Foglyok

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dráma, 100 perc, 2019

Értékelés:

114 szavazatból
Szerinted?

1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik…
Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.
Egy hihetetlen, de igaz történet az Oscar díjas Deák Kristóf rendezésében.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Robzombi máj. 25. 19:26:51
Engem egy dolog érdekelne. A Film végről.

Mikor Sára elsétál, és ott áll egy kocsi amiből kiszáll egy fekete öltönyös ember, aki ugyanarra veszi az utat. Az azt jelképezi ,hogy a nőt végül elfogták? Vagy ezt már csak én látóm bele ?


6/10
FilmExpert máj. 05. 18:36:08 6/10
Maga a téma (Rákosi-korszak, ÁVO) egy érdekes filmet sugallt, de a megvalósításnak nem igazán sikerült az elvárásaimat megugrania.
Érdektelen, erőltetett film lett.
10/10
LajtaJ ápr. 21. 08:42:08 10/10 Előzmény deepblueready
Én is ott találtam meg, mivel már a könyv szegedi kiadójánál sem kapható.
Mostanában egyébként is falom a recski haláltáborról szóló könyveket (közülük többet le is lehet tölteni az internetről).
Érdemes ellátogatni a
http://www.sztarayzoltan.com/recsk
honlapra, ahol a témában megjelent szerzők írásainak a címe megtekintheőek. Ezen címek ismeretében aztán könnyebb utánakeresni a konkrét könyv fellelhetőségének.
További alapmű a recski haláltábort szintén megjárt Böszörményi Géza: Recsk 1-3. dokumentumfilmje.
Kérhetem Tőled, hogy privátban írd meg nekem apósod nevét? Köszönöm előre is a bizalmadat!
10/10
deepblueready ápr. 18. 23:25:28 10/10 Előzmény deepblueready
Időközben találtam is egy linket a könyvhöz (Michnay Gyula: "Mint Mohamed koporsója"), akit érdekel innét letöltheti:
https://mek.oszk.hu/15000/15050/15050.pdf
10/10
deepblueready ápr. 18. 22:45:21 10/10
Nagyon tetszett a film, személyes érintettség okán is. Apósom is a recski haláltábor foglya volt, Anyósom akkor tudta meg hogy még életben van és hogy egyáltalán hol van amikor a nyugatra szökött Michnay Gyula információi alapján beolvasták a foglyok névsorát a Szabad Európa rádióban. Feleségem azután született (1953-ban) hogy Apósom - Sztálin halála után - hazatérhetett a recski haláltáborból...
Szívesen elolvasnám Michnay Gyula: "Mint Mohamed koporsója" című könyvét, ha valaki tud egy linket ahonnét le lehetne tölteni kérem küldje el nekem.
10/10
LajtaJ ápr. 06. 13:50:35 10/10 Előzmény LajtaJ
"Egyik ismerősöm lakását megszállta az ÁVO, arra gondolva, hogy netán arra tévedek. Napokon keresztül senki sem hagyhatta el a lakást, aki belépett.
A véletlen úgy hozta, hogy valami régi adóhátralék miatt a kerületi elöljáróságról kijött hozzájuk a végrehajtó. Ő sem távozhatott. Miután nem ment be dolgozni, a hivatal kiküldött egy másikat, nézzen utána, mi történhetett az elsővel. Ezt is ott tartották. A hivatal mindezek után bűntényre gyanakodott, értesítették a bűnügyi rendőrnyomozó szerve­ket, akik két rendőrnyomozót irányítottak oda. A lakás ezeket is el­nyelte. Most már biztosnak látszott a „tömeggyilkosság” gyanúja, és ezért a főkapitányságról egy teherautónyi rendőr közrefogta a házat és benyomultak a lakásba. Csak ekkor derült ki a tévedés. Természetesen hamar híre ment az esetnek, s csaknem az egész IX. kerület ezen mu­
latott."
(részlet Michnay Gyula: Mint Mohamed koporsója c. könyvéből)
10/10
LajtaJ ápr. 03. 19:46:48 10/10 Előzmény MrMezei
10/10
LajtaJ ápr. 03. 13:05:24 10/10
Most olvasom a recski haláltáborból bravúros módon megszökött és nyugatra kijutott Michnay Gyula: Mint Mohamed koporsója című könyvét. Csak most esett le, hogy ez a film az ÁVO-sok által Michnay Gyula elfogására indított országos hajtóvadászat egyik eseményét dolgozta fel.
A szökevények minden lehetséges kapcsolatrendszerét feltérképezték és megszállták a lakásaikat, várva az esetleges megjelenésüket.
7/10
NEF - NéztemEgyFilmet márc. 09. 10:20:14 7/10
Vitáztunk a filmről ebben a videóban:
https://youtu.be/9slgzFG-hQY

