Film

A Maria Callas-sztori

/Maria by Callas/
francia életrajzi dráma, 113 perc, 2017 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
    • f

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A Maria Callas-sztori a 20. század egyik legtehetségesebb, legsikeresebb és legnagyobb hatású operaénekeséről, Maria Callasról szól. A dokumentumfilm feleleveníti Callas életét, s ehhez az operaénekes saját hangját és szavait hívja segítségül: a film archív felvételeken, interjúkon, leveleken és operarészleteken keresztül mutatja be a kivételes tehetségű művészt. A Maria Callas-sztoriban olyan exkluzív filmrészletek, vallomások, családi fotók, magánlevelek láthatók, amelyek szinte kivétel nélkül most először kerülnek a nyilvánosság elé. Ezekből ismerheti meg a közönség a görög bevándorlók gyerekeként New Yorkban születő Maria Callas pályafutását a kezdeti nehézségektől a szupersztárrá válásig. Rajongói nagy örömére a dokumentumfilmben láthatók-hallhatók az operaénekes legismertebb előadásai, legismertebb fellépései is. Callas leveleit és eddig nem publikált visszaemlékezéseit pedig a nemzetközi hírű, Grammy-díjas operaénekes Joyce DiDonato olvassa fel a portréfilmben.

A Maria Callas-sztori autentikus portréfilm, amelynek hitelességét az adja, hogy a rendező Maria Callas archív felvételeiből állította össze az operaénekes megszólalásait. A dokumentumfilm így minden pillanatban érzékeny életrajzi alkotás, egyúttal a múlt hiteles megidézése. A dokumentumfilm világpremierje a rangos Római Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd számos további filmfesztiválon szerepelt, s többek között Torontóban, Chicagóban vetítették. A Maria Callas-sztoriban a kor rendezősztárjai, politikusok, közéleti személyiségek sora is feltűnik és megszólal az archív felvételeken.

Bemutató dátuma: 2019. február 14. (Forgalmazó: Vertigo Média Kft.)

Stáblista:


Vélemény:

szavazat: 10/10 április 27. 15:52:47
április 27. 15:52:47
Végre egy moziba való, arra méltó film! 100%
szavazat: 10/10 március 13. 11:27:34
március 13. 11:27:34
A film elején kissé aggódtam a szokatlan szerkesztés miatt. Semmi narratíva, csak eredeti felvételek, interjúk, naplójegyzetek, levelek. De ez hamar elmúlt. Kifejezetten izgalmas, ahogy a balladai homályból kirajzolódik egy dolgos és kalandos életút. Az átlagember a vasfüggönyön innen leginkább csak a bulvársajtóból hallott Callas-ról. Megindító látni, mennyi munka, küzdelem, siker és kudarc volt ezek mögött a felszínes hírek mögött.
február 25. 08:40:35
február 25. 08:40:35
Már a film létrejötte igazolja Callas egyedülvalóságát: nincs még énekes, sőt talán zenei előadóművész, aki pályája elhagyása után több mint 50 évvel, végső távozása után bő 40 évvel akkora érdeklődést képes kiváltani, ami e film elkészítését lehetővé, egyben szükségessé tette. Az alkotás hitelessége és fő erénye szerintem abban leledzik, hogy eredeti interjúkból és képfelvételekből állították össze, kizárólag Callas beszél (vagy az ő leveleit, írásait olvassák fel) és nem róla beszélnek (írnak). Mindenki megalkothatja véleményét a század legnagyobb énekes sztárjáról. Tíz ária, valamennyi élő előadásban látható-hallgatható a díva előadásában. Operát, operai (és kor)dokumentumfilmet -és persze Callast- szeretőknek kihagyhatatlan.
február 17. 23:51:13
február 17. 23:51:13
A hozzászólás moderálva lett.