Ez csak a világ vége

Bakancslistához adom
Juste la fin du monde / It's Only the End of the World
16 éven aluliak számára nem ajánlott kanadai-francia dráma, 97 perc, 2016

Értékelés:

41 szavazatból
Szerinted?

Tizenkét év távollét után az író, Louis visszatér szülővárosába, hogy elmondja családjának: haldoklik. Hamarosan felszínre törnek az elfojtott indulatok, és kibukik a sok év alatt felhalmozódott keserűség. Hiába próbálnak meg empátiával közelíteni egymás felé, az egymásra figyelni már képtelen családtagok csak saját sérelmeiket és magányukat képesek előtérbe helyezni, ami még több konfliktust és fájdalmat szül.
Bemutató dátuma: 2017. január 19. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
dandelion83 okt. 06. 15:36:00 7/10
Megosztó film. Még én magam sem tudom egyértelműen azt mondani, hogy zseniális-e vagy inkább csak elénk tettek valami mély, erős érzelmi hatású filmet, amelyből pont a lényeg maradt ki. Tetszett, de nem vagyok maradéktalanul elégedett még a szuper szereplőgárda miatt sem.
8/10
feketekave okt. 03. 21:13:23 8/10
Úgy örülök, hogy ennyi ember meglátta ebben a filmben azt a kis csodát, amit elénk tett.
Vincent Cassel és Nathalie Baye egyszerűen varázsolnak. A főszereplő fiú nem kapott nagy hangsúlyt, de a többiek zseniálisak.
1/10
funfun jún. 23. 11:29:43 1/10
Egyáltalán nem fogott meg a film. Megnézés után olvastam csak kritikákat, melyből kiderült, a rendező tudatos szándéka lehetett az előmagyarázat nélküli ábrázolása a pár órának, ám így semmi nem érthető számomra, motivációk, viselkedések stb. A szereplők is csak erősen felskiccelt karikatúrák. Nem, nem az anya erősen sminkelt arcára gondolok, hanem a bárgyún mosolygó sógornőre, a befelé néző, kifelé félmosolygó főhősre, a szinte mindig háttal álló bátyra. A főhőst pont nem érdekelte a családja, de most mindenképpen el akarja mondani, hogy meg fog halni, de aztán mégsem mondja el.

Természetesen a filmből nem maradt el a haldoklásukat titkoló betegek kötelező hányása, hogy a néző lássa, tényleg nagy a baj.

Szerintem a vízbe markolás tipikus esete.

Talán az is elvonta a figyelmem attól, hogy megértsem, mit is akart mondani a rendező, hogy a mellettem ketten is folyamatosan a mobiljukat nézegették, pötyögtek rajta. - Nem, ezt poénnak szántam, csak jelezni akartam, nem voltam egyedül, akit nem kötött le a film.

1 pont, hiába többszörös díjnyertes film.
9/10
Xxy92 2017 júl. 02. - 22:50:07 9/10
Meglehetõsen fiatal kora ellenére, a nézõ lelkére végzetesen ráülõ filmet hozott össze a rendezõ. Egyáltalán nem javaslom gyenge lelkiállapotban lévõknek, depressziósoknak, pánikbetegeknek. Ettõl függetlenül nekem elképesztõen tetszett (már ha lehet ezt a szót használni egy ilyen filmre), és gazdagabban léptem ki a moziterembõl, mint mikor bementem. (Ezúton is köszönet a Cinema City-nek, hogy ha csak két hétig is, de legalább egy ilyen értékes filmet is mûsorra tûzött!)

10/9
10/10
aser10 2017 jún. 06. - 13:10:49 10/10
Nálam ez a film 10/10 (leszámítva egy-két apró hibát). A lényeg itt is az, ami a Mommy-ban: a kommunikációképtelenség (és nemcsak verbálisan, hanem minden szinten), csak ennél kibõvül a képlet, az anya-gyerek viszonyt már a tágabb család váltja fel egy ötfõs kamara-darabbá válva. Ugyanaz a frusztráció, elfojtás, szeretet ambivalencia és düh a lelkekben és a fejekben, persze mindenki áldozat és bûnös is egyben ebben az érzelmi zûrzavarban. A Louis-t megformáló színész nagy érzékenységgel játszik, minden az arcára van írva. Gazdagabbak lettünk egy újabb dolan-i varázslattal. Köszönjük neki.
10/10
Gollam247 2017 márc. 29. - 13:40:53 10/10
Vannak olyan emberek, akikkel korlátolt, beszûkült, primtív gondolkodásuk miatt vagy az összeférhetetlen, kooperációra képtelen viselkedésük miatt nem lehet és talán nem is érdemes emberi kapcsolatokat kialakítani vagy ápolni, .......szomorú, amikor a saját családunkban vannak ilyen emberek, mint a film fõszereplõjének a családjában is.
Nem véletlen, hogy a srác 12 éve nem látta családtagjait.
10/10.

Mondjuk a Dragostea din Tei-t igazán kihagyhatta volna belõle Xavier Dolan, de a Moby még mindig király zene.
10/10
4427-28 2017 márc. 27. - 22:04:12 10/10 Előzmény aser10
Igen, elképesztõen nagy film! És mily' meglepõ, a családi konfliktusok a távoli országban sem nagyon különböznek a hazaitól.
Remek forgatókönyv, ragyogó színészek (igazi sztárparádé!), szép képek, baromi jó zenék!
Gajho Dhar 2017 márc. 23. - 20:53:26
Szerintem jó film. Nem mindennel értek egyet, nem mindent így csinálnék, és ennek ellenére azt kell hogy mondjam, hogy tetszik.
10/10
aser10 2017 febr. 22. - 15:10:16 10/10
Nálam ez a film 10/10 (leszámítva egy-két apró hibát). A lényeg itt is az, ami a Mommy-ban: a kommunikációképtelenség (és nemcsak verbálisan, hanem minden szinten), csak ennél kibõvül a képlet, az anya-gyerek viszonyt már a tágabb család váltja fel egy ötfõs kamara-darabbá válva. Ugyanaz a frusztráció, elfojtás, szeretet ambivalencia és düh a lelkekben és a fejekben, persze mindenki áldozat és bûnös is egyben ebben az érzelmi zûrzavarban. A Louis-t megformáló színész nagy érzékenységgel játszik, minden az arcára van írva. Gazdagabbak lettünk egy újabb dolan-i varázslattal. Köszönjük neki.
1/10
kadimre 2017 febr. 20. - 23:54:17 1/10
Ez egy tipikus fesztival film - vagyis, vontatott, unalmas, hosszu, es szenvelgo. A szereplok dialogusai szinte teljesen semmitmondoak, semmi erdemlegeset nem mondanak egymasnak, helyette hosszu perceking neznek szomoruan a kozeptavolba, vagy teljesen ertelmetlenul es oktalanul uvoltoznek egymassal. Persze, ertjuk, a csaladokban evek alatt felgyulemlet frusztracio es fajdalom neha igy is kifejezesre jut - de csak igy? A felvetelek szinte kizarolag sotet, elmosodott kepekbol, vagy szuper close-up arcokbol allnak. Majdnem elejetol vegig az volt a benyomasom hogy egy felszines, hatasvadasz, muveszieskedo de alapjaban ures es unalmas filmet nezek. Oszinten szolva, ez meglehetosen irritalt. Ebben a mufajban az Ernellaek Tamaseknal tobb klasszissal jobb. Ha ez a film Cannes-ban nagydijat nyerhet, akkor valami nagyon nincs rendben a modern filmmuveszettel... vagy csak a filmkritikusokkal?
2/10
szjuci65 2017 febr. 18. - 22:11:59 2/10
Elfojtós család, ezt bemutatandó semmitmondó \"párbeszédek\", titokban szívott cigaretták, hosszú, sokat sejtetõ, de sehová sem vezetõ nézések. A lelki nyomor, mint téma és a jó operatõri munka nem volt elég egy jó filmhez, még egy közepeshez sem.
sexykex 2017 febr. 16. - 06:23:05
\"zéró cselekmény, csak dialógusok, tekintetek, nagggyon hosszú csendek\" - Istenem, de jó lehet!
D Sim 2017 febr. 14. - 15:32:27
Csalódás. Hiába a kiváló színészek (ez alól kivétel a fõszereplõ, G. Ulliel, aki azon kívül, hogy pofákat vág, néz maga elé, néha elmosolyodik, nem csinál egyszerûen semmit, pedig a kamera rengeteget mutatja közelrõl), hiába a szép, mûvészi ihletettségû képek, a filmben valami hibádzik. Ezt akkor lehet elõször érezni, amikor Marion Cotillarddal van egy hosszú összenézése a bamba fiúnak, amikor megpróbál kiszakadni az idõ folyamából a rendezõ, de ezt annyira hosszan teszi, hogy megbillen, érzelgõssé válik, mivel nem érzi az idõt, ami az igazán nagy alkotók ismérve. Nem mondom, hogy rossz film, inkább közepes. A katarzisnak tervezett veszekedésnél sincs semmi érzelmi hatás, nem hasít a csend se, a zene pedig teljesen mellé, kapufa, túl sok. Ha családi drámát akar legközelebb rendezni, akkor ajánlott megnézni néhány skandináv filmet Vinterbergtõl és Triertõl.
csejla 2017 febr. 12. - 21:25:23
Nekem abszolút bejött a film, zéró cselekmény, csak dialógusok, tekintetek, nagggyon hosszú csendek. Végig feszültségben tart, a csúcspontnál pedig teljesen szétfeszít(tett engem). Nagyon jók a színészek, bár túlzásnak érzem Marion Cotillard-ot kiemelni. Ezek szerint a hannibalos Gaspard Ulliel nem akkora név Marion Cotillard és Vincent Cassel mellett... (Léa Seydoux sem fért rá a plakátra.)
7/10
Zsomika 2017 jan. 22. - 21:30:42 7/10
Nyomasztóan jó film. Senkit nem ismertem meg igazán a történetbõl, de pont eleget láttam az életükbõl ahhoz, hogy értékeljem a saját családomat. A kamerahasználat által keltett feszültség kezdetben zavart, de idõvel szerves része lett a helyzetnek. 7/10
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás