Film

Taxi Teherán /Taxi/

feliratos, iráni dráma, 82 perc, 2015 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott


Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?
Egy sárga taxi jár fel-alá Teherán forgalmas utcáin. Utasai közt van emberi jogi ügyvéd, kalózkiadású lemezekkel seftelő férfi, iskolás kislány, nyugdíjas asszony. Egy közös bennük: mindannyian őszintén megnyílnak, és hol higgadtan, hol szenvedélyesen érvelnek a felmerülő magán- és közéleti témákkal kapcsolatban. Beszélgetőtársuk, a taxisofőr pedig nem más, mint maga a rendező: az egykor politikai okokból házi őrizetre ítélt Jafar Panahi.

Bemutató dátuma: 2015. július 16. (Forgalmazó: Cirko Film)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Linkek:

Díjak és jelölések:

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2015) - Arany Medve: Jafar Panahi

Vélemény:


2015. augusztus 23. 11:36
Hm. Érdekesnek érdekes, viszont nagyon nehéz úgy egy filmet megnézni, hogy az adott országban élők hétköznapi életéről szinte semmit nem tudunk. Persze sejtésünk lehet. Világos és érthető a diktatúra ábrázolása, de nem világos a nők helyzete (pedig ugye egy látható és láthatatlan tanárnő is szerepel a filmben). Nem érthető ez évek óta nem látott barát moralizálása, főleg az nem, miért pont a rendezőt kereste meg, hogy pár percre találkozzanak és elmondhassa a problémáját. Nem érthető, miért nem reagál a rendező-sofőr unokahúga rendezési tanulmányaira. Végképp nem értettem a halat szállító hölgyek történetét. De biztosan bennem nem működött a radarvevő rendesen. Egyébként túl sűrű volt fél napos taxizásba sűrített történet és túl sok volt benne a "véletlen". Pedig az eleje tényleg véletlenszerűnek mutatkozott a rabló és a tanárnő utassal. A balesetes szállítás már erősen mesterkélt volt. 6 pont. Lehet, hogy sok, lehet, hogy kevés a magam mércéje szerint. Nehezen döntöm el.

2015. július 26. 23:09
A filmkészítéstől hat évre eltiltott Panahi taxisofőrnek állva, a taxiba szerelt kamerával, utasai történetein keresztül mutatja be a mai Iránt. Ami az elején Jarmusch Nights on Earth-éhez hasonlóan vidám és szarkasztikus, de amikor a rendező kiskorú unokahúga kifejti, hogy mit tanítottak neki az iskolában a bemutatható filmről, egyre erősebben sejlenek fel a magyar nemzeti egyetértés kultúrpolitikájának elvei. A záró jelenet pedig döbbenetes: bár a hatalom kitépi a taxiba szerelt kamerát,a filmet rejtő chipet nem találja, Így örülhetünk, hogy láthatjuk ezt a filmet és elgondolkodhatunk, milyen lesz az, és mi majd mit teszünk, ha nekünk is ilyen országban kell majd élnünk?

2015. április 14. 13:43
Teljesen oeszinten megmondom, nagy elvarasaim voltak a film megktekintese elött, es mivel nagy rajongoja vagyok a mueveszfilmeknek, kaptam az alkalmon es a titanic fesztivalon megneztem a filmet. Lehet, hogy a nagy elvarasaim miatt, esetleg a nyert dijak es a pozitiv sajto hatasara is, de nekem nagyon nagy csalodas volt a film. Mind szineszi, mind tatralmi, mind rendezesi szempontbol. Amit nagyra becsülök, az a irani rendezo batorsaga, a jelenlegi rezsim elleni kritika nyilt felvallalasa.

Összes hozzászólás