Olyan mintha nem is egy filmet néztünk volna...
offtopic
MrMezei márc. 07. 22:38:32
Tudjátok hol lehet ezt megnézni / letölteni? Kalózos boltban sincs. FIzetnék is érte :D
nádassy józsef febr. 14. 22:14:49
Nádassy József:
MEGMUTATHATTA Eliza Sodró is hogy mit tud... feleségem Abrankó Erzsébet nagybátyja is recski kínzott fogoly volt Abrankó András.. a film végén felolvastatott..
10/10
Pisti 1995 jan. 13. 11:00:52 10/10
Jó film.
nádassy józsef jan. 07. 14:13:47
ABRANKÓ ANDRÁS NAGYBÁTYÁM, VOLT ELSŐ SZÁMÚ RECSKI FOGOLY A FILM VÉGÉN... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -Abrankó Erzsébet
10/10
Anna Dé jan. 05. 17:38:57 10/10
Hú, de jó volt. Nagyon jól visszaadták a kor hangulatát, meg a díszletek is meg minden. A színészek is nagyon jók voltak. Sodró Eliza már a Tóth Jánosban is feltűnt hogy nem egy másodosztályú színésznő, ebben a filmben meg aztán nagyot domborított. Jól állt neki ez a szerep. Megemelem a nemlétező kalapom a film készítői előtt, ez végre egy jó magyar film . Sajnos elég rossz minőségben láttam, de ha kiadják DVD-n újra megnézem. Nem is adhatok rá más pontot, csakis egy 10-est.
filoszemitabéluska jan. 04. 22:55:57
Hét végén nem működik a cenzúra. Különösen szombaton:))) Majd hétfőn kiürül a poszt.
Edmond Dantes jan. 04. 15:31:47 Előzmény filoszemitabéluska
Alábecsülöd a reakcióidőmet: a "rögtön" nálam nem egy hét lenne mint most, de mivel más is visszaírt a beírásodra, régi barátságunk alapján vettem a bátorságot és én is. Amúgy senkinek nem keltem védelmére, csupán a kettős mércét igyekeztem helyre tenni, csekély sikerrel, mint észlelem. Továbbá a 80-as években tudtommal kissé más volt már a helyzet mint a filmbéli 1951-ben, ez talán átjön a filmből, értsd: a túléléshez már nem kellett (volna!) szt-tisztnek lenni. A hölgy jobban tette volna, ha komcsizás helyett hallgat. Nélküle is csinálják elegen..khm..néha én is,karriervágy nélkül.
wolfat jan. 04. 09:08:38
Nekem nagyon tetszett a film! Egytől-egyig remek szereplők, nagyszerű dramaturgiai megoldások, kiváló operatőri munka és zenei háttér. Sokszor hallani - a saját tapasztalataim is ezt erősítik -, hogy a mai fiatalabb, 90 után szocializálódott generációkkal nehéz megértetni, milyen volt a 90 előtti időszak, különösen a hírhedt ötvenes évek, amelyet a mai idősebbek közül is kevesen éltek meg. Azt hiszem, ez a film alkalmas arra, hogy az értelmesebb, érdeklődőbb fiatalok számára érzékelhetővé tegye ezt a korszakot. Az ún. kádári konszolidáció tényleg jóval puhább volt, de csodálkoznék, ha azok közül, akik azt megélték, a film egy-egy találó jelenete ne idézne fel emlékeket.
Tisztában vagyok azzal, hogy a szakértő hozzászólók többségéhez képest laikus vagyok. Mentségemre azt tudom felhozni, hogy a film potenciális nézőinek a többsége is laikus -, szerencsére! Ezért ahelyett, hogy a kákán is csomót keresne, képes a filmben elsősorban a pozitívumokra figyelni, és ebben a filmben nagyon sok pozitívum van.
10/10
pigor11 jan. 03. 22:55:03 10/10 Előzmény filoszemitabéluska
És ezt most miért tetted ide? Ha a te apád gyilkos, akkor téged is utálni kell emiatt???
Ok90 jan. 03. 13:20:14
nagy volt mikor vitte a kisfiú a zsíros kenyeret az ÁVO-snak: " a vendégeket is meg kell kínálni"
7/10
Trivia Showtime jan. 03. 11:12:42 7/10 Előzmény Edmond Dantes
Igen.
Az eredeti, valós történet több, a filmben kiaknázatlan lehetőségért kiált.
A feszültségfokozás például számos kívánnivalót hagy maga után. A "bejön valaki, aki nem mehet ki" ily módon történő ábrázolása egy idő után monotonná, unalmassá válik. A sok üresjárat helyett pedig több gondot fordíthattak volna az alkotók a karakterek részletesebb kidolgozására, árnyalására.
Sára (Sodró Eliza) és Ilona (Szamosi Zsófia) alakjának jelentősége alaposan túl lett hangsúlyozva, míg például a családfőről (Fekete Ernő), az ÁVH-s elvtársakról, vagy a bolond Borisról aránytalanul keveset tudunk meg. A pitiáner házmester (Molnár Levente) és Guszti (Porogi Ádám) is gyakorlatilag ugyanazokat a köröket futja mindvégig.
A sztori mindazonáltal így is működik; említésre méltó, összességében értékes alkotás született, amin nagyot dob a Los Angelesben szocializálódott Balázs Ádám profi filmzenéje és a díszlet- és jelmeztervezők munkája.
Deák Kristóf pedig újra bizonyította, hogy a legnagyobbak felé tendál...
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu