a szándék nagy katarzist váltott ki belőlem. Nem is tudom, mi lesz, ha majd meg is nézem? Az Oscar csak a bolygó területére érvényes. Kellene valami olyan díj, ami az egész Naprendszerre vonatkozik és esetleg a földönkívüliek is érzékelik.
Összes hozzászólás